Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
hamzahw
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-03-19
Age : 45
Location : Klang, Selangor

PostSubject: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Tue Dec 18, 2012 1:13 pm

Tension! Mad

Jumaat lepas siput breakdown masa nk gi kije. Dah ride dekat 2km tetiba bila henti kt lampu isyarat enjin mati xnk start. Apa lgi, menolak le balik umah simpan terpaksa gi kije naik tenggiling.

Arini baru berpeluang buka sana sini cuba nk tau apa masalah.
Fius semua ok. Cable Spark Plug masih ketat cantek.
Try buka spark plug, basah dgn petrol skit, kepala kotor hitam sket (lap kering) masuk smula. masih sama. try restart smpi bateri flat/kong.
lepas bwk bateri gi recharge, tukar spark plug baru, ada current kt cable/spark plug tapi api tak berapa kuat sgt. try restart masih tak buleh idup.

overflow ke? Apa lagi nk check? bengkel yg biasa semuanya jauh2.

Mss Motor Rahim byk bantu guide melalui telefon utk check semua.

baru kenen2 muto baru dn majuk. cheh, penyakit majuk sama mcm kete jgk ... tolong! apa perlu dibuat?

pilihan terakhir, angkut/tolak gi bengkel muto.
Back to top Go down
http://hamimzaiha.blogspot.com/
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Wed Dec 19, 2012 3:28 am

tenggiling tu kenderaan aper yer... kete kebal ker..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Wed Dec 19, 2012 7:00 am

azhar wrote:
tenggiling tu kenderaan aper yer... kete kebal ker..
Hahaha.. sym vts beliau la tuh.. dia panggil tenggiling, ada yang panggil siput Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Wed Dec 19, 2012 7:42 am

hamzahw wrote:
Tension! Mad

Jumaat lepas siput breakdown masa nk gi kije. Dah ride dekat 2km tetiba bila henti kt lampu isyarat enjin mati xnk start. Apa lgi, menolak le balik umah simpan terpaksa gi kije naik tenggiling.
... salah tu koji...siput dia simpan.. ganti tenggiling
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Wed Dec 19, 2012 8:07 am

azhar wrote:
hamzahw wrote:
Tension! Mad

Jumaat lepas siput breakdown masa nk gi kije. Dah ride dekat 2km tetiba bila henti kt lampu isyarat enjin mati xnk start. Apa lgi, menolak le balik umah simpan terpaksa gi kije naik tenggiling.
... salah tu koji...siput dia simpan.. ganti tenggiling
eh tenggiling di kereta maksudnya Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
hamzahw
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-03-19
Age : 45
Location : Klang, Selangor

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Wed Dec 19, 2012 12:40 pm

Ya, benar, tenggiling tu kete ...
siput gondang tu sym vts...

Alhamdulillah, hari ini siput dah buleh discharge dpd Hospital Zul Pachi (Jalan Kebun, Klang).

penyakit: overflow petrol dlm carburetor

punca: tak penah service carburetor


tapi ... berapa ribu milage nk kena service carburetor nih? klu service biasa tu setiap 2000km saya dah hantar service, CVT plak, setiap 4000km
Back to top Go down
http://hamimzaiha.blogspot.com/
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Thu Dec 20, 2012 3:37 am

carb siput ni yg sy perasan, seblom 'meragam', dia bg hint dulu...

simtom yg common, bila bwk rpm rendah, ada sangkut2...mcm enjin nk mati tp tk mati...

tanda yg kronik, idling dia jd biol...turun naik turun naik...mcm pakai turbo plak...ekekeke Laughing

jika dh ada simtom2 mcm tu, afdal la di servis carb tu...

tp kalo buley diservis berkala, mcm cthnya setiap 5k mileage, lg elok rasanya... albino
Back to top Go down
hamzahw
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-03-19
Age : 45
Location : Klang, Selangor

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Thu Dec 20, 2012 10:02 am

BlueThunder wrote:
carb siput ni yg sy perasan, seblom 'meragam', dia bg hint dulu...

simtom yg common, bila bwk rpm rendah, ada sangkut2...mcm enjin nk mati tp tk mati...

tanda yg kronik, idling dia jd biol...turun naik turun naik...mcm pakai turbo plak...ekekeke Laughing

jika dh ada simtom2 mcm tu, afdal la di servis carb tu...

tp kalo buley diservis berkala, mcm cthnya setiap 5k mileage, lg elok rasanya... albino

kalu gitu, baru le saya perasan sbb 2-3 hari sebelum hari kejadian, mmg bila start je enjin terus hidup mcm biasa tapi timing tinggi walhal tak pulas throttle pun pastu turun balik tinggi rendah. klu idle lama sket enjin mati. ingatkn sbb timing rendah sbb kengkadang mmg timing cecah 1.1-1.3 walaupun normal 1.6-1.7 ...

TQ TQ TQ ... skrang nih saya service siput setiap 2000km, so every 4000km service Carb alternate dgn service CVT ler kot ...

geek
Back to top Go down
http://hamimzaiha.blogspot.com/
polloi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 56
Join date : 2012-11-07

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Thu Dec 20, 2012 10:18 am

carb mtor ni tak de scru overflow ke?
Back to top Go down
hamzahw
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-03-19
Age : 45
Location : Klang, Selangor

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Thu Dec 20, 2012 10:30 am

polloi wrote:
carb mtor ni tak de scru overflow ke?

tak pasti, sbb cari kat web xde jumpa. Yg ada hanya utk control mix intake (air & fuel) utk EVO (kalau tak silap) sbb utk VTS mmg xde. Atau yg dimaksudkan adalah tombol/skru utk kawal timing?

Biarlah OTAI2 atau mekanik a.k.a. pomen yg jawab ... sbb saya amat kurang arif
Back to top Go down
http://hamimzaiha.blogspot.com/
polloi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 56
Join date : 2012-11-07

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Thu Dec 20, 2012 11:38 am

timing konfem ada.


scru overflow biasanya kat kat bahagian paling bawah carb.
kalau overflow bukak scru tu je.

*kalau tak silap
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Thu Dec 20, 2012 4:13 pm

Salam bro,belum pernah saya dengar dari pakar pakar yang carb ni nak kena service setiap 2000km ??? Puncanya carb jadi kotor kebiasaannya disebabkan tersumbat oleh kotoran yang dibawa dari tangki petrol dan tangki petrol ni pulak biasanya terima seredak kotoran ni dari stesyen minyak yang tangki bawah tanah dah berkarat dan belum berganti. Kawan saya pernah terkena siput jadi semput selepas guna shell pada stesen lama. Akibatnya filter minyak kena ganti sebab tersumbat teruk. Sebab tu kalau nak ke stesen minyak, carilah stesen yang baru sebab tangki bawah tanah pun masih baru dan pump pun masih baru.

Keduanya RPM siput boleh jadi "gila" atau naik turun disebabkan rectifier/regulator sudah bermasalah. Rectifier yang bermasalah juga boleh menyebabkan bateri siput tidak mendapat charge dan flat. Jangan ambil ringan dengan masalah cam ni
Back to top Go down
hamzahw
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-03-19
Age : 45
Location : Klang, Selangor

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Thu Dec 20, 2012 5:39 pm

Smile TQ bro atas peringatan
Back to top Go down
http://hamimzaiha.blogspot.com/
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Fri Dec 21, 2012 4:17 am

heheee...masak gk kalo nk service carb setiap 2k atau 4k..sy pnye siput dh 45k xpnah service2..Alhamdulillah masih dlm keadaan baik. tp rase nk bagi service jugaklah hujung bln ni..pape pon info yg baik dr bro otai semua Smile

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Fri Dec 21, 2012 4:30 am

Moto lama, tak penah plak service carb..
Maksudnyee moto cub lee..
AlhamdulilLAH okey...

Cam mana pun... nampak betul jugak teori nie...
Tq you laaa bro...
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Fri Dec 21, 2012 6:12 am

mkgibran wrote:
Salam bro,belum pernah saya dengar dari pakar pakar yang carb ni nak kena service setiap 2000km ??? Puncanya carb jadi kotor kebiasaannya disebabkan tersumbat oleh kotoran yang dibawa dari tangki petrol dan tangki petrol ni pulak biasanya terima seredak kotoran ni dari stesyen minyak yang tangki bawah tanah dah berkarat dan belum berganti. Kawan saya pernah terkena siput jadi semput selepas guna shell pada stesen lama. Akibatnya filter minyak kena ganti sebab tersumbat teruk. Sebab tu kalau nak ke stesen minyak, carilah stesen yang baru sebab tangki bawah tanah pun masih baru dan pump pun masih baru.

Keduanya RPM siput boleh jadi "gila" atau naik turun disebabkan rectifier/regulator sudah bermasalah. Rectifier yang bermasalah juga boleh menyebabkan bateri siput tidak mendapat charge dan flat. Jangan ambil ringan dengan masalah cam ni

Salam> mencelah> Elakkan isi minyak masa 'tanker' tgh unloading... kotoran2 tengah berkocak (tak reti nak cakap camne).. wallahualam...
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Fri Dec 21, 2012 6:24 am

Good info tue bro Faz...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...   Today at 8:47 am

Back to top Go down
 
tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...
» Enjin mati secara tiba2 di highway..
» Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit
» Sym VTS200 Buat Hal Dahhhh
» redah ujan, semput dan mati...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: