Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 tak boleh start dgn tarik brake belakang

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Wed Jun 27, 2012 5:19 am

salam,
just nak tanye rakan2 kalau ade yg pernah mengalami masalah ni sebelum saya pegi bengkel. ngam2 je lepas warranty habis ni mcm2 je sakitnye siput saya ni. sejak 1-2 minggu lepas, saya perasan bila nak start motor dgn guna kan brake belakang + tekan electric starter = kadang2 boleh kadang tak boleh. since bende ni jadi on & off saya abaikan je la. tapi pagi ni completely mmg tak boleh start dah gune brake belakang. cuma guna brake depan je yg boleh start. ade yg pernah kene mcm ni? apa agaknya yg prob tu n if ade ape2 part yg kene ganti? guna brake kanan tu pon cantik je. try skali terus engine boleh start. bateri nampak mcm ok je, takde lampu2 pelik yg menyala.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Wed Jun 27, 2012 6:01 am

sy kena mcm bro ni..sebijik..keh keh keh..rasanya sensor dekat brake tu..tp x repiar lg..tp baru2 ni pernah jumpa kes sama, dekat kedai rahim.. Very Happy
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Wed Jun 27, 2012 6:04 am

carliph wrote:
sy kena mcm bro ni..sebijik..keh keh keh..rasanya sensor dekat brake tu..tp x repiar lg..tp baru2 ni pernah jumpa kes sama, dekat kedai rahim.. Very Happy

tq bro carliph... agak kritikal gak sebenarnya, mana la tau lepas ni belah yg brake depan plak buat hal jenuh nak gune kick starter. anyway tgh tggu feedback rakan2 lain mana tau ade yg dah pernah setelkn problem ni. yg pentingnye bape ongkosnye tu.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Wed Jun 27, 2012 6:09 am

aritu tgk rahim repair free je..unless kalo kena tukar sensor ke ape la..yg aritu dia jadik sbb dah jem..cuba bro check, bila tekan brake belakang, lampu brake menyala x? Smile
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Wed Jun 27, 2012 6:13 am

lampu confirm menyala saya check pagi td. dah sah sensor problem la tu. ready je la ongkosnye. mmg VTS ni mengasah attidude dan mindset ke arah persediaan big CC bike. lagi besar moto, lg besar belanja nak menternaknye. Very Happy
Back to top Go down
deant
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2012-06-10
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Wed Aug 08, 2012 5:27 am

cadang nak ternak cacing takut bocor tengah2 jalan hehehhehehhe haru jek nnti
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Wed Aug 08, 2012 5:46 am

naper aku nya siput xyah nk tarik2 brek pun time nk start?
owh, siput aku versi veteren rupanya, patutlah xpayah tarik brake..hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Wed Aug 08, 2012 5:52 am

Mie-G wrote:
naper aku nya siput xyah nk tarik2 brek pun time nk start?
owh, siput aku versi veteren rupanya, patutlah xpayah tarik brake..hehehe
aik..awat aku punya kena tarik brake baru leh start? woo kau punya siput dah tua.....
Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Wed Aug 08, 2012 6:22 am

ooo..igtkan mesti tarik brake depan je utk start enjin..rupenye brake blkg pn boleh..hehe..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Wed Aug 08, 2012 6:44 am

zubirdaud wrote:
ooo..igtkan mesti tarik brake depan je utk start enjin..rupenye brake blkg pn boleh..hehe..
boleh juga....

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Wed Aug 08, 2012 6:51 am

aku punya pn cam mieg..nak start tak payah tarik brek gak...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Wed Aug 08, 2012 7:01 am

apaizul wrote:
aku punya pn cam mieg..nak start tak payah tarik brek gak...
eh, cmno plak tu?
ingatkan motot2 veteren cm aku je xpayah tarik.
apai pnya muda remaja lagi siputnya!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Wed Aug 08, 2012 7:50 am

Mie-G wrote:
apaizul wrote:
aku punya pn cam mieg..nak start tak payah tarik brek gak...
eh, cmno plak tu?
ingatkan motot2 veteren cm aku je xpayah tarik.
apai pnya muda remaja lagi siputnya!


huhuhu...aku punya bile pasang alarm ari tu..dia matikan terus sensor brake tu...
so start tak perlu brake la...
ekekekekkekkeke
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Wed Aug 08, 2012 9:56 am

apaizul wrote:
Mie-G wrote:
apaizul wrote:
aku punya pn cam mieg..nak start tak payah tarik brek gak...
eh, cmno plak tu?
ingatkan motot2 veteren cm aku je xpayah tarik.
apai pnya muda remaja lagi siputnya!


huhuhu...aku punya bile pasang alarm ari tu..dia matikan terus sensor brake tu...
so start tak perlu brake la...
ekekekekkekkeke

haa..mgkn sbb tu la takyah tarik brake..miji pn ada psg alarm
Back to top Go down
watsonm81
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-07-03
Age : 35
Location : Sarawak

PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Thu Aug 09, 2012 5:27 am

wls418 wrote:
salam,
just nak tanye rakan2 kalau ade yg pernah mengalami masalah ni sebelum saya pegi bengkel. ngam2 je lepas warranty habis ni mcm2 je sakitnye siput saya ni. sejak 1-2 minggu lepas, saya perasan bila nak start motor dgn guna kan brake belakang + tekan electric starter = kadang2 boleh kadang tak boleh. since bende ni jadi on & off saya abaikan je la. tapi pagi ni completely mmg tak boleh start dah gune brake belakang. cuma guna brake depan je yg boleh start. ade yg pernah kene mcm ni? apa agaknya yg prob tu n if ade ape2 part yg kene ganti? guna brake kanan tu pon cantik je. try skali terus engine boleh start. bateri nampak mcm ok je, takde lampu2 pelik yg menyala.

elegan aku pernah tjdi mcm ni dulu.ape ku buat: spray sikit WD40 kat switch brake tu,then ko ketok2 sikit.salu nye pblem ni sebab switch brake jem.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Thu Aug 09, 2012 9:02 am

cantek..nnti try spray wd40 tgk..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: tak boleh start dgn tarik brake belakang   Today at 12:35 pm

Back to top Go down
 
tak boleh start dgn tarik brake belakang
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» tak boleh start dgn tarik brake belakang
» motor tak boleh start......minta tolong...
» macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2
» SYM 200 Brake Belakang Jadi Free
» Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: