Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya? Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share
 

 motor tak boleh start......minta tolong...

Go down 
AuthorMessage
azaz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-06-17

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptyThu Sep 20, 2012 8:43 am

salam..pagi tadi motor aku tak boleh start....lampu semua menyala...hon ok...kira bateri tak kong...pakai engkol pon tak boleh start...apa simptom jadi macam tu...pening plak pikir...ada bau minyak plak...takkan bocor...bulan lepas baru tukar gasket dengan oil seal...takkan bocor lagi...boleh tolong tak...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
koji

Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 42
Location : Subang U5

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptyThu Sep 20, 2012 9:07 am

sila check rectifier atau soket fius..apa nama org panggil ntah... lupa plak.

_________________
I I love you SYM
motor tak boleh start......minta tolong... 390_4265851836847_1098078539_n
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
yellow200

Posts : 68
Join date : 2011-04-26

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptyThu Sep 20, 2012 9:20 am

apa simptom jadi macam tu?

1. Minyak abis
2. sensor tongkat ON
3. suiz engine Off kaput
4. Overflow
5. Plug kong

kalau rectifier kong boleh start lagi pakai kaki, sbb aku pernah kena
Back to top Go down
azaz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-06-17

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptyThu Sep 20, 2012 9:54 am

yellow200 wrote:
apa simptom jadi macam tu?

1. Minyak abis
2. sensor tongkat ON
3. suiz engine Off kaput
4. Overflow
5. Plug kong

kalau rectifier kong boleh start lagi pakai kaki, sbb aku pernah kena


minyak ada...
tongkat dah ambik..
suiz enjin on
overflow ni apa????
plug tak check lagi..

petang ni baru nak check..

recifier ni ada kat mana...ada gambar tak...
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak
BlueThunder

Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 43
Location : Bt.16, Hulu Langat

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptyThu Sep 20, 2012 10:21 am

overflow = petrol dh masuk byk sgt kt dlm carb...
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
yellow200

Posts : 68
Join date : 2011-04-26

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptyThu Sep 20, 2012 11:33 am

tak bley start mcmana?

1. Lansung takde apa2 bunyi semasa menekan suiz penghidup
2. Semasa tekan suiz, crank, tapi tak mo hidup

rectifier kat sebelah kanan bawah coverset dekat ngan absober
Back to top Go down
danhy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2012-09-19

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptySat Sep 22, 2012 12:05 pm

azaz wrote:
yellow200 wrote:
apa simptom jadi macam tu?

1. Minyak abis
2. sensor tongkat ON
3. suiz engine Off kaput
4. Overflow
5. Plug kong

kalau rectifier kong boleh start lagi pakai kaki, sbb aku pernah kena


minyak ada...
tongkat dah ambik..
suiz enjin on
overflow ni apa????
plug tak check lagi..

petang ni baru nak check.

recifier ni ada kat mana...ada gambar tak...

cut off switch yg kuning tu ker suis engine?
Back to top Go down
danhy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2012-09-19

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptySat Sep 22, 2012 12:07 pm

yellow200 wrote:
tak bley start mcmana?

1. Lansung takde apa2 bunyi semasa menekan suiz penghidup
2. Semasa tekan suiz, crank, tapi tak mo hidup

rectifier kat sebelah kanan bawah coverset dekat ngan absober



kalo crank tapi tak idup, apa pasal???
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full
zubirdaud

Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 36
Location : Saujana Rawang

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptyTue Sep 25, 2012 1:07 pm

kadang2 gasket bocor pn xleh idup sbb pressure enjin tak cukup..bwk ke bengkel bro..
Back to top Go down
azaz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-06-17

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptyThu Sep 27, 2012 5:23 am

gasket bocor...air coolent kena kat plug...plug jadi basah.,..dah settle problem...buat top overhaul...thanks semua...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
koji

Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 42
Location : Subang U5

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptyThu Sep 27, 2012 5:24 am

azaz wrote:
gasket bocor...air coolent kena kat plug...plug jadi basah.,..dah settle problem...buat top overhaul...thanks semua...
Wah..berapa cost?

_________________
I I love you SYM
motor tak boleh start......minta tolong... 390_4265851836847_1098078539_n
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
azaz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-06-17

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptyThu Sep 27, 2012 8:16 am

100++
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
koji

Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 42
Location : Subang U5

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptyThu Sep 27, 2012 8:48 am

azaz wrote:
100++
murah.. buat dimana tuh?

_________________
I I love you SYM
motor tak boleh start......minta tolong... 390_4265851836847_1098078539_n
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
azaz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-06-17

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptyThu Sep 27, 2012 10:40 am

koji wrote:
azaz wrote:
100++
murah.. buat dimana tuh?
[list=1][*]


buat kat penang....megafortune penang...
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full
Pailang Kem

Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 47
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptyThu Sep 27, 2012 12:35 pm

ala..senang jer tu....saya pernah mengalaminya....

pasal bau minyak....masa bro nak start motor bro pulak throttle kerap...jadi minyak dah banyak masuk kat kaburator ...kena relaks kejab...15 minit..pastu start balik mesti ok punya..
itu yang susah nak start tu...dia panggil overflow Very Happy
Back to top Go down
konoyaro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
konoyaro

Posts : 27
Join date : 2011-07-10

motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... EmptyWed Oct 17, 2012 4:05 am

azaz wrote:
koji wrote:
azaz wrote:
100++
murah.. buat dimana tuh?
[list=1][*]


buat kat penang....megafortune penang...

Muto saya pun sama camtu.. ader crank tapi susah giler nak start.. tukar plug baru atau yang dah cuci kering baru bole start.. Saya ader beberapa soalan mohon dijawab.

a) 100++ tu seratus plus plus kan? bukan seribu plus plus.
b) mega fortune penang yang kat pasific seberang perai tu ker? saya dok taiping.. kalau kedai buat bagus bule pegi sana..
c) lama tak mekanik buat? muto kena tinggal ke?

Terima kasih.
Back to top Go down
Sponsored content




motor tak boleh start......minta tolong... Empty
PostSubject: Re: motor tak boleh start......minta tolong...   motor tak boleh start......minta tolong... Empty

Back to top Go down
 
motor tak boleh start......minta tolong...
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: