Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Cool start engine.....

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Zahir_Salleh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2011-10-23
Age : 32
Location : Johor Bahru

PostSubject: Cool start engine.....   Thu Nov 17, 2011 6:05 pm

Salam...

Saya baru jer ambik motot sym200..
kalau start pagi2, engine selalu rev berapa rpm sebelum dia turun ke 1.7K?
Mcm ner nak adjust bagi jgn dia rev tinggi sgt. selalu saya punyer rev sampai 3.5k dlm 1~2 min.

lagi 1, kalau engine dah panas, engine rev memang ada naik turun ckit atau stabil kat 1.7k je?


TQ... bounce
Back to top Go down
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 33
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Fri Nov 18, 2011 3:02 am

Vts mmg camtu sebab dia ada auto choke, x mcm motor2 lama manual choke, ni moden dah.. hehe..

Idle mmg bwh 2k rpm, naik trn sikit standard kot sebab aku pnya pun camtu.. Aku dah guna vts kedua, sama gak..

Apepun ni kna pastikan dgn pakar2 sym.
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Fri Nov 18, 2011 4:10 am

meme mcm tu bro..xde ape2..kira moto bro
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Fri Nov 18, 2011 4:21 am

RPM aku starting je RPM naik 3k lepas tu pelan-pelan turun bawak 2k skit...normal kot tu..

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Fri Nov 18, 2011 5:20 am

sama seperti di atas... albino
Back to top Go down
wvx2453
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 82
Join date : 2011-11-03
Age : 36
Location : batu 9 cheras

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Fri Nov 18, 2011 9:52 am

BlueThunder wrote:
sama seperti di atas... albino

aku pun rasa normal...pakai starter mmg dia kena jump skt..br bleh sbb pg2 engine pun x panas lg kan...lps tu klu naik lbih 2k tu..makna dia timing kira tinggi..sbb hr tu aku pun kedai tolong ejas skt x lbih 2
Back to top Go down
http://seramaku.blogspot.com
izonerosly808
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-10-16
Location : sg buloh

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Fri Nov 18, 2011 8:00 pm

aku punya pun starting 3k gak....idle pun tinggi jugak la...xde pun below 2k....xde hal ke ar?tunggu servis 1k nie la,nak tanya pomen kt mforce..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Fri Nov 18, 2011 8:06 pm

izonerosly808 wrote:
aku punya pun starting 3k gak....idle pun tinggi jugak la...xde pun below 2k....xde hal ke ar?tunggu servis 1k nie la,nak tanya pomen kt mforce..
Tak sure bro...boleh check nan pomen..tapi kalau lebih 3k timing tinggi tu.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
z@idi
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 374
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Sat Nov 19, 2011 9:43 am

moto aku bila stat pagi2 akan turun naik..tapi x lebih 2k..dalam seminit dia akan stabil dan idle pada kurang sikit dari 2k
Back to top Go down
mohdzaki
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-11-15
Age : 40
Location : Bandar Baru Selayang

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Sun Nov 20, 2011 12:05 pm

kalu pagi2 kena pakai kick start ker? atau pakai tekan button jer? Rolling Eyes
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Sun Nov 20, 2011 1:31 pm

So far setiap masa aku pakai button start je...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 33
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Sun Nov 20, 2011 8:59 pm

Tu ari aku try start kaki, mmg ketat sebab x pernah pakai... Hehehe..

Cukup 5000km nak servis cvt, kna servis skali kick starter tu..
Back to top Go down
wvx2453
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 82
Join date : 2011-11-03
Age : 36
Location : batu 9 cheras

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Mon Nov 21, 2011 7:53 am

shuk x-ray wrote:
Tu ari aku try start kaki, mmg ketat sebab x pernah pakai... Hehehe..

Cukup 5000km nak servis cvt, kna servis skali kick starter tu..

aku pun x pernah guna start kaki tu....dok syok tekan button n remote jer...sekali skala kena try jgk kot bg biasa...
Back to top Go down
http://seramaku.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Mon Nov 21, 2011 11:51 am

kene pakai kick starter tu....at least seminggu or dua minggu sekali, make sure berfungsi, persediaan awal...
jgn smpai loose shaft dia...kene bateri kong nanti...nangis nak start...huhuuuu Sad
Back to top Go down
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 33
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Mon Nov 21, 2011 2:28 pm

Aku rasa dkt 5k km ni br skali start kaki. Hahaha..

Xpe, akan dibiasakan..
Back to top Go down
wvx2453
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 82
Join date : 2011-11-03
Age : 36
Location : batu 9 cheras

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Thu Nov 24, 2011 3:13 am

rayzz wrote:
kene pakai kick starter tu....at least seminggu or dua minggu sekali, make sure berfungsi, persediaan awal...
jgn smpai loose shaft dia...kene bateri kong nanti...nangis nak start...huhuuuu Sad

btul jgk ckp rayzz tu...kena bagi biasa...
Back to top Go down
http://seramaku.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Thu Nov 24, 2011 4:02 am

yup...cite sbb ada member dah kene, shaft dia stuck pastu loose...habis kene ganti sebatang...rabak beratus2 lemon jugak laaa...muto dah abis warranty plak tu... Crying or Very sad

aku penah bateri n rectifier kong...selama tu dah pakai dekat 7k lebih xpenah guna kick starter tu...nasib baik time nak pakai tu ok...mie-G la yg tulung start..aku da seram sejuk da takut loose..hahahaaaa..pastu terus serik, seminggu skali aku musti piley penyetat kaki itu.... What a Face
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Thu Nov 24, 2011 4:32 am

aku masalah nya dah cabut btg kick starter tuh, sebab kalau pasang...mmg elok lepas tu dia naik ke atas btg tu terkena kotak angin, adakah starter aku dah loose?
Berapa cost kalau nak ganti baru btg yg loose?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Thu Nov 24, 2011 5:06 am

kalo sbb vibration dia ternaik ke air filter case tu mybe sbb dah loose. Tapi kene make sure belah mane yg loose, kick starter arm (17) atau spindle (9) dia yg loose.

Tak penah tukar plak, cube tanye kat hj abi or MMR nanti brape cost tukar..klau kt attachment ni ade price tp xsure updated ke tak..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Thu Nov 24, 2011 5:41 am

bro..aku rasa yg no 9 tu la...dalam gambiran kau up tu harga dalam RM30 lebih..dekat kedai mesti dah up ke RM40 nih...kekeke.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Thu Nov 24, 2011 6:15 am

aku nak tendang kick starter tu mcm nak tercabut kaki aku..ketat gla...setiap kali lepas basuh aku akan cuba start pakai kick starter dulu tp susah gla mau hidup
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Thu Nov 24, 2011 6:24 am

oo..ko kene tgk betul2 koji pasal kat dua2 part tu ada thread dia..tp nasib x baik dua2 parts tu loose skali...huhuuuu
pasal price tu mmg aku surrender la...huhuuu

sirapisamin..mmg lor kalao dah lame x setat mmg mau tercabot lutut...huhuuu
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Thu Nov 24, 2011 6:49 am

rayzz wrote:
oo..ko kene tgk betul2 koji pasal kat dua2 part tu ada thread dia..tp nasib x baik dua2 parts tu loose skali...huhuuuu
pasal price tu mmg aku surrender la...huhuuu

sirapisamin..mmg lor kalao dah lame x setat mmg mau tercabot lutut...huhuuu
okay...nnt aku balik try start pakai kaki..benda tu ada dlm perut siput aku...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Thu Nov 24, 2011 6:50 am

huh? siap cabot2 telan dlm perut siput?
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Cool start engine.....   Thu Nov 24, 2011 6:52 am

rayzz wrote:
huh? siap cabot2 telan dlm perut siput?
ye la sbb benda tu nnt naik kena kotak angin...nnt kotak angin aku rosak belubang plak...tu yg cabut....tapi aku spar la spana siap2 in case kan

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Cool start engine.....   Today at 11:04 pm

Back to top Go down
 
Cool start engine.....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...
» motor tak boleh start......minta tolong...
» Cool Bases Potentially for Malifaux
» No start fight button !?
» Panda3d Engine

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: