Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 MaxSYM 400i

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
pahat
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 188
Join date : 2012-01-23

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon May 21, 2012 5:03 am

VTS ----<>8k-----Evo -----<>8k-------Maxsym -----<>8k--------600i =35k--- Idea Shocked
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon May 21, 2012 5:52 am

terbaek...sy mesti piley.. cheers
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon May 21, 2012 6:12 am

28k otr...plus maintenance yg agak 'kasar'...

hmmm...

bg yg minat scooter, mmg akan beli la...

tp yg minat 'motor', kompom akan beralih arah ke er6 atau versys... albino
Back to top Go down
Tonker
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-11-14

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon May 21, 2012 6:45 am

Sapa2 pergi cek dengan Mforce, berapa harga sebenar belting & tayar? Aku dah masuk fasa 'finalizing' ni...
Back to top Go down
aliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-11-09

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon May 21, 2012 8:07 am

mintak maap byk2 takleh nak bagi komen badan tak sihat jadi kawe pon tak jadi pi peneng
Back to top Go down
aliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-11-09

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon May 21, 2012 9:28 am

Tonker wrote:
Sapa2 pergi cek dengan Mforce, berapa harga sebenar belting & tayar? Aku dah masuk fasa 'finalizing' ni...
tonker beli je,rega mcm tayor kereta je. moto dah besor rega mesti besor biasa arr
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon May 21, 2012 6:32 pm

Aisyeh ... Rm28k ke OTR? Agak mahal jugak tu ... dan bak kata BlueThunder, kalau yang betul betul minat motor akan go for 6n/6f atau versys je ... sebab dah tak banyak lagi nak kena tambah kalau nak ambik motor camtu ... tapi Maxsym ni pon berbaloi jugak, cuma maintenance dia jek nnt tak tau cemana ... motor cc besar camni for sure belanja dia pon besar jugak ye dak?
Back to top Go down
norazmanmokta
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2012-05-23

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed May 23, 2012 6:39 am

Dah tunggu lama 400i nih. Walaupun ada yang kata mahal, dah minat scooter, dan mungkin akan ride one dalam masa terdekat.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed May 23, 2012 6:50 am

norazmanmokta wrote:
Dah tunggu lama 400i nih. Walaupun ada yang kata mahal, dah minat scooter, dan mungkin akan ride one dalam masa terdekat.
tahniah bro.
nnt bawak la masa TTS.
bleh kami numpang belek! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
aliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-11-09

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed May 23, 2012 9:33 am

Mie-G wrote:
norazmanmokta wrote:
Dah tunggu lama 400i nih. Walaupun ada yang kata mahal, dah minat scooter, dan mungkin akan ride one dalam masa terdekat.
tahniah bro.
nnt bawak la masa TTS.
bleh kami numpang belek! Very Happy
takkan belek je,kita tumpang test sekaki
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed May 23, 2012 4:44 pm

Satu soklan bangeng ... boleh tak aku bawak motot ni dulu tanpa ambik lesen B Full? Kalau agak agak polis wat roadblock, lepas tak? hehehe ...
Back to top Go down
Tonker
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-11-14

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed May 23, 2012 5:21 pm

Petrofsky wrote:
Satu soklan bangeng ... boleh tak aku bawak motot ni dulu tanpa ambik lesen B Full? Kalau agak agak polis wat roadblock, lepas tak? hehehe ...

Haritu masa pakai ER6, setengah taun pakai B2 je. Takde masa nak pergi kelas. Kebanyakan roadblok lepas (sbb polis malaysia pro motor besar), cuma ada sekali tu jpj blok, tengok lesen, belek motor, tanya "moto ni berapa cc bang?". Dengan sopan santun aku jawab "650". Dia cakap "ni lesen B2 je bang". Aku jawab "tengah amik kelas ni utk lesen Bfull".

Brader tu lepaskan aku.

Lepas tu baru aku buat lesen. Ride dengan lesen yang betul rasa lebih selesa & confident. Tak takut roadblok, tak bimbang, kot jadi apa2 senang nak claim insurans.
Back to top Go down
norazmanmokta
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2012-05-23

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed May 23, 2012 6:02 pm

aliman wrote:
Mie-G wrote:
norazmanmokta wrote:
Dah tunggu lama 400i nih. Walaupun ada yang kata mahal, dah minat scooter, dan mungkin akan ride one dalam masa terdekat.
tahniah bro.
nnt bawak la masa TTS.
bleh kami numpang belek! Very Happy
takkan belek je,kita tumpang test sekaki

Hehehe.. "akan ride one" tak bermakna mampu dan akan beli.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu May 24, 2012 4:33 am

norazmanmokta wrote:

Hehehe.. "akan ride one" tak bermakna mampu dan akan beli.
ah, kechewa la cmni!!
baru plan nk belek2..
ni mesti sbb bro aliman ckp nk test ride nih!!
hahahhaa

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
materos
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2012-04-19
Age : 51
Location : Dato Senu Sentul KL & Lumut

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu May 24, 2012 11:10 am

Semalam aku tanya kat kedai EE motor sabtu lepas dia baru pegi SYM penang utk taklimat Maxsym 400i rega dlam RM26K... siap jemput utk test bila sampai pasaran Julai nanti...kuat tul meracun...
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu May 24, 2012 4:02 pm

Tonker wrote:
Petrofsky wrote:
Satu soklan bangeng ... boleh tak aku bawak motot ni dulu tanpa ambik lesen B Full? Kalau agak agak polis wat roadblock, lepas tak? hehehe ...

Haritu masa pakai ER6, setengah taun pakai B2 je. Takde masa nak pergi kelas. Kebanyakan roadblok lepas (sbb polis malaysia pro motor besar), cuma ada sekali tu jpj blok, tengok lesen, belek motor, tanya "moto ni berapa cc bang?". Dengan sopan santun aku jawab "650". Dia cakap "ni lesen B2 je bang". Aku jawab "tengah amik kelas ni utk lesen Bfull".

Brader tu lepaskan aku.

Lepas tu baru aku buat lesen. Ride dengan lesen yang betul rasa lebih selesa & confident. Tak takut roadblok, tak bimbang, kot jadi apa2 senang nak claim insurans.

Wokeh ... thanks bro Tonker ... nampak gayanya tunggu la ada duit mau beli ini Maxsym dulu baru gi ambik lesen la camni ... (angan angan je lebih sebenarnya ... kekeke)
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Fri May 25, 2012 7:55 pm

Tuuu dia sudah keluau dalam Mudah ...

http://www.mudah.my/NEW+PREMIUM+SCOOTER+SYM+MAXSYM+400i-15664157.htm
Back to top Go down
Tonker
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-11-14

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon May 28, 2012 7:10 am

Siapa2 dah dapat quotation harga on the road terbaik?
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon May 28, 2012 4:14 pm

Tonker wrote:
Siapa2 dah dapat quotation harga on the road terbaik?

Harga OTR dah fixed Rm26K sebijik ... bukak Mudah ... 2 -3 kedai dah iklankan ... semua harga sama ...
Back to top Go down
Tonker
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-11-14

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Tue May 29, 2012 4:55 am

Petrofsky wrote:
Tonker wrote:
Siapa2 dah dapat quotation harga on the road terbaik?

Harga OTR dah fixed Rm26K sebijik ... bukak Mudah ... 2 -3 kedai dah iklankan ... semua harga sama ...

Tu harga on the road ke? bukan tu harga body saje? Selalu motor bukan ke diorang publish harga body?
Back to top Go down
Tonker
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-11-14

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Tue May 29, 2012 10:12 am

Tonker wrote:
Petrofsky wrote:
Tonker wrote:
Siapa2 dah dapat quotation harga on the road terbaik?

Harga OTR dah fixed Rm26K sebijik ... bukak Mudah ... 2 -3 kedai dah iklankan ... semua harga sama ...

Tu harga on the road ke? bukan tu harga body saje? Selalu motor bukan ke diorang publish harga body?
Meh aku jawab sniri. 28.5K otr 1st party. Ada sapa2 dpt quote lagi murah? Bole kita ramai2 beli kat kedai yang pemurah tu.
Ada 1 kedai tu aku tanya lagi hampeh, 29K on the road!! Giler tebal profit margin.
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Tue May 29, 2012 10:21 am

kt mudah ada 1 iklan...tp kt JB lar...rm25.5k otr...

tktau ler kesohihan nya...
Back to top Go down
pahat
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 188
Join date : 2012-01-23

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Tue May 29, 2012 11:00 am

insurance 3rd party kutt!!! Mad
Back to top Go down
Tonker
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-11-14

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Tue May 29, 2012 11:04 am

Yep. Yg tu masuk 1st party 26K. Dah call td.
Back to top Go down
Tonker
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-11-14

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed May 30, 2012 4:32 am

Aku dah study habis online forum tentang Maxsym 400i ni. Dari forum Singapore (SBF Maxsym-registered owner dah berpuluh/ratus), Motor-Forum. nl (Netherland), Italy, Perancis, Hongkong, (sumer pakai google translate) meh aku buat rumusan sikit (juga dikongsi di malaysianbikers):

1. Rata2 owner amat berpuas hati dengan Maxsym 400i. Ada yang dah pakai dari July tahun lepas. Antara feedaback diorang, Maxsym mcm jalan atas rail (stabil), bagi owner GTS300i (kat sini EVO), diorang konpem sedap banyak, terutama torque enjin & handling.
2. Suspension ala BMW, firm tapi comfort. Cornering boleh di bandingkan dengan Tmax. Konpem Tmax cornering sedap lagi tapi Maxsym tak lari jauh la. Tayar Maxxis yg dipakai amat memuaskan cuma top end grip kalah sikit dgn Hoop (Bridgestone).
3. Highway speed amat memuaskan. Boleh maintain 130-150 tanpa rasa engin stress. 1 owner tu komen dia bawak 140 "all day long". Dan 140km/h kat meter tu hampir sama dengan kereta, dengan GPS dalam 135km/h. Ada yang komen bawak 120km/h dengan 160km/h tak jauh beza, stabil & tegap. tak melayang. Cuma ada yang komen turbulence angin agak kuat pada helmet.
4. Ruang barang mcm kecik sikit drp Evo tapi masih muat 2 helmet kecik. Helmet besar tak muat dua. Tapi kepala org putih kan besar. ruang barang kat depan dengan charger & USB ada yang dah pasang GPS, seat lebar & selesa.
5. Brek, ada yang komen bagus, adah yang komen average. Kalau owner dah biasa bawak R1 mungkin dia rasa brek Maxsym average. Tapi overall, braking amat bagus & linear. Handbrake juga amat berguna terutama semasa menunggu di trafik light berbukit.
6. So far takde yang tiba2 mati tengah jalan, tak boleh start, coil terbakar dan yang seumpamanya. Ekzos pun belum ada yang tanggal nut. Ada 1 owner (netherland) komplen ada leaking minyak drp enjin, tapi mamat tu memang bawak lasak (kawan2 dia komen). Tu pun sekali je leaking esok2 dia tak komplen dah.
7. Antara problem yang dah berlaku: Kunci stuck kat lubang kunci, tak bole switch on. Ada bunyi ktak-ktak masa jalan tak rata sebab intake box berlaga dengan absorber belakang, agak susah nak tutup seat (sebab ada 2 latch), lampu kurang tinggi, meter terlalu berkilat dan menyilaukan waktu tghari, dan vibration agak kuat terutama antara 30-50km/h. Kebanyakan issue ni dah diselesaikan atau owner pergi claim, kecuali yang vibration tu, diorang kata ni normal sebab enjin bore besar (400cc single cylinder). Ada yang dah tukar Dr Pulley HIT clutch dan berjaya mengurangkan getaran tu.
8. Penggunaan minyak antara 3.7-4.8 liter per 100km. Secara purata dalam 25 km satu liter.
9. Di europe diorang bakal launch Maxsym 400i ABS dan Maxsym 600i. Dua2 pakai ABS (tapi lebih berat la. Std 400i pun dah 220kg). Maxsym 600i guna platform sama dengan 400i cuma cc lebih besar. Yang lain semua sama (chasis, suspension, bentuk). Kuasa 600i cuma tambah sikit je, dari 34hp (400i) kepada 38hp. Cuma torque mungkin lebih banyak.
10. Top speed ada yang cecah 170km/h. Mungkin turun bukit.
11. Ride santai amat selesa antara 80-120km/h. Ada yang komen smooth mcm kereta. Ada yang bawak pillion sampai tertidur.
12. Maintenance, di europe ada yang komen kos lebih kurang GTS300i kecuali belting, roller & tayar. Kat sini tak tau lagi sebab taukeh2 sini suka mark-up giler2 untuk sparepart motor2 'B full'.

Lebih kurang mcm tu la performance Maxsym setakat ni. Aku tengah tggu delivery.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Today at 5:00 am

Back to top Go down
 
MaxSYM 400i
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Next
 Similar topics
-
» MaxSYM 400i
» MAXSYM 600i ABS
» Nak Upgrade
» Angel Eye Head Lamp
» Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal Motor SYM Yang Lain-
Jump to: