Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 MaxSYM 400i

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu May 10, 2012 3:43 am

rizal wrote:
oi .. itu bukan cikgu besau ngan jpj daa .. tu timbalan pengarah kastam penang .. kemain seronok dier ..

rizal mesti dah test mutot ni...amacam rizal, ada baek ka? Question
Back to top Go down
Tonker
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-11-14

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu May 10, 2012 4:48 am

rizal wrote:


dah nak kuar malaysia maxsym400 .. tunggu je la

Sym, pastikan harga lingkungan 25K ok. Konpem aku beli. Harga kompetitif, ramai orang boleh beli, market lebih luas. Memang bagus untuk perkembangan brand SYM. Lebih2 lagi Maxsym ni model cc agak besar (kelas B), pasti dapat rating yang baik daripada bikers dan secara tak langsung akan promote motor2 SYM yang lebih kecil macam E-Bonus, Mio, Symphony dan lain2. Rakyat Malaysia memang particular.

Kalau harga mahal, orang tak ramai yang beli, spare parts akan kurang dipasaran, resale value maxsym jatuh teruk, brand SYM akan jadi brand tak popular, model macam E-Bonus & Mio akan dianggap macam motor tak berkualiti dari China. Tak ramai orang tahu SYM berasal dari Taiwan & sebenarnya lebih berkualiti.

Jadi, gunakan Maxsym untuk dapat lebih brand image dan mulakan dengan harga yang kompetitif. Kalau harga dah dekat 30K, rasanya banyak bikers B full akan beli ER6 atau Versys.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu May 10, 2012 5:20 am

Tonker wrote:


Sym, pastikan harga lingkungan 25K ok. Konpem aku beli. Harga kompetitif, ramai orang boleh beli, market lebih luas. Memang bagus untuk perkembangan brand SYM. Lebih2 lagi Maxsym ni model cc agak besar (kelas B), pasti dapat rating yang baik daripada bikers dan secara tak langsung akan promote motor2 SYM yang lebih kecil macam E-Bonus, Mio, Symphony dan lain2. Rakyat Malaysia memang particular.

Kalau harga mahal, orang tak ramai yang beli, spare parts akan kurang dipasaran, resale value maxsym jatuh teruk, brand SYM akan jadi brand tak popular, model macam E-Bonus & Mio akan dianggap macam motor tak berkualiti dari China. Tak ramai orang tahu SYM berasal dari Taiwan & sebenarnya lebih berkualiti.

Jadi, gunakan Maxsym untuk dapat lebih brand image dan mulakan dengan harga yang kompetitif. Kalau harga dah dekat 30K, rasanya banyak bikers B full akan beli ER6 atau Versys.

perghh, surat ikhlas dari seorg rakyat marhaen utk sym..bagus bro.. cheers
Back to top Go down
Tonker
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-11-14

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu May 10, 2012 5:26 am

carliph wrote:
Tonker wrote:


Sym, pastikan harga lingkungan 25K ok. Konpem aku beli. Harga kompetitif, ramai orang boleh beli, market lebih luas. Memang bagus untuk perkembangan brand SYM. Lebih2 lagi Maxsym ni model cc agak besar (kelas B), pasti dapat rating yang baik daripada bikers dan secara tak langsung akan promote motor2 SYM yang lebih kecil macam E-Bonus, Mio, Symphony dan lain2. Rakyat Malaysia memang particular.

Kalau harga mahal, orang tak ramai yang beli, spare parts akan kurang dipasaran, resale value maxsym jatuh teruk, brand SYM akan jadi brand tak popular, model macam E-Bonus & Mio akan dianggap macam motor tak berkualiti dari China. Tak ramai orang tahu SYM berasal dari Taiwan & sebenarnya lebih berkualiti.

Jadi, gunakan Maxsym untuk dapat lebih brand image dan mulakan dengan harga yang kompetitif. Kalau harga dah dekat 30K, rasanya banyak bikers B full akan beli ER6 atau Versys.

perghh, surat ikhlas dari seorg rakyat marhaen utk sym..bagus bro.. cheers

Forward2kan la kat guru besor tu, takpun bos Sym, takpun print besar2 & gantung kat depan kilang & outlet Sym. bounce
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu May 10, 2012 6:01 am

takde manenye lah boleh kurang harga maxsym tu..hehe..klu tgk sejarah harga gts-vts pun makin mencanak naik ade la..skrg ni rumah harga 1-2 juta pn blh sold out..hehe..
Back to top Go down
Tonker
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-11-14

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu May 10, 2012 7:03 am

zubirdaud wrote:
takde manenye lah boleh kurang harga maxsym tu..hehe..klu tgk sejarah harga gts-vts pun makin mencanak naik ade la..skrg ni rumah harga 1-2 juta pn blh sold out..hehe..
Diorang belum announce harga lagi. Masih ada chan untuk declare harga yang lebih rendah.
Sedangkan Preve, jangka 75K jadi 72K je... Razz
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu May 10, 2012 6:44 pm

tayar depan saiz 15, blakang 14..klu la saiz 12 kan best..mesti ramai yg tukar kepada sportrim maxsym ni..cantik woo.. Very Happy
Back to top Go down
aliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-11-09

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Fri May 11, 2012 10:08 am

bertuah benor jual 25k ,ni 30k le tu pon rasa mcm murah ,psl dia mesti compare dgn yamaha yg jual 60K++ untuk 500cc kikiki, kalau mahal lagi bagus jadi tak bayak diatas jln,sapa beli jadi special kehkehkeh
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Fri May 11, 2012 10:21 am

Jd special mmg best..tp spare tisu je la utk lap air mata dan poket yg tebal klu rosak..hehe. Tp biasanya rider2 yg beli moto puluh-puluh ribu ni mmg poket sentiasa tebal. Bak kata pepatah jika takut dilambung ombak jgn berumah ditepi pantai..cehh!!
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Fri May 11, 2012 10:42 am

nnt bro Aliman pegi kasi tazkirah skit kt tokei MForce tu!
hehehhee..

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
tocamba76
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 55
Join date : 2012-05-08
Location : Puncak Alam

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Fri May 11, 2012 11:15 am

zubirdaud wrote:
Jd special mmg best..tp spare tisu je la utk lap air mata dan poket yg tebal klu rosak..hehe. Tp biasanya rider2 yg beli moto puluh-puluh ribu ni mmg poket sentiasa tebal. Bak kata pepatah jika takut dilambung ombak jgn berumah ditepi pantai..cehh!!

betul tu tebal.!!! tebal bank statement..hehhe Very Happy Very Happy
Back to top Go down
aliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-11-09

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sun May 13, 2012 12:32 pm

Berita baik anggaran rm27-28k bagus gak sifir nak laku,taruk lebey baik beli er6 bumbebee,tak sabor mau pi lauching maxsym ni,kalau ada pitih mcm mau sabar sebijik wakaka
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed May 16, 2012 6:34 am

http://www.mudah.my/Sym+maxsym+400i-15461217.htm

haha..harga dah kluar kat mudah..25k. cepat btul kedai mat motor ni buat iklan. ha..bleh la belek2 buku akaun dan slip gaji..hehe.. Twisted Evil
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed May 16, 2012 10:59 am

yeaaa .. bounce
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
Tonker
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-11-14

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed May 16, 2012 11:28 am

Yeeehaaa!!
Back to top Go down
aliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-11-09

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed May 16, 2012 2:32 pm

25k je,otr ke kasi la detail sikit kiki
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu May 17, 2012 5:10 am

goyang la market evo..harga dah tak jauh beza..ramai la yg upgrade lesen lps ni.
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sun May 20, 2012 1:43 pm

Bukan ke motot nie dah launching kan semalam? takde orang kat SYM Penang buat coverage ka? Kasik up news sket ... nak tau gak per citer motot nie ... hehehe ...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sun May 20, 2012 2:55 pm

OTR RM26k

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sun May 20, 2012 6:51 pm

koji wrote:
OTR RM26k

Agegege ... Rm26k ke? Agak goyang gak mau carik duit utk beli motot nie ... tapi kalau dah ada sebijik, memang wiken konpom tak duduk rumah punya la ... hehehe ... betul tak abam koji?
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sun May 20, 2012 6:59 pm

Chop chop ... nak tanya sket pesal lesen motot, ambe ni jahil sket bab lesen motot sebenarnya ... Kalau B1 dengan B Full tu sama ke? so kalau nak beli Maxsym ni mmg kene ambik lesen B Full ke? Bukan ke B Full utk 500cc ke atas ke?
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon May 21, 2012 3:13 am

Hahahaha... mmg ketar lutut la nak ambik maxsym tuh...kekeke.

Owh ye pasal lesen B = 251cc ke atas dan B2 = 250 ke bawah.

Kesimpulan :

maxsym 400cc = B full.

_________________
I I love you SYM


Last edited by koji on Mon May 21, 2012 4:13 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Tonker
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-11-14

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon May 21, 2012 4:01 am

koji wrote:
Hahahaha... mmg ketar lutut la nak ambik maxsym tuh...kekeke.

Owh ye pasal lesen B = 251cc ke atas dan B1 = 250 ke bawah.

Kesimpulan :

maxsym 400cc = B full.

Bro, bukan B2 = 250 ke bawah?

Harga agak up drp jangkaan.
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon May 21, 2012 4:12 am

Tonker wrote:
koji wrote:
Hahahaha... mmg ketar lutut la nak ambik maxsym tuh...kekeke.

Owh ye pasal lesen B = 251cc ke atas dan B1 = 250 ke bawah.

Kesimpulan :

maxsym 400cc = B full.

Bro, bukan B2 = 250 ke bawah?

Harga agak up drp jangkaan.
Eh silap plak.. betul tuh B2..
saya akan betul kan

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon May 21, 2012 4:58 am

Ni aku copy dari Bro Edi sbb dia yg pegi masa launching.

[quote author=edi99]
Baru balik dari launching Maxsym 400i & T2 250i.

Terima Kasih pada Mforce yang mengunjurkan jemputan dan juga menyediakan penginapan. Rege RM26,000 nett maknanya OTR hampir RM28K.

Perasaan aku berbaur sikit. Memang Maxsym ni prestasi dan kualiti dua tiga level lebih tinggi dari Evo. Kalau aku buat keputusan nak upgrade pong ada beberapa perkara yang aku kena timbang masak-masak.

Berkesempatan juga diberi penerangan dari sorang tetamu VIP dari Sym Vietnam. Top speed senang-senang > 170kmh. :Smile

CVT sistem secara am sama macam CVT lain cuma roller weight pakai LAPAN roller dan berat roller sama macam VTS 14.5 - 15gm..dapat info kalau tukar roller satu set lebih kurang RM120-RM130.

Saiz belting aku tak pasti tapi yang confirm saiz dan jenis belting beza dengan evo atau VTS...dan regenya plak RM450-RM500 dengan life expectancy antara 15,00-18,000KM :'(

satu lagi..ribuan terima kasih pada bakal pengantin Tuan Dekan Galol yang susah payah datang hotel bawak p jalan2 cari makan...Galol kau kena practice lagi drive kete tu....he he he Very Happy
[/quote]

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Today at 5:59 am

Back to top Go down
 
MaxSYM 400i
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Next
 Similar topics
-
» MaxSYM 400i
» MAXSYM 600i ABS
» Nak Upgrade
» Angel Eye Head Lamp
» Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal Motor SYM Yang Lain-
Jump to: