Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 MaxSYM 400i

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
syedzafarullah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2013-01-02
Age : 40
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed Jan 16, 2013 10:13 am

Salam Bro Mie - G

Selalunya dalam kes sebegini, boleh mintak service centre check ke?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed Jan 16, 2013 11:14 am

eh, meter tu mmg stended mcm tu bro.
kalau vts200, ralat 10kmj, evo dalam 20kmj..maxsym pun ralat dlm 20kmj kalau xsalah.
bukan rosak tp mmg dibuat mcm tu.
mcm motor LC135, ralat dlm 30kmj.. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
nizam13
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 35
Join date : 2013-01-03
Age : 78
Location : malacca puchong triang

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed Jan 16, 2013 2:22 pm

kena tepek papago atau garmin la mcm ni, tp ada ralat jgk tu...
Back to top Go down
syedzafarullah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2013-01-02
Age : 40
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed Jan 16, 2013 5:46 pm

Ish plak dah... Crying or Very sad
Back to top Go down
syedzafarullah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2013-01-02
Age : 40
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu Jan 17, 2013 4:32 am

Kekawan semua

Apakah sebab utama speedometer ni ralat? I am interested to know la.
Back to top Go down
nizam13
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 35
Join date : 2013-01-03
Age : 78
Location : malacca puchong triang

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu Jan 17, 2013 1:24 pm

saya pon mau tau juga.............................
Back to top Go down
syedzafarullah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2013-01-02
Age : 40
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu Jan 17, 2013 5:54 pm

Bro I dah call mforce. Apparently this happens sebab metre untuk Asia dan Europe adalah berbeza. Ramai Maxim owners dah complain dah. Dia ralat dalam 20 kmh le. Slack betul
Back to top Go down
nizam13
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 35
Join date : 2013-01-03
Age : 78
Location : malacca puchong triang

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu Jan 17, 2013 7:53 pm

ohhhhhhhhhhhhhhhm manufacture faulty lah ni...
ntah laaa, ada sesetengah negara europe yg guna Mph ada yg guna Km/h....
but usually nowadays dia org kalu meter analog dia ada both readings...
kalu digital dia ada satu butang khas tukar km/h to Mph

bro, bg review pasal hand brake yg tarik bawah tu...
and betul ke maxsym ada blower aircond mcm goldwing tu,,,,
Back to top Go down
syedzafarullah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2013-01-02
Age : 40
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Fri Jan 18, 2013 4:59 am

Yes it is more like a manufacturers fault. Patutla bila I buat "150 kmh" masa ada throttle lagi Very Happy

Speedometer tu ada combination of mph and km. Tapi yang kat Europe tu ends at 180 kmh. Untuk Asean market it ends at 220 kmh

Mechanic kat M Force kata yang speedometer untuk Europe memang accurate tapi yang untuk Asia out by 20 km!

Handbrake dia memang bagus especially masa tgh tunggu kat traffic light. This bike is 220 kg!

Yes blower tu memang ada, it is for the radiator fan. Masa macet, dia mulalah berfungsi macam rak! Kuat bunyi dia.
Back to top Go down
nizam13
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 35
Join date : 2013-01-03
Age : 78
Location : malacca puchong triang

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Fri Jan 18, 2013 7:47 pm

ohhhhh kuat ek sampai 220kg dia holding, bro hand brake tu dia cengkam depan & blakang? atau blakang saja?

ok ok ok thanks for blower port explanation....

one more thing, berkenaan brake depan, dia kan double disc, soo mcm mana braking dia bro?
mantap ek? komen skit..

thanks...
Back to top Go down
syedzafarullah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2013-01-02
Age : 40
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sat Jan 19, 2013 5:55 am

Brakes memang mantap. No hal
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sat Jan 19, 2013 11:43 am

hari tu ride ngan vts.. maxsym 160km/h, vts masih didepan lagi.. member tu cakap dia lari 120km/h..

apa citer meksiam nih?? Razz
Back to top Go down
nizam13
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 35
Join date : 2013-01-03
Age : 78
Location : malacca puchong triang

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sat Jan 19, 2013 1:36 pm

wahhhh vts abg fendy ada pakai NOS kot, power bang lari nya....
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sat Jan 19, 2013 1:51 pm

nizam13 wrote:
wahhhh vts abg fendy ada pakai NOS kot, power bang lari nya....

eh? yang pakai VTS tu member.. saya yang bawak meksiam.. ralat meter tu agak melampau tu.. hihihi..

torque memang nampak la kuatnya, tp lepas tu VTS tu merapat balik.. member VTS tu setakat pakai lighten pulley jer..

jadinya skrg ni kalau bawak meksiam, saya jadikan MPH tu sebagai panduan kasar.. KM/H tu terlalu jauh ralatnya..
Maksudnya, kita andaikan mph tu sebagai km/h
Back to top Go down
nizam13
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 35
Join date : 2013-01-03
Age : 78
Location : malacca puchong triang

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sat Jan 19, 2013 7:23 pm

uihhhhh, melampau ralat meter dia mcm ni ek.... kena buat surat rasmi report kat tribunal penguna ...............

Very Happy

aiyooo itu vts bole rapat sama maxsym??? vts = 172.2cc / maxsym = 399cc
beza 226.8cc bro.... maxsym x pulas trottle abis kot...
study
Back to top Go down
syedzafarullah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2013-01-02
Age : 40
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sat Jan 19, 2013 8:15 pm

Betul la.....meter dia memang ralat. Nak buat apa ya?
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sun Jan 20, 2013 12:53 am

Memang tak pulas habis pun.. Baru lagi.. Tp nak kabo ralat meter tu..
Kita biasa tgk kalau 160km/h tu dah hebat la.. Alih alih VTS potong.. Hahahahadoii..
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sun Jan 20, 2013 1:18 am

syedzafarullah wrote:
Betul la.....meter dia memang ralat. Nak buat apa ya?
[i]

Kalau tak silap, system meter digital tp paparan analog.. Sbb tgk jarum tu bergerak secara "lompat" bukan seperti system kabel yg smooth..

Mungkin boleh reset setting? Tak pasti lagi..
Back to top Go down
syedzafarullah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2013-01-02
Age : 40
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sun Jan 20, 2013 4:58 am

Okay bro. Tolong inform I kalau boleh buat apa. Yang lecehnya M Force dah cuci tangan. Depa kata tak boleh buat apa apa.

Motor cantik speedometer lak buat hal Shocked
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sun Jan 20, 2013 8:38 am

Rasa problem ni sbb strategi pemasaran kot. Mungkin pihak SYM melihat orang Malaysia akan persoalkan kelajuan Maxsym ni. Meter Maxsym untuk pasaran luar Asia, 140km/h berada pada 170km/h di meter model Malaysia (lebih kurang). Diorg tukar sticker meter tu je tanpa buat proper adjustment pada setting speedometer which explains kenapa Maxsym 160km/h = VTS 120 - 130km/h.
Kes yang sama gak pada model Evo 250i, sticker di meter tu diubah untuk puaskan hati tuan tuan Evo, Jarum pada kedudukan 140km/h di VTS/GTS tapi di meter Evo 250i, kedudukan jarum yang sama tapi diletakkan 160km/h disitu. sedangkan model worldwide, meter 250i hanyalah 160km/h max.
Ubah untuk kelihatan laju tu strategi biasa la untuk puaskan hati.. Kalau tak, orang akan persoal "kenapa cc dah naik tapi meter sama jer.. Baik beli yang cc kecik, sama jer.."

design enjin untuk SYM ni more on torque untuk bawak heavy load and riding santai naik turun bukit. Bukan top end. Even dalam review Maxsym di Australia pun ada cakap enjin Maxsym adalah lebih kepada torque dan bukan highspeed. Tp SYM di malaya ni takut orang sini tak mau beli bila tengok meter 180km/h je kot..
Back to top Go down
syedzafarullah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2013-01-02
Age : 40
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sun Jan 20, 2013 12:12 pm

Bro kalau macam tu dia orang boleh reset balik ke meter tu? Atau tak paling kurang tukarkan sticker tu? Thinking out aloud
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Sun Jan 20, 2013 1:09 pm

Possibility tukar tu ada bro.. Tp ada ke meter atau sticker tu kat SYM sini?

Tu yang tak pasti sama ada diorg bleh buat setting ke tidak.. Tp kalau baca kat sini, rata rata cakap mcm tak bleh jer.. Atau pun diorg malas nak layan..

Kita tunggu la kot kot ada sesiapa yang sempat tanya nanti..

At the moment, saya just refer pada mph tu je as actual speed in km/h (lebih kurang)..

* waa.. Sama la kita, Black Stallion Meksiam.. Hehehe..
Back to top Go down
syedzafarullah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2013-01-02
Age : 40
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon Jan 21, 2013 5:06 am

Salam Bro


I baru call M Force kat Penang and sembang ngan Chief Mechanic dia, Encik Subari. Dia memang confirm yang speedometer kita tu ringan.

Dia orang dah inform kantor kat Taiwan and tengah tunggu feedback dari sana.

Ralat dia dalam 20-30 kmh.
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon Jan 21, 2013 5:37 am

As salam bro,

As I expected...

Mintak tukar balik jer susunan kelajuan sama mcm model negara barat pun dah OK.. Kita tak kebuluq nak tgk meter tu ada tulis 220km/h bagai..

Umum dah tau kemampuan Meksiam ni mcm mana.. Bukan untuk top speed..

Klu dpt tukar labelling km/h tu jadi maximum 180km/h balik.. Tak yah susah susah nak setting speedometer..


Thanks bro for calling SYM..
Back to top Go down
syedzafarullah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2013-01-02
Age : 40
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Mon Jan 21, 2013 9:33 am

I dah tanya bro. Chief Mechanic dia ikut line orang putih. Dah escalate ke Taiwan, tgh tunggu feedback! Crying or Very sad

Dia kata meter tu digital so kena ada software update. Suspect
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Today at 8:48 am

Back to top Go down
 
MaxSYM 400i
View previous topic View next topic Back to top 
Page 10 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Next
 Similar topics
-
» MaxSYM 400i
» MAXSYM 600i ABS
» Nak Upgrade
» Angel Eye Head Lamp
» Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal Motor SYM Yang Lain-
Jump to: