Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 MaxSYM 400i

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
AuthorMessage
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu Jul 18, 2013 11:34 am

fendyxr2 wrote:
" />

ni ambik gambar tengah slowing down.. tapi meter bleh turun habis.. jadi 220km/h - 40km/h = 180km/h

meter bleh habis..

Okay sangatlah tu kalau boleh dapat 180km/h top speed (gps reading). Avanza saya hanya mampu 150+ km/j (gps reading).
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Tue Sep 10, 2013 8:08 pm

salam bro semua...


Percaya tak sebenarnya bro kena tgk meter dlm tu bkn luar....

Sy bawa Evo dan bawa sebelah kereta sama indicator pointer meter dgn kereta sebelah.

Evo optimum speed 6000rpm dlm 70mph (not viberate) dan maximum 8000rpm dlm 100mph (viberate).

So sy RASA optimum Maxsym speed 6000rpm dlm 100mph (not viberate) dan maximum 8000rpm dlm 130mph (viberate).



Sekian...

Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Wed Sep 11, 2013 5:24 am

Wah! Sym Evo 250i top speed ialah 100mph @ 160km/j?! Itu dah sama dgn top speed Ninja 250R aje. MaxSym pulak selamba aje tinggalkan Ninja250R.
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu Sep 12, 2013 9:44 am

Tp 2 stroke vs 4 stroke plus Berat motor+rider and saiz tyre/rim main peranan jugak...

Klu Kawasaki Kips RR 150 mmg selumber je potong... Huhuu

Seperti Yamaha LC 135 vs Evo 250i... Laju gak LC ni, masa bawa 80mph; LC boleh potong lg cumanya tahap enjin ram (mengaum) mmg kuat sbb dh max rpm.


Refer link ni... my personel experience...

http://symforumclub.forumotion.com/t1140-experience-new-symphony-evo-250i#31153



Safuan66 wrote:
Wah! Sym Evo 250i top speed ialah 100mph @ 160km/j?!  Itu dah sama dgn top speed Ninja 250R aje.  MaxSym pulak selamba aje tinggalkan Ninja250R.
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu Sep 12, 2013 10:59 am

Bro pernah tunggang MaxSym 400i ke? Dah pernah rakam top speed guna GPS? Kalau MaxSym punya top speed pada bacaan GPS ialah 130 mph, KIPS RR 150 takkan boleh potong punya melainkan penunggang MaxSym tu memang bawak slow. Buat pengetahuan bro, top speed utk KIPS yg pernah saya rekodkan menggunakan GPS tak sampai 160 km/h (atau < 100mph).
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu Sep 12, 2013 7:36 pm

Sy tak pernah tunggang Maxsym 400i lg setakat ni. Sy experience Evo 250i.

Anggapan sy sahaja Maxsym boleh cecah top spt posting di atas.

Sy pernah diekori Kawasaki Kips RR 150 semasa highway selatan dr Bangi ke Tol Sg Besi. Kelihatan stability dan bunyi ngauman enjin Kips tersebut tidak terlalu kuat (maintain ram) namun dapat menyaingi Evo 250i dgn jarak dekat.

Pengalaman sy dan GPS adalah dgn manaiki kereta bukan motor, sy mendapati GPS pun tidak begitu tepat. Cth sy baru pandu 40kmh, GPS catat rekod 60kmh. Sy gunakan telofon sbg GPS...



Safuan66 wrote:
Bro pernah tunggang MaxSym 400i ke?  Dah pernah rakam top speed guna GPS?  Kalau MaxSym punya top speed pada bacaan GPS ialah 130 mph, KIPS RR 150 takkan boleh potong punya melainkan penunggang MaxSym tu memang bawak slow.  Buat pengetahuan bro, top speed utk KIPS yg pernah saya rekodkan menggunakan GPS tak sampai 160 km/h (atau < 100mph).
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu Sep 12, 2013 8:22 pm

Saya pun guna smart phone (Samsung Omnia II) dgn software Garmin Mobile XT sebagai GPS. Saya dapati bacaannya hampir sama dgn speedometer kereta Toyota Avanza saya.

Bro guna software apa dan smart phone apa sebagai GPS? Kereta apa pulak yg dipandu?

Kalau tak silap saya speedometer kereta Toyota agak tepat.
Back to top Go down
sabrie98
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2013-04-15
Age : 44

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu Jan 09, 2014 6:30 am

assalamualaikum semua...
hehheee.. biasa la kita masing masing ada ego sendiri...
buat yg mengatakn GPS tak accurate memalng la betul.. tapi x la jauh sangat larinya.. sekadar 1kmh je.. tu pun kalau kita bawak motor/kereta tidak dengan kelajuan malar..
lagi satu kalau nak ukur kelajuan.. kalau nak tepat.. jgn guna gps phone.. beli la gps betul2.. "garmin" ke..
untuk pengetahuan.. sepanjang saya menggunakan GPS (Garmin) saya dapati kelajuannya adalah tepat... sbb saya dah buat comparison ukuran kelajuan kenderaan dan GPS

ini adalah ujian yang saya buat sendiri.. bukan dengar dari kawan2,... atau ambil dari internet...
saya juga adalah pemilik kepada kenderaan2 ini...

kenderaan      -speed     -    gps (garmin)
Elegan 150      -110kmh   -     80kmh
Ninja 250r(efi)  -150kmh   -   145kmh
Chery 2.4        -180kmh   -    175kmh
Maxsym 400i    -220kmh   -    147kmh

dan saya pernah jd pembonceng versys 650, bacaan gps dan meternya cuma lari dalam 5kmh je.. so x payah la nak kata gps x tepat la bagai...

lagi satu saya ada cerita sikit ttg penggunaan gps ni..
bila kita gunakan phone gps.. dia ada sikit lagging.. lewat memberi maklumat
cthnya simpang yg kita perlu masuk dah lepas baru gps-phone suruh masuk simpang td.. x pasal aku kena pusing balik...


Last edited by sabrie98 on Thu Jan 09, 2014 6:32 am; edited 1 time in total (Reason for editing : adjustment)
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Thu Jan 09, 2014 11:35 am

ketepatan gps+phone atau dedicated gps tiada beza jika spec hardware-nya sama. ia bergantung kepada receiver gps, lokasi simpanan perisian dan kemampuan ram. dari percubaan2 dulu, saya dapati asus-nuviphone lebih tepat (dan cepat!) berbanding garmin nuvi. yg bezanya ialah bateri pada phone+gps tu makin cepat habis sebab ia diguna utk cellular dan gps.

ralat maxsym ni puncanya ialah rekaan papan bacaan speedo tu. unit mekanikalnya masih sama. jika dial tu dapat ditukar dgn unit asal maxsym pasaran negara lain, masalah yg annoying ni sudah selesai. tapi sym malaysia tak minat nak ambil pusing hal ni...apakan daya...  Rolling Eyes 

Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: MaxSYM 400i   Today at 5:01 am

Back to top Go down
 
MaxSYM 400i
View previous topic View next topic Back to top 
Page 12 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
 Similar topics
-
» MaxSYM 400i
» MAXSYM 600i ABS
» Nak Upgrade
» Angel Eye Head Lamp
» Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal Motor SYM Yang Lain-
Jump to: