Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Apr 22, 2011 7:00 am

Yuran guaman ni ada 2 jenis.. satu kita panggil disbursement.. satu lagi professional fee.. yg disbursement tu memang takleh kurang la sebab duit tu bagi loyer utk loyer tolong bayarkan mcm duti stem atau apa2 bayaran kat pejabat tanah.. alien
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Apr 22, 2011 10:07 am

5 tahun lepas saya beli rumah di seremban.

harganya 138k, luas 24 by 75, 2 tingkat, bata merah, tinted window, build up 1600sq feet.

ramai kawan saya gelak kat saya 'Kah! Kah! Kah! Jauhnya kau beli rumah!'

tapi sekarang, rakan2 yang gelakkan saya mengadu harga rumah terlalu mahal, dan terpaksa menunggu sehingga berkahwin supaya dapat buat join loan dengan isteri. Rata-rata mereka membayar bayaran minimum setiap bulan.

Tetapi mereka tetap berbangga dengan harga rumah mencecah 300k, 400k. Apabila saya bertanya adakah mereka membeli rumah Semi D atau Bungalow 3 tingkat dengan harga begitu, dengan nada sayu menjawab 'Teres setingkat je.....'


KAH! KAH! KAH! KAH! KAH! KAH!


p.s. : Beli lah rumah ikut kemampuan sendiri...jgn nak berlagak duduk dalam KL. Motor SYM tu buat apa beli kalau travel 20km seminggu?
Back to top Go down
zamri_pjv750
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 71
Join date : 2011-03-28
Location : Bukit Minyak, Perai

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Apr 22, 2011 4:11 pm

aku beli rumah dekat betui dgn tempat kerja...ingatkan nak kerja lama...hmmm..tetiba kena vss...tapi alhamdulillah la sebab dapat duduk rumah yg ada tanah kat belah tanah besaq..kalau kat penang harga yg aku beli ni sudah tentu duduk atas awan..
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Tue Apr 26, 2011 6:35 am

Subject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin? Rolling Eyes
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Jul 08, 2011 12:23 pm

sebelum kahwin jika berduit lebih dan selepas sebagai keperluan dan perlindungan utk keluarga anda
Back to top Go down
zulu
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2011-06-08
Age : 36
Location : shah alam

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Sep 02, 2011 4:41 pm

aku sblom kawin beli 1 umah..tp bg mak ayah dudok..pastuh pas 3 taun kawin beli 1 lg umah tuk aku ngan kdn dok..skang tgh sewa while tgh tunggu umah siap..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Mon Sep 05, 2011 3:47 am

ko beli umah kat mana Zulu? Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Mon Sep 05, 2011 4:46 am

2008 saya beli rumah apartment 2nd hand Ground Floor dekat Subang U5 dengan harga RM110K, duduk sampai sekarang, tapi orang cakap rezeki tu ada, saya baru je sign Sale n Purchase untuk 2nd rumah di Saujana Utama, jalan nak ke Puncak Alam, Single Storey Rm187k, tahun depan siap. Rumah banyak takpe boleh buat investment masa akan dtg...insyaAllah.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
zulu
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2011-06-08
Age : 36
Location : shah alam

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Tue Sep 06, 2011 8:08 am

Mie-G wrote:
ko beli umah kat mana Zulu? Smile

1st umah kat telok panglima garang...yg 2nd nih kat shah alam 2...kat puncak alam....
Back to top Go down
zulu
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2011-06-08
Age : 36
Location : shah alam

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Tue Sep 06, 2011 8:14 am

koji wrote:
2008 saya beli rumah apartment 2nd hand Ground Floor dekat Subang U5 dengan harga RM110K, duduk sampai sekarang, tapi orang cakap rezeki tu ada, saya baru je sign Sale n Purchase untuk 2nd rumah di Saujana Utama, jalan nak ke Puncak Alam, Single Storey Rm187k, tahun depan siap. Rumah banyak takpe boleh buat investment masa akan dtg...insyaAllah.

dah dekat kita nnt koji...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Tue Sep 06, 2011 9:12 am

zulu wrote:
koji wrote:
2008 saya beli rumah apartment 2nd hand Ground Floor dekat Subang U5 dengan harga RM110K, duduk sampai sekarang, tapi orang cakap rezeki tu ada, saya baru je sign Sale n Purchase untuk 2nd rumah di Saujana Utama, jalan nak ke Puncak Alam, Single Storey Rm187k, tahun depan siap. Rumah banyak takpe boleh buat investment masa akan dtg...insyaAllah.

dah dekat kita nnt koji...

Hahaha...boleh TTs selalu la noo...kekekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
zulu
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2011-06-08
Age : 36
Location : shah alam

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Sep 07, 2011 5:43 am

kita TT sambil pukul bola golf kat range la....syokkk woooo...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Nov 17, 2011 4:08 am

wah bagusla anda En kOji, Zulu dan En Mie g sume dah beli..aku blom lagi la...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Nov 17, 2011 4:31 am

Sirapisamin wrote:
wah bagusla anda En kOji, Zulu dan En Mie g sume dah beli..aku blom lagi la...
bro harga rumah semakin naik...kalau di klang tu, aku tgk banyak yg murah2...kalau aku suka duduk klang confirm dah boleh beli rumah besar....

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Nov 18, 2011 6:07 am

fuhhh...

insaf sy baca thread nih... Sad

sy jgn kata rumah, pagar rumah pon tkde...

lps nih mmg kena all-out la...ujung tahun dpn sy MESTI KENA ada 1 umah sendiri... Suspect

apo nak buek...esey org gomen tkde pangkat...KDN tk keje...kelayakan loan rumah kecik je...hmmm...kena korek tabung EPF KDN ler nampaknya nih... albino
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Nov 18, 2011 6:09 am

BlueThunder wrote:
fuhhh...

insaf sy baca thread nih... Sad

sy jgn kata rumah, pagar rumah pon tkde...

lps nih mmg kena all-out la...ujung tahun dpn sy MESTI KENA ada 1 umah sendiri... Suspect

apo nak buek...esey org gomen tkde pangkat...KDN tk keje...kelayakan loan rumah kecik je...hmmm...kena korek tabung EPF KDN ler nampaknya nih... albino
yo la tuh bro....selalu org gomen la senang nak dapek LOAN rumah.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Nov 18, 2011 6:16 am

kalo guna loan bank, brp byk pon derang buley bg dgn senyum lebarrrrr...lps tu, siap sedia je la byr instalmen...bran tk bran jer...

nk ejas beli umah dgn kelayakan loan gomen nih yg azab...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Nov 18, 2011 6:18 am

owhhh...takpe bro sabar...insyaAllah ada rezekinya nanti...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Nov 18, 2011 10:00 am

aku tgh ushar la En Koji tp owner belum nak jual rumah tu..memang kat klang je..nak tanye rumah ni kalo bli baru or secong hand yg lebih baek?
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Nov 18, 2011 10:08 am

Sirapisamin wrote:
aku tgh ushar la En Koji tp owner belum nak jual rumah tu..memang kat klang je..nak tanye rumah ni kalo bli baru or secong hand yg lebih baek?
baru pun okay, 2nd hand pun okay..kalau beli baru, kau tak payah keluar sesen pun Full Loan katakan...kecuali duit nak pasang kipas, lampu, grill semua la...
Kalau 2nd hand plak..kau kena ada dlm tangan 10% dari harga rumah, lepas tu kau kena sediakan duit lawyer bank lagi...kalau rumah tu ada kekurangan kau nak kena kuarkan duit lagi nak repair, nak tambah dan sebagainya.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Nov 18, 2011 11:33 am

kalo dpt yg freehold, mmg terbaekk la...tp yg leasehold pun ok...rege market tk jauh beza sgt...cuma kalo nk jual balik, yg freehold lg senang dpt buyer...kata kwn sy lar... albino
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Nov 18, 2011 11:37 am

BlueThunder wrote:
kalo dpt yg freehold, mmg terbaekk la...tp yg leasehold pun ok...rege market tk jauh beza sgt...cuma kalo nk jual balik, yg freehold lg senang dpt buyer...kata kwn sy lar... albino
Begitu lah..tapi itu la kawasan selangor ni susah nak dapat free hold, semua nye lease hold la..nak tak nak kena beli jgk...
InsyaAllah, siap je 2nd house den, 1st house den nak sewakan...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Sun Nov 20, 2011 2:04 pm

wah bagus la en koji wajar dicontohi teknik itu
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Sun Nov 20, 2011 4:24 pm

Sirapisamin wrote:
wah bagus la en koji wajar dicontohi teknik itu
Bro kau duduk pamdamaran..rumah kan murah kat situ kan?..tak pun kau cari kat port klang taman teluk gedung tu..murah jgk....sbb dulu aku dok sana dkt 1 tahun lebih jgk la...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Feb 17, 2012 11:04 am

aku dah jmpa rumah yg dicari rege RM160K di pandamaran jaya...hehehe

dah bayar 3% deposit to agent..skrg tggu dokumen owner from agent

geng, sape ada pengalaman mohon membantu aku x tau step2 seterusnye lol!
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Today at 5:04 pm

Back to top Go down
 
Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» scooter Honda PCX...
» Beli phone yang baru jangan jealous ye! Samsung Galaxy S4 ? Note 2?
» Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...
» panduan beli moto terpakai vts 200
» Dah beli VTS akhirnya.....huhhhhh menyesal sungguh

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Warung Pak Mat Tempe :: Sembang Merapu Meraban Tak Ada Kaitan Dengan Motor-
Jump to: