Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Mar 30, 2011 4:02 pm

encikgalol wrote:
Sedangkan orang yg gaji 2K-3K sebulan pun mengeluh, apatah lagi org yg gaji 1K ke bawah.. aku rasa belah2 KL nun ramai jugak yg gaji bawah 1K nih.. mcm mana la nak beli rumah, nak beli kereta apa smua.. nak2 kena sara family dgn anak lagi.. tak dapat kubayangkan..

hmm..aku dgn kdn aku ada rancang..nk buat umah atas tanah sendiri kat kampung samada T.Intan atau Batu pahat so masa dah pencen nanti boleh la duk kat kampung...kurang sikt kos sara idup..umah kat shah alam ni bagi le anak-anak plak sambunglegasi dan generasi bila masing2 dah kahwin...uihhh...yg tua pong baru form 2... Shocked lama lagi tu...ekkekeke Laughing
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Mar 30, 2011 4:45 pm

ok laa tue dah form 2..

aku nie sulong baru 4taun..

jauh bejarak lagi... Arrow
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Mar 30, 2011 7:37 pm

mat_kry wrote:
ok laa tue dah form 2..

aku nie sulong baru 4taun..

jauh bejarak lagi... Arrow

Tu ok lagi, aku pulak yg sulong 3 tahun lebih. Belom masuk pun 4 tahun pun lagi tapi alhamdulillah rezeki Allah murah. Setakat ni semua keperluan asas termasuk rumah aku dah ada dan yg paling penting duit gaji bulanan tetap cukup dan masih boleh menyimpan. Takut jadi macam citer yg Galol post kat dalam FB.
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Mar 30, 2011 8:29 pm

akey_z wrote:
mat_kry wrote:
ok laa tue dah form 2..

aku nie sulong baru 4taun..

jauh bejarak lagi... Arrow

Tu ok lagi, aku pulak yg sulong 3 tahun lebih. Belom masuk pun 4 tahun pun lagi tapi alhamdulillah rezeki Allah murah. Setakat ni semua keperluan asas termasuk rumah aku dah ada dan yg paling penting duit gaji bulanan tetap cukup dan masih boleh menyimpan. Takut jadi macam citer yg Galol post kat dalam FB.

ye la...tapi tengok la plak umur aku berapa.... Laughing kahwin pun umuq dah dekat 36 tahun Laughing
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Mar 31, 2011 4:08 am

edi99 wrote:
akey_z wrote:
mat_kry wrote:
ok laa tue dah form 2..

aku nie sulong baru 4taun..

jauh bejarak lagi... Arrow

Tu ok lagi, aku pulak yg sulong 3 tahun lebih. Belom masuk pun 4 tahun pun lagi tapi alhamdulillah rezeki Allah murah. Setakat ni semua keperluan asas termasuk rumah aku dah ada dan yg paling penting duit gaji bulanan tetap cukup dan masih boleh menyimpan. Takut jadi macam citer yg Galol post kat dalam FB.

ye la...tapi tengok la plak umur aku berapa.... Laughing kahwin pun umuq dah dekat 36 tahun Laughing

Awat lambat sangat abg edi?? saya nak kawin umur 30 pun rasa dah lewat gila dah nie.. truna lagi plak tue.. auwwww...
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Mar 31, 2011 4:12 am

anak dara aku plak baru umur 8bln.. Very Happy
mat_kry, hang kawen awal ka?
tgk umur br 24tahun tp anak dah umur 4tahun.
bagus ni kawen muda!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Mar 31, 2011 5:29 am

encikgalol wrote:


Awat lambat sangat abg edi?? saya nak kawin umur 30 pun rasa dah lewat gila dah nie.. truna lagi plak tue.. auwwww...

kena bukak thread baru ni galol, kawen muda bagus ka, kawen tua bagus...ramai org boleh bg pendapat nih... Laughing
aku kawen umuq masa tu genap 24 tahun Shocked

tp cerita pasai rumah ni, aku harap govt akan kaji balik harga2 rumah kat KL ni pale
haritu dlm berita ada sebut, harga mcm dah x lojik dia punya naik tp pendapatan isi rumah sama ja kekal... Mad

aku dah kawen 3 tahun, tp masih belum beli lg rumah...mmg igt nak beli, tgh duk mencarik jugak la ni...
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Mar 31, 2011 5:32 am

carliph wrote:
encikgalol wrote:


Awat lambat sangat abg edi?? saya nak kawin umur 30 pun rasa dah lewat gila dah nie.. truna lagi plak tue.. auwwww...

kena bukak thread baru ni galol, kawen muda bagus ka, kawen tua bagus...ramai org boleh bg pendapat nih... Laughing
aku kawen umuq masa tu genap 24 tahun Shocked

tp cerita pasai rumah ni, aku harap govt akan kaji balik harga2 rumah kat KL ni pale
haritu dlm berita ada sebut, harga mcm dah x lojik dia punya naik tp pendapatan isi rumah sama ja kekal... Mad

aku dah kawen 3 tahun, tp masih belum beli lg rumah...mmg igt nak beli, tgh duk mencarik jugak la ni...

Ada satu artikel dalam Sinar Harian hari ini.. pasal rega rumah.. betul jugak dia kata.. rega rumah dah gila2.. kadang2 sampai 400K, 500K.. padahal pendapatan bulanan satu rumah laki bini tak sampai 5K.. gila ker hapa..

yang kaya makin kaya, yang miskin makin miskin..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Mar 31, 2011 5:33 am

http://www.sinarharian.com.my/SH/com/content/story8904785.asp
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Mar 31, 2011 7:52 am

carliph wrote:
encikgalol wrote:


Awat lambat sangat abg edi?? saya nak kawin umur 30 pun rasa dah lewat gila dah nie.. truna lagi plak tue.. auwwww...

kena bukak thread baru ni galol, kawen muda bagus ka, kawen tua bagus...ramai org boleh bg pendapat nih... Laughing
aku kawen umuq masa tu genap 24 tahun Shocked

tp cerita pasai rumah ni, aku harap govt akan kaji balik harga2 rumah kat KL ni pale
haritu dlm berita ada sebut, harga mcm dah x lojik dia punya naik tp pendapatan isi rumah sama ja kekal... Mad

aku dah kawen 3 tahun, tp masih belum beli lg rumah...mmg igt nak beli, tgh duk mencarik jugak la ni...

Liph, kat KL ni aku rasa munasabah lagi. Kalau kau pegi Sarawak ngan Sabah lagi mahal harga rumah, dahtu rumah tak semegah dengan harga. Rumah kecik tapi harga mahal macam harga rumah kembar kat KL. Aku sebab dah pernah keje kat sana pasal tu aku tahu, kalau sesape yg dalam forum ni asal dari sana boleh betulkan statement aku kalau salah ye.
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Mar 31, 2011 7:54 am

encikgalol wrote:
http://www.sinarharian.com.my/SH/com/content/story8904785.asp

Galol, kalau baca artikel yg kau post yg pasal berhutang tu lg menginsafkan dan bagus untuk dijadikan panduan. Alhamdulillah la hidup aku ni tak jadi macam tu, bersyukur la dengan apa yg ada.
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Mar 31, 2011 8:55 am

Rumahku syurgaku...

Terasa sgt beruntung masih dpt membeli umah teres dua tingkat pd tahun 2006/07 dgn harga rm110k di kajang. Walaupun x besar tapi oklah untk kami duduk bertiga. Skrg ada org jual dh naik smpai 190k. Belilah umah ikut kemampuan. Beli umah berhutang xpe tp jgn nk kawin berhutang, x berbaloi. En Galol planning lepas kawin nk duduk mana? Kalo duduk umah mak mertua bolela saving2 byk skit tuk beli umah baru nanti. Baru kahwin duduk umah baru best wOooo... byk benda boleh buat, yg kt umah mak mertua xleh buat lol!
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Mar 31, 2011 8:57 am

akey_z wrote:
encikgalol wrote:
http://www.sinarharian.com.my/SH/com/content/story8904785.asp

Galol, kalau baca artikel yg kau post yg pasal berhutang tu lg menginsafkan dan bagus untuk dijadikan panduan. Alhamdulillah la hidup aku ni tak jadi macam tu, bersyukur la dengan apa yg ada.

tuelah zaki.. aku baca artikel tue pun aku tersentak.. sebab betul apa yg dia tulis dalam tue.. dan aku rasa benda yg merosakkan org2 KITA sekarang ialah :

KAD KREDIT
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Mar 31, 2011 9:16 am

cita pasai kad kredit, bagus la tindakan bank negara kawal sorg 2 kad kredit, limit 2 kali gaji ja...
kad kredit ni tujuan untuk digunakan masa susah, bini nak bersalin duit x ckup ka, anak sakit ka...ini tak, dah di salah guna tukar hp 6 bulan sekali, buat sound system keta, beli baju mahai2 nak tunjuk kat org x selari dgn pendapatan... Mad

tp bg aku pendapatan kat malaysia ni skrg dah mcm lambat sikit...naik mmg naik gaji tp x naik byk mcm harga rumah, keta, moto dll...kerajaan pun dah lama ckp nak revise balik, kalo jadi nnti syukurlah... Smile
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Mar 31, 2011 9:29 am

Aku rasa dengan level keadaan ekonomi Malaysia skarang, at least RM3K-RM4K adalah pendapatan sederhana sebulan utk golongan profesional dan pengurusan (level diploma dan ke atas).. kerja pak guard gaji 800 sebulan.. mcm mana nak survive?? rega barang basic pun dah mahal gila.. bukan barang yg nak bermewah.. barang basic cthnya makanan..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
wajarian
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 171
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Apr 06, 2011 5:48 am

Beli 4 rumah sekali senang untuk akan datang Very Happy Sediakan quota bila anda mampu bounce
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Apr 06, 2011 6:45 am

wajarian wrote:
Beli 4 rumah sekali senang untuk akan datang Very Happy Sediakan quota bila anda mampu bounce

4 rumah skali beli?? nak beli sebijik pun terkial2.. tapi tak salah pow duit bini beli rumah kan?? hehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Apr 07, 2011 4:50 pm

wajarian wrote:
Beli 4 rumah sekali senang untuk akan datang Very Happy Sediakan quota bila anda mampu bounce

Nak beli 4 rumah sekali, beli rumah Saidina atau Monopoly boleh la kot.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Apr 08, 2011 3:56 am

kalau saidina, bukan takat rumah, bleh beli hotel terus!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Fri Apr 08, 2011 4:58 am

Mie-G wrote:
kalau saidina, bukan takat rumah, bleh beli hotel terus!! Very Happy

Bukan main jutaria ker?? hahaha
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
nasec
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 49
Join date : 2011-04-08

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Sat Apr 09, 2011 7:03 am

menarik topic nie.....cheers
masa mula2 kerja dulu ayah aku penah pesan beli rumah dulu...Shocked
tapi ku hold dulu sbb nak enjoy dulu... Twisted Evil
sekarang dah kawin ank 2 baru terhegeh2 nak beli rmh....baru aku tau pesanan ayah aku tu betul... Rolling Eyes

dari pergaulan dgn mbr2 aku... mula beli moto,beli rmh,kawin,beli keta.....
apa pon beli memang kena beli bezanya rezeki kita aja......ada yg cepat ada yg lambat..
tapi kalau dah ada kemampuan tu beli rmh la dulu...
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Sat Apr 09, 2011 9:05 pm

Trend org kita suka beli motor dulu, pastu keta tanak pakai local/2nd hand, LCD TV 50 inci padahal setakat nak tengok smackdown ajer, pastu mesin basuh berirama MP3, duit habis berpuluh2 ribu kat benda remeh temeh lain baru kita kalut nak beli rumah.. hahaha
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
nasec
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 49
Join date : 2011-04-08

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Mon Apr 11, 2011 4:27 am

encikgalol wrote:
Trend org kita suka beli motor dulu, pastu keta tanak pakai local/2nd hand, LCD TV 50 inci padahal setakat nak tengok smackdown ajer, pastu mesin basuh berirama MP3, duit habis berpuluh2 ribu kat benda remeh temeh lain baru kita kalut nak beli rumah.. hahaha
tau tak pa... Smile
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Apr 21, 2011 5:58 am

Rumah kalu beli masa bujang akan jadi hak kita semata..

Tapi kalu beli lepas kawin, ia akan jadi harta sepencarian..

Kalu ada bajet, biarlah beli rumah tu atas nama kita aje.. so kalu kusangka panas hingga ke petang rupanya hujan ditengah hari, rumah tu akan tetap milik kita.. Kalu tak, nak kena jual pastu hasil bagi dua kalu kena hujan lebat ngan ribut petir ditengah hari tu..

Kalu ada kengkawan yg nak jual beli rumah atau tanah, boleh la hubungi saya utk nasihat dan perkhidmatan guaman.. khas utk kengkawan.. cheers
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Thu Apr 21, 2011 12:07 pm

pakmattempe wrote:
Rumah kalu beli masa bujang akan jadi hak kita semata..

Tapi kalu beli lepas kawin, ia akan jadi harta sepencarian..

Kalu ada bajet, biarlah beli rumah tu atas nama kita aje.. so kalu kusangka panas hingga ke petang rupanya hujan ditengah hari, rumah tu akan tetap milik kita.. Kalu tak, nak kena jual pastu hasil bagi dua kalu kena hujan lebat ngan ribut petir ditengah hari tu..

Kalu ada kengkawan yg nak jual beli rumah atau tanah, boleh la hubungi saya utk nasihat dan perkhidmatan guaman.. khas utk kengkawan.. cheers

Kena bayar ke free bang?? ke blanja char kuey tiaw dah setel?? hehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Sponsored content




PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Today at 12:39 pm

Back to top Go down
 
Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» scooter Honda PCX...
» Beli phone yang baru jangan jealous ye! Samsung Galaxy S4 ? Note 2?
» Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...
» panduan beli moto terpakai vts 200
» Dah beli VTS akhirnya.....huhhhhh menyesal sungguh

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Warung Pak Mat Tempe :: Sembang Merapu Meraban Tak Ada Kaitan Dengan Motor-
Jump to: