Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon May 23, 2011 8:33 am

robotic88 wrote:
member aku pakai elegan 150 nak masuk block vts 200... hehe.. mahal gak dlm rm400..huhu

Suruh dia pakai elegan 200 terus laa..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon May 23, 2011 8:19 pm

robotic88 wrote:
member aku pakai elegan 150 nak masuk block vts 200... hehe.. mahal gak dlm rm400..huhu

blok original elegan lg tahan...ceramic...vts punya steel...
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon May 23, 2011 8:30 pm

unpro wrote:
Kalau nak performance, tambah lagi satu piston lah, lepas tu tukar gearbox ratio kat blkg tu.

ratio kena betul...enjin kena support utk ratio tu...roller kena drop...setting balik ngam2...klu x... lol!
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue May 24, 2011 4:14 am

VTS 200 takde big bore upgrade ke? ie, block 250cc :p

bukan nak kejar EVO, tapi nak elak lori hantu kat highway...


Back to top Go down
mat.taram
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue May 24, 2011 6:54 am

Salam..nak tanya sikit...sori mod kalu off topik...

Penah speed smpai 130kmj..bila try perah lagi..RPM je yg jln dkt2 10k...
speed maintain camtu ja..
pasaipa jadi lagu tu?
macehhh...
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue May 24, 2011 3:32 pm

unpro wrote:
VTS 200 takde big bore upgrade ke? ie, block 250cc :p

bukan nak kejar EVO, tapi nak elak lori hantu kat highway...



ada...cylinder set...ceramic blok...piston 63.5mm + G-ring...piston ring...gasket head...gasket blok 0.5mm & 0.8mm...

just nk share...klu tukar blok besar x semestinya akan dpt top speed lebih... What a Face
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue May 24, 2011 3:34 pm

mat.taram wrote:
Salam..nak tanya sikit...sori mod kalu off topik...

Penah speed smpai 130kmj..bila try perah lagi..RPM je yg jln dkt2 10k...
speed maintain camtu ja..
pasaipa jadi lagu tu?
macehhh...

check auto-clutch...x pun bila pgi servis CVT suruh pomen check skali...
Back to top Go down
Peh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-05-28
Location : negeri sembilan

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon May 30, 2011 9:38 am

apa kata bolt on turbine eterna seketul...alang2 siput gondang..biar ada siput kipas seketul..
cth:

alat2...
1.seketul siput eterna,satu eterna ada dua siput jadi ambik satu,satu lagi bagi rakan lain
2.pipe steel 1.5 inch dan 1 inch....hos2 untuk ngam pipe
3.wastegate(ermm....x payah pakai sebab rasanya 171cc x akan press terlampau tinggi
4.blow of( pun tak perlu sebab angin yg dijanakan tak sebanyak mana pun,better x payah blow biar masuk dlm karburator semula bekap angin yg akan jana semula.
5.intercooler kena pakai sebab nak sejukkan molekul O2 supaya volume lebih padat/rapat2..
6.pipe aloi utk minyak enjin ke turbine
7.paip air boleh buat atau tidak.....(pressure bawah 0.1-0.4 memadai minyak injin mengelilingi kipas turbine...
8....kawan yg ada bengkel besi..
9.meter2 boost..

apa lagi ha...
itulah cadangan saya.....
sekadar pendapat....kita x reti sangat motosikal ni tapi still engine kan......hehe...

komen bro...kalau jadi makan asap versys..hehe
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue May 31, 2011 3:32 pm

Peh wrote:
apa kata bolt on turbine eterna seketul...alang2 siput gondang..biar ada siput kipas seketul..
cth:

alat2...
1.seketul siput eterna,satu eterna ada dua siput jadi ambik satu,satu lagi bagi rakan lain
2.pipe steel 1.5 inch dan 1 inch....hos2 untuk ngam pipe
3.wastegate(ermm....x payah pakai sebab rasanya 171cc x akan press terlampau tinggi
4.blow of( pun tak perlu sebab angin yg dijanakan tak sebanyak mana pun,better x payah blow biar masuk dlm karburator semula bekap angin yg akan jana semula.
5.intercooler kena pakai sebab nak sejukkan molekul O2 supaya volume lebih padat/rapat2..
6.pipe aloi utk minyak enjin ke turbine
7.paip air boleh buat atau tidak.....(pressure bawah 0.1-0.4 memadai minyak injin mengelilingi kipas turbine...
8....kawan yg ada bengkel besi..
9.meter2 boost..

apa lagi ha...
itulah cadangan saya.....
sekadar pendapat....kita x reti sangat motosikal ni tapi still engine kan......hehe...

komen bro...kalau jadi makan asap versys..hehe

perghhh.. ni dah engineering giler baban nih.. aku yg bidang IT terus ternganga tengok fakta nih.. hehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue May 31, 2011 4:26 pm

sama laa..tambah aku hak jaga projek gomen nie...memgong trus..ada laa paham sket coz minat gak menatang tue tapi memang nganga arr... geek
Back to top Go down
Peh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-05-28
Location : negeri sembilan

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Jun 01, 2011 2:39 am

erm..maaf la tuan,ini hanya cadangan kot2 ada rakan berani cuba pada vts atau evo dia..

lakaran akan saya buat nanti..supaya tuan2 paham....barangan semua terdapat dipasaran...

Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Jun 01, 2011 7:03 am

Peh, since hg yg cadang, apa hg yg try dulu.. kalau menjadik kami folo.. hehe
Back to top Go down
Peh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-05-28
Location : negeri sembilan

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Jun 01, 2011 7:41 pm

bro pakmat tempe...kita x berani...sebab baru 3 minggu pakai....kalau dah 2 atau 3 tahun berani kot.....ini bukan boleh cuba2...kalau buat kena pakai la sebab kos pun hampir2 1k...
tapi berbaloi la kalau evo jeling pun tak sempat kat vts...kuang kuang kuang...dlm forum ni mungkin ada rakan2 yang berani -berani....saya kongsi ikhlas tanpa bayaran dan risiko tanggung sendiri...
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Fri Jun 03, 2011 7:59 am

Perghhh! Kalo baca sekali lalu mcm bole terbang je moto nie bunyinye...hehehe.. ada motot sapa2 nak jd bahan experiment ka?!! kekeke.... gwe ni cocok cacing dlm tayar pun blom pernah buat lg nie... Smile
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Fri Jun 03, 2011 9:30 am

anakku wrote:
unpro wrote:
VTS 200 takde big bore upgrade ke? ie, block 250cc :p

bukan nak kejar EVO, tapi nak elak lori hantu kat highway...



ada...cylinder set...ceramic blok...piston 63.5mm + G-ring...piston ring...gasket head...gasket blok 0.5mm & 0.8mm...

just nk share...klu tukar blok besar x semestinya akan dpt top speed lebih... What a Face

betul tu. Kalau nak mode ni, kena cari Rim blkg besar sikit. So mungkin motor tonggek sikit...
Back to top Go down
Peh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-05-28
Location : negeri sembilan

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Jun 15, 2011 4:02 pm

del


Last edited by Peh on Tue Jul 12, 2011 10:28 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
Peh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-05-28
Location : negeri sembilan

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Jun 15, 2011 4:29 pm

x reti lak nak upload sisni......kalu korang nk tgk,tgk kat galeri gambar...pada forum ni...
Back to top Go down
Peh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-05-28
Location : negeri sembilan

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Jun 15, 2011 4:37 pm

del


Last edited by Peh on Tue Jul 12, 2011 10:29 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Jun 15, 2011 4:40 pm

I think paling senang ubah je kmph kat meter tu jadi mph

Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Jun 15, 2011 4:46 pm

Peh, gambar last tu tak faham.

Ni supercharger ke?
Back to top Go down
Ajee
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-14

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Jun 20, 2011 9:45 am

boleh tak kalau kita pakai rim ngan tayar evo yang saiz 13" tu kat belakang VTS.. sebab aku tgk vts ngan evo part belakang dia sama jer kan, lagi satu belt pun kena tukar gak kan? Mustahil tak projek ni?
Back to top Go down
Peh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-05-28
Location : negeri sembilan

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Jun 22, 2011 8:15 am

mcm boleh je tapi rapat sangat la..takut gesek.....pasal belt apa2 pun boleh......tapi lagi pendek lagi besh rasanya...
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Jun 22, 2011 1:14 pm

Ajee wrote:
boleh tak kalau kita pakai rim ngan tayar evo yang saiz 13" tu kat belakang VTS.. sebab aku tgk vts ngan evo part belakang dia sama jer kan, lagi satu belt pun kena tukar gak kan? Mustahil tak projek ni?

tak leh pakai rasa2nya.. sbb kita ada mugduard belakang.. evo klu tak silap tak ada.. mungkin akan bergesel dan seterusnya rasa inzal.. hahahaha..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
tenangbikers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-03-25

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu Jun 23, 2011 6:06 am


Dah tanya Rahim Sym Segambut. VTS boleh masuk rim 13 Evo tapi byk parts Evo kena masuk sekali mcm arm dll.
Back to top Go down
tenangbikers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-03-25

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu Jun 23, 2011 6:15 am

Peh wrote:
latest ...rasanya bolt on turbo agak rumit....waranty lingkup
try ini wahai rakan2 ku...ku dah try..rasanyalah evo sayup2 je nampak vts pakai ni....dipakai pada motor hamba 2 hari.....top memang lebih kurang tapi pikap derah bebenor..
rpm 7000 activate pickup datang tiba2 mcm vtec..blh set auto atau manual...
agak2 la 7000 rpm pun ras lagi tork ...

nama dia supercharger electric....(mcm turbo la) cuma turbo guna angin ekjos atau tali timing belt..ini guna motor electric..guna bila perlu saja..
pemasangan mesti kedap dan masa activate rpm perlu ngam2..kalu dok masa on mati terus enjin.
akan diupload gambar nanti...serta cara pemasangan( tidak membabitkan waranty...
kalau nak pm gue..

hik2....power ur brain

Bro, gua dah PM. Atau sila konteki 019-2706711. Penat dah berlumba dgn lori kat highway Elite. Ngeri plak rasanya... Smile
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Today at 5:05 pm

Back to top Go down
 
Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 9Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
 Similar topics
-
» Dirty Racing Tourney?
» Vic Lee Racing
» RIM/VMG Racing
» JLG Racing- News feed/updates/requests
» Biggs Racing Motorsports

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: