Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Mar 30, 2011 8:04 am

akey_z wrote:
Motor aku stendet kilang jek, paling laju aku pernah bawak 140Km/h. Ni citer betul ye, bukan rekaan semata mata.

Biasalah..pasti ada kelebihan n kekurangan dlm setiap produk kilang nih. ada org dpt yg x bg prob langsung, ader plak br pegang sudah prob. Baguih lah bro kalo dpt speed cam tuh. Jarang2 kain mak janda org dpt mcm tuh.

Aniwei, kekadang tu modifikasi yg kita buat nih untuk penambahbaikan, kelancaran dan jangkahayat lebih. Contoh kalo guna aft ekjos dpt lancarkan enjin n tingkatkan haba release esp pada tayar n brake rear, DrPulley slider dpt lebih performance n jangkahayat variator system, Hit clutch untuk kurangkan slip n jangkahayat clutch dsbnya.
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Mar 30, 2011 3:56 pm

Daripada ko tukau CDI, rebore block, pakai piston cbr dll, tukar hi-cam..dan macam2 baik le upgrade kpd abs dan tayar yg lebih berkualiti..Bila dah upgrade\modify ni, maintenance dan kepekaan phobia mutut x ngam lebih darpd standard..

Aku dari zaman GT250 awal 80'an sampai ke suzuki jipang sampai ke RD350..suzuki RG awal 90an sampai ke BMW K1100LT awal 2000 semuanya main modi dan hapgred...

kesimpulannya....perbezaan performance kalau ketara pun, enjin x tahan...ada gak perbezaan performance tak seberapa tapi belanja banyak kuar..tapi yg pasti..ada beza atau tidak..memang tiap2 bulan RM masuk longkang dek nak maintain mutut2 tu... dan tayar

Kesimpiulannya.............nak power angkat SBK Cool
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Mar 30, 2011 4:38 pm

kalo ada button like...
memang aku tekan...

hehehe..bukan xminat hapgred
sikit2 ok laa..bagi sedap motot..

ehheemmm...tuan galol, gambaq tuan ambik tue kat kedai mana, rasa macam nak pi wat lawatan x rasmi laa...nngeee... Laughing
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Mar 30, 2011 7:05 pm

Hmmm... tumpang tanya, kalo nak tukar dr pulley nie ikut meter, bape kilometer yg sesuai tuka? Skrg moto sya baru 500++km. Terima kasih!
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Mar 30, 2011 7:50 pm

mat_kry wrote:
kalo ada button like...
memang aku tekan...

hehehe..bukan xminat hapgred
sikit2 ok laa..bagi sedap motot..

ehheemmm...tuan galol, gambaq tuan ambik tue kat kedai mana, rasa macam nak pi wat lawatan x rasmi laa...nngeee... Laughing

Aku tolong jawabkan bagi pihak Galol, gambar tu diambil di MMR.
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Mar 30, 2011 7:51 pm

egeen486 wrote:
akey_z wrote:
Motor aku stendet kilang jek, paling laju aku pernah bawak 140Km/h. Ni citer betul ye, bukan rekaan semata mata.

Biasalah..pasti ada kelebihan n kekurangan dlm setiap produk kilang nih. ada org dpt yg x bg prob langsung, ader plak br pegang sudah prob. Baguih lah bro kalo dpt speed cam tuh. Jarang2 kain mak janda org dpt mcm tuh.


Setuju dengan bro egeen, kira nasib la dapat motor yg ok. Dalam satu keluaran kilang tu mesti ada yg bagus dan ada yg tak berapa bagus dan kekadang tu ada yg reject tapi jual jugak.
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Mar 30, 2011 8:32 pm

Mr Qass wrote:
Hmmm... tumpang tanya, kalo nak tukar dr pulley nie ikut meter, bape kilometer yg sesuai tuka? Skrg moto sya baru 500++km. Terima kasih!

Ko pakai le dulu roller oem tu sampai 2000km..pastu baru tukar...biar auto clutch dengan variator tu 'break in' dulu Smile
Back to top Go down
Hasrul
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 38
Join date : 2011-03-30

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu Mar 31, 2011 3:59 am

akey_z wrote:
Motor aku stendet kilang jek, paling laju aku pernah bawak 140Km/h. Ni citer betul ye, bukan rekaan semata mata.

Bro akey...kat mana nak hantar moto supaya boleh modi jd stendet kilang ? Huih...140km/h dah kita laju tuh...huhuhu...gurau jer bro...tgh menghafaz thread ni walau baru sehari pakai VTS...hahhahaa
Back to top Go down
Hasrul
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 38
Join date : 2011-03-30

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu Mar 31, 2011 4:11 am

edi99 wrote:
Mr Qass wrote:
Hmmm... tumpang tanya, kalo nak tukar dr pulley nie ikut meter, bape kilometer yg sesuai tuka? Skrg moto sya baru 500++km. Terima kasih!

Ko pakai le dulu roller oem tu sampai 2000km..pastu baru tukar...biar auto clutch dengan variator tu 'break in' dulu Smile

Qass....aku pon tak sabo nak hupgrade...boleh trade-in tak roller oem ni kat kedai or sesiapa tongue ?

Kalau bini tanya, harus aku klentong...mmg kene tukar roller utk first servis...hahahaa.

Anyway, thanks for da advice bro edi !

Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu Mar 31, 2011 4:16 am

Mr Qass wrote:
Hmmm... tumpang tanya, kalo nak tukar dr pulley nie ikut meter, bape kilometer yg sesuai tuka? Skrg moto sya baru 500++km. Terima kasih!
saya tolong jawabkan,
xperlu tunggu km bro.
nk tukar terus masa dapat motor pun boleh! Very Happy
roller lama tu boleh simpan.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu Mar 31, 2011 5:56 am

edi99 wrote:
Mr Qass wrote:
Hmmm... tumpang tanya, kalo nak tukar dr pulley nie ikut meter, bape kilometer yg sesuai tuka? Skrg moto sya baru 500++km. Terima kasih!

Ko pakai le dulu roller oem tu sampai 2000km..pastu baru tukar...biar auto clutch dengan variator tu 'break in' dulu Smile

Terima Kasih Tuan. Nasihat Tuan akan saya turuti..... Smile
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu Mar 31, 2011 7:35 am

mat_kry wrote:
kalo ada button like...
memang aku tekan...

hehehe..bukan xminat hapgred
sikit2 ok laa..bagi sedap motot..

ehheemmm...tuan galol, gambaq tuan ambik tue kat kedai mana, rasa macam nak pi wat lawatan x rasmi laa...nngeee... Laughing

Sila pegi ke kedai motor Maju Motor Racing, Shah Alam
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu Mar 31, 2011 7:40 am

Hasrul wrote:
akey_z wrote:
Motor aku stendet kilang jek, paling laju aku pernah bawak 140Km/h. Ni citer betul ye, bukan rekaan semata mata.

Bro akey...kat mana nak hantar moto supaya boleh modi jd stendet kilang ? Huih...140km/h dah kita laju tuh...huhuhu...gurau jer bro...tgh menghafaz thread ni walau baru sehari pakai VTS...hahhahaa

Aku pun tak tahu cam mana motor aku leh pegi laju camtu, nasib baik jek kot. Ni baru lepas tukar belting lagi la, RPM 7 boleh pegi sampai 110 kekadang tu kalau angin dari belakang boleh cecah 120. Aku nak ambik jek gambar time motor pegi 140km tapi tak berani la.
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu Mar 31, 2011 8:42 am

akey_z wrote:
Hasrul wrote:
akey_z wrote:
Motor aku stendet kilang jek, paling laju aku pernah bawak 140Km/h. Ni citer betul ye, bukan rekaan semata mata.

Bro akey...kat mana nak hantar moto supaya boleh modi jd stendet kilang ? Huih...140km/h dah kita laju tuh...huhuhu...gurau jer bro...tgh menghafaz thread ni walau baru sehari pakai VTS...hahhahaa

Aku pun tak tahu cam mana motor aku leh pegi laju camtu, nasib baik jek kot. Ni baru lepas tukar belting lagi la, RPM 7 boleh pegi sampai 110 kekadang tu kalau angin dari belakang boleh cecah 120. Aku nak ambik jek gambar time motor pegi 140km tapi tak berani la.

beli jer kit yg pasang kamera kat helmet tue.. profesional skit.. hehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
juragan71
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu Mar 31, 2011 9:13 am

akey_z wrote:
Hasrul wrote:
akey_z wrote:
Motor aku stendet kilang jek, paling laju aku pernah bawak 140Km/h. Ni citer betul ye, bukan rekaan semata mata.

Bro akey...kat mana nak hantar moto supaya boleh modi jd stendet kilang ? Huih...140km/h dah kita laju tuh...huhuhu...gurau jer bro...tgh menghafaz thread ni walau baru sehari pakai VTS...hahhahaa

Aku pun tak tahu cam mana motor aku leh pegi laju camtu, nasib baik jek kot. Ni baru lepas tukar belting lagi la, RPM 7 boleh pegi sampai 110 kekadang tu kalau angin dari belakang boleh cecah 120. Aku nak ambik jek gambar time motor pegi 140km tapi tak berani la.

alhamdulillah mutut kita sama...

penah dapat 150km (lepas terowong penchala link)
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu Mar 31, 2011 1:19 pm

encikgalol wrote:
akey_z wrote:
Hasrul wrote:
akey_z wrote:
Motor aku stendet kilang jek, paling laju aku pernah bawak 140Km/h. Ni citer betul ye, bukan rekaan semata mata.

Bro akey...kat mana nak hantar moto supaya boleh modi jd stendet kilang ? Huih...140km/h dah kita laju tuh...huhuhu...gurau jer bro...tgh menghafaz thread ni walau baru sehari pakai VTS...hahhahaa

Aku pun tak tahu cam mana motor aku leh pegi laju camtu, nasib baik jek kot. Ni baru lepas tukar belting lagi la, RPM 7 boleh pegi sampai 110 kekadang tu kalau angin dari belakang boleh cecah 120. Aku nak ambik jek gambar time motor pegi 140km tapi tak berani la.

beli jer kit yg pasang kamera kat helmet tue.. profesional skit.. hehehe..

Gila ah idea kau Galol, sampai macam tu sekali.
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Fri Apr 01, 2011 6:27 am

Encikgalol memang tgh byk idea sbb imijinasi dia tgh tinggi sambil menghitung hari... Laughing
Back to top Go down
faruq83
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2011-03-27
Age : 33
Location : Kulim

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Sun Apr 03, 2011 5:33 am

salam semua..disini saya ingin bertanya..bolehkah ekzos vts 200 nie dioperate kemudian masukkan fiber glasses..apakah kebaikan dan keburukan nya... Very Happy
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Sun Apr 03, 2011 9:38 am

faruq83 wrote:
salam semua..disini saya ingin bertanya..bolehkah ekzos vts 200 nie dioperate kemudian masukkan fiber glasses..apakah kebaikan dan keburukan nya... Very Happy

ekzos standard tak cukup senyap ke? Rolling Eyes
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Sun Apr 03, 2011 7:08 pm

faruq83 wrote:
salam semua..disini saya ingin bertanya..bolehkah ekzos vts 200 nie dioperate kemudian masukkan fiber glasses..apakah kebaikan dan keburukan nya... Very Happy

Cuba spesifikkkan sikit operate yg macam mana tu.
Back to top Go down
zamri_pjv750
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 71
Join date : 2011-03-28
Location : Bukit Minyak, Perai

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Sun Apr 03, 2011 7:37 pm

faruq83 wrote:
salam semua..disini saya ingin bertanya..bolehkah ekzos vts 200 nie dioperate kemudian masukkan fiber glasses..apakah kebaikan dan keburukan nya... Very Happy

ni mcm zaman dulu2 depa dok bubuh fibreglass dlm ejos...hehe Very Happy
Back to top Go down
faruq83
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2011-03-27
Age : 33
Location : Kulim

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Apr 04, 2011 9:48 am

salam...maksudnya..ekzos dioperate..buang sarang dalam tu..untuk garangkan bunyi..kemudian masukkan fiberglass..apakah kesannya?setahu saya kalaw enjin 2stroke memang slalu digunakan.tetapi untuk enjin vts200 ni adakah boleh?
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Apr 04, 2011 4:55 pm

nak ekzos bising...
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Apr 04, 2011 5:10 pm

Kenapa perlu ekzos yg bising? apa prasaan jiran anda?? Apa prasaan org rumah anda??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Kakei
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Apr 04, 2011 5:58 pm

encikgalol wrote:
Kenapa perlu ekzos yg bising? apa prasaan jiran anda?? Apa prasaan org rumah anda??

Betulkah encik galol begini baik??? wah, bagusnya.. (kalau betul)

What a Face

Macam mana perfomance AHM, bagi la review penuh skali contoh bunyi. Kuat sangat tak?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Today at 5:06 am

Back to top Go down
 
Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 9Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
 Similar topics
-
» Dirty Racing Tourney?
» Vic Lee Racing
» RIM/VMG Racing
» JLG Racing- News feed/updates/requests
» Biggs Racing Motorsports

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: