Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue May 03, 2011 8:54 am

loklak wrote:
evo 250 cun x pakai CDI racing... hari tu tya kedai katanya xpayah, sbb dh cukup laju.. cuma brani dgn x brani je nak bwk full throttle

aik, evo dah laju lagi nak masuk cdi/ecu racing?? hahaha..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue May 03, 2011 6:38 pm

egeen486 wrote:
encikgalol wrote:
faruq83 wrote:
hmm..x sempat nak long distance lagi sejak guna CDI racing ni..maybe tengah bulan 4 ni akan ke kota bharu..(klw x hujan).nanti sy review mcm mana performancenya..wokeh.. Very Happy

Bro pakai CDI racing yang MForce punya ker?? Rega brapa riban??

Aku dulu beli kat Chuan Cycle PJ RM270 (MForce 3rd gen). Skrg ada lg satu CDI racing (Taiwan) dlm RM 450. Tp x guna beli yg mahal tu. MF pon dh ok.

CDI racing ni berfungsi utk bg unlimited rev i.e dia bypass factory rev cut-off. Sebenarnya factory setting tu utk jaga enjin supaya x over rev. Tp enjin skuter ni perlukan rev tinggi utk peak power jd penggunaan CDI x memudaratkan enjin. Kalo guna high rev utk masa yg panjang pon sebenarnya ok. Paling penting adalah minyak enjin dan kekerapan tukar minyak enjin. Kalo piston bergerak laju pada jangkamasa melampau, dia akan mengeluarkan haba yg keterlaluan. Enjin failure selalunya terjadi sebab haba. Tu sebb paling penting jaga minyak enjin, guna full syth kalo bleh n tukar tepat mileage atau lebih awal lg baik.

Longest ride aku ke Krabi haritu. menten rev dlm 8000 - 8500 rpm. Enjin sudah modi. Syukur xde prob.

rasanya yg RM450 tu LHK punya brand dr Thailand...dah penah try dulu...current x stabil...RPM jd gila kejap...hehe...so, x brapa nk rekmen sgt... Smile
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue May 03, 2011 6:48 pm

carliph wrote:
Mie-G wrote:
xsuka ekjoz bising!!
so xdapat la nk tkr CDI. alien

aku pulak jenis x suka moto or kereta senyap...mcm xde feeling nak bwk...aduhhh Mad Mad

egeen, leo vince aku ada tgk kat web dia haritu...aku dah siap msg dealer leo vince utk sbk kalo2 dia ada bwk masuk utk scooter punye...mmg stim woo, tgk pun dah stim... cat

setahu sy...kat m'sia nih (konfiden je)...hehe...ada 2 bijik je motor sym yg pakai leo vince...1 bijik pakai leo vince 4road...lg 1 bijik leo vince sbk...kat man sheng bole nampak 2 bijik motor nih...kadang2 la...tp leo vince 4road kadang2 owner dia pakai kat dia punya elegan...performance berdesup...hehe...
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue May 03, 2011 6:49 pm

carliph wrote:
owh sudah terang lg bersuluh... Twisted Evil
bukan x boleh nak tukar cdi tp x tukar ekzos kan...cuma x max performance and jangka masa panjang x elok... rabbit

bro, antara byk2 ekzos aftermarket yg ada utk VTS 200 ni, mane yg paling cantik yer? dr segi performance, bunyi, jangkahayat dll? Wink

leo vince... Very Happy
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue May 03, 2011 6:54 pm

akey_z wrote:
egeen486 wrote:
akey_z wrote:
Motor aku stendet kilang jek, paling laju aku pernah bawak 140Km/h. Ni citer betul ye, bukan rekaan semata mata.

Biasalah..pasti ada kelebihan n kekurangan dlm setiap produk kilang nih. ada org dpt yg x bg prob langsung, ader plak br pegang sudah prob. Baguih lah bro kalo dpt speed cam tuh. Jarang2 kain mak janda org dpt mcm tuh.


Setuju dengan bro egeen, kira nasib la dapat motor yg ok. Dalam satu keluaran kilang tu mesti ada yg bagus dan ada yg tak berapa bagus dan kekadang tu ada yg reject tapi jual jugak.

motor sy standard lari 120kmh je... Sad ...klu freeride kena tinggal je...mungkin sy berat kot...hehe Laughing
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue May 03, 2011 6:59 pm

faruq83 wrote:
salam...maksudnya..ekzos dioperate..buang sarang dalam tu..untuk garangkan bunyi..kemudian masukkan fiberglass..apakah kesannya?setahu saya kalaw enjin 2stroke memang slalu digunakan.tetapi untuk enjin vts200 ni adakah boleh?

klu nk operate ekzos ...pgi kat takim...dia amik dlm RM200...bunyi x kuat ...kasar skit je dr standard...tp klu ekzos standard tu xde masaalah contohnya mcm sarang dah patah ke...klu bole xyah la operate...
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue May 03, 2011 7:07 pm

loklak wrote:
evo 250 cun x pakai CDI racing... hari tu tya kedai katanya xpayah, sbb dh cukup laju.. cuma brani dgn x brani je nak bwk full throttle

kedai tu ckp x payah sbb dia xde jual...hehehe...cuba kedai tu ada jual mesti dia suruh pakai...kih kih kih...

250i kena hack mapping ECU br bole buang rev cut...tp blum ada kedai yg bole buat... Razz ...klu 250 tu dah cukup laju rasanya... Laughing
Back to top Go down
loklak
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-04-30
Age : 29
Location : Damanasara-PPUM

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed May 04, 2011 1:36 pm

encikgalol wrote:
loklak wrote:
evo 250 cun x pakai CDI racing... hari tu tya kedai katanya xpayah, sbb dh cukup laju.. cuma brani dgn x brani je nak bwk full throttle

aik, evo dah laju lagi nak masuk cdi/ecu racing?? hahaha..

biase la encikgalol, nak bagi naik 220km/j.... hahahaaa.... dh mcm sbk dah tue... Twisted Evil
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed May 04, 2011 2:42 pm

laju betul elegan 200.. vts 130km/j top speed pun xdpt kejar ele 200.. kagummmm...
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Kakei
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed May 04, 2011 4:00 pm

Galol, cuba ko try main kejar2 guna 250 lak tengok. Rasanya dah boleh ligan dah tu. Heheheee...
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed May 04, 2011 4:58 pm

encikgalol wrote:
laju betul elegan 200.. vts 130km/j top speed pun xdpt kejar ele 200.. kagummmm...

elegan 200 standard pun dah 140kmh...camne nk kejor...sbb body lg ringan...tp klu handling vts200 la best...chasis vts200 lg bagus...chasis elegan 200 sama mcm elegan 150...sebatang je... Twisted Evil
Back to top Go down
loklak
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-04-30
Age : 29
Location : Damanasara-PPUM

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed May 04, 2011 7:32 pm

encikgalol wrote:
laju betul elegan 200.. vts 130km/j top speed pun xdpt kejar ele 200.. kagummmm...

encikgalol, sbb tue nak pasang ECU/CDI racing, supaya buka stakat leh ligan, leh tinggalkan elegan 200 tue dengan jauuuuuhhh ke belakang.. tapi sume org duk kata, kekuda encikgalol nie pantas dan tuntas...
Back to top Go down
robotic88
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2011-05-03
Age : 28
Location : Miri,Sarawak

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon May 16, 2011 7:21 am

Salam brader2 sekalian..

Block vts 200 brapa ye?
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon May 16, 2011 2:29 pm

robotic88 wrote:
Salam brader2 sekalian..

Block vts 200 brapa ye?

1 set lebih kurang dlm rm400 klu x silap...termasuk piston ...gasket semua ...apsal bro?...dah kong ke?...
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon May 16, 2011 7:17 pm

tak payah le usik blok vts tu....maintain standard je, nanti kena penyakit sebulan 2, 3..4...5 kali masuk workshop..kalau nak pickup, power atau pong laju tukau SBK je

baru-baru ni pong dah mula bertabur kat pasaran block 300 untuk evo...dari LIMA evo yang convert block ni, satu piston bocor, dua problem gasket..satu lagi overheat..satu lagi asyik kuar masuk wad Shocked Very Happy
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed May 18, 2011 9:35 am

edi99 wrote:
tak payah le usik blok vts tu....maintain standard je, nanti kena penyakit sebulan 2, 3..4...5 kali masuk workshop..kalau nak pickup, power atau pong laju tukau SBK je

baru-baru ni pong dah mula bertabur kat pasaran block 300 untuk evo...dari LIMA evo yang convert block ni, satu piston bocor, dua problem gasket..satu lagi overheat..satu lagi asyik kuar masuk wad Shocked Very Happy

sy pun ada dgr...tp tukar pun x guna... sbb cut utk evo 250i sampai 8700rpm (lebih kurang la)...compression tinggi cut lg cepat...top speed sama je...klu mcm gts 250 kat spore tu x pe la jugak...pakai carburator...yg kat m'sia ni ...bikin la apa pun, selagi ECU x tukar mapping x guna jugak...lg 1...sy rasa blok tu dpt kat silap pomen...sbb ada org pakai sampai skarang ok je...tp tgn pomen lain la...

just my 2 cents... What a Face
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed May 18, 2011 2:44 pm

anakku wrote:
edi99 wrote:
tak payah le usik blok vts tu....maintain standard je, nanti kena penyakit sebulan 2, 3..4...5 kali masuk workshop..kalau nak pickup, power atau pong laju tukau SBK je

baru-baru ni pong dah mula bertabur kat pasaran block 300 untuk evo...dari LIMA evo yang convert block ni, satu piston bocor, dua problem gasket..satu lagi overheat..satu lagi asyik kuar masuk wad Shocked Very Happy

sy pun ada dgr...tp tukar pun x guna... sbb cut utk evo 250i sampai 8700rpm (lebih kurang la)...compression tinggi cut lg cepat...top speed sama je...klu mcm gts 250 kat spore tu x pe la jugak...pakai carburator...yg kat m'sia ni ...bikin la apa pun, selagi ECU x tukar mapping x guna jugak...lg 1...sy rasa blok tu dpt kat silap pomen...sbb ada org pakai sampai skarang ok je...tp tgn pomen lain la...

just my 2 cents... What a Face

tangan pomen mana pong....lambat laun akan datang penyakit clown klu aku tunjukkan kat mana block tu dibuat lagi korang terperanjat...sama macam tengok mee kuning diproses kat kilang belakang umah Laughing
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed May 18, 2011 4:53 pm

Buat mee ka?? buat mee tak pa lagi.. jangan buat mcm tokua ni sudahhhh...

Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed May 18, 2011 6:15 pm

Ni bukan mee kuning, ni otak kuning.....
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu May 19, 2011 3:14 am

edi99 wrote:
anakku wrote:
edi99 wrote:
tak payah le usik blok vts tu....maintain standard je, nanti kena penyakit sebulan 2, 3..4...5 kali masuk workshop..kalau nak pickup, power atau pong laju tukau SBK je

baru-baru ni pong dah mula bertabur kat pasaran block 300 untuk evo...dari LIMA evo yang convert block ni, satu piston bocor, dua problem gasket..satu lagi overheat..satu lagi asyik kuar masuk wad Shocked Very Happy

sy pun ada dgr...tp tukar pun x guna... sbb cut utk evo 250i sampai 8700rpm (lebih kurang la)...compression tinggi cut lg cepat...top speed sama je...klu mcm gts 250 kat spore tu x pe la jugak...pakai carburator...yg kat m'sia ni ...bikin la apa pun, selagi ECU x tukar mapping x guna jugak...lg 1...sy rasa blok tu dpt kat silap pomen...sbb ada org pakai sampai skarang ok je...tp tgn pomen lain la...

just my 2 cents... What a Face

tangan pomen mana pong....lambat laun akan datang penyakit clown klu aku tunjukkan kat mana block tu dibuat lagi korang terperanjat...sama macam tengok mee kuning diproses kat kilang belakang umah Laughing

Razz ...alamak...klu tahap mee kuning ni...patut la enjin terbarai... Laughing ...ingatkan diaorg buat mcm kilang punya style...

Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu May 19, 2011 3:15 am

encikgalol wrote:
Buat mee ka?? buat mee tak pa lagi.. jangan buat mcm tokua ni sudahhhh...


ini blok tauhu encikgalol... Laughing
Back to top Go down
TK
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 76
Join date : 2011-04-22
Age : 52
Location : KG Pasir Dalam, KL

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu May 19, 2011 4:01 am

Taksangup laa nak tengok lg.. DELETE laa pls..
Back to top Go down
robotic88
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2011-05-03
Age : 28
Location : Miri,Sarawak

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Sun May 22, 2011 6:24 pm

member aku pakai elegan 150 nak masuk block vts 200... hehe.. mahal gak dlm rm400..huhu
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Sun May 22, 2011 9:31 pm

robotic88 wrote:
member aku pakai elegan 150 nak masuk block vts 200... hehe.. mahal gak dlm rm400..huhu

no comment Very Happy
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon May 23, 2011 5:21 am

Kalau nak performance, tambah lagi satu piston lah, lepas tu tukar gearbox ratio kat blkg tu.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Today at 11:06 pm

Back to top Go down
 
Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 9Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
 Similar topics
-
» Dirty Racing Tourney?
» Vic Lee Racing
» RIM/VMG Racing
» JLG Racing- News feed/updates/requests
» Biggs Racing Motorsports

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: