Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
AuthorMessage
qwereca
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 63
Join date : 2012-03-26
Location : B.M - S.P - Penang

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu Apr 05, 2012 11:11 am

ala abg din jgn la mcm nih...heheh
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu Apr 05, 2012 1:58 pm

qwereca wrote:
ala abg din jgn la mcm nih...heheh

Dah beli mahal2, nikmatkanlah.....
Back to top Go down
blizzard95
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 39
Join date : 2012-06-22

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Fri Jun 22, 2012 5:50 am

salam taiko/otai Sym, saya baru entry level bab sym vts200..baru jee beli sebulan lalu, dan mileage 3200km...nak mintak recommendation untuk cari suspensi dan pulley...
Pulley untuk vts200 ni jenis gram mcm mana tau sesuai ke idak? ada baca blog katanya ikut cara pemanduan...dan kira ada yg ringan dan berat...

yang asal nih berapa gram...kalau boleh mintak tunjuk ajar sikit...TQTQ... Smile
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Fri Jun 22, 2012 6:06 am

blizzard95 wrote:
salam taiko/otai Sym, saya baru entry level bab sym vts200..baru jee beli sebulan lalu, dan mileage 3200km...nak mintak recommendation untuk cari suspensi dan pulley...
Pulley untuk vts200 ni jenis gram mcm mana tau sesuai ke idak? ada baca blog katanya ikut cara pemanduan...dan kira ada yg ringan dan berat...

yang asal nih berapa gram...kalau boleh mintak tunjuk ajar sikit...TQTQ... Smile
kalau standard 13.4g kalau Dr. Pulley ada 12.5g, 13.5g dan 14.5g.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Fri Jun 22, 2012 6:47 am

cdi racing skrg brape harga? mcm nak carik pulak... Twisted Evil
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Fri Jun 22, 2012 4:35 pm

carliph wrote:
cdi racing skrg brape harga? mcm nak carik pulak... Twisted Evil

Rahim MSS jual Rm285 siap pasang ... aku dah pasang dah ... anda bila lagi? Hehehe ... (ayat racun) ... Twisted Evil
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Jun 25, 2012 9:44 am

dr pulley tu kalau moto still under warranty, saya cadangkan tangguhkan dulu niat nak tukar. mungkin nasib saya tak baik, lepas seminggu moto kuar saya terus tukar dr pulley kat salah satu kedai famous yg biasa geng2 kita pegi. 3 bulan berlalu saya pegi servis engine + cvt kt MForce Segambut. Bila pomen (pomen melayu baru tu, bukan abg rahim) tu buka parts kt cvt tu, tgk salah satu part ni saya lupa ape ntah namanya benang dia haus. most probably masa buka nak tukar dr pulley tu pomen tu just force je masa nak pasang smula bolt menyebabkan benang dia haus.

so masalahnya masa tu dia tak dapat nak pasang semula part tu dgn benang dia yg dah haus. so nak tak nak terpaksa tukar the whole part tu dan malangnya tak dapat claim warranty sebab dia tgk saya pakai dr pulley dan Mforce assumed problem ni jadi masa tukar dr pulley tu. tak pasal2 rabak poket.

mungkin nasib saya yg tak baik. padahal tukar kt dr pulley tu kt kedai recommended by geng2 vts 200 ni. mungkin boleh jadi rujukan untuk rakan2 lain.
Back to top Go down
blizzard95
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 39
Join date : 2012-06-22

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Jun 26, 2012 8:38 am

benang mana satu bro...dia punya belting ke nih? sbb saya baru jee tukaq dr pulley..mmg bawah warranty lg...cuma nt 5K mileage nak tgk balik samada ada effect mana mana ke tidak...
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Jun 26, 2012 9:28 am



maaf saya tak ingat yg depan atau pon yg belakang, tp saya tandakan la dgn merah tu. mmg tak berapa jenis DIY sgt so mmg tak ingat kedudukan part tu.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Jun 26, 2012 9:32 am

Petrofsky wrote:
carliph wrote:
cdi racing skrg brape harga? mcm nak carik pulak... Twisted Evil

Rahim MSS jual Rm285 siap pasang ... aku dah pasang dah ... anda bila lagi? Hehehe ... (ayat racun) ... Twisted Evil

cuba bg feedback sikit bang amacam? rahim pun ada suggest suh tukar.. Twisted Evil
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Jun 26, 2012 9:33 am

wls418 wrote:
dr pulley tu kalau moto still under warranty, saya cadangkan tangguhkan dulu niat nak tukar. mungkin nasib saya tak baik, lepas seminggu moto kuar saya terus tukar dr pulley kat salah satu kedai famous yg biasa geng2 kita pegi. 3 bulan berlalu saya pegi servis engine + cvt kt MForce Segambut. Bila pomen (pomen melayu baru tu, bukan abg rahim) tu buka parts kt cvt tu, tgk salah satu part ni saya lupa ape ntah namanya benang dia haus. most probably masa buka nak tukar dr pulley tu pomen tu just force je masa nak pasang smula bolt menyebabkan benang dia haus.

so masalahnya masa tu dia tak dapat nak pasang semula part tu dgn benang dia yg dah haus. so nak tak nak terpaksa tukar the whole part tu dan malangnya tak dapat claim warranty sebab dia tgk saya pakai dr pulley dan Mforce assumed problem ni jadi masa tukar dr pulley tu. tak pasal2 rabak poket.

mungkin nasib saya yg tak baik. padahal tukar kt dr pulley tu kt kedai recommended by geng2 vts 200 ni. mungkin boleh jadi rujukan untuk rakan2 lain.


aduh bro.. Crying or Very sad Crying or Very sad sedihnye boleh pulak kebetulan kena mcm tu..tp kalau rahim yg jaga dlu, blh lg slow talk ckp mintak tlg..rasanya dia blh tg tukarkan..tp xtau la, kebetulan kena kat bro..xpela, jadikan pengajaran pada yg lain.. pale
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Jun 26, 2012 10:43 am

tu la bro carliph.. saya anggap nasib tak baik je la tu. org lain tukar dr pulley ok je takde masalah. bukan rezeki la tu kiranya.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Jun 26, 2012 11:05 am

wls418 wrote:
tu la bro carliph.. saya anggap nasib tak baik je la tu. org lain tukar dr pulley ok je takde masalah. bukan rezeki la tu kiranya.

bro dah ckp dgn kedai yg pasang tu belum? kalo sy cerita la serba sedikit pasal masalah tu..mungkin diorg akan bg perhatian pada masa akan dtg..xde la kwn2 yg lain pulak terkena.. pale
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Jun 27, 2012 5:00 am

2 biji nut tu mmg mudah loose.
mybe disebabkan pomen guna angin lebih masa nk psg tu.
aku dah 2-3 kali jgk tukar nut tu.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Jun 27, 2012 5:14 am

carliph wrote:
wls418 wrote:
tu la bro carliph.. saya anggap nasib tak baik je la tu. org lain tukar dr pulley ok je takde masalah. bukan rezeki la tu kiranya.

bro dah ckp dgn kedai yg pasang tu belum? kalo sy cerita la serba sedikit pasal masalah tu..mungkin diorg akan bg perhatian pada masa akan dtg..xde la kwn2 yg lain pulak terkena.. pale

entahla bro carliph.. saya tak bercadang nak ke kedai tu lagi lepas terkene tu.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Jun 27, 2012 6:02 am

nat tu mahal ke mie g? Question kena bersedia jugak ni..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Jun 27, 2012 6:19 am

carliph wrote:
nat tu mahal ke mie g? Question kena bersedia jugak ni..
murah jer!
yg blkg tu aku beli kt MMR RM2 sebijik.
mmg seswai dibeli utk buat spare kalau kita service sndrik terutama guna impact wrench tu. (pengalaman sednrik!hahaha)

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Jun 27, 2012 12:08 pm

Mie-G wrote:
carliph wrote:
nat tu mahal ke mie g? Question kena bersedia jugak ni..
murah jer!
yg blkg tu aku beli kt MMR RM2 sebijik.
mmg seswai dibeli utk buat spare kalau kita service sndrik terutama guna impact wrench tu. (pengalaman sednrik!hahaha)

hahhahaha..okay2.. Laughing Laughing
Back to top Go down
mdzaini
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2012-08-22

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Wed Aug 22, 2012 8:29 am

Salam bro semua, kau pun dan try VTS sampai Padang besar bila kuar show room..top speed boleh cah 130 ..naik 2 orang...bila kat highway melalui chuping...bergerak lebih laju..sampai sentuh 155rpm..kecik juga perut aku...aku rasa bila dah tukar CDI top speed boleh makan LC 135...aku dah try member punya...bergasak ngan kapcai dan kawasaki 250...
Back to top Go down
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Aug 27, 2012 7:31 am

Power2 seme duk modi...
Ambe punya standard lagi...dah upgrade Pulley je (recomend by Rahim)....

Sejak tergolek aritu....bayak lak rasa nak upgrade...

Cuma nak tanya, kalu masa coner tu mcm tak stabil, ape yg tak kena?

TQ
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Aug 27, 2012 11:07 am

myi okla tu dah tukar pulley .. aku apa pon x tukar .. stendet kedai lagi Sad
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Aug 28, 2012 4:23 am

myi wrote:
Power2 seme duk modi...
Ambe punya standard lagi...dah upgrade Pulley je (recomend by Rahim)....
Sejak tergolek aritu....bayak lak rasa nak upgrade...
Cuma nak tanya, kalu masa coner tu mcm tak stabil, ape yg tak kena?
TQ
xstabil tang mana?
goyang2? absober dah keraskan?angin tayar cukup? brp kelajuan time amik corner? Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
azree_newsted
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2013-03-07
Age : 35
Location : SEROM 5, LEDANG

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Apr 16, 2013 10:10 am

saye baru smalam tukar dr pulley 13.5gm...tork spring polini ngan pakai absorber racing boy adjustable....

perbezaan? hmmm memg berbeza beb...
Back to top Go down
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 46
Location : Taman Sri Gombak

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Thu May 02, 2013 6:29 am

Saya pun baru pakai Dr Pulley 12.5g sebab nak pickup hari2

panjat bukit. Pakai pulley standard tu clutch cepat rosak/haus dan retak.

dgn dr pulley ni top speed 120 memang susah nak dapat tapi heavy load

daki bukit mmg ok berbanding sebelum ni motor rasa macam

nak terburai je.
Back to top Go down
ketambatu
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2014-04-07
Age : 38

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Aug 25, 2014 7:00 am

salam sedara sym...

saya guna elegan200... macam brminat nak try test cdi racing ni... mana nak beli cdi ni area johor?
mohon pencerahan...
tq
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Today at 7:00 pm

Back to top Go down
 
Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 9 of 9Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
 Similar topics
-
» Dirty Racing Tourney?
» Vic Lee Racing
» RIM/VMG Racing
» JLG Racing- News feed/updates/requests
» Biggs Racing Motorsports

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: