Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in
Share | 
 

 Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 15  Next
AuthorMessage
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 321
Join date: 2011-03-25
Age: 32
Location: Cerok To'kun

PostSubject: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Fri Mar 25, 2011 11:56 pm

Nak tanya apa yg korang buat utk tambah performance motor korang?

Macam aku just masuk pulley kawin. Tak berani ler nak masuk CDI racing. Moto buat ulang alik keja jer. afro afro

_________________

Orang putih sudah balik,Kini tinggal yang hitam putih,biar papa asal bergaya,Bukan musim bukan action - BAHALOL, XPDC
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 227
Join date: 2011-03-24
Age: 28
Location: penang

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Sun Mar 27, 2011 1:39 pm

cer cite sket...
teman nie baru nak bejinak ngan siput gondang nie...
Back to top Go down
faruq83
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 32
Join date: 2011-03-27
Age: 31
Location: Kulim

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Sun Mar 27, 2011 3:44 pm

salam...saya dah pakai CDI racing..pasang kat kedai Speed Way BM...RpM cepat dari yg original..performance pun ok..tapi x tau lah untuk jangka masa panjang..ada efek apa2 x? bounce
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 227
Join date: 2011-03-24
Age: 28
Location: penang

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Sun Mar 27, 2011 4:13 pm

hang besa long distance x...kalo long distance cam na....
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 66
Join date: 2011-03-24
Location: Shah Alam

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Mar 28, 2011 8:55 am

ini adalah cadangan....

utk meningkatkan performance motor.... pertama kali saya buat adalah mengurangkan berat badan sebyk 10 kg.... hehehheee (hanya bergurau dipagi isnin....) affraid cabutttttt
Back to top Go down
faruq83
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 32
Join date: 2011-03-27
Age: 31
Location: Kulim

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Mar 28, 2011 9:25 am

hmm..x sempat nak long distance lagi sejak guna CDI racing ni..maybe tengah bulan 4 ni akan ke kota bharu..(klw x hujan).nanti sy review mcm mana performancenya..wokeh.. Very Happy
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 321
Join date: 2011-03-25
Age: 32
Location: Cerok To'kun

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Mar 28, 2011 9:38 am

faruq83 wrote:
hmm..x sempat nak long distance lagi sejak guna CDI racing ni..maybe tengah bulan 4 ni akan ke kota bharu..(klw x hujan).nanti sy review mcm mana performancenya..wokeh.. Very Happy

Bro pakai CDI racing yang MForce punya ker?? Rega brapa riban??

_________________

Orang putih sudah balik,Kini tinggal yang hitam putih,biar papa asal bergaya,Bukan musim bukan action - BAHALOL, XPDC
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 79
Join date: 2011-03-25
Age: 40
Location: kuala lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Mar 28, 2011 11:21 am

encikgalol wrote:
faruq83 wrote:
hmm..x sempat nak long distance lagi sejak guna CDI racing ni..maybe tengah bulan 4 ni akan ke kota bharu..(klw x hujan).nanti sy review mcm mana performancenya..wokeh.. Very Happy

Bro pakai CDI racing yang MForce punya ker?? Rega brapa riban??

Aku dulu beli kat Chuan Cycle PJ RM270 (MForce 3rd gen). Skrg ada lg satu CDI racing (Taiwan) dlm RM 450. Tp x guna beli yg mahal tu. MF pon dh ok.

CDI racing ni berfungsi utk bg unlimited rev i.e dia bypass factory rev cut-off. Sebenarnya factory setting tu utk jaga enjin supaya x over rev. Tp enjin skuter ni perlukan rev tinggi utk peak power jd penggunaan CDI x memudaratkan enjin. Kalo guna high rev utk masa yg panjang pon sebenarnya ok. Paling penting adalah minyak enjin dan kekerapan tukar minyak enjin. Kalo piston bergerak laju pada jangkamasa melampau, dia akan mengeluarkan haba yg keterlaluan. Enjin failure selalunya terjadi sebab haba. Tu sebb paling penting jaga minyak enjin, guna full syth kalo bleh n tukar tepat mileage atau lebih awal lg baik.

Longest ride aku ke Krabi haritu. menten rev dlm 8000 - 8500 rpm. Enjin sudah modi. Syukur xde prob.
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 321
Join date: 2011-03-25
Age: 32
Location: Cerok To'kun

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Mar 28, 2011 11:31 am

egeen486 wrote:
encikgalol wrote:
faruq83 wrote:
hmm..x sempat nak long distance lagi sejak guna CDI racing ni..maybe tengah bulan 4 ni akan ke kota bharu..(klw x hujan).nanti sy review mcm mana performancenya..wokeh.. Very Happy

Bro pakai CDI racing yang MForce punya ker?? Rega brapa riban??

Aku dulu beli kat Chuan Cycle PJ RM270 (MForce 3rd gen). Skrg ada lg satu CDI racing (Taiwan) dlm RM 450. Tp x guna beli yg mahal tu. MF pon dh ok.

CDI racing ni berfungsi utk bg unlimited rev i.e dia bypass factory rev cut-off. Sebenarnya factory setting tu utk jaga enjin supaya x over rev. Tp enjin skuter ni perlukan rev tinggi utk peak power jd penggunaan CDI x memudaratkan enjin. Kalo guna high rev utk masa yg panjang pon sebenarnya ok. Paling penting adalah minyak enjin dan kekerapan tukar minyak enjin. Kalo piston bergerak laju pada jangkamasa melampau, dia akan mengeluarkan haba yg keterlaluan. Enjin failure selalunya terjadi sebab haba. Tu sebb paling penting jaga minyak enjin, guna full syth kalo bleh n tukar tepat mileage atau lebih awal lg baik.

Longest ride aku ke Krabi haritu. menten rev dlm 8000 - 8500 rpm. Enjin sudah modi. Syukur xde prob.

Toyol abang kita nie banyak.. bukan setakat CDI saja.. hehehe..

_________________

Orang putih sudah balik,Kini tinggal yang hitam putih,biar papa asal bergaya,Bukan musim bukan action - BAHALOL, XPDC
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 501
Join date: 2011-03-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Mar 28, 2011 1:14 pm

betul ke abg otai2 ckp, kalau tukar CDI racing better tukar ekzos sekali? Question
ape alasan dan sbb utk buat begitu?
Back to top Go down
faruq83
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 32
Join date: 2011-03-27
Age: 31
Location: Kulim

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Mar 28, 2011 3:54 pm

saya pakai yg taiwan punya..warna pink2 merah...beli kat kedai Speed Way Racing..rm300...dan setelah membaca penerangan egeen,rasanya tak menyesal beli..minyak enjin musti mau jaga...apa2 pun sym vts beeesssttttt....
bounce
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 321
Join date: 2011-03-25
Age: 32
Location: Cerok To'kun

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Mar 28, 2011 4:35 pm

faruq83 wrote:
saya pakai yg taiwan punya..warna pink2 merah...beli kat kedai Speed Way Racing..rm300...dan setelah membaca penerangan egeen,rasanya tak menyesal beli..minyak enjin musti mau jaga...apa2 pun sym vts beeesssttttt....
bounce

hang beli kat speedway BM ka?? 300?? ada apa2 beza tak lepas pasang?? top speed dapat brapa??

_________________

Orang putih sudah balik,Kini tinggal yang hitam putih,biar papa asal bergaya,Bukan musim bukan action - BAHALOL, XPDC
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
faruq83
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 32
Join date: 2011-03-27
Age: 31
Location: Kulim

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Mar 28, 2011 10:40 pm

yup encik galol...beli kat situ lah...top lagi cepat dari yg ori..dpt lah 130 je..tu naik 2org lah..x sempat try naik sorang..jalan x panjang..
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 321
Join date: 2011-03-25
Age: 32
Location: Cerok To'kun

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Mar 29, 2011 2:21 am

faruq83 wrote:
yup encik galol...beli kat situ lah...top lagi cepat dari yg ori..dpt lah 130 je..tu naik 2org lah..x sempat try naik sorang..jalan x panjang..

Berapa berat bersih saudara?? hehehehe.. aku dalam 100kg.. tak dapat pung 130.. huhuhu..

_________________

Orang putih sudah balik,Kini tinggal yang hitam putih,biar papa asal bergaya,Bukan musim bukan action - BAHALOL, XPDC
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 501
Join date: 2011-03-24

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Mar 29, 2011 10:06 am

encikgalol wrote:
faruq83 wrote:
yup encik galol...beli kat situ lah...top lagi cepat dari yg ori..dpt lah 130 je..tu naik 2org lah..x sempat try naik sorang..jalan x panjang..

Berapa berat bersih saudara?? hehehehe.. aku dalam 100kg.. tak dapat pung 130.. huhuhu..

itu lepas dia pasang cdi racing dpt 130 dua org...hang dah pasang ka? cyclops
Back to top Go down
 

Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 15Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 15  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 ::  :: -