Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Sat Jul 23, 2011 2:44 am

so cmner lepas sarung semua tu, ada rasa lain ka? Very Happy
berdesup la ya?
boleh la polow ride ke Krabi hujung tahun ni..hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
bigdaddy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 29
Join date : 2011-07-21
Age : 41
Location : Seremban - Bangsar

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Sat Jul 23, 2011 7:21 am

Bab performance tu ada sikit improvement la. Takde la sampai berdesup, sebab jockey pon dah 95kilo hehehehehe. Krabi? Tak boleh nak plan lagi pasal hujung tahun ni program kawen banyak ni. Smile
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Aug 16, 2011 6:28 am

Nak tanya ni, boleh tak otai2 upload kan gambar macamana rupanya pulley kahwin, pully lom kahwin, CDI Racing dan etc. yang berkenaan, nak cuba fahamkan diri ni.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Aug 16, 2011 7:48 am

Rupa Dr.Pulley


istilah kawin tu adalah roller yng berlainan berat disusun selang seli...


Gmbr CDI dan lain2 utk upgrade leh tgk kt thread upgrade siput anda!
hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Aug 16, 2011 8:15 am

woo..okay thank you bro...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Oct 04, 2011 9:44 am

kena bertunang dulu sblm kawen bro...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Oct 04, 2011 9:47 am

bertunang tu cmno plak??
bertunang pulley maksud den! Very Happy

Bro Anakku, dah alang2 bro ada ni..nk tuntut ilmu la skit.
kalau skim head, ada efek utk jangka masa pjg x?
dan adakah berguna jika kita skim head tp guna cdi stended demi utk menjaga limit enjin tu.
terima kasih!

p/s: Bro anakku, sila singgah thread TT Central skali ya!
kot2 leh polow TT ke Seremban nnt. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Oct 04, 2011 11:11 am

Mie-G wrote:
bertunang tu cmno plak??
bertunang pulley maksud den! Very Happy

Bro Anakku, dah alang2 bro ada ni..nk tuntut ilmu la skit.
kalau skim head, ada efek utk jangka masa pjg x?
dan adakah berguna jika kita skim head tp guna cdi stended demi utk menjaga limit enjin tu.
terima kasih!

p/s: Bro anakku, sila singgah thread TT Central skali ya!
kot2 leh polow TT ke Seremban nnt. Wink

bertunang?...hehehe...pastikan tau apa yg nk di buat dulu...risik2 berapa gram yg nk di pakai...

nk berguru bole...pengerasnya hawaiian pizza 3 set...roast chicken ayamas 4 ekor...coke 3 botol...hahaha...gurau je eh...sy just share je la ye...

skim head & blok xde masalah rasanya...sbb kita cuma skim bkn potong...ada beza tu ye...klu motor cub kita mungkin potong antara 1-3mm...tp utk motor siput nih...kita just skim less than 1mm...skit je...tp perbezaan mmg dpt rasa dpt segi compression...top speed mungkin akan tambah skit je...tp utk sampai ke top speed lebih cepat dr motor standard...contohnya...motor A 0-130kmh dlm masa 30sec...motor B 0-130kmh dlm masa 27sec...so, motor mana yg akan di depan?...dah tentu motor B...

pakai CDI standard xde hal klu skim head & blok...top speed akan cut dlm 142-145kmh...rpm dlm 9600-9700 klu x silap bila pakai CDI standard... kemungkinan yg akan berlaku mungkin cut akan jd lebih cepat...kemungkinan sj ye... tp klu setakat skim head & blok blum tentu akan dpt 160kmh lg ye... Very Happy

insyaallah klu xde job bole follow TT ke seremban...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Oct 04, 2011 11:20 am

wow, penerangan yg menarik!
mcm dah teracun utk skim head jerk nih!!
hahaha...
ada lokasi bengkel yg boleh buat x?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Oct 04, 2011 11:30 am

Mie-G wrote:
wow, penerangan yg menarik!
mcm dah teracun utk skim head jerk nih!!
hahaha...
ada lokasi bengkel yg boleh buat x?

man sheng ... dlm RM400 klu x silap sy...harga termasuk upah buka pasang...gasket...skim...coolant & minyak engine...
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Oct 04, 2011 11:58 am

nyesal sy baca topik nih dr tghari td...

kan dh teracun...aaarrrghhh!!!... drunken

menten stended...menten stended...(kena pujuk hati nehhh Neutral )
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Oct 04, 2011 12:06 pm

hahaha...
ko baca dalam diam yer??hahaha..
tgk modal tu terus hilang racun!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Oct 04, 2011 12:14 pm

iye...betol tuh...

drpd abiskan duit kt sekuter, baik bwk anak isteri gi makan steambot...(ayat2 bernada jeles & sedey... Crying or Very sad )
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Oct 04, 2011 12:21 pm

hahaha...letihkan bila tgk modal tu...hehehe...tu br skim head & blok je...blum yg lain2...hahaha
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Nov 29, 2011 4:43 am

So far, setelah aku bertukar pulley standard ke Dr.Pulley 13.5g lepas, siput aku terasa pickup sedikit (buat masa ini) tgk la sebulan dua lagi macamana, boleh tak aku dapat speed yg sama..!!! nantikan.

Lepas ni saya akan menukar spring clucth siput saya dari yg racing ke standard, nak merasainya macamana siput saya pergi, sbb ramai yg sarankan masukkan yg standard semula.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Nov 29, 2011 4:47 am

koji wrote:
So far, setelah aku bertukar pulley standard ke Dr.Pulley 13.5g lepas, siput aku terasa pickup sedikit (buat masa ini) tgk la sebulan dua lagi macamana, boleh tak aku dapat speed yg sama..!!! nantikan.

Lepas ni saya akan menukar spring clucth siput saya dari yg racing ke standard, nak merasainya macamana siput saya pergi, sbb ramai yg sarankan masukkan yg standard semula.

ingat pesanan ku koji... hehe ... Razz
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Nov 29, 2011 4:56 am

Koji, apa efek kalau pakai spring racing ni? Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Tue Nov 29, 2011 4:56 am

anakku wrote:
koji wrote:
So far, setelah aku bertukar pulley standard ke Dr.Pulley 13.5g lepas, siput aku terasa pickup sedikit (buat masa ini) tgk la sebulan dua lagi macamana, boleh tak aku dapat speed yg sama..!!! nantikan.

Lepas ni saya akan menukar spring clucth siput saya dari yg racing ke standard, nak merasainya macamana siput saya pergi, sbb ramai yg sarankan masukkan yg standard semula.

ingat pesanan ku koji... hehe ... Razz
Hahaha..macam baru tamat berguru silat plak...kaakaka
Terima kasih Guru Ku.A Akmal, hamba akan sentiasa ingat pesanan guru.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
zlf74
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2011-12-27

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Sun Mar 18, 2012 4:47 pm

salam...pd otai2 vts200..sy nk bertanya ttg dr pulley..sy ade dgr ttg pulley kawin cam ner 2...ade ckp klu pakai pulley kawin ni bole pick- up n top yg lain dri asal....betul ke??berape percent dpt up klu pakai pulley kawin ni...pulley kawin ni dri berape gram ke berape gram??
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Mar 19, 2012 4:08 am

bro zlf74, kalau bukan otai nk jawab bleh x?
hehehe..
cmni citer nya, dr pulley kawen tu adalah slider dr pulley tu dipasang dgn 2 berat yang belainan.
biasanya berat yg digunakan adalah 13.5g dgn 14.5g. slider ni akan dipasang selang seli sebyk 6 biji smuanya. bagaimanapun kaedah ini tidak disyorkan oleh para pengamal poligami pomen kerana boleh menjejaskan komponen yg lain buat jangkamasa panjang. tp kalau nk cubo, apa salohnya! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Mar 19, 2012 4:31 am

Mie-G wrote:
bro zlf74, kalau bukan otai nk jawab bleh x?
hehehe..
cmni citer nya, dr pulley kawen tu adalah slider dr pulley tu dipasang dgn 2 berat yang belainan.
biasanya berat yg digunakan adalah 13.5g dgn 14.5g. slider ni akan dipasang selang seli sebyk 6 biji smuanya. bagaimanapun kaedah ini tidak disyorkan oleh para pengamal poligami pomen kerana boleh menjejaskan komponen yg lain buat jangkamasa panjang. tp kalau nk cubo, apa salohnya! Very Happy

makna nye utk short term ok la ek...agak2 bro la...bila rekmen tukar pulley ni?...tunggu yg ori tu wear n tear dlu ker?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Mar 19, 2012 4:39 am

seeloknya cmtu la..
kalau xsabar, bleh je trus psg dr pulley.
yg ori tu bleh simpan. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Mar 19, 2012 7:09 am

puterapenang wrote:
Mie-G wrote:
bro zlf74, kalau bukan otai nk jawab bleh x?
hehehe..
cmni citer nya, dr pulley kawen tu adalah slider dr pulley tu dipasang dgn 2 berat yang belainan.
biasanya berat yg digunakan adalah 13.5g dgn 14.5g. slider ni akan dipasang selang seli sebyk 6 biji smuanya. bagaimanapun kaedah ini tidak disyorkan oleh para pengamal poligami pomen kerana boleh menjejaskan komponen yg lain buat jangkamasa panjang. tp kalau nk cubo, apa salohnya! Very Happy

makna nye utk short term ok la ek...agak2 bro la...bila rekmen tukar pulley ni?...tunggu yg ori tu wear n tear dlu ker?
yang ori pnye slider dpat bertahan cantek sampai 6000km ke 8000km..lpas tu maybe performance ade kurang sket. aku pnye pon dh 24000km pon still xpnah tukar2. stended mended jer.. Very Happy

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Mar 19, 2012 7:48 am

aku nyer pn xpnh tkar..biase yg stendet brape km dh kena tkar?
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Mon Mar 19, 2012 7:51 am

Quote :
yang ori pnye slider dpat bertahan cantek sampai 6000km ke 8000km
tp xtau la sejauh mne ketahanannye..psal mse service cvt 12000km dlu...pomen kate ok je slider tu..tp dier kate 'you bwak xda kuat2 pnya, itu psal ok lagi'...

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1   Today at 5:04 pm

Back to top Go down
 
Performance modification for your SYM (Pulley, CDI, Block Racing, Polished block) V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 7 of 9Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
 Similar topics
-
» Dirty Racing Tourney?
» Vic Lee Racing
» RIM/VMG Racing
» JLG Racing- News feed/updates/requests
» Biggs Racing Motorsports

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: