Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 10 ... 15  Next
AuthorMessage
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 9:46 am

Zaidi, dah masuk Dr.P k? Very Happy
gambar bila mahu upload?
nnt join TT jumaat ni ya! bwk gmbr2 skali..nk copy! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
z@idi
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 374
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 10:01 am

Mie-G wrote:
Zaidi, dah masuk Dr.P k? Very Happy
gambar bila mahu upload?
nnt join TT jumaat ni ya! bwk gmbr2 skali..nk copy! Wink
Dr. P mesti kena masuk punya..mana leh tahan tgk moto kawan2 bedesup-desup peginya.hehehe
TT jumaat ni nampak gayanya x dapat nak join agi..aku kena hantar KDN balik Perlis daa..
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 3:19 am

Salam semua

Boleh mencelah ke? Very Happy

Bawak laju ni seronok tapi ada yang tak syoknye.. Laughing

GTS aku boleh lari 145km/h - 150km/h di jalan rata tapi yang tak syoknye adalah kesan dari kelajuan yang melampau. Lepas modified semasa mileage 3000km sampai la sekarang ni mileage dah dalam 17700km dan usia skuter 3 tahun, aku dah 4 kali tukar drive belt, 2 kali tukar Dr Pulley Slider, tukar Caburator Vacuum pipeline, 2 kali tukar kotak airfilter, tukar Auto Clutch Pulley & Bell, kena selalu ketatkan skru pada mounting Top Box dan minyak enjin kena selalu top up. Skuter ni aku guna untuk beriadah ride long distance bila aku tak keje aje.

Belting yang asal je aku dapat pakai sampai 9700km. Yang lain hancus pada sekitar 3000km, 2800km, 3500km. Yang last sekali aku tukar pada pertenghan bulan November lepas, tak tau la boleh tahan sampai mana. Ni sume kes belt putus tengah jalan kecuali yang pertama tu je sempat bawak skuter gi bengkel tukar. Nasib mekanik ada lori boleh angkut.. Laughing

Set pertama Dr Pulley Slider habis riwayat selepas guna 4000km, sepatutnya tahan sampai 10000km. Yang last tukar ni masih gagah la sikit.

Vacuum pipe patah masa trip ke Lumut. Nasib ada kedai welding boleh bantu. Pipe patah, minyak akan cepat habis. Balik KL gi segambut tukar.

Kotak airfilter dah 2 kali patah kat tempat ikat skru yang sama kesan dari gegaran kuat kelajuan melampau untuk jangkamasa yang lama. Memang akan rasa gegaran agak kuat bila melebihi 145km/h. Tapi SYM segambut asyik cakap mungkin kotak tu kena pijak/terlanggar/terhimpit masa parking. Benda 2 kali terjadi pada masa aku tengah ride KL - PEN - KL & KL - SIN - KL. Biler lak aku gi parking? Question

Bell rosak & Auto Clutch Pulley haus pada mileage 9700km.

Skru mounting rail Top Box Kappa 46L asyik tertanggal aje.. last last aku boh gam sebelum ketatkan skru.. Razz

Minyak enjin confirm kering kalau aku ride laju walaupun enjin tak ada leaking. Ikut kata 2 3 mekanik, pada rev yg tinggi untuk masa yang lama, minyak enjin akan ikut sama terbakar menjadi asap keluar ikut ekzos. Kata depa la.. tapi memang aku selalu cruising pada rev 9600 rpm pun.

Satu aku suka kat SYM ni, enjin tahan lasak. Aku ni selalu ride solo sbb masa keje aku yang tak kena ngan geng geng waktu opis. Aku cuti, diorg keje.. Org keje, aku cuti so bila aku kelapangan, aku ride. Biler ride solo, aku kurang stop over. Paling paling pun stop isi minyak & solat je. KL - PEN skali stop kat Sg. Perak isi minyak. Kalau ke Kuantan, aku terus je sampai destinasi. Gi JB pun sekali stop je. Aku ni suka laju so all the way aku WOT (Wide Open Throttle)

Tayar blakang baru sekali tukar, tayar depan tak abih abih lagi..

Modifikasi aku buat simple je :

1. CDI Racing
2. Rebore Block & Oversized Hi Comp Piston
3. Caburator 30mm
4. AHM exhaust system
5. Dr Pulley Slider

lain lain tu kosmetik upgrade aje ler.. rabbit
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 3:37 am

tu dia, otaimodified dah masuk! :Dhehehe..
bleh join bro egeen la ni!
yang nk modified2 tu, bila baca ni harap2 insaf la yo!
tp kalau nk modified jgk, silakan!
duit masing2, motot pun masing2!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 4:36 am

punyer la panjang explaination... good cheers

rasenyer sifendyxr2 ni ponah xplained dlm one of the forum.... macam pernah dibaca statement yg libihkrg ni.. ..tapi di forum mana ya?? ...eemmm scratch scratch scratch

anyway, mase pg C&C, PJ utk 2nd srvc, tersembang la pulak dgn sorang apek ciner yg pakai vts200 ni. dier citer, dah pakai vts dah lamer dah. dua minggu mileage dier senang2 cecah 3000km...
apek ni semacam jer, ....saya rase dier ni kejer runner kot.

sembang psl srvc vts ngan modified vts ni, ...so apek ni nasihat..
1. ini skuter vts bukan sesuwai modifaik. takat dr pulley, CDI racing ok.
2. tukar full set pulley pun tak rekomen. long running akan ader problem. tak boley mau specified apa itu problem. ...tapi akan ada problem.
3. mau tukar minyak itam, you pakai macam2 dulu. then baru you boleh feel mana satu minyak yg ngam sama you punya motor dan riding.
4. kalu mau modifaik lebey jgk, ...better you pakai motor laiyyin!!. ini skuter for rilek rider woo... tak bagus for modify.
5. itu CDI racing, its OK, tapi makan minyak. standard full tank 320km. dgn ini racing punya CDI, ...300km pun tak bley dpt.


amacam?? Rolling Eyes

tersentak ngan ckp apek ni. eemmmm... pakai dr pulley set dpn jer la.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 4:42 am

saya sokong apek tu!
kalau mau laju, sila bertukar motot lain! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 4:45 am

emkoi.... emkoi.... tocey... tocey.... taiko... taiko....

terima kasih atas segala nasihat dan pengalaman yg telah ditempohi....

buta pengajaran dan pedoman untuk newbies....

rumer nandre ane.... Mad

Back to top Go down
wvx2453
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 82
Join date : 2011-11-03
Age : 36
Location : batu 9 cheras

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 4:56 am

blalang wrote:
emkoi.... emkoi.... tocey... tocey.... taiko... taiko....

terima kasih atas segala nasihat dan pengalaman yg telah ditempohi....

buta pengajaran dan pedoman untuk newbies....

rumer nandre ane.... Mad


kalau jenis ketegaq tu hang toksah dok kata apa lah..... Laughing ..ikut selera...ikut poket
Back to top Go down
http://seramaku.blogspot.com
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 5:12 am

Best bro..Thanks bro...
Kalau ada yg bagitua cam ni tak laa rasa goyang sgt ...
Kekadang tu tgk gak rpm tinggi cuak gak...
Ye la newbie cam wa ni...
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 5:13 am

longman wrote:
punyer la panjang explaination... good cheers

rasenyer sifendyxr2 ni ponah xplained dlm one of the forum.... macam pernah dibaca statement yg libihkrg ni.. ..tapi di forum mana ya?? ...eemmm scratch scratch scratch

anyway, mase pg C&C, PJ utk 2nd srvc, tersembang la pulak dgn sorang apek ciner yg pakai vts200 ni. dier citer, dah pakai vts dah lamer dah. dua minggu mileage dier senang2 cecah 3000km...
apek ni semacam jer, ....saya rase dier ni kejer runner kot.

sembang psl srvc vts ngan modified vts ni, ...so apek ni nasihat..
1. ini skuter vts bukan sesuwai modifaik. takat dr pulley, CDI racing ok.
2. tukar full set pulley pun tak rekomen. long running akan ader problem. tak boley mau specified apa itu problem. ...tapi akan ada problem.
3. mau tukar minyak itam, you pakai macam2 dulu. then baru you boleh feel mana satu minyak yg ngam sama you punya motor dan riding.
4. kalu mau modifaik lebey jgk, ...better you pakai motor laiyyin!!. ini skuter for rilek rider woo... tak bagus for modify.
5. itu CDI racing, its OK, tapi makan minyak. standard full tank 320km. dgn ini racing punya CDI, ...300km pun tak bley dpt.


amacam?? Rolling Eyes

tersentak ngan ckp apek ni. eemmmm... pakai dr pulley set dpn jer la.

ni mesti apek yg pendek tu kan.. Very Happy
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 5:42 am

org tua2 cakap...

kalo takut dilambung ombak jgn berumah ditepi pantai...buat ler rumah kt atas bukit... albino

semua benda ada pro n con...tepuk dada tanya selera...

sy dulu pun masa baru2 nk try2 merasa pakai moto 'besar', memacam la org cakap...high maintenance la, byk makan duit la, kalo repair riban2 la...Alhamdulillah, sepanjang sy pakai, tkde pun byk ragam...jual dulu pun sbb moto tu tk brp praktikal nk guna utk daily commuting...tp kalo nk stylo, mmg berenti kt trapik lite, kompom org pandang...awek2 dlm kete pun ada jugak snap gambo... afro

tp sy sedar, derang tgk moto, bukan tgk kt org yg bwk moto...ehehehe albino

wbgmanapun penerangan / peringatan dr bro fendi tu mmg terbaekkkkk utk dijadikan panduan / ingatan!!!... cheers
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 6:05 am

fendyxr2 wrote:
Salam semua

Boleh mencelah ke? Very Happy

Bawak laju ni seronok tapi ada yang tak syoknye.. Laughing

GTS aku boleh lari 145km/h - 150km/h di jalan rata tapi yang tak syoknye adalah kesan dari kelajuan yang melampau. Lepas modified semasa mileage 3000km sampai la sekarang ni mileage dah dalam 17700km dan usia skuter 3 tahun, aku dah 4 kali tukar drive belt, 2 kali tukar Dr Pulley Slider, tukar Caburator Vacuum pipeline, 2 kali tukar kotak airfilter, tukar Auto Clutch Pulley & Bell, kena selalu ketatkan skru pada mounting Top Box dan minyak enjin kena selalu top up. Skuter ni aku guna untuk beriadah ride long distance bila aku tak keje aje.

Belting yang asal je aku dapat pakai sampai 9700km. Yang lain hancus pada sekitar 3000km, 2800km, 3500km. Yang last sekali aku tukar pada pertenghan bulan November lepas, tak tau la boleh tahan sampai mana. Ni sume kes belt putus tengah jalan kecuali yang pertama tu je sempat bawak skuter gi bengkel tukar. Nasib mekanik ada lori boleh angkut.. Laughing

Set pertama Dr Pulley Slider habis riwayat selepas guna 4000km, sepatutnya tahan sampai 10000km. Yang last tukar ni masih gagah la sikit.

Vacuum pipe patah masa trip ke Lumut. Nasib ada kedai welding boleh bantu. Pipe patah, minyak akan cepat habis. Balik KL gi segambut tukar.

Kotak airfilter dah 2 kali patah kat tempat ikat skru yang sama kesan dari gegaran kuat kelajuan melampau untuk jangkamasa yang lama. Memang akan rasa gegaran agak kuat bila melebihi 145km/h. Tapi SYM segambut asyik cakap mungkin kotak tu kena pijak/terlanggar/terhimpit masa parking. Benda 2 kali terjadi pada masa aku tengah ride KL - PEN - KL & KL - SIN - KL. Biler lak aku gi parking? Question

Bell rosak & Auto Clutch Pulley haus pada mileage 9700km.

Skru mounting rail Top Box Kappa 46L asyik tertanggal aje.. last last aku boh gam sebelum ketatkan skru.. Razz

Minyak enjin confirm kering kalau aku ride laju walaupun enjin tak ada leaking. Ikut kata 2 3 mekanik, pada rev yg tinggi untuk masa yang lama, minyak enjin akan ikut sama terbakar menjadi asap keluar ikut ekzos. Kata depa la.. tapi memang aku selalu cruising pada rev 9600 rpm pun.

Satu aku suka kat SYM ni, enjin tahan lasak. Aku ni selalu ride solo sbb masa keje aku yang tak kena ngan geng geng waktu opis. Aku cuti, diorg keje.. Org keje, aku cuti so bila aku kelapangan, aku ride. Biler ride solo, aku kurang stop over. Paling paling pun stop isi minyak & solat je. KL - PEN skali stop kat Sg. Perak isi minyak. Kalau ke Kuantan, aku terus je sampai destinasi. Gi JB pun sekali stop je. Aku ni suka laju so all the way aku WOT (Wide Open Throttle)

Tayar blakang baru sekali tukar, tayar depan tak abih abih lagi..

Modifikasi aku buat simple je :

1. CDI Racing
2. Rebore Block & Oversized Hi Comp Piston
3. Caburator 30mm
4. AHM exhaust system
5. Dr Pulley Slider

lain lain tu kosmetik upgrade aje ler.. rabbit

good info bro... thanks 4 sharing...

bila motor hi-comp vibration pun kuat... so its normal skru2 tu senang longgar... bila dah mod2 tu...kena intensive care la skit... extra sensitive...

tp aku mmg respek ngan lu bro... br 17700km enjin mod... abis mcm2 jd... rider ganas nih... Laughing ...yg lain2 tu wear & tear... xde yg major aku tgk...

klu slalu hi-rpm dlm jangka masa lama... asyik touch redline je... baik siput mod atau siput stendet sama je... akan jd prolem jugak... tp antara cepat jd ngan lambat jd... kuda pun bole tergeliat kaki... hehe Very Happy

utk yg pakai stendet... jgn ingat anda berada di zone selamat... rajin2 la belek motor anda... dlm 2-3 ari ni... aku jumpa motor stendet je problem mcm2... pelik btl aku... SYM ni makin lama makin low quality brg nya... Sad
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 6:07 am

BlueThunder wrote:
org tua2 cakap...

kalo takut dilambung ombak jgn berumah ditepi pantai...buat ler rumah kt atas bukit... albino

semua benda ada pro n con...tepuk dada tanya selera...

sy dulu pun masa baru2 nk try2 merasa pakai moto 'besar', memacam la org cakap...high maintenance la, byk makan duit la, kalo repair riban2 la...Alhamdulillah, sepanjang sy pakai, tkde pun byk ragam...jual dulu pun sbb moto tu tk brp praktikal nk guna utk daily commuting...tp kalo nk stylo, mmg berenti kt trapik lite, kompom org pandang...awek2 dlm kete pun ada jugak snap gambo... afro

tp sy sedar, derang tgk moto, bukan tgk kt org yg bwk moto...ehehehe albino

wbgmanapun penerangan / peringatan dr bro fendi tu mmg terbaekkkkk utk dijadikan panduan / ingatan!!!... cheers

+10
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 6:40 am


ni mesti apek yg pendek tu kan.. Very Happy [/quote]

gomuk and pendek... plet siputnyer luper daa... kaler itam
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 9:17 am

longman wrote:
punyer la panjang explaination... good cheers
anyway, mase pg C&C, PJ utk 2nd srvc, tersembang la pulak dgn sorang apek ciner yg pakai vts200 ni. dier citer, dah pakai vts dah lamer dah. dua minggu mileage dier senang2 cecah 3000km...
apek ni semacam jer, ....saya rase dier ni kejer runner kot.

sembang psl srvc vts ngan modified vts ni, ...so apek ni nasihat..
1. ini skuter vts bukan sesuwai modifaik. takat dr pulley, CDI racing ok.
2. tukar full set pulley pun tak rekomen. long running akan ader problem. tak boley mau specified apa itu problem. ...tapi akan ada problem.
3. mau tukar minyak itam, you pakai macam2 dulu. then baru you boleh feel mana satu minyak yg ngam sama you punya motor dan riding.
4. kalu mau modifaik lebey jgk, ...better you pakai motor laiyyin!!. ini skuter for rilek rider woo... tak bagus for modify.
5. itu CDI racing, its OK, tapi makan minyak. standard full tank 320km. dgn ini racing punya CDI, ...300km pun tak bley dpt.

amacam?? Rolling Eyes

tersentak ngan ckp apek ni. eemmmm... pakai dr pulley set dpn jer la.

Betul bro.. kalau dah modified, kita tak berada pada kedudukan economi dan efisyen lagi. Mileage tak akan sama ngan standard kuar kedai lagi.. segala maintainance akan 3 4 kali ganda tinggi. Bagi yang berani yang melangkah on this side.. hang kena fikir panjang panjang bro.. hang dah la keluar duit untuk modified tp hang jangan lupa untuk standby cost untuk cover segala maintainance selepas tu.. aku sebab memang dah lama kenal moto dan aku bukan pakai moto untuk keje harian, Ini sume sbb minat dan ekperimental. Bagi yang menggunakan moto untuk bergerak sehari hari, agak berat juga kos yang akan ditanggung tapi keputusan pada hati memasing la yea.. tepuk dada tanya selera.

Betul jugak statement "kalau nak laju, baik pakai moto lain.." tapi bagi aku agak unjustify la pada mereka yang gemarkan kelainan.. saper nak benda standard je kan, at least mesti nak ubah sana sikit, sini sikit untuk kepuasan diri sendiri. Tu ler namanya manusia.. Very Happy

tapi yang paling buat aku gelak.. kat hang nye statement tu.. keh keh keh
longman wrote:
ni mesti apek yg pendek tu kan..
gomuk and pendek... plet siputnyer luper daa... kaler itam
ada ke ko kata aku ni apek, gemuk pendek.. wakakaka.. Very Happy
errr...? ada tak apek tu cakap dia main track? ekekekeke.. haruuu...

aku just join untuk share info.. betul tu aku ada share kat forum lain. Tu sume sbb semangat brotherhood in riding.. Very Happy

Salam bro.... Smile
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 9:36 am

BlueThunder wrote:
org tua2 cakap...

kalo takut dilambung ombak jgn berumah ditepi pantai...buat ler rumah kt atas bukit... albino

semua benda ada pro n con...tepuk dada tanya selera...

sy dulu pun masa baru2 nk try2 merasa pakai moto 'besar', memacam la org cakap...high maintenance la, byk makan duit la, kalo repair riban2 la...Alhamdulillah, sepanjang sy pakai, tkde pun byk ragam...jual dulu pun sbb moto tu tk brp praktikal nk guna utk daily commuting...tp kalo nk stylo, mmg berenti kt trapik lite, kompom org pandang...awek2 dlm kete pun ada jugak snap gambo... afro

tp sy sedar, derang tgk moto, bukan tgk kt org yg bwk moto...ehehehe albino

wbgmanapun penerangan / peringatan dr bro fendi tu mmg terbaekkkkk utk dijadikan panduan / ingatan!!!... cheers

err... hang sempat tak bagi no hp kat awek yang tangkap gambar tu..? clown

Skuter ni pun stylo gak bro... Hang mesti penat nak menjawap kat orang biler hang benti memana kan? Aku memula nampak skuter ni masa aku saje nak usha NAZA GTR kat kedai moto.. Nampak je terus aku ubah fikiran angkat SYM ni.. Kira love on the first sight ler.. Alhamdulillah pilihan yang bagus.. Sebab lepas tu aku dengar GTR banyak problems. Aku memang minat skuter sejak dari time V100 keluar dulu.. dia punye feel lain, hanya orang yang dah rasa skuter je faham..

Tapi geng SBK aku selalu ngutuk kalau aku bawak skuter lepak ngan diorg. Diorg cakap aku bawak JETSKI... kuang assam betul!!! tahan je la bro..
Tapi yang buat aku lagi gelak bila masuk forum nie.. korang panggil SIPUT..?? keh keh keh... adehhh... Very Happy
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 10:03 am

bro fendyxr2

aku bukan cakap ko tu apek... aduhaiii.. tergolak den baco ni.

aku ckp apek kedai motor tu...
alaa... apek.. apek real la... cina apek

anakku tanyer, ..yg pendek tu ker? (bukan ANAK AKU kat umah tu) ..adoiii...
yg berckap ngan aku tu, apek gumuk & pendek...... (..eeerrr jgn ader maksud yg len plak.. Razz )

ke ko memang apek.. the he he.... jgn angin yer bro.
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 10:14 am

longman wrote:
bro fendyxr2

aku bukan cakap ko tu apek... aduhaiii.. tergolak den baco ni.

aku ckp apek kedai motor tu...
alaa... apek.. apek real la... cina apek

anakku tanyer, ..yg pendek tu ker? (bukan ANAK AKU kat umah tu) ..adoiii...
yg berckap ngan aku tu, apek gumuk & pendek...... (..eeerrr jgn ader maksud yg len plak.. Razz )

ke ko memang apek.. the he he.... jgn angin yer bro.

Keh keh keh.. kita melawak je bro.. tak dak hal...
aku tau cakap "wo pu cha tau" ngan "shea shea" je bro.. ahakz.. clown

Aku teringin gak nak join TT ka.. ride ramai ramai ka.. tapi tu ler bro.. aku dah tak de masa nak spare cam dulu dulu.. ni dapat mencelah kat sini pun dah kira OK le tu.. Laughing
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 10:33 am

eh!! ..tak kan tau "wa pu che tau" je...

"pangsai" tak kan tak tau?


...the he he Very Happy Very Happy Very Happy

"lengloi" ker..
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Dec 09, 2011 10:43 am

longman wrote:
eh!! ..tak kan tau "wa pu che tau" je...

"pangsai" tak kan tak tau?


...the he he Very Happy Very Happy Very Happy

"lengloi" ker..

wakakaka... Laughing

Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Mon Dec 12, 2011 5:39 am

fendyxr2 wrote:

Betul bro.. kalau dah modified, kita tak berada pada kedudukan economi dan efisyen lagi. Mileage tak akan sama ngan standard kuar kedai lagi.. segala maintainance akan 3 4 kali ganda tinggi. Bagi yang berani yang melangkah on this side.. hang kena fikir panjang panjang bro.. hang dah la keluar duit untuk modified tp hang jangan lupa untuk standby cost untuk cover segala maintainance selepas tu.. aku sebab memang dah lama kenal moto dan aku bukan pakai moto untuk keje harian, Ini sume sbb minat dan ekperimental. Bagi yang menggunakan moto untuk bergerak sehari hari, agak berat juga kos yang akan ditanggung tapi keputusan pada hati memasing la yea.. tepuk dada tanya selera.

Betul jugak statement "kalau nak laju, baik pakai moto lain.." tapi bagi aku agak unjustify la pada mereka yang gemarkan kelainan.. saper nak benda standard je kan, at least mesti nak ubah sana sikit, sini sikit untuk kepuasan diri sendiri. Tu ler namanya manusia.. Very Happy

tapi yang paling buat aku gelak.. kat hang nye statement tu.. keh keh keh
longman wrote:
ni mesti apek yg pendek tu kan..
gomuk and pendek... plet siputnyer luper daa... kaler itam
ada ke ko kata aku ni apek, gemuk pendek.. wakakaka.. Very Happy
errr...? ada tak apek tu cakap dia main track? ekekekeke.. haruuu...

aku just join untuk share info.. betul tu aku ada share kat forum lain. Tu sume sbb semangat brotherhood in riding.. Very Happy

Salam bro.... Smile

utk aku klu xde org yg suka experiment ni mcm fendyxr2, kita pun x dpt nk belajar lebih tentang motor... just pakai...isi minyak...ride... dr experiment kita dpt bercerita ataupun tackle the problem... dan faham skuter system...

bole tanya x... bro mod motor kat kedai mana?...
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Mon Dec 12, 2011 5:43 am

longman wrote:
bro fendyxr2

aku bukan cakap ko tu apek... aduhaiii.. tergolak den baco ni.

aku ckp apek kedai motor tu...
alaa... apek.. apek real la... cina apek

anakku tanyer, ..yg pendek tu ker? (bukan ANAK AKU kat umah tu) ..adoiii...
yg berckap ngan aku tu, apek gumuk & pendek...... (..eeerrr jgn ader maksud yg len plak.. Razz )

ke ko memang apek.. the he he.... jgn angin yer bro.

gumuk & pendek?... haha Very Happy ... len mcm aku je bunyi... Razz
Back to top Go down
Zahir_Salleh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2011-10-23
Age : 32
Location : Johor Bahru

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Dec 15, 2011 11:58 am

Salam....

semlm baru pas service kat sym taman u jb..
pomen ckp pulley ada lopak2.. Takut mkn belting. Belt baru tukar.
soalan nyer.

seblm tukar pulley,
rpm 6k, speed 80km/h
rpm 7k, speed 100km/h

lepas tukar pulley,
rpm 7k, speed 90km/h
rpm 7.5k, speed 100km/h

1. pulley ada mcm2 jenis ke?
2. Berapa kos roller ngan tempat letak roller? dah ada lekuk.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Dec 15, 2011 12:18 pm

bro zahir guna pulley brp gram tu? Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Zahir_Salleh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2011-10-23
Age : 32
Location : Johor Bahru

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Dec 15, 2011 5:17 pm

Mie-G wrote:
bro zahir guna pulley brp gram tu? Wink

X tau la bro... Rasa2 nye standart SYM nyer...
Emmm... pulley pun ada berat lain2 ker?

setahu saya roller jer yg ada berat lain2... Question
berapa kos kalau tukar roller + casing yg letak roller + clutch ?
Pomen cakap dah makan... next service kene tukar roller 1 set ngan clutch.. Crying or Very sad
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Today at 12:36 pm

Back to top Go down
 
Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 15Go to page : Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 10 ... 15  Next
 Similar topics
-
» Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...
» TUKAR BAJU UTK SIPUT ANDA????
» setting jam di meter siput
» speedometer kong
» KELAJUAN OPTIMUM UTK SYM VTS 200

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: