Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 13, 14, 15
AuthorMessage
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Sep 12, 2013 7:24 am

erwanshah wrote:
Salam,

kalau panggil2 pomen dtg masa siput kita tersadai tgh jalan ni biasa bape hengget dia cas?
Ya, saya pun masih tertunggu2 apa jawapan bro rahimb+. Kongsi no telefon pomen pun bagus juga.
Back to top Go down
rider3833
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2013-09-11
Age : 39

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Sep 12, 2013 3:48 pm

Ooo camtu rupanya cover belting tu
de x cver trnsparent
senang skit check belting tu
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Sep 12, 2013 8:28 pm

rider3833 wrote:
Ooo camtu rupanya cover belting tu
de x cver trnsparent
senang skit check belting tu
Yalah. Kenapa manufacturer scooter ni tak design bahagian CVT tu ada tingkap kaca yg mudahkan kita lihat keadaan belt dlm kotak belting tu, ya?
Back to top Go down
gabancorp
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2013-05-23
Age : 41
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Sep 13, 2013 4:09 am

saya punya motor masih "anak dara".. Jalan pun sopan santun tersipu sipu lagi.. Masuk highway bawa setakat 80-100kmj je...

Tapi setakat nie tengok RPM dekat dekat 8000 utk 90kmj ?
Back to top Go down
http://dhabsinaiuntuksemua.blogspot.com/
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Sep 13, 2013 5:42 am

Aik?!  Setahu saya bacaan pada speedometer Sym VTS 200 yg standard pada kelajuan malar adalah spt berikut:

7000 RPM => 100 km/j
7500 RPM => 110 KM/j
8000 RPM => 120 km/j
9000 RPM => 130 km/j

Something wrong somewhere tu.  Mungkin ada masalah pada meter atau scooter memang ada masalah besar!  Sila pergi MForce Segambut (KL) sementara masih dlm warranty.


Last edited by Safuan66 on Thu Sep 19, 2013 4:41 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
gabancorp
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2013-05-23
Age : 41
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Sep 13, 2013 5:49 am

Saya dah pergi dah MForce Segambut tu.. memula ingat masalah sensor, tapi lepas test tgk OK. Pomen tu cakap mmg macam tu, dah nak start jalan pun naik 4000 Rpm (0-10km/j) inikan pula nak bawa ke 80-100kmj, lagi tarik laa RPM..

Tu yg rasa macam ada yg tak kena, Tapi motor tak de la pula gegar kuat sangat masa bawa 80-100kmj tu... Minyak pun nampak macam kuat makan lak Sad baru 2 hari jalan Shah Alam - KL (+/- 150km kut) dah tinggal 2 bar nie..
Back to top Go down
http://dhabsinaiuntuksemua.blogspot.com/
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Sep 13, 2013 6:00 am

Memang scooter ni hanya mula gerak dari kedudukan berhenti bila RPM dekat 4000RPM tapi kalau dlm kelajuan malar bacaan RPM dan speed sepatutnya mcm yg saya tuliskan tu.

Lagi satu tentang fuel consumption. Sepatutnya pada kelajuan 100km/j, 11liter petrol RON95 boleh gerakkan motor ni kira2 sejauh 320km. Jadi pada pendapat saya FE scooter anda adalah normal.
Back to top Go down
vts3162
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2013-06-28
Age : 34
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Wed Sep 18, 2013 6:56 pm

gabancorp wrote:
saya punya motor masih "anak dara".. Jalan pun sopan santun tersipu sipu lagi.. Masuk highway bawa setakat 80-100kmj je...

Tapi setakat nie tengok RPM dekat dekat 8000 utk 90kmj ?

RPM mcm bro safuan66 nyatakan...tp kalu 90kmj RPM cecah 8000...ni kes main tarik pikap ni...hihi...
Back to top Go down
Safuan66
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 98
Join date : 2013-07-13
Age : 50
Location : Kapar, Klang

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Sep 19, 2013 4:45 am

vts3162 wrote:
gabancorp wrote:
saya punya motor masih "anak dara".. Jalan pun sopan santun tersipu sipu lagi.. Masuk highway bawa setakat 80-100kmj je...

Tapi setakat nie tengok RPM dekat dekat 8000 utk 90kmj ?
RPM mcm bro safuan66 nyatakan...tp kalu 90kmj RPM cecah 8000...ni kes main tarik pikap ni...hihi...
Oooo... Kalau pada starting position atau masa tarik utk pick up memanglah RPM lebih tinggi dari biasa. Sebagai contoh dari kedudukan berhenti di traffic light, saya pulas throttle sampai RPM kira-kira 7000 baru scooter tu betul2 melajak kedepan. He he he... Memang cicirlah kenderaan2 lain. Laughing 
Back to top Go down
vts3162
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2013-06-28
Age : 34
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Wed Dec 11, 2013 9:23 am

saya punya sym dah 11 bln sy pkai...n da pernah overhaul sekali pd mileage 11K ++. Apa yg dpt sy belajar...siput sym ni tak bleh slalu men pikap...mmg best klu men tarik pikap...mencanak moto pegi..tp  tak berapa sihat untuk komponen dalaman..itu yg jadi pd saya shingga kn overhaul..nak laju bleh laju tp pulas throttle tu must be slow n steady. Dulu, moto sy bleh pg 130km++. Skang lepas overhaul, tukar belting, Dr.Pulley, Air filter, n mcm2 lg..skang bleh pg smpi 140kmh kdg2 bleh cecah 145kmh bila turun bukit n minyak pn ada jimat skit.Bg sy klu dkt highway@long distance, cruising speed 110-120kmh dh kira ok la.Laju2 sgt nnti enjin overstress. Slps overhaul, slalu pki moto utk long distance plg jauh smpi Koh Samui.Minyak hitam mmg kn jaga n lain2 komponen pn kn slalu check la.
Back to top Go down
ruzlanm
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2012-09-02
Age : 50
Location : puchong

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Wed Feb 05, 2014 5:44 pm

vts3162 wrote:
saya punya sym dah 11 bln sy pkai...n da pernah overhaul sekali pd mileage 11K ++. Apa yg dpt sy belajar...siput sym ni tak bleh slalu men pikap...mmg best klu men tarik pikap...mencanak moto pegi..tp  tak berapa sihat untuk komponen dalaman..itu yg jadi pd saya shingga kn overhaul..nak laju bleh laju tp pulas throttle tu must be slow n steady. Dulu, moto sy bleh pg 130km++. Skang lepas overhaul, tukar belting, Dr.Pulley, Air filter, n mcm2 lg..skang bleh pg smpi 140kmh kdg2 bleh cecah 145kmh bila turun bukit n minyak pn ada jimat skit.Bg sy klu dkt highway@long distance, cruising speed 110-120kmh dh kira ok la.Laju2 sgt nnti enjin overstress. Slps overhaul, slalu pki moto utk long distance plg jauh smpi Koh Samui.Minyak hitam mmg kn jaga n lain2 komponen pn kn slalu check la.


tumpang tanya. Dr.Pulley tu beli kat mana dan harga berapa kalau pasang sendiri. Lagi satu size beratnya berapa serta prestasi pickup.
Back to top Go down
angah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2014-01-27
Age : 32
Location : Sungai Buloh

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Feb 06, 2014 1:19 pm

BKW6025 wrote:
rahimb+ wrote:
aku nak share mcm na rupe belting aku putus masa di Hentian Ladang Bikam aritu...

ni masa lepas putus...stop jap sementara tunggu pomen sampai




dah bukak...ni la rupanya





pomen wan dari Mah Sheng Jln Pudu sampai dan terus buat keje...





belting yg dah selamat dikeluarkan




MORAL OF THE STORY : JANGAN BAWAK LAJU2 SGT SIPUT ANDA TUH...NNT BELTING PUTUS MMG NAYA...HEHEHEHE..

Cantik betul sticker kat motor tuan...


Berapa kena charge ngan pomen tuh?
Tak jauh ke pomen dari jln pudu nk ke Ladang bikam tuh?
Back to top Go down
carrezeo
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2014-04-03
Age : 59
Location : Tasik Biru,Kundang, Rawang, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Sep 25, 2014 5:26 am

Assalamualaikum Warga Sym,

Saya baru memiliki Sym VTS200, Batuan baru cecah 4++k. Ulang alik Sg.Buloh - KL - Sg Buloh purata 70k sehari. Tunggang pada kelajuan 80k je tapi RPM cecah 6.6-7k. Ok ke RPM tu. Minyak kalu isi fulltank boleh cover antara 280++ je. Boleh bagi tips atau ada apa2 yg perlu diupgrade agar perjalan lebih lancar pada kadar RPM 6-7k tu. Tunggangan 2 org, berat +- 138kg. Servis baru 2 x. 2nd servis bersihkan CVT sebab bergergar sedikit bila nak melakan perjalanan...Gerrrr, gerrr,gerrr. Lepas servis rase ok. Kadang2 je jadi.

Tolong sape sape boleh bagi pencerahan sikit. t.kasih
Back to top Go down
Shukri5007
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2014-09-01
Age : 54
Location : Kg Sg Ramal Dalam, Kajang

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Sep 26, 2014 6:07 pm

carrezeo wrote:
Assalamualaikum Warga Sym,

Saya baru memiliki Sym VTS200, Batuan baru cecah 4++k. Ulang alik Sg.Buloh - KL - Sg Buloh purata 70k sehari. Tunggang pada kelajuan 80k je tapi RPM cecah 6.6-7k. Ok ke RPM tu. Minyak kalu isi fulltank boleh cover antara 280++ je. Boleh bagi tips atau ada apa2 yg perlu diupgrade agar perjalan lebih lancar pada kadar RPM 6-7k tu. Tunggangan 2 org, berat +- 138kg. Servis baru 2 x. 2nd servis bersihkan CVT sebab bergergar sedikit bila nak melakan perjalanan...Gerrrr, gerrr,gerrr. Lepas servis rase ok. Kadang2 je jadi.

Tolong sape sape boleh bagi pencerahan sikit. t.kasih

Waalaikumsalam,

Saya pun baru juga beli VTS200 ni iaitu pd 20/8 lepas. Mileage skrang dah 3,500km ulang-alik Kajang-KL & seminggu sekali Kajang-K Pilah. Cruising pd speed 120kmh @ 8000rpm & sekali sekala cecah 130kmh @ 8500rpm. Blum pernah lagi sentuh 9000rpm. Bawa sorang, badan sy pun ringan. Minyak kalau full tank patut dpt 300+km. Sy baru ni tukar roller & variator Malossi sekali dgn clutch bell sbb dah biru hitam. Lepas tukar brg Malossi tu, perjalanan lagi smooth & kurang gegaran. Mungkin bro bleh tukar tapi brg Malossi ni mahal, sy kena RM699. Brg lain tak tukar lagi sbb masih baru. Dorang kata utk elak clutch bell dari terlalu panas hingga jadi biru hitam, masa servis CVT tu taruh high temp grease kat lubang tgh dia.
Back to top Go down
carrezeo
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2014-04-03
Age : 59
Location : Tasik Biru,Kundang, Rawang, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Oct 02, 2014 4:29 am

Salam S,dara Shuk,

Terima kasih diatas penerangan yg d berikan. Setakat nie sy x penah ride cecah 100k, hanya 80-90k je. Kadangkala terasa berbuai bila pandu. Naik berdua. Rasa takut pun ada....x berani pandu laju2. Cuma RPM nya cecah hampir 7k. CVT dah servis baru2 nie. U org Pilah ke?...kat mane?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Nov 11, 2014 5:35 am

bro carrezeo,
rasanya tu normal bagi berat dan jarak perjalanan bro.
utk kos yg lbh murah, bleh cuba pakai Dr.Pulley 13.5g.
Ada rs pickup lbh baik dari roller standard.
kalau ada modal lebih, boleh la cuba aftermarket punya eksesori mcm bro syukri guna tu.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
nik sg buloh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2015-02-06
Age : 31

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Feb 06, 2015 5:03 am

Assalamualaikum abg2 otai sekalian....saya nik kamarulzaman dari sg buloh..( nik sg buloh ) sebenarnya dah lama saya duk ushar2 forum ni...n bila ada yg mushkir, ada gak la saya p tanya di kedai motor pasal sym vts 200 ni...tp banyak imput2 yg berguna saya dapat dari forum ni...sebenarnya saya berminat dgn vts 200 ni n berhajat utk memilikinya...tp masih mengumpul segala maklumat yg perlu...harap abg2 otai dapat beri tunjuk ajar...

1) soalan sy, normal punya top speed vts 200 ni berapa ye...vts 200 ni guna CDI kan...setakat pengetahuan sy, motosikal yg ada d malaysia ni, mempunyai "cut off" ( maaf andai pengetahuan sy ni silap, harap dpt penjelasan dr abg2 otai semua )...so kalau tukar CDI tu utk elak di CUT OFF..maka kelajuan akan bertambah...betul tak fomula saya ni...harap dapat tunjuk ajar dari abg2 otai semua...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Feb 06, 2015 10:47 am

nik sg buloh wrote:
Assalamualaikum abg2 otai sekalian....saya nik kamarulzaman dari sg buloh..( nik sg buloh ) sebenarnya dah lama saya duk ushar2 forum ni...n bila ada yg mushkir, ada gak la saya p tanya di kedai motor pasal sym vts 200 ni...tp banyak imput2 yg berguna saya dapat dari forum ni...sebenarnya saya berminat dgn vts 200 ni n berhajat utk memilikinya...tp masih mengumpul segala maklumat yg perlu...harap abg2 otai dapat beri tunjuk ajar...

1) soalan sy, normal punya top speed vts 200 ni berapa ye...vts 200 ni guna CDI kan...setakat pengetahuan sy, motosikal yg ada d malaysia ni, mempunyai "cut off" ( maaf andai pengetahuan sy ni silap, harap dpt penjelasan dr abg2 otai semua )...so kalau tukar CDI tu utk elak di CUT OFF..maka kelajuan akan bertambah...betul tak fomula saya ni...harap dapat tunjuk ajar dari abg2 otai semua...
Selamat datang ke forum ni bro Nik.

kalau motor baru, normal speed bleh pegi 140kmj (meter vts) atau lbh kurang 130kmj meter sbnr.
tu pun bergantung kpd berat pengguna.

VTS pun ada cdi...cdi ni berfungsi utk mengelakkan enjin memasuki zon redline bg menjaga enjin.
cdi racing ada dijual yg bleh buang cutoff ni tp sy pernah tkr cdi racing ni, xde efek pn pd topspeed..kalau ada pun skit sgt..xberbaloi dgn harga yg mahal.

nasihat saya, pakai je stended supaya bleh tahan lama.
kalau nk lebih laju, better amik evo trus..kalau nk laju lagi, bleh amik maxsym...atau nk lagi laju, amik SBK! yg tu knfem laju! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
nik sg buloh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2015-02-06
Age : 31

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Feb 06, 2015 11:31 am

tq bro mie-G... info sgt berguna..tp tu la, niat mmg ada nk ambil yg evo..tp kena rujuk poket juga dlm hal ni...lagi satu saya ada bertanya pd pomen sym ni, mn lagi elok ambil motor baru atau second dgn niat utk puaskan hati dgn modal yg cukup2 makan...so pomen tu cakap, dgn hati yg ikhlas ++ jujur, elok ambil motor second dari motor baru...sbb utama dia bg
1) motor baru mahal...guna tak lama....harga dah turun...
2) bila ambil motor second, baki modal drp beli motor baru tadi dah boleh stanby utk baiki ape yg patut. lagi jimat...n harga beli motor second pon tak lah beban sangat kalau nk d bandingkan beli motor baru...
boleh bagi komen tak dalam hal ni...saya ni dah mula kemaruk sgt dgn sym ni...tu pasal tanya yg pelik2..harap dapat pencerahan dari abg2 otai...
Back to top Go down
nik sg buloh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2015-02-06
Age : 31

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Feb 06, 2015 11:43 am

Tips yg saya dapat drp soal siasat pomen sym ( walau pon motor tak beli lagi, tp tanya macam dah ada motor) pening pomen nak jawab..hehehe Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

* nk menjaga kestabilan puley supaya tahan lama, ( supaya tidak cepat haus ), amalkan pemanduan yg slow n staedy...maksudnya, bila motor berhenti d t/light..bila nk jalan tu, jangan terus pulas trotal minyak mengejut...nanti siput kesayangan akan lagi terkejut.....hhehhe..ini punca utama kenapa puley cepat haus..

kalau silap n salah harap abg2 otai boleh betul kan n beri tips yg lebih baik..hehe

Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Feb 06, 2015 12:37 pm

hahaha..soalan byk cmni kena turun tts bro, br puas hati ngadap! Very Happy
mlm ni kitorg ada tts kt Island Steamboat, kg.melayu subang.
kalau free, jom la join. sana lagi ramai yg bleh jwb soalan bro nik.

xpun, bro nik post soalan2 kt fb Freerider. lagi meriah sbb masing2 ada pengalaman sendri.
mcm saya, sy lebih prefer motor baru sbbnya kalau ada rosak apa2, bleh claim warranty.
lg plak, motor baru kita lebih confident dan kalau rosak pun mmg dah tau rosak ditangan sendri.
Motor 2nd ni, kita xtau cmner tuan dlu jaga...kalau kena yg elok, bgs la..tp kalau kena yg truk, jenuh nk htr bengkel. nk plk sparepart motor ni bleh tahan mencekik! hahahaha..

panjang plak membebel..hehehe...

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
angah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2014-01-27
Age : 32
Location : Sungai Buloh

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Sun Feb 08, 2015 5:40 am

Top speed siput sy bole pegi 140km/j kalo ikut meter motor..
Kalo ikut GPS 130km/j je..
Kesimpulannyer, meter siput tu ringan 10km/j..
Back to top Go down
diniyhaqi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2015-05-13
Age : 23
Location : Gombak

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Sun May 17, 2015 8:27 am

saya punya siput hari tu tukar cvt semua pasal ada major rosak pada 11k iaitu gear box. lepas tukar semua mooto saya boleh sampai 150km/h. yang penting kene regular service
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Today at 1:32 pm

Back to top Go down
 
Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 15 of 15Go to page : Previous  1 ... 9 ... 13, 14, 15
 Similar topics
-
» Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...
» TUKAR BAJU UTK SIPUT ANDA????
» setting jam di meter siput
» top speed 250i
» speedometer kong

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: