Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 15  Next
AuthorMessage
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Nov 03, 2011 10:17 am

ha'a, betoi latu!!
rpm dah tggi tp geraknya xpadan ngn rpm tu!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Thu Nov 03, 2011 10:19 am

Mie-G wrote:
ha'a, betoi latu!!
rpm dah tggi tp geraknya xpadan ngn rpm tu!
urmm....possible possible...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
z@idi
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 374
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Nov 04, 2011 11:31 am

Salam..
Moto aku pun moto second hand juga..takat ni paling laju boleh pegi 120km/j pada jalan lurus. Tapi lambat gak la nak cecah 120 tu..dalam firasat aku yang entah betul ntah tidak ni, maybe boleh pegi ke 130..tapi x penah test lagi la. 120 tu pun dah rasa gayat..bini dok belakang lagi la gayat..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Fri Nov 04, 2011 11:38 am

z@idi wrote:
Salam..
Moto aku pun moto second hand juga..takat ni paling laju boleh pegi 120km/j pada jalan lurus. Tapi lambat gak la nak cecah 120 tu..dalam firasat aku yang entah betul ntah tidak ni, maybe boleh pegi ke 130..tapi x penah test lagi la. 120 tu pun dah rasa gayat..bini dok belakang lagi la gayat..
okay la tuh bro...moto aku pun boleh cecah lebih kurang mcm tu la...tu pun pakai roller standard.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Nov 08, 2011 11:49 am

semakin tua semakin lemah..itulah pepatah sama macam lumrah hidup kita tp ada jugak orang kata semakin tua semakin berisi..renung2kan ye...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Nov 08, 2011 5:47 pm

Selamat beramal..kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 5:01 am

AsSalam dan Pagi semua;

Nak tau berapa rpm yg the best kalau ride dalam 110km ?
Baru je guna vts200.. risau tgk rpm tinggi sampai 7000 utk 90k...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 5:08 am

wwc 5134 wrote:
AsSalam dan Pagi semua;

Nak tau berapa rpm yg the best kalau ride dalam 110km ?
Baru je guna vts200.. risau tgk rpm tinggi sampai 7000 utk 90km/j...

rasanya normal dah tu rpm 7k utk speed cmtu.
bergantung kpd berat badan penunggang jgk. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 5:13 am

lepas hbs pantang 1k baru berani nak full throttle.
setakat ni tukar dr pulley, voltage stabilizer n ade box.
dgn berat badan 82kg, full throttle mampu mencapai 135km/h sebelum pasang box.
kira ok la tu utk performance siput gondang yg bawa bapak budak mcm saya ni.
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 5:20 am

Kira ok la tu bro... wa ni berat sgt ni dlm 120kg.. tu nak tau kalau full throttle cam ne...
Meter pun baru je dlm 50km.. kena pantang ke ? sampai bila ... speed berapa sesuai utk brg baru? Org kata lenjan jee.. takut lak .. any idea?
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 5:42 am

wwc 5134 wrote:
Kira ok la tu bro... wa ni berat sgt ni dlm 120kg.. tu nak tau kalau full throttle cam ne...
Meter pun baru je dlm 50km.. kena pantang ke ? sampai bila ... speed berapa sesuai utk brg baru? Org kata lenjan jee.. takut lak .. any idea?

lenjan je... tp jgn la dok pull throttle atau paksa enjin... at least klu nk kluar penyakit awal2 ni xpe... lepas waranty kluar penyakit sakit kepala la jugak... Wink
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 5:51 am

Thanks bro; mmg member suruh cam tu.. tapi risau gak nanti kita lak kena tolak motor...berat tu.
Pagi tadi cuba gak try .. 100km dah rasa gayat lak... motor berat la kata kan...
Dulu guna kapchai sampai habis wa pulas ok jee.. mungkin dah berumur ni kena slow..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 5:53 am

wwc 5134 wrote:
Thanks bro; mmg member suruh cam tu.. tapi risau gak nanti kita lak kena tolak motor...berat tu.
Pagi tadi cuba gak try .. 100km dah rasa gayat lak... motor berat la kata kan...
Dulu guna kapchai sampai habis wa pulas ok jee.. mungkin dah berumur ni kena slow..
mula2jer gayat..dah lama nnt mmg asik fullthrottle jela! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 5:54 am

Mie-G wrote:
wwc 5134 wrote:
Thanks bro; mmg member suruh cam tu.. tapi risau gak nanti kita lak kena tolak motor...berat tu.
Pagi tadi cuba gak try .. 100km dah rasa gayat lak... motor berat la kata kan...
Dulu guna kapchai sampai habis wa pulas ok jee.. mungkin dah berumur ni kena slow..
mula2jer gayat..dah lama nnt mmg asik fullthrottle jela! Very Happy

huhuhuu..betul2..
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 6:03 am

pasal lenjan tak lenjan ni memang perkara yg amat menarik.

paaaaling penting, ....sebelum lenjan, make sure warm-up enjin atleast 1 min (jgn la perah minyak masa warm-up).

kalu takut nak lenjan, let say.... bawak below 8k rpm sblm first 300km (manual clearly ckp 1st service 300km).
lps 300km first service, lenjan le cecukup, no hal punyer!!... kasi drif pun tak per... he! he! he!
dgn syarat, pakai minyak enjin biasa je. jgn pakai full/100% sintetik.


lepas 2nd service (1000km) pun, pakai minyak enjin biasa aka yg murah jer.
jgn ikut ckp kedai, suh pakai minyak mahal cam fully sintetik, Motul Scooter LE. rugi lor, coz minyak sintetik sesuwai utk enjin high mileage/lame.

tapi kalu nak lenjan lepas baru kuar kedai pun tak per.... no hal!!
let your piston ring push firmly to cylinder wall, to complete or create sealing forced.

manual cakap: use SAE 10W/30 API SH or better engine oil.
kalau better engine oil with same grade ialah cam grade SM la. bukan grade SAE10W/40 atau SAE 20W/50, ....berat enjin wooo..

that's my opinion.
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 6:04 am

wwc 5134 wrote:
Thanks bro; mmg member suruh cam tu.. tapi risau gak nanti kita lak kena tolak motor...berat tu.
Pagi tadi cuba gak try .. 100km dah rasa gayat lak... motor berat la kata kan...
Dulu guna kapchai sampai habis wa pulas ok jee.. mungkin dah berumur ni kena slow..

mula2 biasa la tu... nanti lama2 skit... rasa mcm x cukup throttle je nk pulas... hehehe Laughing
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 6:05 am

yup...setuju ngan longman...tima kasih atas explanation yg clear..hehehhhh
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 6:06 am

terbaiiiikkkk dari otai2!!! bounce

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 6:12 am

Thanks all...
Bagus dapat info cam ni...
Back to top Go down
taufick14
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-10-04
Age : 34
Location : Kg Bukit Naga, Sek 32 Shah Alam

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 7:48 am

Skrg ni aku ulang alik Klang-KL-Klang hari2 bonceng KDN. Total berat lbh kurang 120kg dua2. Agak2 dlm tempoh pantang ni bp speed yg acceptable ek? niat hati nk je pulas tp takuT gak ade problem nnt..
Skrg meter dh 250km..

Mintak pendapat otai2.. tq
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 7:53 am

longman wrote:
manual cakap: use SAE 10W/30 API SH or better engine oil.
kalau better engine oil with same grade ialah cam grade SM la. bukan grade SAE10W/40 atau SAE 20W/50, ....berat enjin wooo..

citer psl enjin berat nih, sy ada test siput member...ringan giler enjin...dia ckp dia pakai le minyak itam yg 'berkualiti'...enjin ringan skit...

tp baru2 nih dgr citer, rupanya member dh lama kasi pati ikan haruan polini kt siput dia...

hahahampehtul...tipah tertipu...tipah tertipu... albino
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 8:23 am

taufick14 wrote:
Skrg ni aku ulang alik Klang-KL-Klang hari2 bonceng KDN. Total berat lbh kurang 120kg dua2. Agak2 dlm tempoh pantang ni bp speed yg acceptable ek? niat hati nk je pulas tp takuT gak ade problem nnt..
Skrg meter dh 250km..

Mintak pendapat otai2.. tq

long distance tanpa henti, adalah terbaeekk utk minyak enjin..
pulas jerr....

sebab aper, temperature minyak enjin maintained tanpa byk berubah compare dgn stop n go (cam kat tarffic jam, byk simpang lampu merah, g jln dkt2 etc.)...

so engine oil akan tahan lama dgn long distance ride.

p/s: tapi yg tak tahannya, ...tayar cepat haus la pulak!!
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 8:25 am

BlueThunder wrote:
longman wrote:
manual cakap: use SAE 10W/30 API SH or better engine oil.
kalau better engine oil with same grade ialah cam grade SM la. bukan grade SAE10W/40 atau SAE 20W/50, ....berat enjin wooo..

citer psl enjin berat nih, sy ada test siput member...ringan giler enjin...dia ckp dia pakai le minyak itam yg 'berkualiti'...enjin ringan skit...

tp baru2 nih dgr citer, rupanya member dh lama kasi pati ikan haruan polini kt siput dia...

hahahampehtul...tipah tertipu...tipah tertipu... albino

err..... pojiah latip bagi ker..?? Laughing Laughing Laughing
Back to top Go down
z@idi
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 374
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 9:31 am

wwc 5134 wrote:
Thanks bro; mmg member suruh cam tu.. tapi risau gak nanti kita lak kena tolak motor...berat tu.
Pagi tadi cuba gak try .. 100km dah rasa gayat lak... motor berat la kata kan...
Dulu guna kapchai sampai habis wa pulas ok jee.. mungkin dah berumur ni kena slow..
awal2 je tu..dah biasa sok, hehehe.. Twisted Evil
Back to top Go down
z@idi
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 374
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Tue Dec 06, 2011 9:41 am

wwc 5134 wrote:
AsSalam dan Pagi semua;

Nak tau berapa rpm yg the best kalau ride dalam 110km ?
Baru je guna vts200.. risau tgk rpm tinggi sampai 7000 utk 90k...
normal kot..aku tak pasti la untuk moto baru pasal aku pun amk 2ndhand je..tapi masa mula2 moto bertukar tangan, aku bole dapat speed 110km/j pada rpm setakuk atas 7..90 km/j pada lebih kurang 6500 rpm..masa ni owner lama pakai roller kawin (tapi bukan Dr.P). Kemudian aku pi tukar pulak roller standard 13.4g dan hasilnya, aku rasa performance kureng sikit la..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...   Today at 1:31 pm

Back to top Go down
 
Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 15Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 15  Next
 Similar topics
-
» Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...
» TUKAR BAJU UTK SIPUT ANDA????
» setting jam di meter siput
» top speed 250i
» speedometer kong

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: