Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 5:49 am

Mie-G wrote:
psssttt..tayar kita sama lah Koji!! Very Happy
memang sama...lap pun sedap dah bro..takde goyang inul dah.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 5:50 am

koji wrote:
Mie-G wrote:
psssttt..tayar kita sama lah Koji!! Very Happy
memang sama...lap pun sedap dah bro..takde goyang inul dah.

waa...kene tinggal la aku 26 nih..huhuhuuu Sad
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 5:50 am

rayzz wrote:
huh! tang mende yg kilat2 kaler gold tu yg xbley tahan tu...yg ade cap YSS tuu..huhuhuuuu...
Hahahaha.... kena tahan jgk wooo

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 5:51 am

rayzz wrote:
koji wrote:
Mie-G wrote:
psssttt..tayar kita sama lah Koji!! Very Happy
memang sama...lap pun sedap dah bro..takde goyang inul dah.

waa...kene tinggal la aku 26 nih..huhuhuuu Sad
mana de kena tinggal, kan aku sweeper...tak pun jadi goal keeper..kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 5:56 am

kita punya ride santai jer, xde nk lumba2! Wink
sapa lambat sila kejar smula!
hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 5:57 am

koji wrote:
rayzz wrote:
koji wrote:
Mie-G wrote:
psssttt..tayar kita sama lah Koji!! Very Happy
memang sama...lap pun sedap dah bro..takde goyang inul dah.

waa...kene tinggal la aku 26 nih..huhuhuuu Sad
mana de kena tinggal, kan aku sweeper...tak pun jadi goal keeper..kekeke

ahaa yeelaa...kan mie-g dah tugaskan ko jadi sweeper...hahahahaa...legaa aku... What a Face
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 5:59 am

rayzz wrote:
koji wrote:
rayzz wrote:
koji wrote:
Mie-G wrote:
psssttt..tayar kita sama lah Koji!! Very Happy
memang sama...lap pun sedap dah bro..takde goyang inul dah.

waa...kene tinggal la aku 26 nih..huhuhuuu Sad
mana de kena tinggal, kan aku sweeper...tak pun jadi goal keeper..kekeke

ahaa yeelaa...kan mie-g dah tugaskan ko jadi sweeper...hahahahaa...legaa aku... What a Face
kau la rayzz aku tak pernah jadi semua nih...aku tak pernah berkomboi moto..maklum la newbie

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 6:01 am

Mie-G wrote:
kita punya ride santai jer, xde nk lumba2! Wink
sapa lambat sila kejar smula!
hehehe

sunggah mengujakan ayat tuan hamba.... Rolling Eyes huhuuuu..

koji wrote:
rayzz wrote:
koji wrote:
rayzz wrote:
koji wrote:
Mie-G wrote:
psssttt..tayar kita sama lah Koji!!

memang sama...lap pun sedap dah bro..takde goyang inul dah.


waa...kene tinggal la aku 26 nih..huhuhuuu

mana de kena tinggal, kan aku sweeper...tak pun jadi goal keeper..kekeke


ahaa yeelaa...kan mie-g dah tugaskan ko jadi sweeper...hahahahaa...legaa aku...

kau la rayzz aku tak pernah jadi semua nih...aku tak pernah berkomboi moto..maklum la newbie

same la kite koji...aku pun newbie jugek.. Very Happy
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 6:02 am

Hahaha...mesti mie-G laju tuh

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 6:05 am

kalau laju pun ada sebab latu!!
hehehehe...

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 6:05 am

koji wrote:
Hahaha...mesti mie-G laju tuh

tgk pepatah dia bg tau dah...huhuuu..
kita tunggu dan lihat.... pirat
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 6:07 am

Mie-G wrote:
kalau laju pun ada sebab latu!!
hehehehe...

kt kpale dah terbayang sate tulang la tu...(time pegi...)
kt kpale dah terbayang pintu kecik - LELAKI (time balik...)
muahahahaaa
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 6:07 am

rayzz wrote:
koji wrote:
Hahaha...mesti mie-G laju tuh

tgk pepatah dia bg tau dah...huhuuu..
kita tunggu dan lihat.... pirat
Hahaha..itu tanda nak terkucil dah tak tahan la tuh...kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 6:08 am

alah, laju mana sgt pun dah motot kita smua sama jer!
lain la kalau aku pkai ER6 k, CBR250 k...hehe
eh, ada evo x polow ride kita nnt?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 6:11 am

Mie-G wrote:
alah, laju mana sgt pun dah motot kita smua sama jer!
lain la kalau aku pkai ER6 k, CBR250 k...hehe
eh, ada evo x polow ride kita nnt?

hahahaaa....cuak2! tau takottt..hahahaaa Twisted Evil
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 6:12 am

x sure la mie-G takde follow kot EVO

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 24, 2011 4:43 am

Sabtu lepas aku dari jam 10am sampai la jam 5pm berada di Harimau Malaya, siput aku selepas ganti belting dan clutch set terus lost power, RPM meter ringan tapi speedo meter aku berat...baru koyak minyak 30-40km/j aku punya rpm dah naik 5-6k, kalau koyak minyak 80km/j RpM meter dah gi 8-9k.

pening jgk memikirkannya...jadi ambik keputusan asah sedikit clutch set tu dengan kertas pasir, test balik lebih kurang jgk perginya, tapi tak la seteruk yang mula-mula tadi.

Nasib baik otai turun Abg Rahim dari SYM segambut, menyelesaikan masalah ini, buka balik cover belt tu dan Abg Rahim check, pulley yang tarik belt bahagian depan tuh dah longgar, tukar plak pulley tu dan btgnya, lepas tu service pulley yg tarik belt di blkg tu pulak..check spring pulley tu dan cuci mangkuk pulley tu sekali...lepas tu test..Alhamdulillah okay balik tapi masa starting aje, 40km/j RPM naik 5-6k lepas tu naik 80-90km/j RPM maintain di 5-6k, naik lagi 110km/j RPM Meter naik ke 8-9k..okay la tuh. Lega den.

Sabtu hari tu tambah lagi hutang, tukar pulley depan (boss) dan btgnya, dan roller standard.
Parah den...plug je belum check.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 24, 2011 4:54 am

erk, byk jgk ko kena ni Koji!
rasa mcm rugi plak beli motot 2nd cmtu!!
adeih!!!

siput aku ni, kalau 110kmj tu rpm baru dlm 7-7.5k jer rasanya!
ko guna roller standed atau dr.Pulley?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 24, 2011 5:03 am

hmm..byk gak kne tukau tu...sabo la koji...buat skali, biar puas hati n x risau jln jauh t...nak ke Ipoh tu..huhuuuu Smile
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 24, 2011 5:10 am

Mie-G wrote:
erk, byk jgk ko kena ni Koji!
rasa mcm rugi plak beli motot 2nd cmtu!!
adeih!!!

siput aku ni, kalau 110kmj tu rpm baru dlm 7-7.5k jer rasanya!
ko guna roller standed atau dr.Pulley?

Aku pakai roller standard dulu, tgk la lepas ipon ni nnt Aku pakai dr.pulley bali, sbb yang asal pakai Dr.pulley, abg rahim cakap harga dalam lingkungan RM130. Itu la pasal bro..banyak nak kena tukar, rasa macam menyesal pun ade tapi bila dah okay balik, lega la...kalau tidak tred-in amik baru...kekeke.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 24, 2011 5:12 am

owh, kalau roller stended mmg cmtu la bacaan rpm dia! Smile
bro sylb nk jual dia punya roller 13.5g..
nnt aku cuba tanya kt dia brp RM dia nk tolak!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
asianboy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-09-26

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 24, 2011 5:15 am

Mie-G wrote:

siput aku ni, kalau 110kmj tu rpm baru dlm 7-7.5k jer rasanya!
ko guna roller standed atau dr.Pulley?

salam semua.. sy pny 90kmh dah rpm 7++, so brp sebaik baiknya timing tu.. thanks..

haritu isi full tank Ron97, saja la nak try.. full RM32.. hampir melempah lah.. tak reti nak bajet.. actually brp capacity tank VTS200 nihh?
pasal roller.. apa beza kat 13.5, 14.5, etc etc ..


thanks in advance..

Smile
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 24, 2011 5:20 am

Mie-G wrote:
owh, kalau roller stended mmg cmtu la bacaan rpm dia! Smile
bro sylb nk jual dia punya roller 13.5g..
nnt aku cuba tanya kt dia brp RM dia nk tolak!
Okay bro...tanyakan ye...jgn lupacmask tu sekali yr..tolong belikan ek..kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 24, 2011 5:21 am

asianboy wrote:
Mie-G wrote:

siput aku ni, kalau 110kmj tu rpm baru dlm 7-7.5k jer rasanya!
ko guna roller standed atau dr.Pulley?

salam semua.. sy pny 90kmh dah rpm 7++, so brp sebaik baiknya timing tu.. thanks..

haritu isi full tank Ron97, saja la nak try.. full RM32.. hampir melempah lah.. tak reti nak bajet.. actually brp capacity tank VTS200 nihh?
pasal roller.. apa beza kat 13.5, 14.5, etc etc ..


thanks in advance..

Smile

Kena otai jawab ni.. Saya tak tahu sbb newbie

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 24, 2011 5:33 am

setahu saya, RPM ni berkaitan jgk dgn berat penunggang!
mcm saya ni badan ringan, so rpm tu xde la tggi sangat. Wink
lgpun roller stended saya dah tukar ke Dr.Pulley. lagi baik dari roller stended.

mengenai saiz roller tu plak, ringan utk pickup, berat utk long distance.
cthnya kalau 12.5, akan lebih pickup rasanya dari 14.5g.
saya guna skang 13.5g, pickup mmg besh cuma kalau nk topup speed utk jangkamasa lama, enjin rasa xbesh seperti meraung! org kata kalau guna 14.5g topspeed rasa lebih selesa dar 13.5g. waAllahu a'lam! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Today at 5:02 pm

Back to top Go down
 
Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» Rumored Release schedule for 2010 40k/WFB
» 3DS games coming this Year
» Regularly Scheduled Account Removals
» Round of Michigan re-scheduled at different track

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: