Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Tue Oct 25, 2011 3:43 am

hahahaa...glove mesin rumput ea...esok aku nak tgk glove kesukaan ramai tu...
Hapee??? lime ploh henggett?? apsal la mughah bebenor?? kedai tu area mane putro9? bleh pakat buek rombongan pasang lampu minyak tanah kaler biru tu..huhuhhuuu
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Tue Oct 25, 2011 12:30 pm

Btol btol...aku xtipuuu maaa, aku tukau LED kaler biru, siap ley pilih kaler merah, putih, n biru...dia drill lobang, masuk getang braket nak sapot led tu n wiring sumer skl...RM53. Bapak lecey nk tukau tu, buka coverset depan, pastu buka lak cover lampu tu kiri kanan, drill lobang, tu plg lama tu, dekat sejam lebey aku tgk dia wat, aku psang relay dabel signal n servis moto minyak itam n gear oil. Sumer skl keje tu dia amek upah RM30.wat kt XL motor Rasah
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Tue Oct 25, 2011 12:32 pm

putera9, nk tanyo skit!
sambungan antara wayar dia guna salotep ko?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Tue Oct 25, 2011 12:43 pm

Klu utk relay dabel signal n led tu dia pakai klip kuprum tu, wayar snbungan tu dia ikat ngan ada klip 3gp, eikh silap...klip kuprum kocik tu pastu dia ketatkan dgn playar, pastu klip dgn smbungan 1 g then baru dia selotep join wayar tu....naper? Ade efek ape2 ke
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Tue Oct 25, 2011 12:50 pm

cantik jgk hasil kerja wiring dia tu!
bkn apa, kalau stakat salotep je ada kmgkinan salotep tu tanggal.
dn kalau kena air tang salotep yg tanggal tu, mahu short karen siput tu nnt!
hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Oct 26, 2011 3:51 am

nak tmpg tanye since tak pernah pakai scooter seumur hidup. vts200 ni ade oil filter ke? if ade biasanya bape harga? dan satu lg kalau servis cvt tu, ape bende yg pomen tu serviskan? terima kasih in advance.
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Oct 26, 2011 6:37 pm

oil filter ada...tp tk perlu ganti...cuma perlu dicuci jer...

servis cvt ni, di bukak-cuci-re grease semua benda alah yg ada kt dlm cvt...mcm pulley, roller, belting dll...

sy rasa la...otais otais pls verify...hehe albino
Back to top Go down
asianboy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-09-26

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Thu Oct 27, 2011 4:27 am

tambahan soalan..

kalau oil filter tak perlu ganti.. so time bila mesti diganti? ada mileage tertentu ataupun tengok condition?
cthnya 3 kali servis sekali ataupun 10K km sekali?

thanks
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Thu Oct 27, 2011 9:21 am

rasanya kalau buat stiap kali service CVT pun ok!
lagi bk service lg elok! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Sun Oct 30, 2011 3:24 pm

Tumpang tanya kepada semua bro2,
saya baru dpt moto jumaat lepas dan sampai arini baru 3 kali bawa g kedai dan jln2 sekitar rmh dlm 10km. sejak baru ambik moto ni, bila berhenti je stop engine ade mcm bau getah hangit skit. tak pasti la getak atau plastik atau ape bende lain, tp bau hangit (takde la bau kuat sgt tp noticable la). so nak tanya, adakah ini bau yg normal utk motor yg baru nak dipecahkan dara??
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Sun Oct 30, 2011 3:27 pm

wls418 wrote:
Tumpang tanya kepada semua bro2,
saya baru dpt moto jumaat lepas dan sampai arini baru 3 kali bawa g kedai dan jln2 sekitar rmh dlm 10km. sejak baru ambik moto ni, bila berhenti je stop engine ade mcm bau getah hangit skit. tak pasti la getak atau plastik atau ape bende lain, tp bau hangit (takde la bau kuat sgt tp noticable la). so nak tanya, adakah ini bau yg normal utk motor yg baru nak dipecahkan dara??
Normal tu bang...masih dara bang..bau macam2 la...kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
hardyaberhim
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2011-10-15

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Sun Oct 30, 2011 7:30 pm

koji wrote:
wls418 wrote:
Tumpang tanya kepada semua bro2,
saya baru dpt moto jumaat lepas dan sampai arini baru 3 kali bawa g kedai dan jln2 sekitar rmh dlm 10km. sejak baru ambik moto ni, bila berhenti je stop engine ade mcm bau getah hangit skit. tak pasti la getak atau plastik atau ape bende lain, tp bau hangit (takde la bau kuat sgt tp noticable la). so nak tanya, adakah ini bau yg normal utk motor yg baru nak dipecahkan dara??
Normal tu bang...masih dara bang..bau macam2 la...kekeke

aku pon ada masalah sama selepas servis tu hari.....moto lg dah lama pulak tuu......pelik2 masalah moto nii...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 31, 2011 4:28 am

hardyaberhim wrote:
koji wrote:
wls418 wrote:
Tumpang tanya kepada semua bro2,
saya baru dpt moto jumaat lepas dan sampai arini baru 3 kali bawa g kedai dan jln2 sekitar rmh dlm 10km. sejak baru ambik moto ni, bila berhenti je stop engine ade mcm bau getah hangit skit. tak pasti la getak atau plastik atau ape bende lain, tp bau hangit (takde la bau kuat sgt tp noticable la). so nak tanya, adakah ini bau yg normal utk motor yg baru nak dipecahkan dara??
Normal tu bang...masih dara bang..bau macam2 la...kekeke

aku pon ada masalah sama selepas servis tu hari.....moto lg dah lama pulak tuu......pelik2 masalah moto nii...
apa masalah moto bro?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Nov 09, 2011 9:39 am

rangers wrote:
Mie-G wrote:
rangers, nnt hallo2 la kot2 leh lepak2 mnm sesame!! Smile

mie-g.. cantek... skg dah 5500km ++.. rasa lagi seminggu boleh le serbis... nnt aku halo2...

mie-g.. esok aku nak pi serbis dah.. milage dah 6100km.. opis kat cyberjaya.. boleh sampai sana dalam jam 11am ok kot... rasa lama tak serbis dia...

sape2 nak minum2 boleh join esok kat mmr
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Nov 09, 2011 9:52 am

alah, esok xdapat lah bro rangers!
kul 11am plak tu!hahaha...

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Nov 09, 2011 10:12 am

Mie-G wrote:
alah, esok xdapat lah bro rangers!
kul 11am plak tu!hahaha...

alamak.. esok aku pree... lusa ada meeting pagi... bila hang pree?
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Nov 09, 2011 10:13 am

esok? MMR? 11.00am? jom2...hahahaaa
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Nov 09, 2011 10:29 am

rayzz wrote:
esok? MMR? 11.00am? jom2...hahahaaa
amboi rayzz....

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Nov 09, 2011 10:58 am

saje je..bkn aku free pun..hahahaa
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Nov 09, 2011 11:02 am

rayzz wrote:
saje je..bkn aku free pun..hahahaa
aku tau kau free man...kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Nov 09, 2011 11:23 am

rangers wrote:
Mie-G wrote:
alah, esok xdapat lah bro rangers!
kul 11am plak tu!hahaha...

alamak.. esok aku pree... lusa ada meeting pagi... bila hang pree?
kalau ari mggu xdapat k?sabtu atau ahad!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Nov 09, 2011 11:36 am

Mie-G wrote:
rangers wrote:
Mie-G wrote:
alah, esok xdapat lah bro rangers!
kul 11am plak tu!hahaha...

alamak.. esok aku pree... lusa ada meeting pagi... bila hang pree?
kalau ari mggu xdapat k?sabtu atau ahad!
alamak.. ari minggu ye... nnt aku check memanda menteri... Laughing Laughing rasa sabtu pagi dalam jam 10-11 ok kot...

malam nnt aku kasi konpem...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Nov 09, 2011 11:46 am

rangers, apa kata ko ikut cadangan aku ni.
ko datang service kul 9 pagi, kul 11 kita gerak g mkn kenduri umah abam Rahim wajarian!
Amacam??hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Thu Nov 10, 2011 3:04 am

Mie-G wrote:
rangers, apa kata ko ikut cadangan aku ni.
ko datang service kul 9 pagi, kul 11 kita gerak g mkn kenduri umah abam Rahim wajarian!
Amacam??hehehe

sorry mie-g.. tak dapek nk service ujung minggu.. wife ajak pi pasar carik syaur n lauk... terpaksa aku pegi pagi ni jugak... sape2 yg ada jom minum2.. dlm 10++ sampai mmr...
Back to top Go down
funday
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-05-27
Location : klang

PostSubject: brek berbunyi ada sangkut sikit   Sun Nov 13, 2011 10:31 am

salam otai2 sekelian. minta pandangan.. motor saya masuk bulan ke-8. masa brek untuk berenti ada bunyi bergesel... lepas tu masa nak jalan balik macam ada melekat sikit.. tapi bila tekan brek semula ok. apa nak buat ek
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Today at 8:48 am

Back to top Go down
 
Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» Rumored Release schedule for 2010 40k/WFB
» 3DS games coming this Year
» Regularly Scheduled Account Removals
» Round of Michigan re-scheduled at different track
» Scheduled Minor Patch - December 8, 2016

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: