Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Sun Oct 09, 2011 6:47 am

salam.. siput sy almost 6000km.. saya service setiap 3k km.. boleh suggest apa yg patut saya tukar pd service 6000km ni..?

sy biasa servis kat SH MOTOR serdang aje.. klu kat MMR boleh pakai kad plastik tak..?

tq semua
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 10, 2011 3:58 am

rangers wrote:
salam.. siput sy almost 6000km.. saya service setiap 3k km.. boleh suggest apa yg patut saya tukar pd service 6000km ni..?

sy biasa servis kat SH MOTOR serdang aje.. klu kat MMR boleh pakai kad plastik tak..?

tq semua
kiranya ni service yg ketiga la kn?
dh boleh service cvt tu..pegi jumpa Arip, ckp nk service CVT, tukar myk hitam dan myk gear!
tu je..xsampai RM100 kalau xsilap..
semua kad diterima!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 10, 2011 6:58 am

Kad student aku dl agak2 boleh pakai g tak? Huhuhuhh
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 10, 2011 7:11 am

putera9 wrote:
Kad student aku dl agak2 boleh pakai g tak? Huhuhuhh
boleh..semua kad boleh!!
BOLEH BLAH!!!
WAKAKAKAKAKA cheers cheers cheers

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
zulu
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2011-06-08
Age : 36
Location : shah alam

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 10, 2011 7:21 am

jgn kan kad student...name kad pon boleh....
adoiiiyaiiiiiiii................
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 10, 2011 8:52 am

Aku dh belah pon kad student aku tu.....hehehhe, skrg ni aku pakai kad plastik yg ada cip kaler biru....MyKad....hahahaha, konpem boleh BLAH jugak....ok, aku belah dulu.....huhuhuhuhu
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Oct 10, 2011 9:15 am

Belah pi mana? Kalau nak belah tinggal kat aku sebelah...hehehe

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Tue Oct 11, 2011 11:53 am

Beelaaaaah lah koji....haa, hambek ko sebelah, dish dish disshh, kebaabbbooommmmmmm
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Tue Oct 11, 2011 12:54 pm

Hahaha...kababoommmmbang beng boom...kepichhh...trang tiungggg prenggg...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Tue Oct 11, 2011 1:48 pm

Mie-G wrote:
rangers wrote:
salam.. siput sy almost 6000km.. saya service setiap 3k km.. boleh suggest apa yg patut saya tukar pd service 6000km ni..?

sy biasa servis kat SH MOTOR serdang aje.. klu kat MMR boleh pakai kad plastik tak..?

tq semua
kiranya ni service yg ketiga la kn?
dh boleh service cvt tu..pegi jumpa Arip, ckp nk service CVT, tukar myk hitam dan myk gear!
tu je..xsampai RM100 kalau xsilap..
semua kad diterima!! Very Happy

ok tq tq.. dlm semnggu 2 lg baru gi.. nnt kalau ada sesapa nak pi boleh jumpa disana.. Laughing Laughing
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Oct 12, 2011 3:40 am

rangers, nnt hallo2 la kot2 leh lepak2 mnm sesame!! Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Oct 12, 2011 2:54 pm

Mie-G wrote:
rangers, nnt hallo2 la kot2 leh lepak2 mnm sesame!! Smile

mie-g.. cantek... skg dah 5500km ++.. rasa lagi seminggu boleh le serbis... nnt aku halo2...
Back to top Go down
asianboy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-09-26

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Oct 19, 2011 7:10 pm

carliph wrote:
Start dari keluar motor baru dr kedai... Idea

1. 300KM pertama ( boleh pakai mineral je )

2. 1000KM ( semi atau fully ) - kira dah abis pantang

3. setiap 2000KM or 3000KM ( depend pada individu )

4. 2 kali tukar minyak hitam, sekali tukar minyak gear ( kalau setiap kali servis nak tukar pun boleh )

5. 10,000KM tukar belt ( depend jugak ada yg sampai 20,000KM pun tahan lagi )

6. setiap kali service boleh suruh pomen bersihkan air filter sekali, kalau dah kotor sgt buang

dari masa ke semasa boleh rujuk pomen yg bertauliah untuk penyelanggaraan motor anda Wink

salam semua, sy ni mmg buta sebuta butanya pasal motor.. especially scooter...
thanks a lot kpd semua dr info2 yg disharekan.. so skang boleh la nampak sikit.. cuma masih rabun sikit pasal skuter nih..

nak tny sikit lg.. pasal motor yg baru keluar kedai..
1. Apa yg hrus diperhatikan utk pastikan motor yg kluar dr kilang/ kedai tu dlm keadaan sempurna (cthnya meter minyak tak betul) .. sbb so far sy baca dlm forum nih byk gak masalah2 tu.. dan apa tindakan yg perlu? pergi kedai claim warranty ke atau pergi mana workshop..

2. sy tgk tayar kt motor tu Maxxis (model tak tahu).. adakah ok mcm tayar yg biasa scooterian tukar (bridgestone/ michelin etc)

3. Minyak Hitam apa yg highly recommended?

4. Byk thread psl service.. Coolant tu nak tukar time bila?

5. mn nak dpt cover exhaust black color mcm RV250?

6. Lampu ultraman (ring) mmg ada pada setiap motor atau accessory tambahan?

7. Ikut undang2 dan keselamatan, motor kena pasang lampu masa siang. Tp ada yg kata kalau selalu pasang nnt coil cepat rosak.. so apa solutionnya?

8. Bila pasang box kat motor ni, box tu nampak mcm tinggi.. ada ke possibility atau pernah tersangkut semasa mencilok masa jam.. cthnya tersangkut kat sidemirror kereta ataupun lori.. dan boleh jd juga bas.. hehehe..

9. Motor ni 'panazz' mcm LC/125Z ke atau ok je.. perlukah extra lock? adakah lock original sudah baik

10. Last but not least... seat motor ni ada devider dgn passenger.. ada ke jual seat yg takda devider ni, atau kena custom? kalau custom kat mana nak buat? or boleh DIY?

sy mintak maaf jika ada soalan yg tak berapa cerdik kt sini, sememangnya saya mmg tak tahu.. harap ada yg sudi membaca.. terima kasih semua.. wassalam dan selamat malam


Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Thu Oct 20, 2011 3:44 am

asianboy wrote:

salam semua, sy ni mmg buta sebuta butanya pasal motor.. especially scooter...
thanks a lot kpd semua dr info2 yg disharekan.. so skang boleh la nampak sikit.. cuma masih rabun sikit pasal skuter nih..

nak tny sikit lg.. pasal motor yg baru keluar kedai..
1. Apa yg hrus diperhatikan utk pastikan motor yg kluar dr kilang/ kedai tu dlm keadaan sempurna (cthnya meter minyak tak betul) .. sbb so far sy baca dlm forum nih byk gak masalah2 tu.. dan apa tindakan yg perlu? pergi kedai claim warranty ke atau pergi mana workshop..
-meter myk tu mmg masalah yg plg feymes kt vts ni tp org kata meter tu penin sbb penggunaan myk Ron95. tp ada jgk pengguna Ron95 takde masalah ni. nasib2 la kot!
2. sy tgk tayar kt motor tu Maxxis (model tak tahu).. adakah ok mcm tayar yg biasa scooterian tukar (bridgestone/ michelin etc)
-Tayar original Maxxis ok utk ride2 biasa, kalau nk layan lap mmg xsebagus bridgestone/ michelin nk2 lagi kalau time hujan. jadi kena lebih berhati2 time hujan!
3. Minyak Hitam apa yg highly recommended?
-Minyak ni kena ikut tuan motor, kena cuba pakai baru leh tahu mana yg sedap!eh, myk hitam k myk motor nih?Smile
4. Byk thread psl service.. Coolant tu nak tukar time bila?
-Coolant xperlu tukar, tambah je kalau kurang!boleh suh pomen check stiap 5,000km
5. mn nak dpt cover exhaust black color mcm RV250?
-utk vts rasa xpenah jumpa lagi!
6. Lampu ultraman (ring) mmg ada pada setiap motor atau accessory tambahan?
-lampu dpn ring tu mmg ada!
7. Ikut undang2 dan keselamatan, motor kena pasang lampu masa siang. Tp ada yg kata kalau selalu pasang nnt coil cepat rosak.. so apa solutionnya?
-rasanya xde mslh kalau slalu psg pun. xpun psg lampu ultraman tu jer!
8. Bila pasang box kat motor ni, box tu nampak mcm tinggi.. ada ke possibility atau pernah tersangkut semasa mencilok masa jam.. cthnya tersangkut kat sidemirror kereta ataupun lori.. dan boleh jd juga bas.. hehehe..
-ikut skill penunggang...
9. Motor ni 'panazz' mcm LC/125Z ke atau ok je.. perlukah extra lock? adakah lock original sudah baik
-xsepanas laici tp beringat sblm kena kn lebih baik!!Wink
10. Last but not least... seat motor ni ada devider dgn passenger.. ada ke jual seat yg takda devider ni, atau kena custom? kalau custom kat mana nak buat? or boleh DIY?
-divider tu boleh tnggal dgn buka skru anaikey bwh seat!
sy mintak maaf jika ada soalan yg tak berapa cerdik kt sini, sememangnya saya mmg tak tahu.. harap ada yg sudi membaca.. terima kasih semua.. wassalam dan selamat malam
wah, byk tul soklan asianboy!!
mmg btl2 kumpul nih!!
jom join TT la bro, br puas hati nk tanya! Wink
saya jwb mana yg saya tahu la ya!!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Thu Oct 20, 2011 4:31 am

saya newbie tak pernah tahu...kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
asianboy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-09-26

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Thu Oct 20, 2011 2:23 pm

terima kasih abang2 semua... baru faham sikit..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 3:37 am

asianboy wrote:
terima kasih abang2 semua... baru faham sikit..
terima kasih jer?
meh la pekena teh segelas!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 4:18 am

Mie-G wrote:
asianboy wrote:
terima kasih abang2 semua... baru faham sikit..
terima kasih jer?
meh la pekena teh segelas!! Very Happy

meh2...kt NKS sentul..muahahahaa
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 4:35 am

tghr ni kt NKS yo!!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 4:41 am

Mie-G wrote:
tghr ni kt NKS yo!!

ON YO! hahahaa mari2! sapa lagi mau join....sesi window soping n solat Jumaat beramai2.. Very Happy
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 5:41 am

Ini ada sedikit gambir yang di bawa dari sarawak heheh...


Tayar Brand Deli - RM150 Siap upah


Minyak Injin Semi - RM44


Minyak Gear - RM7 (Bukan beli sebotol, cuma beli cukup-cukup je)


Fork Oil - RM30 siap upah

_________________
I I love you SYM


Last edited by koji on Fri Oct 21, 2011 5:44 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 5:43 am

gambir xkuar la Koji! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 5:44 am

Mie-G wrote:
gambir xkuar la Koji! Wink
dah kuar tuh...hehehe

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 5:46 am

psssttt..tayar kita sama lah Koji!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Oct 21, 2011 5:49 am

huh! tang mende yg kilat2 kaler gold tu yg xbley tahan tu...yg ade cap YSS tuu..huhuhuuuu...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Today at 5:06 pm

Back to top Go down
 
Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» Rumored Release schedule for 2010 40k/WFB
» 3DS games coming this Year
» Regularly Scheduled Account Removals
» Round of Michigan re-scheduled at different track

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: