Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3
AuthorMessage
danhy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2012-09-19

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Wed Sep 19, 2012 12:35 pm

salam intoduksi kepada sume sahabat alam vts200.

saya ada soklan teknikal.
kalo vts tgah jalan tetiba power kurang n terus enjin mati.
bila start balik ok pastu power kurang dan mati balik. kemudian langsung tak stat.
lama plak macam tu jugak. indicator lights yg nyala bateri. dah 50000km.
ni symptom bateri ke rectifier ke coil ke atau feul pump???

minta sesapa yg pernah alami atau otai otai boleh perjelaskan...
thank you in advance...
wassalam
Back to top Go down
mie/5005
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2011-12-28
Age : 45
Location : Subang

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Wed Sep 19, 2012 1:39 pm

danhy wrote:
salam intoduksi kepada sume sahabat alam vts200.

saya ada soklan teknikal.
kalo vts tgah jalan tetiba power kurang n terus enjin mati.
bila start balik ok pastu power kurang dan mati balik. kemudian langsung tak stat.
lama plak macam tu jugak. indicator lights yg nyala bateri. dah 50000km.
ni symptom bateri ke rectifier ke coil ke atau feul pump???

minta sesapa yg pernah alami atau otai otai boleh perjelaskan...
thank you in advance...
wassalam
sy ade soalan utk abam denhy dulu...
betol le 50 ribu ke 5 ribu je...
dkt meter blinking ke jap ade jap takde other bengong la jap
1st rectifier sblh kanan seat tu
2nd rectifier rechargeable unit yg kecik blh kiri seat tu or lebih lg abam g je mat motor ke mmr ke mansheng ke...
info jer..
Back to top Go down
danhy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2012-09-19

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Wed Sep 19, 2012 3:30 pm

mie/5005 wrote:
danhy wrote:
salam intoduksi kepada sume sahabat alam vts200.

saya ada soklan teknikal.
kalo vts tgah jalan tetiba power kurang n terus enjin mati.
bila start balik ok pastu power kurang dan mati balik. kemudian langsung tak stat.
lama plak macam tu jugak. indicator lights yg nyala bateri. dah 50000km.
ni symptom bateri ke rectifier ke coil ke atau feul pump???

minta sesapa yg pernah alami atau otai otai boleh perjelaskan...
thank you in advance...
wassalam
sy ade soalan utk abam denhy dulu...
betol le 50 ribu ke 5 ribu je...
dkt meter blinking ke jap ade jap takde other bengong la jap
1st rectifier sblh kanan seat tu
2nd rectifier rechargeable unit yg kecik blh kiri seat tu or lebih lg abam g je mat motor ke mmr ke mansheng ke...
info jer..

mmg dh 50 K....indicator nyala terus, no blinking.la ni scoot kat umah tersadai...seremban.

mmg dh 50K.....blinking tak de, tapi nyala terus....la ni vts tersadai kat umah ..seromban la
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Thu Sep 20, 2012 4:09 am

Bro danhy,
Bro buat maintenance/servis ikut jadual ke...??
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Thu Sep 20, 2012 4:43 am

kalau nyala terus tu mmg rectifier latu.
cuba tukar yg tu dulu..kalau xok jgk, mmg kena bwk p pomen kot dah effect sampai k coil.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Thu Sep 20, 2012 6:22 am

yup...
kemungkinan besar rectifier...
boleh bukak benda tue..
bawah seat belah kanan.........
tgk ada kesan terbakar tak dekat joint between wayar n rectifier...
kalo takde kena check kat kedai..
Back to top Go down
danhy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2012-09-19

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Thu Sep 20, 2012 9:29 am

insyaAllah, kalo ade mase tu nak tgok rectifier tu esok.
test start pagi tadi , bateri ok.
nak tanya kalo cdi tu problem ape symptom ???
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Thu Sep 20, 2012 10:48 am

CDI jarang yg problem...sapa yg penah kena bleh share kot!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Thu Sep 20, 2012 11:35 am

fuhhh...sy baca dr awal, mmg adventure sungguh pengalaman bro haudycarlos...

byk ilmu dpt kt sini...

terima kasih kerana berkongsi bro...
Back to top Go down
danhy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2012-09-19

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Thu Sep 20, 2012 2:42 pm

rizaly96 wrote:
Bro danhy,
Bro buat maintenance/servis ikut jadual ke...??

yup.ikut lampu nyalo la.
Back to top Go down
danhy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2012-09-19

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Fri Sep 21, 2012 11:44 am

salam sume.
pagi dah check rectifier , way , sume nampak ok jer.
spark plug baru. y
battery masih capai 12 volt so recharging tu ok kan?
mungkin battery dah lama kot(2 tahun)
ade sesapa yg tahu battery life bape lama n cara lain nak check?
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Fri Sep 21, 2012 12:12 pm

danhy wrote:
salam sume.
pagi dah check rectifier , way , sume nampak ok jer.
spark plug baru. y
battery masih capai 12 volt so recharging tu ok kan?
mungkin battery dah lama kot(2 tahun)
ade sesapa yg tahu battery life bape lama n cara lain nak check?
chk batery masa static ker?
12V tak semestinya bateri tu masih kuat. 12V tu utk voltage rating jer. nak start, dier nak "power cranking" tu aje.
static bateri 12V tak semestinya bagi "power for cranking".
nak tahu rectifier dan power coil tu berfungsi, check voltage pada bateri (dgn multimeter) masa motor tgh running. musti 13V ~ 14V voltage. kalu kurang, samada rectifier problem atau coil dah kong.
coil ni bukannya coil yg sambung ker plug tu yer. ni coil kat enjin (penjana voltage). duduknya sebelah bawah kanan enjin (depan). bersmabung ngan cranksahft la. setahu amber, utk motor elegan 150cc, reger dier 300. yg vts 172cc ni tak tau le. mungkin sama.
Back to top Go down
danhy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2012-09-19

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Fri Sep 21, 2012 1:28 pm

thankiu bro longman
mmg tak leh stat pon. dah seminggu tersadai.tak masa nak tow ke kedai.
rasanye nak try battery baru dulu . patutnyer boleh stat kan.
pastu troubleshoot seperti yg dicadangkan.
penjana voltage tu magnetic coil tu ker?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Tue Sep 25, 2012 6:07 am

kalau 12v tu rasanya mcm rendah dah tu.
biasanya sekitar 13v-14v time enjin off.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Mustangz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-12-09
Age : 35

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Mon Dec 10, 2012 5:07 pm

Salam..saya newbie lagi...baru angkat vts se jumaat lepas...pastu tggl kat parking lot umah flat smpi hari ni..duk kena hujan panas...tup tup try run td...signal kat side mirror tak nyala plak..ada suis lain ke or.adakah di sebabkan punca yg dibincangkan jugak...mohon tunjuk ajar otai skalian..
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Tue Dec 11, 2012 9:22 am

Bateri kalau dalam keadaan normal atau tak hidup enjin mestilah tak boleh kurang dari 12.75 volt dan kalau bateri dah full charge pun tak leh nak dapat sekurang kurang nya 12.75 volt maka eloklah digantikan beteri tu sebelum menderita ditengah perjalanan apatah lagi kalau atas highway, tengah malam (tambah ujan lagi). Dalam masa yang sama minta pomen yang betul betul faham pasal pendawaian siput ni (mesti kena guna meter untuk tengok voltan dia) check sama rectifier tu kerana bateri, rectifier dan altenator coil ni saling bersangkut antara satu dengan lain (ibarat macam isi, kuku dan jari yang tak boleh dipisahkan kalau terpisah maka cacatlah jadinya). Sebab tu kalau nak selamat pasang saja satu volt meter atau battery level indicator pada dash board siput ni jadi kita boleh sentiasa pantau keadaan battery pada setiap masa (kos DIY tak sampai pun RM50 kalau kedai mungkin tambah lagi RM50 kot dan tu pun tengok meter apa yang dia guna kalau bleh dapatkan meter yang tunjuk voltan dan arus - meter ni kalau order dari ebay dalam RM50 aje)
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Mon Dec 17, 2012 1:34 pm

Lampu bateri blinking pun... tanda bateri nak abis jugak...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Today at 5:06 am

Back to top Go down
 
Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3
 Similar topics
-
» Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati
» RPM meter biol
» Demak DForce 160cc - Apa pendapat anda..?
» Meter Minyak Pening
» Regulator Rectifier VTS 200 hangus

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: