Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
pahat
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 188
Join date : 2012-01-23

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Fri Aug 10, 2012 9:38 am

Wayar bumi kasi check btol2!!! Shocked
Back to top Go down
jhs8285
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 110
Join date : 2012-03-16
Location : Batu Pahat - Bangi - Ampang

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Fri Aug 10, 2012 9:59 am

ni mcm kes aku je...huhu

http://symforumclub.forumotion.com/t555p75-salam-perkenalan-sym-owner

mse motot aku tu, siap antar segambut lagi, pomen ckp ada fius blow, sbb tu bateri tak recharge.......
Back to top Go down
jhs8285
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 110
Join date : 2012-03-16
Location : Batu Pahat - Bangi - Ampang

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Fri Aug 10, 2012 10:03 am

beli kat kedai mana bro?? confused
Back to top Go down
haudycarlos666
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 35
Join date : 2012-07-04
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Fri Aug 10, 2012 10:13 am

Smua dia dh check tp sama gak. Beli kat kuantan, kedai waja turbo
Back to top Go down
haudycarlos666
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 35
Join date : 2012-07-04
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Fri Aug 10, 2012 10:20 am

Arini byk lemak dibakar. Dr kedai g masjid 1/2 jam menapak. Pas smbyg nak g keje dkt 20 minit tggu taxi tp xde. Kalau ada pun diaorg xnak psl jln jemmed giler. Set2 org minyak tganu turun kuantan shopping. Last2 menApak lg g keje dlm 3 km. 1/2 jln bos tel tnya napa xmasuk lg psl dh 245, masuk kol 230. Bila dia tau jln kaki dia pulak ckap " kau balik jer lah" abik je ful day leave psl kalau sampai dlm kol 3, 515 dah balik. So xproductive keje less than 2 jam tp kira 1/2.

So nie smbil jalan2 tulis dlm forum nie. Kena kuar kwsan bndar skrt nak cr taxi
Back to top Go down
haudycarlos666
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 35
Join date : 2012-07-04
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Fri Aug 10, 2012 10:28 am

jhs8285 wrote:
ni mcm kes aku je...huhu

http://symforumclub.forumotion.com/t555p75-salam-perkenalan-sym-owner

mse motot aku tu, siap antar segambut lagi, pomen ckp ada fius blow, sbb tu bateri tak recharge.......

Sama lar cerita. Masa tu mesti mileage dlm rendah lg.
Td puas dok buka forum nie belek satu2 to xjmpa pulak. Mgkin psl ingatkn dlm bhgian technical, so x cr ler kt bahagian lain
Back to top Go down
jhs8285
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 110
Join date : 2012-03-16
Location : Batu Pahat - Bangi - Ampang

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Fri Aug 10, 2012 10:46 am

huhu mmg nasib la bro.... dlm kes aku, mmg aku salahkan pomen 100%...
kesilapan mse wiring alarm....ni klau smpat aku nk dtg kedai tu balik, nak mntk dia kemaskan wiring...wyar terjulur kt tepi tu....
mmg lpas ni jadikan pengajaran la, nk wiring, p kdai yg betul2 expert....jgn main sambung try & error je, yg bawaknya kita!!

apa2 pun bnyakkan bsabar dibulan pose ni.... drunken

nnti dh jmpe solution, sila2 lah update yek... sunny
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Fri Aug 10, 2012 11:20 am

hmm..sebab tu la aku tak berminat nak pasang alarm...ganggu wiring lain... cuma buat lampu fog dan running light aje....Alhamdulillah tak de masalah, cuma mau jaga saja.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
jhs8285
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 110
Join date : 2012-03-16
Location : Batu Pahat - Bangi - Ampang

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Fri Aug 10, 2012 11:34 am

tgk pomen yg buat gak koji, klau yg pakar tu pasang, insyaAllah xde pape...
ni, buat dari mlm, sambung ke siang aku dtg tengahari (call dulu tanya dah siap lum), last2 aku sampai si pomen tgh tkedek2 sambung tu sambung ni xsudah2, sampai ke petang!

mmg xpuas ati aku dgn wiring dia...aku pasang wiring pn sbb nk extra secure...n niat lain, moto 'power' kacak tmbah alarm lg la umphh...rupanya arghhhh..!! Suspect affraid

xpe la, kita tggu mmber kita ni apa masalah sipot dia.... confused
Back to top Go down
haudycarlos666
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 35
Join date : 2012-07-04
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Fri Aug 10, 2012 1:31 pm

Syukur Alhamdulillah kali kedua...
masalah selesai...mmg sama cam koji ckp td, wire longgar
abis semua pomen check satu2

last2 jumpa kat wire dr rectifier yg longgar
mula2 tel pomen ckp psl fius, tp dia kata semua ok

tp yg xbestnya xtgk msa dia dpt troubleshoot psl dah balik umah
bila dtg kedai, semua dh siap....

banyak sungguh dugaan hari nie...
Back to top Go down
haudycarlos666
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 35
Join date : 2012-07-04
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Fri Aug 10, 2012 1:38 pm

tp rasenya mungkin ada kena mengena dgn wiring kot psl kalau pomen klentong pun, bukan kita tau psl xnampak. psl mmg ada tambah alarm

pomen nie pung mgkin tension kot psl kit adok monitor jer keje dia, siap abik gambar lg mana yg patut.



Back to top Go down
jhs8285
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 110
Join date : 2012-03-16
Location : Batu Pahat - Bangi - Ampang

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Fri Aug 10, 2012 6:02 pm

Syukur la motot ko dh sihat...
aku lak,smenjak 2 3menjak ni,xde la problem serius kat evo jadian aku ni...

Masalah yg belum settle, bila start enjin, icon bateri kat meter mcm bkelip2...ntah dh malas aku nk layan,selagi elok jalan je...

N baru aku perasan 2 3minggu ni, moto aku xpayah tarik brek, picit je boleh idup...pelik jgk mula2,tp dh xlarat nk buat pe...janji moto jalan...ntah apa yg short circuit ntah...aku lak sblum ni mmg dh tabiat tarik brek baru tekan starter....




Back to top Go down
haudycarlos666
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 35
Join date : 2012-07-04
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Sat Aug 11, 2012 10:52 am

jhs8285 wrote:
Syukur la motot ko dh sihat...
aku lak,smenjak 2 3menjak ni,xde la problem serius kat evo jadian aku ni...

Masalah yg belum settle, bila start enjin, icon bateri kat meter mcm bkelip2...ntah dh malas aku nk layan,selagi elok jalan je...

N baru aku perasan 2 3minggu ni, moto aku xpayah tarik brek, picit je boleh idup...pelik jgk mula2,tp dh xlarat nk buat pe...janji moto jalan...ntah apa yg short circuit ntah...aku lak sblum ni mmg dh tabiat tarik brek baru tekan starter....





sama lagi masalah...
slama nie xperasan pong psl tabiat yg sama
bila baca pg td trus try check
mmg engine leh start xyah tekan break
aduuhhhh...sakit lak kepala si saripah nie
nak kena antar lg kat kedai
selagi ada warranty selagitu kena claim
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Sat Aug 11, 2012 9:39 pm

motor aku kena tarik break baru leh start..bukan memang kena tarik break ke bro?>
Back to top Go down
haudycarlos666
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 35
Join date : 2012-07-04
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Sun Aug 12, 2012 4:30 am



Tarik, bukan tekan
Salah lsk pulak Embarassed
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Mon Aug 13, 2012 3:49 am

Kesimpulannya :

Sila check wiring, sama ada fius atau penyambung wiring lain.. jika semua okay, sila check rectifier dan bateri.

Itu aje Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Mon Aug 13, 2012 4:15 am

biasanya kalau pasang alarm, pomen akan disable sensor kt brake tu.
so bleh start enjin tanpa perlu tarik brake. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
haudycarlos666
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 35
Join date : 2012-07-04
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Mon Aug 13, 2012 4:47 am

Mie-G wrote:
biasanya kalau pasang alarm, pomen akan disable sensor kt brake tu.
so bleh start enjin tanpa perlu tarik brake. Smile

iye tak iye gak ek....
kalau sensor ada lg camner nak start engine pakai remote...
nape ler ambe xterpikir.. Laughing
thank Mie-G

maknyanya bini ambe ini sihat walafiat lar..
selesai satu masalah Very Happy

Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Mon Aug 13, 2012 7:33 am

begitulah seadanya....

klu pakai alarm...start tak paham tarik brek.
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Mon Aug 13, 2012 10:17 am

syabas ujian dilalui dengan tabahh...
semuga masalah bateri charge tak charge ni tidak berulang.

saya punya bateri kebetulan suda sampai nyawa ikan...lama sangat siput tak idup sebab diabaikan (rider injured...dok kat kampung aje berminggu2).

tengah cari jumper cable nak wat cpr pulak cuti raya nanti.
Back to top Go down
nasrah_m
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2011-09-07
Age : 41
Location : Sungai Buloh

PostSubject: Indicator Bateri Blinking   Mon Sep 17, 2012 7:04 am

Salam....

Motor aku indicator Bateri selalu blinking...adakah itu tanda2 rectifier dah kong @ tanda2 rectifier nak kong... ada sesiapa tahu harga rectifier tu brapa harga.. @ sesiapa yng nak tolak rectifier SYM200,PM aku Nash 0196553244... amat2 memerlukan....
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Tue Sep 18, 2012 11:25 am

As salam,
Scoot saya pun kena semlm. Minyak tak perah (tgh slow masa tue), tapi meter smpai 160, RPM maksimum. 2 lampu (tau tau lampu aper, bwh perkataan sym), dok terus menyala (tak kelip) smpai padam. Masa meter naik dan turun, lansung tak bleh start.

Bila meter dah turun (kat 1 minit), try godek bwh lampu. Sbb penah kena masa bwk scoot bwk balik dari kedai dulu, salesman tunjukkan... start balik.. AlhamdulilLAH...

Bawak gi MForce tadi, pomen nama Din bgtau takde aper2... Confius gak..
Cammana pun mmg okey dari semalam, smpai gi shah alam tadi... takde ape2

Otai2 ade komen tak...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Wed Sep 19, 2012 4:15 am

lampu batery blinking ada kemungkinan jgk cable sambungan ke bateri xketat atau longgar.
biasanya kalau rectifier kong, lampu tu akan menyala jer, xberkelip2.
rectifier tu regenya rm130 kot skrg.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Wed Sep 19, 2012 5:59 am

rectifier dalam gerenti ke bro Mie-G?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Wed Sep 19, 2012 12:01 pm

rizaly96 wrote:
rectifier dalam gerenti ke bro Mie-G?
yups!
kalau blm cukup setahun umur motor atau under 10,000KM, bleh p claim kt MForce.
free of charge jer tukar.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati   Today at 8:48 am

Back to top Go down
 
Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati
» RPM meter biol
» Demak DForce 160cc - Apa pendapat anda..?
» Meter Minyak Pening
» Regulator Rectifier VTS 200 hangus

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: