Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 redah ujan, semput dan mati...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: redah ujan, semput dan mati...   Tue Dec 13, 2011 3:46 pm

ptg td siput ni buat hal plak, tgh ride dlm ujan, tiba2 power loose, senggut2 , pas tu terus drop, enjin mati, bila start balik, boleh idup, tp bila pulas throtle, terus mati, Tunggu dalam 5 minit, start balik, boleh jalan....kena buat 2, 3 pit stop gak td, menjelang nak sampai umah...agak2 apa masalah siput ni...mileagr baru 10k , baru tukar rectifier kat segambut ari tu..
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Dec 13, 2011 5:42 pm

Tuan tunggu pakar2 bg idea... Dulu ada kes suis kat stand punca tak boleh start.
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Tue Dec 13, 2011 5:53 pm

sama la kita azhar.ptg tadi pun meredah hujan lebat.dari setapak sampai le rawang.tp saya bernasib baik sebab enjin dan condition motor x buat hal.tip top samapi rumah.saya mmg jenis kalu ujan x berhenti.sarung baju hujan terus ke destinasi.malas nak tunggu2.dah 4-5 kali saya amalkan dengan vts ni,alhamdulillah ok je. mileage baru 13k dan x pernah tukar rectifier..
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Wed Dec 14, 2011 3:51 am

peh!! misterius??!

redah hujan mati enjin. saspen baca ni.
redah banjir kat depan library negara smlm ker?

emm.... intake air kat bawah seat.. ade possible ayer terpecik masuk ikut air intake?... tak mgkin rasenyer..

kalu simtom mati enjin selalu ni ...kalutak silap coil jer problem...
anyway, gosok2 dulu sesungut siput ni pepagi ni. takut sejuk sebab hujan smlm.
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Wed Dec 14, 2011 8:34 am

sebelum ni dah selalu gak redah ujan,ok jer, mungin tak plug coil kat bwh tyar tu, terkena air, dan api jadi x cantik....pagi ni diy sket...dah balut coil dan plug cap dgn tape hitam tu, harap2 itu lah masalahnya, takut gak sebab hari2 travel hway seremban....
Back to top Go down
bobbybold
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-11-26
Age : 38
Location : Puchong - Cyberjaya - Kuala Lumpur - Pontian

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Wed Dec 14, 2011 4:18 pm

Ishks.. Sebelum ni nouvo s aku selambe jer redah hujan.. sampai x nampak jalan.. takkan siput ni kalah ngan hujan kot.. bahaya ni.. ada lagi ke yg pernah kena.. share la pls.. hehehehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com\motec
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Wed Dec 14, 2011 5:22 pm

satu lagi tips..

Pada sesiapa yang pakai alarm dengan immobiliser.. kalau ride dalam hujan, pastikan remote tu diasingkan letak dalam beg ke.. seluar ke.. asalkan remote tu tak basah.
Aku dah kena masa ride solo kat area antara Bidor ke Teluk Intan, dah la tengah malam gelap ngan hujan lebat. Tiba tiba moto shutdown tengah sedap merembat dalam hujan. Cuak gak dengan kiri kanan hutan.. Gelap tak de cahaya bulan pun sbb awan hujan atas kepala. Masa tu seribu perkara aku fikir.. Nak tolak ke, nak lepak ke, nak bukak moto tengah hujan lebat.. keta pun tak de yang lalu.. pergh!!
Tengah dok fikir pasal elektronik, CDI, api, spark plug, caburetor, etc.. Tiba tiba alarm bunyi tanpa aku usik apa apa.. baru aku perasan remote tu basah kena air hujan.. So terus aku teringat immobiliser. Alarm terus triger ON & OFF ulang ulang.. Aku agak remote dah short kena air. Lampu kat remote pun dah nyala je. Masa tu aku nak buang jauh jauh remote tu rasa sayang lak. Kalau tak buang nanti Alarm on, aku tak leh start moto.. Dilema betul..

apa pun.. seronok bila ingat balik..

Tapi hang punya problem ni.. pada pendapat aku lah yea. Sebab hang ride dalam hujan, benda ni jadi.. jadi kita fikir air..
bila hang kata tiba tiba power ilang, senggut senggut pas tu enjin mati..
tapi enjin boleh start balik.. bermakna api ada.. api OK..
bila pulas throttle enjin mati.. bermakna caburetor tak balance.. mungkin disebabkan ada air..? sbb kalau tak pulas throttle enjin bleh idle.. kena check kat caburetor. Kena check link yang boleh menyebabkan air masuk.. i.e = airfilter, vacuum hose, etc
Tapi kadang kala kalau spark plug short pun boleh jadi symptom yang sama.. mungkin spark plug short disebabkan air? tidak pasti.. hang kena gi buat troubleshoot satu satu tengok benda ni.. tapi paling mudah.. hang bawak je gi bengkel. Very Happy
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Thu Dec 15, 2011 4:00 am

motor aku ni x pasang alarm pun,
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Thu Dec 15, 2011 5:52 am

check carburator...plug coil... & few wiring place... klu kes camni better bawak gi workshop... so bole check in details utk beberapa kemungkinan...

recomended pgi Man Sheng...
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Thu Dec 15, 2011 6:38 am

Bila dah settle.. Jgn lupa kongsi apa sebab ia berlaku. Pengalaman tak boleh nak beli ni.
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Thu Dec 15, 2011 7:40 am

baru balik dr man seng ni, service cvt, tukar dr pulley...dah 10k , x penah svc lagi... tya pomen tu, dia ckp carb masyuk air..tapi dari mana ya... tapi kalau ikut pendapatan aku, x mungkin masyuk air, kalau masuk air, sah x leh start langsung, sb myk+air ,x leh letup punya, ingat nak lari ke segambut, tp mcm x sempat.. buat masa ni, tawakkal ajer ...
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Thu Dec 15, 2011 7:59 am

air masuk sikit jer dlm carb tu...

sy biasa kena kt moto jaguh sy...kalo redah ujan lebat / lopak air, kompom semput2 & kengkadang enjin mati...

kalo jd camtu (enjin mati), ubat dia senang je, sy lepak tepi jalan (berteduh le kalo ujan), kena rokok sebatang dua (dlm 15min)...pehtu start balik, masuk gear, jalan...mmg ada semput2 skit lg tp dlm seminit mcm tu, kompom ok...

jaguh ngan siput mmg moto lain segmen tp sistem carb tetap sama kan kan kan... albino
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Thu Dec 15, 2011 8:22 am

hahaha..sebelum siput ni, aku makan jagung gak, x penah plak jad camtu, tapi kalau jadi, betullah berhenti tepi jalan, isap rokok sebatang, start balik...jalan...kalau aku jenis x merokok , aku nak hisap aper..hisap ekzos...kalau dekat kat bwh jambatan ok lah gak... kalau kena hway sban - kl.... hisap tangis la jawab nya..
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Thu Dec 15, 2011 8:47 am

azhar wrote:
baru balik dr man seng ni, service cvt, tukar dr pulley...dah 10k , x penah svc lagi... tya pomen tu, dia ckp carb masyuk air..tapi dari mana ya... tapi kalau ikut pendapatan aku, x mungkin masyuk air, kalau masuk air, sah x leh start langsung, sb myk+air ,x leh letup punya, ingat nak lari ke segambut, tp mcm x sempat.. buat masa ni, tawakkal ajer ...

lorrrrr... apsal x di servis carburator tu skali... Razz ...kejap je pun... dah alang2 pegi... air masuk dlm carburator skit motor bole start lg bro & bole jln ... cuma jd cam minyak terputus ...bkn masuk air byk... klu masuk air byk ye la x leh jln... Very Happy ...klu kita bukak carburator tu...klu nampak mcm ketulan telur katak tu confirm la air masuk...

Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Thu Dec 15, 2011 9:41 am

Cer bagi kemungkinan yg boleh menyebabkan air masuk dlm carb? Ke masa isi minyak, motor basah air menitik masuk. Kalau masa redah hujan, air tu masuk ikut mana?
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Thu Dec 15, 2011 10:01 am

BKW6025 wrote:
Cer bagi kemungkinan yg boleh menyebabkan air masuk dlm carb? Ke masa isi minyak, motor basah air menitik masuk. Kalau masa redah hujan, air tu masuk ikut mana?

aku just kasi 2 kemungkinan je...selain dr yg di atas...

1)hujan yg lebat... tp dok pi redah jugak... especially bila redah air bertakung atas jln... kita x tau berapa kuat percikan yg akan kena ke carburator...yg ni nasib... ada yg ok ada yg x...tp aku redah je...

2)masa basuh motor... klu yg dok slalu cuci kat car wash ke... pesan la kat pekerja2 situ jgn tembak direct ke carburator... pressure air yg kuat bole menyebabkan air masuk...

nk tau air masuk ikut mana?... hehehe... bahagian sebelah kiri carburtor... bukak seat klu nk tgk...

just for info... enjin kita bole di basuh enjin... tp jaga bahagian kiri carburator tu...

lagi 1... utk kengkawan yg dah pasang vacuum... ni pun salah 1 punca... titisan lebihan wap dr tiub terlepas ke carburator... ada yg dah kena ye kwn2... Wink

Back to top Go down
MerbahSYM
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-09-19

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Thu Dec 15, 2011 10:07 am

dulu den ponah kono mcm nie....tp bukan kono kek sym ..kono kek elegen den...den parkir open...so mlm tue hujan yg lobek amek...sok tue start muto jln....elok yo dlm 2km..blurrrr...blurrrrr...peh tue mampuih.....topi heway nie....try start maun lak deh idup....pulas yo trotel mampuih...ok...den nyalo an ghokok setabang start injen...abih yo ghokok try puleh ...ok dah...jalannn...bedosup poei eh....blk ghumah parkir tompek samo...
ketontuan Allah...mencughah laei ujan...pg sok tue start muto jln...dlm 2km gak jd bondo yg samo...tp kali nie start pun x maun deh....dah beloncor kotiak try start...den nekad tolak la muto tue poie bengkel....mampuih menolak eh....spi kodai...pomen bukak kaberetor..tu dio...beghonang air dlm tue....ntah daghi mano masuk pun x paham....pomen tue koba mungkin air masuk daghi trotal tue...ado pendapat lain kek cap minyak...tp lopeh kejadian...den amik baju ujan lusuh den buak penutup muto...lgsg x jd dah kejadian air masuk kaberator....
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Thu Dec 15, 2011 10:11 am

MerbahSYM wrote:
dulu den ponah kono mcm nie....tp bukan kono kek sym ..kono kek elegen den...den parkir open...so mlm tue hujan yg lobek amek...sok tue start muto jln....elok yo dlm 2km..blurrrr...blurrrrr...peh tue mampuih.....topi heway nie....try start maun lak deh idup....pulas yo trotel mampuih...ok...den nyalo an ghokok setabang start injen...abih yo ghokok try puleh ...ok dah...jalannn...bedosup poei eh....blk ghumah parkir tompek samo...
ketontuan Allah...mencughah laei ujan...pg sok tue start muto jln...dlm 2km gak jd bondo yg samo...tp kali nie start pun x maun deh....dah beloncor kotiak try start...den nekad tolak la muto tue poie bengkel....mampuih menolak eh....spi kodai...pomen bukak kaberetor..tu dio...beghonang air dlm tue....ntah daghi mano masuk pun x paham....pomen tue koba mungkin air masuk daghi trotal tue...ado pendapat lain kek cap minyak...tp lopeh kejadian...den amik baju ujan lusuh den buak penutup muto...lgsg x jd dah kejadian air masuk kaberator....

+1
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Thu Dec 15, 2011 10:28 am

MerbahSYM wrote:
dulu den ponah kono mcm nie....tp bukan kono kek sym ..kono kek elegen den...den parkir open...so mlm tue hujan yg lobek amek...sok tue start muto jln....elok yo dlm 2km..blurrrr...blurrrrr...peh tue mampuih.....topi heway nie....try start maun lak deh idup....pulas yo trotel mampuih...ok...den nyalo an ghokok setabang start injen...abih yo ghokok try puleh ...ok dah...jalannn...bedosup poei eh....blk ghumah parkir tompek samo...
ketontuan Allah...mencughah laei ujan...pg sok tue start muto jln...dlm 2km gak jd bondo yg samo...tp kali nie start pun x maun deh....dah beloncor kotiak try start...den nekad tolak la muto tue poie bengkel....mampuih menolak eh....spi kodai...pomen bukak kaberetor..tu dio...beghonang air dlm tue....ntah daghi mano masuk pun x paham....pomen tue koba mungkin air masuk daghi trotal tue...ado pendapat lain kek cap minyak...tp lopeh kejadian...den amik baju ujan lusuh den buak penutup muto...lgsg x jd dah kejadian air masuk kaberator....
...mangg aiii... osah sebijik cam masaelah den ni... tp dokek mano pulak air tu masuk
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Thu Dec 15, 2011 10:34 am

MerbahSYM wrote:
....dah beloncor kotiak try start...


umang aii....

starter dah mampuih ko?

tondang kaki ko, tondang tangan?


bounce Very Happy bounce bounce Laughing bounce Laughing bounce Laughing Laughing Laughing
Back to top Go down
MerbahSYM
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-09-19

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Thu Dec 15, 2011 10:41 am

punat tokan tokan guna...tondang tondang pun guno...itu yg mencughah poloh kluar tue...
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Thu Dec 15, 2011 3:45 pm

BKW6025 wrote:
Cer bagi kemungkinan yg boleh menyebabkan air masuk dlm carb? Ke masa isi minyak, motor basah air menitik masuk. Kalau masa redah hujan, air tu masuk ikut mana?

kalau moto biasa yang lubang tangki petrol tu kat atas.. kalau tak kena gaya,
1. mungkin getah lining kat penutup tu dah keras.. air boleh masuk ke tangki.
2. mungkin penutup tu dah rengang atas sebab sebab tertentu, pun air boleh masuk ke tangki.
3. saluran lain di kaburator.. kalau ada yang longgar, kemungkinan air masuk jugak.
4. airfilter pun boleh jugak kalau tak rapat ikatannya atau pun air terpercik masuk melalui lubang induction.

kadang kala, basuh moto pun boleh menyebabkan air masuk. symptom dia, enjin boleh start, boleh idle tapi kalau kita pulas throttle, enjin sebu atau mati.
kalau enjin kuat (SBK), kita bleh ram je sampai air tu ikut petrol terbakar skali. Tapi kalau enjin kurang kekuatan, kena bukak kaburator untuk buangkan air yang bertakung didalam kaburator.

Very Happy
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Fri Dec 16, 2011 4:44 am

aku rasa dah jumpa mana problem sebenarnya... ari tu saja gatal2 tambah hos vacum , bagi terjulur sket ke bawah... mungkin masa redah ujan, air melekekat kat situ, jadi semput lah carb, mungkin x sampai tahap sedut dalam carb lagi, sebab hos vacum tu, x bleh tersumbat..


Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Mon Mar 19, 2012 11:48 am

suka baca topik ni...
sebab elegan ambe ada simtom seumpama - tapi tak konsisten.
kadang redah hujan sepoi2 bahasa, terus mkong.
kadang redah hujan ribut tropikana petaling jaya, tapi hidup segar bugar je...

apa pun, try juga berenti hisap rokok (org lain ler isap rokok...aku tak merokok) pastu start. kadang-kadang jadi kadang-selalu tak jadi.

dah dua kali ngangkut guna pikap ke bengkel. sedehhhh....pi bengkel pulak takde apa problem pun. turun pikap, crank punya crank terus idup....puit....

hmmm.... pale
Back to top Go down
noriminm
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2012-03-19
Location : Shah Alam, U10

PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Mon Mar 19, 2012 11:56 am

sy skg pakai COMEL jer, dulu penah gak jadi camni..pegi bengkel,servis karburetor,pastu tukar plug..smpai skg OK. Sy rasa yang terbaik kalau boleh time ujan lebat tak yah la nak mengharung air..baik kita lepak minum air dulu. Smile
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: redah ujan, semput dan mati...   Today at 8:45 am

Back to top Go down
 
redah ujan, semput dan mati...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» redah ujan, semput dan mati...
» VTS 200 Randuk Air Terus mati
» Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati
» Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: