Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Fri Jul 13, 2012 4:55 pm

Assalamualaikum...ambe ni baru kat sini..Ambe ni belum ada VTS lagi..Ambe ni baru je bercadang nak beli SYM VTS 200 Special edition..So ambe benar2 mengharapkan pertolongan dari para sahabat untuk memberi pendapat kepada ambe..Apa kelebihan dan kekurangan VTS 200 ni..dan ambe ni dok area Sentul,so mana kedai terbaik yg ambe leh gi survey..Motor ni ambe bercadang nak bawak gi kerja dari Sentul ke Shah Alam..Harap kawan2 dapat la memberi tunjuk ajar pada ambe yg kekurangan ilmu ni tentang servis,harga dan segalanya..Ambe ni ibarat kain putih yang belum diwarnakan lagi..hehe....sebelum ni ambe pakai Elite 150,tapi dah KO dah kat stor blakang umah..
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 80
Join date : 2012-01-18

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Sat Jul 14, 2012 3:43 pm

salam,

bagi saya, vts200 pun dh cukup.
tak payah buang duit beli vts250 sebab ia hanya scooter yg tiada beza dari saiz dan fungsi, hanya berbeza zekadar enjin.
tetapi kalau beli mmg suka dgn spec sebuah scooter dan ingin pakai lama, eloklah beli vts250i.

vts200 sebuah scooter yg mantap..
tahan lasak dan mudah diselengggara...
mudah ditunggang...kadang2 rasa tercicir sbb speed hanya boleh cecah 130 kmj sahaja...dan agak boring kalau peerjalanan atas lebuhraya dan jarak jauh...

saya insyaallah akan upgrade moto saya dari vts 200 ke naked..
Back to top Go down
pahat
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 188
Join date : 2012-01-23

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Sat Jul 14, 2012 4:37 pm

x buang duet kalu beli Evo250i .... cheers
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Sat Jul 14, 2012 5:19 pm

tapi vts 250i tu jauh sangat harganya dari vts 200 kan...tadi dah gi survey2..ada kedai yg tekan mahal..kalau on the road ada yg tekan harga sampai rm11350...ada yg letak RM10230..yg sebenarnya brapa harga standard dia ye?
Back to top Go down
Razif Yusof
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 148
Join date : 2011-07-04
Age : 85
Location : Bayan Lepas, Penang

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Sat Jul 14, 2012 7:50 pm

Semuanya terpulang kepada pemilik...


Guna scoot ni utk apa? Jarak perjalanan harian?

VTS 200.. top speed 130kmj, harga ok, spare part pun harga ok.

EVO250 ... top speed 160kmj, harga leh tahan mahal, dan yang pasti
spare part maybe double atau triple dari VTS200..

So.. tepuk dada..
Back to top Go down
http://www.FB.com/razifsym
redcylon
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 23
Join date : 2012-07-04

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Sat Jul 14, 2012 8:51 pm

Mmmm...sebenarnya dok tanya VTS 200 and 200 SE kot, takdak mention 250i. Rasanya harga standard 9500 keatas, SE tambah lagi seribu.
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 80
Join date : 2012-01-18

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Sun Jul 15, 2012 2:38 am

warcrank wrote:
tapi vts 250i tu jauh sangat harganya dari vts 200 kan...tadi dah gi survey2..ada kedai yg tekan mahal..kalau on the road ada yg tekan harga sampai rm11350...ada yg letak RM10230..yg sebenarnya brapa harga standard dia ye?
[left]

harga yg tuan letak tu harge vts200 se.... vts250i harganya 16k ke atas..

untuk soalan pembuka topik, vts 200 sgt berbaloi....terbaloiiii....
n bela murah....
servis biasa bwh rm 50 ja...
kena jaga belt n tayar..

Back to top Go down
blizzard95
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 39
Join date : 2012-06-22

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Sun Jul 15, 2012 5:24 am

Mmg terbaloi vts 200... Nak short or long distance pun ok...takde cuma kesabaran penuggang...parts dah berlambak dan boleh dikatakan murah compared to Evoi...
Nak bukak sistem vts200 kalu breakdown pun senang in case belt putus..
Terpulang pada tuan....
Sekian dari saya
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Sun Jul 15, 2012 5:49 am

trima kasih kerana cadangan dan tunjuk ajar dari para sahabat...tapi nak tanya lagi ni,DR Pulley dgn CVT tu apa ye?
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Sun Jul 15, 2012 5:51 am

encik razif yusof...ambe guna motor ni untuk gi kerja dari sentul ke Shah Alam.jarak perjalanan lebih kurang 80KM sehari...sesuai x ambe gunakan VTS 200 ni?
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Mon Jul 16, 2012 4:16 am

warcrank wrote:
trima kasih kerana cadangan dan tunjuk ajar dari para sahabat...tapi nak tanya lagi ni,DR Pulley dgn CVT tu apa ye?

DR pulley tu jenama Pulley atau roller, CVT: Continuously Variable Transmission, melibatkan belt, pulley, auto clucth dan sbgainya.....bley google macamana fungsinya
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Mon Jul 16, 2012 4:31 am

sym 200 sudah..terbaek.. Twisted Evil
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Mon Jul 16, 2012 6:44 am

Orait...dah booking VTS 200 dah...here i come...Hoyyyeah...
Back to top Go down
Pulasje
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2012-06-20
Age : 38
Location : Taman Jasa Perwira, Batu Caves

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Mon Jul 16, 2012 6:49 am

warcrank wrote:
Orait...dah booking VTS 200 dah...here i come...Hoyyyeah...
Tahniah! cheers aku tumpang gembira bro.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Mon Jul 16, 2012 9:44 am

warcrank wrote:
Orait...dah booking VTS 200 dah...here i come...Hoyyyeah...
booking kt mana?
brp rege?
warna apa? Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Tue Jul 17, 2012 2:33 am

ambe book warna grey..kelabu..ambe book kat sentul bro..ambe nak tanya...insuran setahun biasanya brapa?sebab tokey kedai tu britau ambe 1st party dalam 400lebih
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Tue Jul 17, 2012 4:25 am

ambe amik warna Grey...kat sentul..lagi 2 minggu sampai kot
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Tue Jul 17, 2012 5:19 am

brp rege kedai kt sentul bagi?
btl latu insurans dkt2 rm400.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
luxdream
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 65
Join date : 2012-01-19

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Tue Jul 17, 2012 5:51 am

warcrank wrote:
ambe amik warna Grey...kat sentul..lagi 2 minggu sampai kot
ngape tak gi kedai yang ada ready stock moto nye..?sebab 2 mingu tu buleh mengakibatkan kegelisahan jiwa..kedai area Setapak nmpak banyak stock VTS..saya amek VTS SE saya kt Setapak..harga tunai RM10200.00(komplet on d road)..
Back to top Go down
Shah_Sepat
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 76
Join date : 2012-05-31

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Tue Jul 17, 2012 7:09 am

yerlaaa...kedai x der stok ..selalu cakap seminggu..boleh makan masa sampai sebulan atau 2 bulan wooo..aku dah kenaa
Back to top Go down
Razif Yusof
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 148
Join date : 2011-07-04
Age : 85
Location : Bayan Lepas, Penang

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Tue Jul 17, 2012 7:11 am

warcrank wrote:
encik razif yusof...ambe guna motor ni untuk gi kerja dari sentul ke Shah Alam.jarak perjalanan lebih kurang 80KM sehari...sesuai x ambe gunakan VTS 200 ni?

Sesuai sangat... Pergi balik 160km kan..?
Minyak pun jimat.... Congrats.. cheers
Back to top Go down
http://www.FB.com/razifsym
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Tue Jul 17, 2012 8:59 am

on the road tu termasuk insuran dgn road tax skali ke?
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Tue Jul 17, 2012 9:02 am

saya pilih yg mana paling murah..sebab yg ready stock agak mahal sket
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Tue Jul 17, 2012 9:19 am

tahniah!...saya pon tompang gumbira.

setakat jarak perjalanan harian tu, nampak gaya memang ok. saya sendiri berulang antara 100 km sehari...dan 500 km pada hujung minggu (samada kajang-segamat-kajang atau kajang-ipoh-kajang)

ada yg telah menggunanya lebih jauh juga.
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Wed Jul 18, 2012 7:48 am

Nak berkongsi nih. 5 Ogos 2012 ni genap VTS saya 2 tahun. Berikut adalah kos yang saya dah keluarkan untuk scooter ni untuk tempoh berkenaan. (Tak termasuk tukar minyak hitam)

1) Belting RM98
2) Roller RM44
3) Upah Pasang RM25

semua ni masa mileage >15k.

4) Tayar belakang RM115, mileage >16k
5) Bearing tayar depan pecah RM12 - Jun 2012
6) Plug RM12 - masa scooter umur setahun.

Jumlah lebih kurang = RM306 untuk 2 tahun.

Minyak hitam tukar setiap 2k-3k. (3 kali tukar kat kedai. yang lain tukar sendiri guna baki minyak enjin kereta semi sintetik. Alhamdulillah tiada masalah.
Minyak gear - Beli minyak gear maxoil 1 liter, isi sendiri sampai sekarang tak habis lg. Harga tak sampai RM20 sebotol. Kena keluar modal beli spanar n botol yang ada muncung panjang dan tajam.

Alhamdulillah bateri tak pernah buat hal lagi.


Perkongsian ini bagi mereka yang inginkan penjimatan.

Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Today at 5:07 pm

Back to top Go down
 
Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...
» TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200
» Looking for a good Para + Poison Bowgun combination
» CADANGAN RIDE KE CAMERON HIGHLAND
» Cadangan Outing Mandi-Manda Air Panas Felda Sg. Klah, Sungkai Perak.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: