Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 kenapa dR Pulley tahan lama

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 9:21 am




Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 9:48 am

Tahan lama dari segi apa bro..??
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 9:55 am

Sila bro Azhar buat explanation pasal gambar di atas, kenapa ia tahan lama supaya kawan2 lain dapat faham, tambah lagi newbies... info yg berguna Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 10:01 am

alamak ..kamu ni semua..takkan x nampak tanda bulat tu.. bila high speed... design roller dr pulley x kena garu dgn ramp plate
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 10:04 am

azhar wrote:
alamak ..kamu ni semua..takkan x nampak tanda bulat tu.. bila high speed... design roller dr pulley x kena garu dgn ramp plate
Jgn mare ek... woo baru faham...hehehe

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 10:24 am

Pasal apa sym stended tak design mcm drpulley .. musykil gak.. Very Happy
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 10:25 am

Faz wrote:
Pasal apa sym stended tak design mcm drpulley .. musykil gak.. Very Happy
Engineer malas nak pikir... buat bulat sudah Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 10:32 am

azhar wrote:
alamak ..kamu ni semua..takkan x nampak tanda bulat tu.. bila high speed... design roller dr pulley x kena garu dgn ramp plate

Lagi satu tumpang tanya, apa kaitan berat dengan 'garuan' tu?
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 10:36 am

Faz wrote:
azhar wrote:
alamak ..kamu ni semua..takkan x nampak tanda bulat tu.. bila high speed... design roller dr pulley x kena garu dgn ramp plate

Lagi satu tumpang tanya, apa kaitan berat dengan 'garuan' tu?
'garuan' = geseran kot Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 10:37 am

Begitu lah koji.. silap2 engineer yang sama gak design drpulley tuh... business2 punya hal... Very Happy
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 10:37 am

Faz wrote:
Begitu lah koji.. silap2 engineer yang sama gak design drpulley tuh... business2 punya hal... Very Happy
gitu la gamaknya bro Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 10:42 am

koji wrote:
Faz wrote:
azhar wrote:
alamak ..kamu ni semua..takkan x nampak tanda bulat tu.. bila high speed... design roller dr pulley x kena garu dgn ramp plate

Lagi satu tumpang tanya, apa kaitan berat dengan 'garuan' tu?
'garuan' = geseran kot Very Happy

...garu pun tau...kalau gatal ko buat apa?
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 10:43 am

Faz wrote:
Pasal apa sym stended tak design mcm drpulley .. musykil gak.. Very Happy

...tapi kalau ikut pendapatan aku... dia x efek byk maner pun, sebab ramp plate tu pun bukan static...dia akan silde ke atas kebawah gak, ikut pressure roller tu
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 10:53 am

Betul gak tue... sbb ramp plate tu flexible sikit...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 10:56 am

rizaly96 wrote:
Betul gak tue... sbb ramp plate tu flexible sikit...
tapi kalau bentuk bulat, kelebihan utk dia slip tu agak ketara... kalau Dr. Pulley takde la slip... Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 11:47 am

kalu korg sume prasan..kedudukan roller tu pada keadaan max high speed,
jadi bg mengurangkan garuan pd hujung ram plate..bwkla dgn berhemah..peace
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 12:02 pm

azhar wrote:
koji wrote:
Faz wrote:
azhar wrote:
alamak ..kamu ni semua..takkan x nampak tanda bulat tu.. bila high speed... design roller dr pulley x kena garu dgn ramp plate

Lagi satu tumpang tanya, apa kaitan berat dengan 'garuan' tu?
'garuan' = geseran kot Very Happy

...garu pun tau...kalau gatal ko buat apa?

Heheh bro.. tau la part 'garu' tu.. maksud aku 'berat' pully yang gram2 tu, camne dia bawa kesan kepada 'garuan' tu? Very Happy
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 12:05 pm

koji wrote:
rizaly96 wrote:
Betul gak tue... sbb ramp plate tu flexible sikit...
tapi kalau bentuk bulat, kelebihan utk dia slip tu agak ketara... kalau Dr. Pulley takde la slip... Very Happy

Pencerahan yang baik bro koji.. so kena tukau la gamaknya nih Smile
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 4:09 pm

Sebenar nya memang ada perbezaan, slider lebih tahan dari roller kerana roller lebih mudah terhakis. Bagusnya Dr Pulley ni kerana bahan yang digunakan lebih berkualiti jadi kesimpulannya slider (tak kiralah samada jenama dr pulley ke atau dr coli), ianya memang diakui lebih tahan dari roller weight. Untuk jangka masa yang lama - sebaiknya guna slider
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Thu Dec 27, 2012 5:32 pm

Berkenaan dengan "gram" roller atau slider weight ni memang ada perbezaan nya. Lebih ringan roller atau slider weight memang lebih pickup dan bagus tapi top end tak tinggi berbanding dengan roller atau slider weight yang lebih berat - pickup slow tapi top end lebih cepat dan RPM lebih rendah dan ini lebih menjimatkan minyak. Sekiranya anda selalu travel jauh maka disyorkan menggunakan roller atau slider weight yang lebih berat seperti 15.5 gram anda akan mendapat milage yang lebih baik tapi kalau setakat pusing dalam kawasan bandar (tak long distance) memadailah dengan 13 gram roller weight standard siput kerana anda lebih memerlukan pickup dari kelajuaan (apa guna belah laju kalau asyik dok terserempak dengan traffic light)...
Back to top Go down
mizie7473
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-01-21
Age : 36

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Mon Feb 11, 2013 8:03 pm

Berdasarkan cadangan, utg yg baru angkat sym nie, bila sesuai tukar ke Dr Pulley, selepas beberapa km atau beli aje terus tukar?
Back to top Go down
azree_newsted
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2013-03-07
Age : 35
Location : SEROM 5, LEDANG

PostSubject: mohon pencerahan   Mon Mar 18, 2013 3:27 am

ha a laa...nak tau gak nih...bile mase yg sesuai tukar dr pulley nih?...klar moto dari kodai trus tukar ke mase servis 1000km pertama atau maser 1st servis belting? mohon pencerahan....hehehehe Very Happy Question
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Mon Mar 18, 2013 4:45 pm

aku pon rasa nak try... hujung bln ni dah nak masuk 5000km dah kot..
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Tue Mar 19, 2013 4:34 am

Setakat ni average harga Dr. pulley dlm RM130.
tapi kalu pasang kat MMR Shah Alam harga dlm RM110.
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Fri Mar 22, 2013 1:57 pm

apaizul wrote:
Setakat ni average harga Dr. pulley dlm RM130.
tapi kalu pasang kat MMR Shah Alam harga dlm RM110.

tu harga brg shj atau siap upah ye? ckp je dr pulley eh? ke dr pulley ni ada macam2 variant lain?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: kenapa dR Pulley tahan lama   Today at 5:01 am

Back to top Go down
 
kenapa dR Pulley tahan lama
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» kenapa dR Pulley tahan lama
» Tayar bocor dan penampal
» Dr Pulley slider
» roler dr pulley..untuk evo250i
» Kedai Motor jual Dr. Pulley

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: