Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Lord_Hard
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-07-15

PostSubject: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Fri Jul 15, 2011 9:32 pm

Salam semua,

Nak mintak info pasal guna vts 200 pasal saya baru ambik my vts ptg tadi. Bila tgk manual n dash board ada butang O/R. Manual kata clear the oil reset. Apa guna benda tu ekk??? Lagi satu indicator EFI tu apo bendanya ekk...

Pasal service.. Dlm manual tu dia ada kasi cupon service free Tuk 1000 dan 3000.. Nak guna kat mana tu? Kedai tpt beli atau kat service centre berdaftar...

Tu je dulu tuk kali ni.. Info lain dah baca kat forum...
TQ All...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Sat Jul 16, 2011 5:21 am

For me free service tu macam x berguna je coz yang free adalah labour cost bukannye minyaknye..hehe
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Mon Jul 18, 2011 4:10 am

Lord_Hard wrote:
Salam semua,

Nak mintak info pasal guna vts 200 pasal saya baru ambik my vts ptg tadi. Bila tgk manual n dash board ada butang O/R. Manual kata clear the oil reset. Apa guna benda tu ekk??? Lagi satu indicator EFI tu apo bendanya ekk...

Pasal service.. Dlm manual tu dia ada kasi cupon service free Tuk 1000 dan 3000.. Nak guna kat mana tu? Kedai tpt beli atau kat service centre berdaftar...

Tu je dulu tuk kali ni.. Info lain dah baca kat forum...
TQ All...
pasal kupon tu, boleh guna kt M-Force Segambut dan jugak di kedai tmpt beli motot tu. Kupon tu utk bg free labour caj saja..harga barang2 lain kena bayar sndri..kalau pegi M-Force Segambut berbaloi jgk sbb labour caj kat sana mahal wooo... Very Happy
Butang O/R tu plak, gunanya utk padam lampu change Oil.
Lampu Change Oil tu akan menyala setiap kali sampai 3000km. Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Mon Jul 18, 2011 7:51 am

guna coupon tu untuk servis caj bila servis 1000 dan 3000km, ok la bayaq duit minyak engine dan minyak gear saja...
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Mon Jul 18, 2011 7:22 pm

tambahan sikit hehe...
contoh kt segambut skrg guna minyak rock oil rm33 & minyak gear motul rm15
jumlah rm48 tu je kena bayar upah tuang minyak tk charge Very Happy ni utk first1000km nanti dia koyak satu kupon pastu nanti dh 3000km dtg balik utk full servis yg 2nd kopun tu sekian time kasih........
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Tue Jul 19, 2011 5:54 am

dinsabak76 wrote:
tambahan sikit hehe...
contoh kt segambut skrg guna minyak rock oil rm33 & minyak gear motul rm15jumlah rm48 tu je kena bayar upah tuang minyak tk charge Very Happy ni utk first1000km nanti dia koyak satu kupon pastu nanti dh 3000km dtg balik utk full servis yg 2nd kopun tu sekian time kasih........

semacam la kat kilang SYM ALMA pun..rock oil rm33 dan motul gear rm15...bayaq duit minyak saja..labour charge dia koyak coupon...
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Tue Jul 19, 2011 6:29 am

mkong wrote:
dinsabak76 wrote:
tambahan sikit hehe...
contoh kt segambut skrg guna minyak rock oil rm33 & minyak gear motul rm15jumlah rm48 tu je kena bayar upah tuang minyak tk charge Very Happy ni utk first1000km nanti dia koyak satu kupon pastu nanti dh 3000km dtg balik utk full servis yg 2nd kopun tu sekian time kasih........

semacam la kat kilang SYM ALMA pun..rock oil rm33 dan motul gear rm15...bayaq duit minyak saja..labour charge dia koyak coupon...
kt segambut ni adik beradik dia gak hehe Very Happy ....
Back to top Go down
Lord_Hard
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-07-15

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Sat Jul 23, 2011 6:23 pm

Ok tq all
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Tue Aug 16, 2011 6:34 am

mkong wrote:
dinsabak76 wrote:
tambahan sikit hehe...
contoh kt segambut skrg guna minyak rock oil rm33 & minyak gear motul rm15jumlah rm48 tu je kena bayar upah tuang minyak tk charge Very Happy ni utk first1000km nanti dia koyak satu kupon pastu nanti dh 3000km dtg balik utk full servis yg 2nd kopun tu sekian time kasih........

semacam la kat kilang SYM ALMA pun..rock oil rm33 dan motul gear rm15...bayaq duit minyak saja..labour charge dia koyak coupon...
ALMA adalah kampung aku Taman Selamat..hehehe kilang doa kat To'kun...kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 46
Location : Taman Sri Gombak

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Sat Feb 04, 2012 10:10 am

Assalamualaikum semua,

Saya pun baru dapat vts 200 - silver.


Tapi malang sikit, sebab ada kecacatan sikit,

1. Handle dia senget sikit ( nak gi straight kena sengetkan handle skit)

2. Kat tayar depan tu ada rasa sankut2.

Saya dah g kat Mforce dia cakap masaalah (1.) tak perlu betulkan

sebab sikit sangat sengetnya dan dia cakap tu mungkin

sebab masa transport atas ikat atas lori tak betul.

Dan masaalah kedua pun dia tak tengok langsung.

Cuma dia tukar rectifire kononnya system upgrade.


Ada ke sapa sapa otai yang boleh advise. sebab motor

saya ni masih cacat.


Back to top Go down
fadzliSYM
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 387
Join date : 2011-10-01
Location : kl

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Sat Feb 04, 2012 12:12 pm

jeman wrote:
Assalamualaikum semua,

Saya pun baru dapat vts 200 - silver.


Tapi malang sikit, sebab ada kecacatan sikit,

1. Handle dia senget sikit ( nak gi straight kena sengetkan handle skit)

2. Kat tayar depan tu ada rasa sankut2.

Saya dah g kat Mforce dia cakap masaalah (1.) tak perlu betulkan

sebab sikit sangat sengetnya dan dia cakap tu mungkin

sebab masa transport atas ikat atas lori tak betul.

Dan masaalah kedua pun dia tak tengok langsung.

Cuma dia tukar rectifire kononnya system upgrade.


Ada ke sapa sapa otai yang boleh advise. sebab motor

saya ni masih cacat.



wecome bro.........

cuba pegi check kat kedai man sheng....
peta kat sini

http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php?PHPSESSID=db2f10c09c26d70fd142a28e80b6d500&topic=82731.0

atau cari kedai abg rahim mforce yg dah bukak kedai sendiri...
No phone mekanik Rahim 013-3243986
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Sun Feb 05, 2012 2:47 am

naper xtukar kt kedai yg beli motot tu?
mana boleh jual barang dah rosak!! confused

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 80
Join date : 2012-01-18

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Sun Feb 05, 2012 4:08 pm

moto saya tu ada bunyi kt disc brake depan....tu je takat ni...
meter dh 2000km
Back to top Go down
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 46
Location : Taman Sri Gombak

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Tue Feb 07, 2012 9:56 am

Kedai yang jual motor tu kl ni dia cuma ada show room sahaja.

kedai utama dia kat johor. Memang susah nak gi tukar kat sana. Masa

beli dulu dia cakap, kalau ada apa2 masalah pergi je kat Mforce.

Ingat kan pusat service mforce jenis mesra alam. rupanya tidak.

Saya dah call dia menager kedai tu , dia kata nanti u gi mforce sekali


lagi, i bagi tau mforce menager suruh ambil tindakan. Mungkin rabu ni sy g

sekali lagi dan tengok apa akan jadi.
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Tue Feb 07, 2012 11:24 am

aku kalo dgr bab2 ni yg geram ni..bro, if beli brg baru, better campak balik muto tu kt muka org yg ko amik..psal dioang main lepas tgn je. lagi satu psal M***c*, better bagitau btul2 prob dier sbb tokey dier pandai putar belit sket...kalo aku jadi ko, aku dh suh dioang bagi moto lain!

masalah 1, handle senget sket pon dioang xnak betul mmg xbtul la tindakan dioang..handle satu elemen penting utk handling moto..if pape jadi mse bwak moto tu kan ke susah..

yg dier ckp upgrade rectifire@regulator tu bkn upgrade mne pon psal regulator mmg problem dr kilang!..psal aku dh pnah terkna dlu..seb baik battery x meletop psal overcharged..

pokok pangkalnya, jadi la pengguna yg bijak & ketahui la hak2 sebagai pembeli & pengguna...bijak..bijak(mcm iklan la plak)

kalo x, menyesal satu hari nnt...(mcm aku le..hehe)

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 46
Location : Taman Sri Gombak

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Tue Feb 07, 2012 5:51 pm

Beli moto ni kalau, kau x bayar, kedai x register moto tu untuk

kau, bila payment dah settle baru kau dapat moto tu. Bila

dah dapat, dah merayau sana sini, belek - belek, barulah tau

apa yang x kena. aku rasa kalau campak kat kedai tu dan

dia org x buat apa-apa, last2 aku juga yg rugi.
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Tue Feb 07, 2012 5:56 pm

jeman wrote:
Beli moto ni kalau, kau x bayar, kedai x register moto tu untuk

kau, bila payment dah settle baru kau dapat moto tu. Bila

dah dapat, dah merayau sana sini, belek - belek, barulah tau

apa yang x kena. aku rasa kalau campak kat kedai tu dan

dia org x buat apa-apa, last2 aku juga yg rugi.

bang..muto tu dh brape km?

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 46
Location : Taman Sri Gombak

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Wed Feb 08, 2012 3:48 am

eszeree wrote:
jeman wrote:
Beli moto ni kalau, kau x bayar, kedai x register moto tu untuk

kau, bila payment dah settle baru kau dapat moto tu. Bila

dah dapat, dah merayau sana sini, belek - belek, barulah tau

apa yang x kena. aku rasa kalau campak kat kedai tu dan

dia org x buat apa-apa, last2 aku juga yg rugi.

bang..muto tu dh brape km?

baru 200km, masuk hari 2 hari bawak g kerja.
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Wed Feb 08, 2012 4:40 am

sy cadangkan g terus tuka mintak moto baru...
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Wed Feb 08, 2012 4:55 am

jeman wrote:
eszeree wrote:
jeman wrote:
Beli moto ni kalau, kau x bayar, kedai x register moto tu untuk

kau, bila payment dah settle baru kau dapat moto tu. Bila

dah dapat, dah merayau sana sini, belek - belek, barulah tau

apa yang x kena. aku rasa kalau campak kat kedai tu dan

dia org x buat apa-apa, last2 aku juga yg rugi.

bang..muto tu dh brape km?

baru 200km, masuk hari 2 hari bawak g kerja.

aduss..baru 200km. sy yakin bro mesti rse xsedap hati n kurang selesa bile ape yg kite impikan x se perfect yg disangka..kite msti mengharap yg beli muto baru xkan membawa apa2 masalah pd kite, tp sebaliknya yg berlaku..

memandangkan muto ni sgt2 baru, sy sarankan pegi je komplen blk kt showroom tpt bro beli tu..

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 46
Location : Taman Sri Gombak

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Wed Feb 08, 2012 6:21 am

Aku dah jumpa manager mforce dan dia dah suruh pomen dia

baiki masaalah yang pertama.

Bagi masaalah yang kedua tu dia kata tu bukan masaalah sebab

semua vts macam tu bila disk brek tu masih baru. bila dah lama

lama nanti ok la. ( kata manager tu ) lepas tu dia tunjukkan aku

vts yg belum running lagi yang ada kat situ, bunyi sangkut2 lagi

bising sebab belum pakai lagi.
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Wed Feb 08, 2012 6:30 am

haaa, bang...nk bg ilang bunyik sangkut2 tu, jom ride gi PD ngan kitorg...ehehe... albino
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Wed Feb 08, 2012 7:08 am

haaaaa...btul3..gerenti smoootthh je brek tu nnt Very Happy

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Wed Feb 08, 2012 7:42 am

rasanya nk kasi semmuuutt brek pad tu,
kena layan trek puncak Genting barang sepam dua! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
fadzliSYM
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 387
Join date : 2011-10-01
Location : kl

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Wed Feb 08, 2012 5:03 pm

jeman wrote:
Aku dah jumpa manager mforce dan dia dah suruh pomen dia

baiki masaalah yang pertama.

Bagi masaalah yang kedua tu dia kata tu bukan masaalah sebab

semua vts macam tu bila disk brek tu masih baru. bila dah lama

lama nanti ok la. ( kata manager tu ) lepas tu dia tunjukkan aku

vts yg belum running lagi yang ada kat situ, bunyi sangkut2 lagi

bising sebab belum pakai lagi.

bro......... brake dia memang macam gitu......saya punya pun bunyi gak........ tapi dah merata pegi.....genting pun dah naik...... alhamdulillah setakat ni ok jer...... janji brake melekat.....
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Today at 12:39 pm

Back to top Go down
 
TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200
» Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...
» apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.
» Pendapat tentang GPS
» Pandangan pertama tentang SYM VTS 200SE

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: