Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Wed Jul 18, 2012 10:01 am

BKW6025 wrote:
Nak berkongsi nih. 5 Ogos 2012 ni genap VTS saya 2 tahun. Berikut adalah kos yang saya dah keluarkan untuk scooter ni untuk tempoh berkenaan. (Tak termasuk tukar minyak hitam)

1) Belting RM98
2) Roller RM44
3) Upah Pasang RM25

semua ni masa mileage >15k.

4) Tayar belakang RM115, mileage >16k
5) Bearing tayar depan pecah RM12 - Jun 2012
6) Plug RM12 - masa scooter umur setahun.

Jumlah lebih kurang = RM306 untuk 2 tahun.

Minyak hitam tukar setiap 2k-3k. (3 kali tukar kat kedai. yang lain tukar sendiri guna baki minyak enjin kereta semi sintetik. Alhamdulillah tiada masalah.
Minyak gear - Beli minyak gear maxoil 1 liter, isi sendiri sampai sekarang tak habis lg. Harga tak sampai RM20 sebotol. Kena keluar modal beli spanar n botol yang ada muncung panjang dan tajam.

Alhamdulillah bateri tak pernah buat hal lagi.


Perkongsian ini bagi mereka yang inginkan penjimatan.


2 thumbs up!
myk kete tu pki myk apa?
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Wed Jul 18, 2012 4:03 pm

Semi sintetik Mobil 1...
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Thu Jul 19, 2012 5:15 am

Lenkali kalau nak kedai yg ready stock, pegi aje ke Ban Guan Thye Motors di Jalan Bangsar (sebelum simpang nak masuk NSTP), setakat ni bulan bulan aku pegi sana bayar duit motor aku, tengok kat kedai ada je sebijik dua VTS200 kat sana. Pernah gak tanya toke kedai, apa pasal everytime datang je, mesti ada nampak stok VTS lam kedai dia, stok tak bergerak ke, tapi toke kata bukan stok tak bergerak, tp mmg dia sengaja stock up sebiji dua sebab ramai sangat yang datang bertanya kat kedai dia ...
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Thu Jul 19, 2012 7:34 am

Petrofsky wrote:
Lenkali kalau nak kedai yg ready stock, pegi aje ke Ban Guan Thye Motors di Jalan Bangsar (sebelum simpang nak masuk NSTP), setakat ni bulan bulan aku pegi sana bayar duit motor aku, tengok kat kedai ada je sebijik dua VTS200 kat sana. Pernah gak tanya toke kedai, apa pasal everytime datang je, mesti ada nampak stok VTS lam kedai dia, stok tak bergerak ke, tapi toke kata bukan stok tak bergerak, tp mmg dia sengaja stock up sebiji dua sebab ramai sangat yang datang bertanya kat kedai dia ...

aku pun beli kat situ Smile
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...   Today at 1:27 pm

Back to top Go down
 
Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...
» TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200
» Looking for a good Para + Poison Bowgun combination
» CADANGAN RIDE KE CAMERON HIGHLAND
» Cadangan Outing Mandi-Manda Air Panas Felda Sg. Klah, Sungkai Perak.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: