Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Wed Jul 13, 2011 9:07 pm

salam semua..ada masalah atau effect lain ke???aku punya VTS baru 5400km...baru terperasaan dalam seminggu dua ni...nak hidup kan engine just tekan starter suis saja..tak payah nak tarik brek...of course la..kena angkat tongkat tepi dulu...ada pendapat ka????
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Thu Jul 14, 2011 3:16 am

mkong wrote:
salam semua..ada masalah atau effect lain ke???aku punya VTS baru 5400km...baru terperasaan dalam seminggu dua ni...nak hidup kan engine just tekan starter suis saja..tak payah nak tarik brek...of course la..kena angkat tongkat tepi dulu...ada pendapat ka????
takde effect kot.aku pun rajin gak main tekan starter je x tarik brek.brek tu utk tujuan safety je kalu terpulas throttle.Betui ka statement ni? Question
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Thu Jul 14, 2011 7:51 am

wah aku x penah plak cuba..setahu aku apa jenis scoot pon mesti kena tarik brek baru blh start..ni 1st time aku dengar bole start terus x pyh tekan brek..te try g check
Back to top Go down
joy6169
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 28
Join date : 2011-06-21
Location : Bukit Beruntung , Rawang

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Thu Jul 14, 2011 11:02 am

boleh ke just tekan suis starter boleh hidup enjin , bkn kena tekan brek sekali ke ?
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Fri Jul 15, 2011 12:20 pm

rasanya sym xpakai method tue...

dah 3bln pakai vts...xtekan brek pon..kadang2 tetekan ada arr..

slalu bila dabel stand, aku akan tekan starter jaa seblah tangan..seblah lagi dok cucuk rokok...

tapi kalo scoot len, musti kena tekan brek..KDN aku pakai Honda Click..memang kena tekan brek...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Sat Jul 16, 2011 5:23 am

Bro, aku dah test kat siput aku tu..x bole start la bro..
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Sat Jul 16, 2011 10:54 am

Sirapisamin wrote:
Bro, aku dah test kat siput aku tu..x bole start la bro..
cuba pastikan stand dah di lipat.pastu butang enjin dalam keadaan on.baru tekan butang hidup enjin tu.kalau tak hidup gak hmm....agaknya kes boleh hidup enjin tanpa tekan brek ni adalah kes terpencil kot.
Back to top Go down
joepilgrims
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-06-24

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Sun Jul 17, 2011 5:31 pm

Sirapisamin wrote:
Bro, aku dah test kat siput aku tu..x bole start la bro..

aku punya pun sama...
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Mon Jul 18, 2011 7:54 am

Tak payah tarik brek time start tp side stand kena angkat la...ini adalah dikerana kan suis telah dibuang bg VTS/EVO yg pasang remote alarm ada remote starter...kalu kena tarik brek maka tak boleh nak remote start dr jauh la...
ORI kuaq kilang memang kena tarik brek pun.......
Back to top Go down
joepilgrims
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-06-24

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Tue Jul 19, 2011 1:47 pm

mkong wrote:
Tak payah tarik brek time start tp side stand kena angkat la...ini adalah dikerana kan suis telah dibuang bg VTS/EVO yg pasang remote alarm ada remote starter...kalu kena tarik brek maka tak boleh nak remote start dr jauh la...
ORI kuaq kilang memang kena tarik brek pun.......

TQ BRO...p/s gambar bro buat perut gua berbunyi ar,,,,,,
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Tue Jul 19, 2011 3:59 pm

geng moto aku pun [wajib ] tarik brek kalu mau start wiring ada hal kot....
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Tue Jul 19, 2011 7:01 pm

persoalan telah terjawab oleh bro mkong..hahaha ape yg penting siput - siput ni bole start jgn x leh start dah le nak g keje susah kang..hehehe
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Wed Jul 20, 2011 3:40 am

ooooo..... x terpikir lak Very Happy
Back to top Go down
redshalim
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2011-06-22

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Wed Jul 20, 2011 11:04 am

Dah bypass....patut la....biasa mmg ada suis kat situ.....interlock dia....mcm yg kat side stand tu juga....
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Fri Aug 05, 2011 10:38 am

Sym kawe kena tekan brek baru boleh start enjin.
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Fri Aug 05, 2011 10:41 am

BKW6025 wrote:
Sym kawe kena tekan brek baru boleh start enjin.
Ada pasang alarm remote yg boleh start dr jauh ke??
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Fri Aug 05, 2011 10:48 am

mkong wrote:
BKW6025 wrote:
Sym kawe kena tekan brek baru boleh start enjin.
Ada pasang alarm remote yg boleh start dr jauh ke??


Takde. Masih keadaan asal. Rasanya sejak beli dulu camtu. Ok kan..
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Fri Aug 05, 2011 11:30 am

BKW6025 wrote:
mkong wrote:
BKW6025 wrote:
Sym kawe kena tekan brek baru boleh start enjin.
Ada pasang alarm remote yg boleh start dr jauh ke??


Takde. Masih keadaan asal. Rasanya sejak beli dulu camtu. Ok kan..

OK tak ada problem..malah lagi bagus...ada safety lock kata orang....
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Sat Aug 06, 2011 5:33 am

tekan brek dan side stand kena lipat ada safety factor stended dr kilang utk start guna starter suis. tujuannya utk keselamatan rider semasa berada atas muto. Ada org malas enjin cutoff bila side stand dturunkan, so depa disconnect connection kat side stand tu. brek pon bleh buat gak. Eniwei lebih baik biarkan safety stended ni kekal. Tu juga sebabnya kita bleh remote start guna remote dan pakai starting lever tanpa perlu tekan brek. So x perlu risau la..
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Sat Aug 06, 2011 1:38 pm

egeen486 wrote:
tekan brek dan side stand kena lipat ada safety factor stended dr kilang utk start guna starter suis. tujuannya utk keselamatan rider semasa berada atas muto. Ada org malas enjin cutoff bila side stand dturunkan, so depa disconnect connection kat side stand tu. brek pon bleh buat gak. Eniwei lebih baik biarkan safety stended ni kekal. Tu juga sebabnya kita bleh remote start guna remote dan pakai starting lever tanpa perlu tekan brek. So x perlu risau la..

..betul tu , utksafety, biar ajer camtu, ni motot mana ada gear...satu lagi aku perasan,,,kalau masa on, kita tekan hazard sw, pas tu off suis, tanpa off hazard sw, dia akan terus on ajer...nak kena on sw semula, utkoff hazard light tu....
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Sat Aug 06, 2011 3:45 pm

azhar wrote:
egeen486 wrote:
tekan brek dan side stand kena lipat ada safety factor stended dr kilang utk start guna starter suis. tujuannya utk keselamatan rider semasa berada atas muto. Ada org malas enjin cutoff bila side stand dturunkan, so depa disconnect connection kat side stand tu. brek pon bleh buat gak. Eniwei lebih baik biarkan safety stended ni kekal. Tu juga sebabnya kita bleh remote start guna remote dan pakai starting lever tanpa perlu tekan brek. So x perlu risau la..

..betul tu , utksafety, biar ajer camtu, ni motot mana ada gear...satu lagi aku perasan,,,kalau masa on, kita tekan hazard sw, pas tu off suis, tanpa off hazard sw, dia akan terus on ajer...nak kena on sw semula, utkoff hazard light tu....

Betul tu. Pernah sekali sy block jalan sbb ada eksiden. Pasang hazard signal. Tutup suis sym tp hazard tak padam. Rasanya memang camtu la kot.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???   Today at 1:31 pm

Back to top Go down
 
ada effect lain ke????Tak tarik break tapi boleh hidup kan engine???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» In Case of Collapse of Civilization Break Glass
» lighting effect
» Monster Hunter Freedom Unite- Diamyo Hermitaur shell break
» Mass Effect 3: Jackal Squad
» (Mod) Replace the new scraping effect.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: