Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya? Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share
 

 macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2

Go down 
AuthorMessage
wvx2453
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
wvx2453

Posts : 82
Join date : 2011-11-03
Age : 39
Location : batu 9 cheras

macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 Empty
PostSubject: macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2   macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 EmptyThu Nov 17, 2011 7:21 am

aku dah beli murah ja dkt DIY sepasang lampu LED mmg ngam2 ja ltk belakang..rm20, cuma nak pasang tu x tau kt kat mana...dia siap dgn relay sekali cuma nak cucuk je x tau wayar mana..sapa pernah wat bleh x tunjuk gambar sekali...klu moto cup tu senang cari wayar kt lampu belakang ja.
Back to top Go down
http://seramaku.blogspot.com
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak
BlueThunder

Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 43
Location : Bt.16, Hulu Langat

macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 Empty
PostSubject: Re: macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2   macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 EmptyFri Nov 18, 2011 5:22 am

huhu...kena tanya kaki DIY ni...

rasanya sy penah baca post DIY lampu blakang nih...

siap ada gambar lg...cuba selak2 thread yg sedia ada... albino
Back to top Go down
wvx2453
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
wvx2453

Posts : 82
Join date : 2011-11-03
Age : 39
Location : batu 9 cheras

macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 Empty
PostSubject: Re: macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2   macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 EmptyFri Nov 18, 2011 9:47 am

BlueThunder wrote:
huhu...kena tanya kaki DIY ni...

rasanya sy penah baca post DIY lampu blakang nih...

siap ada gambar lg...cuba selak2 thread yg sedia ada... albino

aku pun pernah terbaca tp dh x jngt pos mana..apa2 hal pun tq for respon....idea utk wat dh ada...tp suis cara mekanikal pakai bateri asing...blum cuba lg...
Back to top Go down
http://seramaku.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
Mie-G

Posts : 4692
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Balakong, Selangor

macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 Empty
PostSubject: Re: macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2   macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 EmptyMon Nov 21, 2011 3:15 am

ni bleh tanya bro Shamsul...atau tgk kt thread show us your bike!

_________________
macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 MG_ProudOwner
:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
wvx2453
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
wvx2453

Posts : 82
Join date : 2011-11-03
Age : 39
Location : batu 9 cheras

macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 Empty
PostSubject: Re: macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2   macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 EmptyMon Nov 21, 2011 7:45 am

Mie-G wrote:
ni bleh tanya bro Shamsul...atau tgk kt thread show us your bike!

ok mie g tq
Back to top Go down
http://seramaku.blogspot.com
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full
mkong

Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 44
Location : kulim

macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 Empty
PostSubject: Re: macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2   macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 EmptySat Apr 21, 2012 6:54 am

Siapa nak lampu BREK 3 segi macam kereta dok pasang sekarang ni...Mai la kat KULIM..boleh dapat dalam RM7 sahaja...DIY pun senang..Just jolok waya masuk kat lampu brek ori...
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2
puterapenang

Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 44
Location : S.Perai Utara

macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 Empty
PostSubject: Re: macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2   macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 EmptySun Apr 22, 2012 10:17 am

mkong wrote:
Siapa nak lampu BREK 3 segi macam kereta dok pasang sekarang ni...Mai la kat KULIM..boleh dapat dalam RM7 sahaja...DIY pun senang..Just jolok waya masuk kat lampu brek ori...

Kulim area mana bro...kedai mana...kasi la contact no ke ape...
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
eszeree@AG

Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 38
Location : Shah Alam

macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 Empty
PostSubject: Re: macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2   macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 EmptyMon Apr 23, 2012 4:58 am

wvx2453 wrote:
aku dah beli murah ja dkt DIY sepasang lampu LED mmg ngam2 ja ltk belakang..rm20, cuma nak pasang tu x tau kt kat mana...dia siap dgn relay sekali cuma nak cucuk je x tau wayar mana..sapa pernah wat bleh x tunjuk gambar sekali...klu moto cup tu senang cari wayar kt lampu belakang ja.

bro, just sambung je kat wayar lampu brek.

tp kna kna bukak seat kasi keluar dlu utk sambung wire.

ade 6 Nut 10mm kat dlm seat tu + 2 skru kat tpt lampu dlm seat tu.

bile dh bkak, cari satu soket yg menyambungkn kepada lampu belakang.

dgn memakai Test Light, cucuk satu persatu kat wayar dalam soket tu n try tekan brek.

kalo time ko tekan brek test light tu menyala, maknanya ko bwat sambungan pada wayar tersebut(kalo xsilap, wire tu kaler hijau)

dan satu lagi wire, sambungkan pada earth wire pada soket tersebut.


sorry bro, xde gambo nk tunjuk kat ko. harap ko paham dgn penjelasan tersebut

Cheers cheers

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"
macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 MG_ProudOwner-2
Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
shamsulridzuan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
shamsulridzuan

Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Age : 45
Location : KL

macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 Empty
PostSubject: Re: macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2   macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 EmptyMon Apr 23, 2012 11:04 am

Sorry lambat pickup soklan kat sini. Kalau nak tengok hasilnya, sila klik di bawah:

http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,81762.msg2699881.html#msg2699881

Wayar dari lampu brek tambahan tu kena pilih sama ada nak kelip-kelip atau nyala terus. Pas tu ko kena test dengan wayar yg connect lampu brek belakang SYM. Aku guna clip connector yg berbentuk Y dan aku selit kat celah-celah wayar brek SYM. Pastikan contact supaya lampu yg ko pasang tu menyala.
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR
ADL BLL4477

Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 Empty
PostSubject: Re: macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2   macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 EmptyWed May 16, 2012 6:59 pm

Haha hantar je kat pro rm50.
Back to top Go down
Sponsored content




macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 Empty
PostSubject: Re: macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2   macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2 Empty

Back to top Go down
 
macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: