Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 9 ... 17  Next
AuthorMessage
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Mar 25, 2011 9:48 am

Salam kengkawan. Jom share kat sini tayar apa yg anda pakai.

Skarang nie aku pakai lagi tayar depan ori Maxis. Belakang pakai Deli bunga Michelin. Tayar belakang ori dah kembung selepas 10K KM.

Update Info:
unpro wrote:

Me : Ada buat tampal tayar tak?
Mekanik : Apa itu? Cacing ka?
Me : Bukan cacing, tampal tayar dari dalam
Mekanik : Oh! Itu tip top ka?
Me : Tak tau lah apa nama dia...you boleh buat ke?
Mekanik : Tak boleh lah, kena pergi kedai kereta...

Jenuh2 aku cari kat sentul, rupanya kedai big bike ni ada

ni lah tip top (http://www.rema-tiptop.com/portal/home-english.html)



Nak pasang tip top ni kena cabut tayar, dremel dulu dengan tool dia (tiptop juga brandnya), letak gam (brand tiptop juga)





Kedainya di sini


KS motor, kedai big bike. Harga RM25, sekali ganti valve besi. Samada dia lupa charge valve tu atau benda tu murah dia tak kisah. About 1 hour to finish.

seelok-eloknya kalau nak tiptop motor, jangan tunggu berbulan2 selepas masalah kecacingan. Hari ni kena cacing, besok buat tip top, kalau tak luka cacing tu koyak lebih besar (like my tayar, boleh masuk pensel)

p.s. : Tayar Sym boleh ditiubkan jika perlu. Sebab tu dalam dia ada bedak putih nak bagi tiub tak melekat.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
kuliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Mar 25, 2011 10:59 am

ambo guno jambatan batu front rear, pernah guna dele sblm ni tp rasa geli.JB perfomance dry ok, wet sriau gak..............masih tercari2 yg sesuai utk basah dan kering.
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Mar 25, 2011 11:06 am

Geli dia tu mcm mana abe?? rasa mcm hotel geli2 ker?? hahaha
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
azran ahmad
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2011-03-25

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Mar 25, 2011 11:53 am

ari tu dlm rumah lama ada cerita tentang tayar conti....
ok ker tayar tu @ biasa2 jer.....
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Mar 25, 2011 1:10 pm

bagi sy MAXXIS baru tu ok...corner pun sodap...cuma masalahnye senang bengkak... Mad
mcm kena tumbok...tayar baru pakai 4 bulan... monkey

skrg ni dah tukar MAXXIS tu ke tayar DURO...harga mmg mampu milik rm80 sajo kat sentul...corner kurang sengat ada geli2 sikit...tp yg pakai moto ni utk long distance mmg jimat...
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Mar 25, 2011 4:52 pm

Aku dah pernah pakai tayar Maxxis Pro (OEM), Metzeller, Deli bunga Michelin dan skrg Jambatan Batu untuk tayar belakang VTS aku. Antara semua tayar tu Jambatan Batu memang paling best, second Metzeller, third Deli dan akhir sekali Maxxis. Tayar depan masih lg tayar Maxxis, tak pernah tukar sejak beli.
Back to top Go down
kuliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Sat Mar 26, 2011 6:54 am

sape2 ada pakai Mchlin City Grips boleh tlg komen skit.........dgr cite ok tuk wet . Rendah mileage x pe yg penting scurity.
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Sat Mar 26, 2011 7:40 am

Kalau boleh bro2 semua update harga tayar skali lagi best. Bolehlah org baru mcm saya ni nak budget2 time dh nak smpai tarikh luput tayar nie nanti...hehehe.. trima kasih!
Back to top Go down
alitt
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Sat Mar 26, 2011 12:55 pm

Mr Qass wrote:
Kalau boleh bro2 semua update harga tayar skali lagi best. Bolehlah org baru mcm saya ni nak budget2 time dh nak smpai tarikh luput tayar nie nanti...hehehe.. trima kasih!

Kalo bleh tmpt mana beli skali...senang crita..heheheh
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Sun Mar 27, 2011 8:34 am

betoi...betoi...betoi...
Back to top Go down
najib80
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 21
Join date : 2011-03-27
Location : Lunas

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Sun Mar 27, 2011 11:48 am

kuliman wrote:
sape2 ada pakai Mchlin City Grips boleh tlg komen skit.........dgr cite ok tuk wet . Rendah mileage x pe yg penting scurity.


harga cmner lak bro????
Back to top Go down
kuliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Sun Mar 27, 2011 1:36 pm

najib80 wrote:
kuliman wrote:
sape2 ada pakai Mchlin City Grips boleh tlg komen skit.........dgr cite ok tuk wet . Rendah mileage x pe yg penting scurity.


harga cmner lak bro????

murah skit drp jb
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Sun Mar 27, 2011 2:53 pm

bunga cantek x...hehehe
Back to top Go down
kuliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Sun Mar 27, 2011 3:27 pm

x tau nak ketegorikan.....cantik ke x.........................

Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Sun Mar 27, 2011 5:07 pm

Aiseh.. ada ciri kecantikan ke pada bunga tayar?? aku ingat korang main bedal ajer.. hhahaha..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Sun Mar 27, 2011 5:09 pm

Perghhhhh...... cantik tu, nak try pakai la tayar tu lepas tayar aku ni kondem.
Back to top Go down
kuliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Sun Mar 27, 2011 5:52 pm

pd mulanya mmg nak cuba pakai ni sblm jb, tp almaklumlah di terengganu susah skit orderpun x sampai2 lg. Dikatakan tyr ni sesuai tuk jln basah dan kering. Soft comp, maknanya cpt habislah klau long distance. Ambe ttp nak cuba lebih2 lg cuaca skrg x menentu asyik hujan je..............
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Mar 29, 2011 12:43 pm

utk tayar Deli bunga Michelin tu, brp sukatan anginnya ya?
dpn pakai Maxxis asal isi 28, Deli isi 34,
rasa mengelong kalau bawak penumpang...
dah isi depan 30, blkg 36 baru rasa stabil skit! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Mar 29, 2011 4:04 pm

Aku isi angin tayar depan 28, belakang 32.
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Mar 29, 2011 6:21 pm

kuliman wrote:
x tau nak ketegorikan.....cantik ke x.........................



lawo nyer...bekenan laa..brapa riyal bro...

sesuai utk short je ka...kalo long distance cpt habis yekk...hmmmm
Back to top Go down
razi wtx6544
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Mar 29, 2011 7:31 pm

kuliman wrote:
x tau nak ketegorikan.....cantik ke x.........................


saya..saya cekgu(sambel angkat tgn)..skang sy pakai tayo ni..tp secara peribadi sy kureng bpueh hati thdp pformance tayo ni..adakalanya blaku twitching dgn x semena2 kalau lalu line putih..(bahaya bg yg jantung x brape nk kuat)..but still ok bbanding stok punyer...masa jln panas mmg best memula kuar dr kedai amek koner dia rasa agak lmbt mencengkam pmukaan tayar(maybe psl soft compound) n masa ujan pun x brapa nk lekat ada rasa geli2 jugak...ni cumalah pendapat peribadi memandangkan sy masih lg pakai abs stended kita tunggu kpd sesiaper yg lebih arif...kesimpulannya secara peribadi: dengan harga RM 190++ mengalir kat NKS sentul baik topup RM 30++ beli jembatan batu(sblom ni dh pakai namun dsebabkan kebocoran agak besar tpaksa tukar, ingat nk try michelin tp keciwa) No No
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Wed Mar 30, 2011 5:01 am

hehhehe, baru nak ckp pasal tayar ni bro WTX ada pakai... Laughing

sekali dia dah post dulu dah... Razz

sape2 yg dah pakai byk tayar tu harap kiranye dpt dipostkan rege2 tayar tersebut utk bantuan kami yg baru... Embarassed
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Wed Mar 30, 2011 5:50 am

Tak ingat la pulak berapa hinggit beli tayar sebelum, nak cari balik resit tak jumpa.
Back to top Go down
kuliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Wed Mar 30, 2011 4:12 pm

razi wtx6544 wrote:
kuliman wrote:
x tau nak ketegorikan.....cantik ke x.........................


saya..saya cekgu(sambel angkat tgn)..skang sy pakai tayo ni..tp secara peribadi sy kureng bpueh hati thdp pformance tayo ni..adakalanya blaku twitching dgn x semena2 kalau lalu line putih..(bahaya bg yg jantung x brape nk kuat)..but still ok bbanding stok punyer...masa jln panas mmg best memula kuar dr kedai amek koner dia rasa agak lmbt mencengkam pmukaan tayar(maybe psl soft compound) n masa ujan pun x brapa nk lekat ada rasa geli2 jugak...ni cumalah pendapat peribadi memandangkan sy masih lg pakai abs stended kita tunggu kpd sesiaper yg lebih arif...kesimpulannya secara peribadi: dengan harga RM 190++ mengalir kat NKS sentul baik topup RM 30++ beli jembatan batu(sblom ni dh pakai namun dsebabkan kebocoran agak besar tpaksa tukar, ingat nk try michelin tp keciwa) No No

trimakasih bro razi wtx krana info.Nampak gaya kena kekal ngan jambatan batu gak hehe. Kat trg mahal ooo RM280 utk rear evo.Kat ah chong Rm 240...............
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Wed Mar 30, 2011 4:34 pm

ok...trimas...

info baekk utk pemilik baru siput gondang nihh..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Today at 6:58 pm

Back to top Go down
 
Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 17Go to page : 1, 2, 3 ... 9 ... 17  Next
 Similar topics
-
» Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1
» Tayar bocor dan penampal
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Tekanan Tayar
» Tayar Sym 110/70/16 ??

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: