Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 10 ... 17  Next
AuthorMessage
ponato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Thu May 19, 2011 8:06 am

akhirnya merasa jugak aku tolak moto ni.. dia punya azab, perghhh.. tolak biasa pun dah berat, lagi la bila tayat flat terus..

nasib baik dipermudahkan tuhan.. tergerak hati nak berenti sebelum exit Kepala Batas. time tu angin dah kurang sket.. naik slow2 sampai keluar plaza toll, then terus tak bleh naik dah. habis flat.. bleh tahan jugak la menolak dari entrance plus sampai pekan kepala batas.. alhamdulillah ada kedai bleh tukar tayar.. now pakai tayar duro RM125.. tu ja yg dia ada..

moral - berhati2 dengan tayar yg dah bengkak.. pengajaran kepada diri sendiri.. (mcm mana la kalu aku terlepas exit tuh.. fuhh)
Back to top Go down
pozack
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2011-04-04

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue May 24, 2011 10:52 am

Aku baru je tukar tayar duro...rege dlm RM78 kt nks sentul....so far ok je..biasa ler bajet ciput hehehe....
Back to top Go down
mhz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2011-05-19

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue May 24, 2011 12:47 pm

pozack wrote:
Aku baru je tukar tayar duro...rege dlm RM78 kt nks sentul....so far ok je..biasa ler bajet ciput hehehe....

Huh RM78 murah tu.. boleh dipertimbangkan.. tayar blakang dh mmg tunggu masa nak tukar je
Boleh bagi nama kedai & lokasi google map tak? Saya tak biasa sgt area KL ni.
Ada cadangan tak tayar yg sesuai travel lebih 100km sehari, +- 120km/j, 90% highway 10% biasa, 99% jln lurus.
Back to top Go down
pozack
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2011-04-04

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Wed May 25, 2011 7:45 am

Bro mhz, aku x reti mcm mn nk letak google map dlm ni...sorry ler..tp kedai NKS kt sentul cari pomen/sales nama Ah wai. Dengan dia bleh bedek rege skit..kene pandai2 ler ayat hehe... sebab tayar maxxis pro dh 2x bocor tampal...siap dh bengkak2 lg. Travel hari2 lbh kurang 120km gak ler...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Wed May 25, 2011 12:35 pm

wah bro - bro sume travel manyak jauh ye...cayok!
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Wed May 25, 2011 3:07 pm

Bro2 smua patut dah pakai 650cc ke atas yg travel jauh ari2 nih.. Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
mhz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2011-05-19

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Thu May 26, 2011 7:40 am

Bro pozack,

Tak payah tampal lokasi map pun takpe.. caranya camni:

1. bukak google map tu right click lokasi tempat dikehendaki, akan keluar menu pilih 'What's here?'

2. otomatik akan keluar nombor lokasi kat ruangan Google Search Map kat atas tu (tempat yang boleh taip tulah) contoh nombor dia mcm ni '3.112406,101.694431'

3. copy je nombor tu dan masukkan dalam forum.

4. kawan2 yg nak tengok boleh copy nombor tu & masukkan dalam Google Search Map balik otomatik jumpa tempat yg kita tanda tu.

Encikgalol,

Siput tu je yg mampu hehe..
Back to top Go down
pozack
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2011-04-04

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Thu May 26, 2011 11:05 am

mhz: ok ler aku try... biase ler oldskool x reti sgt...anyway thanks bro..

3.174828,101.692522

encikgalol: insyaallah ada rezeki mmg masuk meminang cik kawa ke..cik suzy ke...
tp siput gondang ni pun dh byk gak jasanyer ni...hehehe...
Back to top Go down
mhz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2011-05-19

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Thu May 26, 2011 12:15 pm

Bang pozack,

ok dah dapat lokasinya.. cantek.. terima kasih banyak2
Back to top Go down
Ajee
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-14

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue May 31, 2011 4:24 am

tayar belakang tu ada tak yang lagi besar? maksud aku muat tak kalau VTS pakai lebih 130/70... bagi aku tayar belakng vts ni masih kecik lagi la.. aku dah la besar.. kalau bawak passenger lagi haru tayar belakng tu
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Thu Jun 23, 2011 7:52 am

Ajee wrote:
tayar belakang tu ada tak yang lagi besar? maksud aku muat tak kalau VTS pakai lebih 130/70... bagi aku tayar belakng vts ni masih kecik lagi la.. aku dah la besar.. kalau bawak passenger lagi haru tayar belakng tu

Betol gak tu bro ajee aku pon teringin layan sedas dua lap semenjak seronok menunggang sesiput ni..hahaa kalo ada tayar lagi besa bole masuk lagi baguih!
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Jun 24, 2011 6:47 am

baru tukar tayar Deli dlm 2-3 minggu.. tengok mcm OK jer.. rega pun murah.. tak sampai rm120..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
yau63
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Tue Jul 05, 2011 9:32 am

Check price kat Rawang,

Duro- M90-95
Michilin CG- RM170

Akhir ambil duro due to budget.
Back to top Go down
joepilgrims
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-06-24

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Wed Jul 06, 2011 6:15 am

yau63 wrote:
Check price kat Rawang,

Duro- M90-95
Michilin CG- RM170

Akhir ambil duro due to budget.

rawang kat ner bro? welly?
bro dok rawang ke?
Back to top Go down
yau63
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Wed Jul 06, 2011 6:27 am

welly jual motor je....
tepi nagoya ...top speed name dia....
tinggal kat PJ tetapi kerja kat rawang.

tanya juga FKR dan SSS- harga RM80 kat kedai
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Wed Jul 06, 2011 11:46 am

xde ke yg lagi murah bro - bro sekalian? kawe bajet ciput ahahaha
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Fri Jul 08, 2011 6:35 pm

nak tanya le..kenapa kebanyakkan kita guna "cacing" je kalau tayar tu pancit.kenapa tak bubuh liquid tyre inflator je .kalau kena cucuk paku ke apa ke,kan ke senang cabut terus je paku tu.atau ada negative effect kalau pakai bende tu.cer tengok video ni.bagi contoh beskal je...tapi konsepnya sama je http://www.youtube.com/watch?v=QEwxoQDYxrM&feature=related


Last edited by gts2u on Fri Jul 15, 2011 10:13 am; edited 2 times in total
Back to top Go down
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Sun Jul 10, 2011 12:03 pm

Salam sume motor sy kuar selasa nih nk tny ni patut ke sy tukar tayar belakang tros bridgestone sbb nk bwk org umah belekang tkt ujan nnt licin
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 11, 2011 6:48 am

WPS wrote:
Salam sume motor sy kuar selasa nih nk tny ni patut ke sy tukar tayar belakang tros bridgestone sbb nk bwk org umah belekang tkt ujan nnt licin

Rileks dulu bro layan dulu guna tayar standard tu..mana tau ok..
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 11, 2011 7:01 am

WPS wrote:
Salam sume motor sy kuar selasa nih nk tny ni patut ke sy tukar tayar belakang tros bridgestone sbb nk bwk org umah belekang tkt ujan nnt licin

tayar stended pon ok asalkan bila hujan bawah slow ckit < 100kmh. Aku pon pakai tayar stended sampai ke Krabi tahun lepas. Maxxis stended jenis tayar keras bila hujan mmg kurang grip. Ekcuali kebanyakkan tayar < RM 150 adalah jenis tayar keras. Kalo nak hapgred amik Maxxis 3D - value for money dlm RM 160 g2
Back to top Go down
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 11, 2011 9:12 am

Sirapisamin wrote:
WPS wrote:
Salam sume motor sy kuar selasa nih nk tny ni patut ke sy tukar tayar belakang tros bridgestone sbb nk bwk org umah belekang tkt ujan nnt licin

Rileks dulu bro layan dulu guna tayar standard tu..mana tau ok..

ok try dulu la hehe tq
Back to top Go down
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 11, 2011 9:13 am

egeen486 wrote:
WPS wrote:
Salam sume motor sy kuar selasa nih nk tny ni patut ke sy tukar tayar belakang tros bridgestone sbb nk bwk org umah belekang tkt ujan nnt licin

tayar stended pon ok asalkan bila hujan bawah slow ckit < 100kmh. Aku pon pakai tayar stended sampai ke Krabi tahun lepas. Maxxis stended jenis tayar keras bila hujan mmg kurang grip. Ekcuali kebanyakkan tayar < RM 150 adalah jenis tayar keras. Kalo nak hapgred amik Maxxis 3D - value for money dlm RM 160 g2

smpi ke krabi? ok la kot tuh kalo camtu bir stendet dulu la ek
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 11, 2011 9:19 am

gts2u wrote:
nak tanya le..kenapa kebanyakkan kita guna "cacing" je kalau tayar tu pancit.kenapa tak bubuh liquid tyre inflator je .kalau kena cucuk paku ke apa ke,kan ke senang cabut terus je paku tu.atau ada negative effect kalau pakai bende tu.cer tengok video ni.bagi contoh beskal je...tapi konsepnya sama je http://www.youtube.com/watch?v=QEwxoQDYxrM&feature=related
entahlah...tp kalu boleh jangan pakai la..nanti kalau nak tukaq tayaq kemudian hari agak susah..sebab itu liquid dah sealed kat tepi2 tyre tu...itu liquid dah gam kat epi2 tayq tu...
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 11, 2011 9:20 am

encikgalol wrote:
baru tukar tayar Deli dlm 2-3 minggu.. tengok mcm OK jer.. rega pun murah.. tak sampai rm120..

macam mana hang punya DELI setelah 2 bulan lebih pakai???still ok lagi ka???
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Mon Jul 11, 2011 9:22 am

sekarang ramai gak dok puji tayar DURO 918...puas hati korner pun puas hati ...harga siap pasang RM95 kat BM...berbaloi kata riders yg telah pasang tayq belakang ni...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1   Today at 5:06 am

Back to top Go down
 
Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 17Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 10 ... 17  Next
 Similar topics
-
» Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1
» Tayar bocor dan penampal
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Tekanan Tayar
» Tayar Sym 110/70/16 ??

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: