Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Tayar bocor dan penampal

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Tayar bocor dan penampal   Mon Jul 02, 2012 6:03 am

Salam geng, 2 bulan lepas, tayar belakang bocor kena paku.. Crying or Very sad Crying or Very sad

Pg kedai lepas tu tampal la dgn cacing mcm biasa..alhamdulillah okay.. Twisted Evil tp baru2 ni perasan tayar cepat sgt kurang angin walaupun baru sehari lepas pam..try lg, mmg angin cepat kurang..try check tayar xde bocor, tp check kat penampal tu mmg kompom, bocor halus dekat situ.. Mad Crying or Very sad Evil or Very Mad

soalan nye, adakah cara lain nak tampal selain dr pakai cacing tu? ada x penampal lain yg kompom x bocor balik..mcm penampal tayar lori ke, yg jenis tampal kena bukak tayar dlu, then tampal dr dalam..dlu kena dekat kereta, paku besar, tampal biasa mmg x lepas, tp pakai tampal lori tu mmg tahan..sampai botak tayar akhirnye.. cheers

sbb sebelum ni pernah jadi sekali mcm tu, akhirnye tayar terpaksa tukar..masa tu tayar duro..skrg pakai michelin, bunga byk lg, sy pulak kalo buang..harga pun mahal.. What a Face
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Jul 02, 2012 7:56 am

mmg ada tampalan mcm tampal tiub tu.. tapi tampal dari dalam kena bukak tayar tu... aku pernah dioffer oleh kedai tayar utk tampal dari dalam utk tayar kereta la... rm30 dia nak caj...
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Jul 02, 2012 8:22 am

rangers wrote:
mmg ada tampalan mcm tampal tiub tu.. tapi tampal dari dalam kena bukak tayar tu... aku pernah dioffer oleh kedai tayar utk tampal dari dalam utk tayar kereta la... rm30 dia nak caj...

yes, yg tu aku carik..dlu aku buat mmg kat kedai byk lori dtg..kat sini mane ada bro? rm30 okay la dr kena tukar tayar rm100.. Crying or Very sad Crying or Very sad
Back to top Go down
natzar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-05-18
Location : kangar

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Jul 02, 2012 8:25 am

ada kawan saran gunakan penampal jenis dlm tin (spray can - jenama holt kalau x silap) dia dah guna benda ni lama dah.. takat ni dia punya statement ok untuk kereta n motor dia.. baru2 ni beli dekat tesco rega dlm rm28 tapi x penah guna maklumla baru beli.. kalau ikut cara2 penggunaannya seperti di label cam mudah je.. spray kan dalam tayar ikut tiub angin pastu jalan terus.. ada konpius gak la.. tak payah pam tayar balik ke.. hehe.. nak kena kontek membe tu balik tang cara2 penggunaan..

kalau dah ada membe2 lain yang dah guna bole la share.. Very Happy
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Jul 02, 2012 9:12 am

cuba kontek bro Unpro.
dia ada buat kt Jln Sentul aritu.
kt sblh hotel katany...
xde la plak no.fon dia nk bg.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Jul 02, 2012 10:09 am

Natzar

Thank you bro utk ulasan tu..boleh carik jugak tu..kwn naik basikal ckp, kalo nak pakai sealant tu kena bukak tayar..tp mcm ada perasan member ckp pam je masuk ikut tmpt kita pam tayar..sy nak cuba beli dan pakai benda tu..maklumla, skrg ni mmg byk paku pakis tumbuh tepi jalan..

Mie-g

Unpro ni yg ada dlm mbc jugak tu kan? yg dulu pakai blade skrg duk seremban ek?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Jul 02, 2012 12:13 pm

ya, org yg sama.
aritu dia ada komen kt MBC psl tampal belah dalam tayar tu.
rm20 je kot kalau xsalah.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Jul 02, 2012 12:42 pm

yes, tepat sekali..aku dah contact dia via fb and dia dah bg feedback..aku pg kedai tu esok, nnti aku update google map dia utk kemudahan kita bersama.. Very Happy
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Jul 09, 2012 11:42 am

x jadi tampal dalam..masuk sealant jek..malas nak jalan smpai jalan ipoh..hahaha
Back to top Go down
natzar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-05-18
Location : kangar

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Jul 09, 2012 4:38 pm

Pakai sealant boleh tahan brapa lama bro?
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Tue Jul 10, 2012 4:09 am

natzar wrote:
Pakai sealant boleh tahan brapa lama bro?

alamak x sure la bro..bukan boleh tahan selama2 nya ke? sbb dia getah jugak kan?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Tue Jul 10, 2012 4:55 am

betul, tahan smpi tayar nmpk benang!
hahahhaa

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
natzar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-05-18
Location : kangar

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Tue Jul 10, 2012 6:12 am

carliph wrote:
natzar wrote:
Pakai sealant boleh tahan brapa lama bro?

alamak x sure la bro..bukan boleh tahan selama2 nya ke? sbb dia getah jugak kan?

Haha.. Ok la tu.. Very Happy
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Jul 16, 2012 5:50 am

salam...lamanya ta post di forum ni...
sealant tu ada pelbagai jenis dan bahan asas nya. basically ia berkesan cukup baik untuk tampal/sendal lubang2 halus yg tak berbaloi kalau disumbat cacing sekali lagi. encik carliph guna sealant jenis apa? berapa kosnya?

cons nya pulak ialah pada tayar balancing akan lari sikit sebab sealant tu impose tambahan berat. pada saya takde masalah lah, lagipon saya bawak tak laju mana.

apa pon kira ok lah, untuk menyelamatkan poket dari terjerobos sebab tayar masih baru.... hehehee....
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Jul 16, 2012 7:41 am

Mie-G wrote:
cuba kontek bro Unpro.
dia ada buat kt Jln Sentul aritu.
kt sblh hotel katany...
xde la plak no.fon dia nk bg.
kedai "kangkang" diorg ckp la... sebab kedai tu byk motor easy rider jer.
depan hotel Dynasty Jln Ipoh (dekat pekeliling).
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Jul 16, 2012 7:43 am

natzar wrote:
ada kawan saran gunakan penampal jenis dlm tin (spray can - jenama holt kalau x silap) dia dah guna benda ni lama dah.. takat ni dia punya statement ok untuk kereta n motor dia.. baru2 ni beli dekat tesco rega dlm rm28 tapi x penah guna maklumla baru beli.. kalau ikut cara2 penggunaannya seperti di label cam mudah je.. spray kan dalam tayar ikut tiub angin pastu jalan terus.. ada konpius gak la.. tak payah pam tayar balik ke.. hehe.. nak kena kontek membe tu balik tang cara2 penggunaan..

kalau dah ada membe2 lain yang dah guna bole la share.. Very Happy

hati2 bro... rasanya ni utk sealant sementara jer... cuba baca kat tin tu. tak sesuwai long usage. ni utk tampalan sementara sblm sampai kedai tayar.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Jul 16, 2012 7:51 am

carliph wrote:
....mmg angin cepat kurang..try check tayar xde bocor, tp check kat penampal tu mmg kompom, bocor halus dekat situ..
soalan nye, adakah cara lain nak tampal selain dr pakai cacing tu? ada x penampal lain yg kompom x bocor balik..mcm penampal tayar lori ke, yg jenis tampal kena bukak tayar dlu, then tampal dr dalam..dlu kena dekat kereta, paku besar, tampal biasa mmg x lepas, tp pakai tampal lori tu mmg tahan..sampai botak tayar akhirnye.. cheers

sbb sebelum ni pernah jadi sekali mcm tu, akhirnye tayar terpaksa tukar..masa tu tayar duro..skrg pakai michelin, bunga byk lg, sy pulak kalo buang..harga pun mahal.. What a Face
kalu ikut kater/pemahaman pomen kedai tayar motot ni, masa tampal tu, mngkin getah cacing dah keras atau kelikatan (bergetah dier tu) dah kurang. tu sebab cacing tu tak bleh "seal" penuh lobang bocor tuh.
mngkin sebab tu, sesetengah cacing dibekalkan dgn gam tambahan sblm menampal.

masa ni la, sealant berguna dan effective. tapi mahal lorr.
utk tayar baru berbaloi la beli sealant ni.
Back to top Go down
natzar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-05-18
Location : kangar

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Wed Jul 18, 2012 7:08 am

longman wrote:
natzar wrote:
ada kawan saran gunakan penampal jenis dlm tin (spray can - jenama holt kalau x silap) dia dah guna benda ni lama dah.. takat ni dia punya statement ok untuk kereta n motor dia.. baru2 ni beli dekat tesco rega dlm rm28 tapi x penah guna maklumla baru beli.. kalau ikut cara2 penggunaannya seperti di label cam mudah je.. spray kan dalam tayar ikut tiub angin pastu jalan terus.. ada konpius gak la.. tak payah pam tayar balik ke.. hehe.. nak kena kontek membe tu balik tang cara2 penggunaan..

kalau dah ada membe2 lain yang dah guna bole la share.. Very Happy

hati2 bro... rasanya ni utk sealant sementara jer... cuba baca kat tin tu. tak sesuwai long usage. ni utk tampalan sementara sblm sampai kedai tayar.

tq bro.. tapi mengikut kata kawan teman tu.. dia pakai tayar sampai botak.. masih bertahan sealant tu... hehe.. tapi teman x berani la nak gamble cam tu.. hehe..
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Tue Jul 31, 2012 8:47 am

natzar wrote:
longman wrote:
natzar wrote:
ada kawan saran gunakan penampal jenis dlm tin (spray can - jenama holt kalau x silap) dia dah guna benda ni lama dah.. takat ni dia punya statement ok untuk kereta n motor dia.. baru2 ni beli dekat tesco rega dlm rm28 tapi x penah guna maklumla baru beli.. kalau ikut cara2 penggunaannya seperti di label cam mudah je.. spray kan dalam tayar ikut tiub angin pastu jalan terus.. ada konpius gak la.. tak payah pam tayar balik ke.. hehe.. nak kena kontek membe tu balik tang cara2 penggunaan..

kalau dah ada membe2 lain yang dah guna bole la share.. Very Happy

hati2 bro... rasanya ni utk sealant sementara jer... cuba baca kat tin tu. tak sesuwai long usage. ni utk tampalan sementara sblm sampai kedai tayar.

tq bro.. tapi mengikut kata kawan teman tu.. dia pakai tayar sampai botak.. masih bertahan sealant tu... hehe.. tapi teman x berani la nak gamble cam tu.. hehe..

rasanya mmg boleh tahan lama..sbb sealant tu pun getah yg akan menutupi ruang2 kecil tu dan mengeras..
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Sep 03, 2012 7:54 am

carliph wrote:
natzar wrote:
longman wrote:
natzar wrote:
ada kawan saran gunakan penampal jenis dlm tin (spray can - jenama holt kalau x silap) dia dah guna benda ni lama dah.. takat ni dia punya statement ok untuk kereta n motor dia.. baru2 ni beli dekat tesco rega dlm rm28 tapi x penah guna maklumla baru beli.. kalau ikut cara2 penggunaannya seperti di label cam mudah je.. spray kan dalam tayar ikut tiub angin pastu jalan terus.. ada konpius gak la.. tak payah pam tayar balik ke.. hehe.. nak kena kontek membe tu balik tang cara2 penggunaan..

kalau dah ada membe2 lain yang dah guna bole la share.. Very Happy

hati2 bro... rasanya ni utk sealant sementara jer... cuba baca kat tin tu. tak sesuwai long usage. ni utk tampalan sementara sblm sampai kedai tayar.

tq bro.. tapi mengikut kata kawan teman tu.. dia pakai tayar sampai botak.. masih bertahan sealant tu... hehe.. tapi teman x berani la nak gamble cam tu.. hehe..

rasanya mmg boleh tahan lama..sbb sealant tu pun getah yg akan menutupi ruang2 kecil tu dan mengeras..

salam sealant nie yg masuk ikot macam pam angin kat tayar kan? katmaene bole dapat ye
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Sep 03, 2012 8:04 am

baru terkena minggu lepas.. tayar dah makan skru 1/2 inci... nasib dalam motor ada cacing dan pam... pengalaman tak de nak buat.. main cucuk aje.. nasib ok.. Very Happy
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Mon Sep 03, 2012 9:51 am

rangers wrote:
baru terkena minggu lepas.. tayar dah makan skru 1/2 inci... nasib dalam motor ada cacing dan pam... pengalaman tak de nak buat.. main cucuk aje.. nasib ok.. Very Happy

suspicious tul la...
adakah taktik "kutu tayar boco" menabur skrew skrg ni?....

coz, kalu dari pengalaman skrg, kalu tabur paku, dier melekat jer kat tayar tanpa pancit!! biarpun lalu kat jalan tak rata. syarat tayar tubeless la.
kalu tayar rim lidi, pancit trus!

kalu guna skrew, kalu melekat tak per. ....tapi sebab jln pun tak rata.
dgn jalan tak rata, hanya sedikit sentuhan/"goyangan" kat skrew melekat tu, dan skrew pun berlekuk, laju jer angin kuar dari tayar!!

taktik baru nak pekena motor tiubless ditemui!!!

....tayar moto dah penah kena skrew, laju giler angin kuar. cam pelampung boco jer bunyi nyer... yg paku melekat berbulan2 sblm tu, tak de hall punyer.
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Tue Sep 04, 2012 4:28 am

longman wrote:
rangers wrote:
baru terkena minggu lepas.. tayar dah makan skru 1/2 inci... nasib dalam motor ada cacing dan pam... pengalaman tak de nak buat.. main cucuk aje.. nasib ok.. Very Happy

suspicious tul la...
adakah taktik "kutu tayar boco" menabur skrew skrg ni?....

coz, kalu dari pengalaman skrg, kalu tabur paku, dier melekat jer kat tayar tanpa pancit!! biarpun lalu kat jalan tak rata. syarat tayar tubeless la.
kalu tayar rim lidi, pancit trus!

kalu guna skrew, kalu melekat tak per. ....tapi sebab jln pun tak rata.
dgn jalan tak rata, hanya sedikit sentuhan/"goyangan" kat skrew melekat tu, dan skrew pun berlekuk, laju jer angin kuar dari tayar!!

taktik baru nak pekena motor tiubless ditemui!!!

....tayar moto dah penah kena skrew, laju giler angin kuar. cam pelampung boco jer bunyi nyer... yg paku melekat berbulan2 sblm tu, tak de hall punyer.


....betul tu...kalau kena paku bleh lajak lagi... sebab batang dia licin, tp kalau kena skru... mmg hancus... sebab batang dia berkelok...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Fri Sep 07, 2012 10:12 am

Sirapisamin wrote:
carliph wrote:
natzar wrote:
longman wrote:
natzar wrote:
ada kawan saran gunakan penampal jenis dlm tin (spray can - jenama holt kalau x silap) dia dah guna benda ni lama dah.. takat ni dia punya statement ok untuk kereta n motor dia.. baru2 ni beli dekat tesco rega dlm rm28 tapi x penah guna maklumla baru beli.. kalau ikut cara2 penggunaannya seperti di label cam mudah je.. spray kan dalam tayar ikut tiub angin pastu jalan terus.. ada konpius gak la.. tak payah pam tayar balik ke.. hehe.. nak kena kontek membe tu balik tang cara2 penggunaan..

kalau dah ada membe2 lain yang dah guna bole la share.. Very Happy

hati2 bro... rasanya ni utk sealant sementara jer... cuba baca kat tin tu. tak sesuwai long usage. ni utk tampalan sementara sblm sampai kedai tayar.

tq bro.. tapi mengikut kata kawan teman tu.. dia pakai tayar sampai botak.. masih bertahan sealant tu... hehe.. tapi teman x berani la nak gamble cam tu.. hehe..

rasanya mmg boleh tahan lama..sbb sealant tu pun getah yg akan menutupi ruang2 kecil tu dan mengeras..

salam sealant nie yg masuk ikot macam pam angin kat tayar kan? katmaene bole dapat ye
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Fri Sep 07, 2012 1:27 pm

Sirapisamin wrote:

salam sealant nie yg masuk ikot macam pam angin kat tayar kan? katmaene bole dapat ye
ni solan tanya semula ka, ke aper ker?

utk di lembah kelang, yg penah dijumpai, kat ACE Hardware store. Lokasi IKEA the Curve dan Jaya 13, seksyen 14 PJ (1st floor). and mungkin yg sewaktu dgnnya.
rasanya dulu ade jual kat Handymart. Tapi kodai tu dah padam la plak!!

Kat Home centre di Jaya jusco tak prasan la.

cara nak masukkan, ikut la arahan kat botol tu.... the he he..
bukak nut "dalam" kat nut pam tayar tu (screw out). caranya, terbalikkan penutup tiub tayar tu. dier ada alur ngan lobang kecik. benda ni la gunanya utk kuarkan nut "dalam" yg ada pin tuh. macam screw dreber la.
screw-out, tarik keluar pin tu (jgn kasi ilang).
pastu salurkan "hingus" tu masuk ikut lobang nut tu.
pastuh, pasang balik nut "dalam" tu (screw-in). pakai penutup nut tiub tu jgk.
dan pam tayar seperti biasa.... wiley kaa... wekang kaa
jalan je la.

pastikan aktiviti ini dilakukan di sebelah dgn pam angin yg berfungsi. ..eerr... byk pam angin kat stesen minyak ni gelong sket!!..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Tayar bocor dan penampal   Today at 8:43 am

Back to top Go down
 
Tayar bocor dan penampal
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Tayar bocor dan penampal
» Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Tekanan Tayar
» Tayar Sym 110/70/16 ??

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: