Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 80
Join date : 2012-01-18

PostSubject: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Sat Apr 21, 2012 4:38 am

Masalah saya ni mula berlaku setelah saya pergi outstation dan tidak hidupkan 3 hari.
kemudian outstation lagi 3 hari tak start.
sekarang, pagi2 mmg tak boleh hidup.
pakai tendang macam tadak harapan sahaja.
pakai starter sampai dah tadak power bateri hidupkan.
tapi, bila sampai tengahari atau petang, boleh pulak hidup.
senang ja hidup.

ada sapa2 pernah alaminya?
apakah faktornya?
adakah bateri sudah kong atau masalah rectifier atau apa2 komponen?
pagi enjin sejuk sampai tak mahu hidup langsung.

minta tolong...
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Sat Apr 21, 2012 6:40 am

Check bateri Voltage tgk sewaktu pagii.....berapa???

banyak kemungkinan ni..ada yg murah dan may be ada yg agak mahal nak sttle ni....

cadangan...

1. servis dulu..kasi bersih itu air filter tgk..

2. auto choke pon may be juga...

3. Rctifire tak mungkin.



pendapat saya la...
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Mon Apr 23, 2012 5:31 am

lain mcm..sbb pagi xleh start..tgh hari blh..
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Mon Apr 23, 2012 5:46 am

aku pnye siput pon peli gk perangai...ade mase2 senang start n xsenang start..tgk mood & keadaan cuaca gak..

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Mon Apr 23, 2012 5:51 am

emmm...macam sintom biasa kat keter jer....
macam bateri je ni... coz bateri memang weak (terutama yg dah nak kong) pada masa sejuk... lepas hujan ker, pagi buta ker......

petua org tua-tua;
cuba siram bateri terminal atau sebijik bateri tu dgn air panas..
tak pun rendam dlm air panas (kalu boleh).
kasi terminal dan bateri tu suam-suam kuku... pastuh setat moto..

dan try jgn pakai alarm buat masa ni. pastuh pagi try setat.
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 80
Join date : 2012-01-18

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Mon Apr 30, 2012 1:41 am

moto saya mmg masalah...
dah tukar bateri baru, masih susah nak start..
apa masalah moto saya ni?
adoi..pening kepala...
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Mon Apr 30, 2012 4:45 am

akupunya wrote:
moto saya mmg masalah...
dah tukar bateri baru, masih susah nak start..
apa masalah moto saya ni?
adoi..pening kepala...

mintak rujuk pada yg pakar bro..kalo dah tukar batt baru, benda lain la masalahnye tu.. Sad
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Mon Apr 30, 2012 11:10 am

Dlu masa baru beli mmg sekali picit dah idup skrg ne baru 3000km dah nak kena pucit dua kali baru idup! Mungkin dah kena tambah lampu atau kaburator/ plug dah tak efficient!
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Fri May 04, 2012 11:58 am

ADL BLL4477 wrote:
Dlu masa baru beli mmg sekali picit dah idup skrg ne baru 3000km dah nak kena pucit dua kali baru idup! Mungkin dah kena tambah lampu atau kaburator/ plug dah tak efficient!

ADL g tukaq plug tgk rege RM18 kat MMR affraid
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 80
Join date : 2012-01-18

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Fri May 04, 2012 2:09 pm

kedai dh tukar new karburator n auto choke satu set..
masih susah nk hidup...
enjin susah nk hidup bila enjin sejuk....
adoii..ti selesai lagi nih..
mforce nak ambik bwk pi kilang nk check...tapi kita nk pakai moto..
plug tk try tukar pulak...
ada kemungkinan plug tak utk hidupkan enjin..
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Mon May 07, 2012 3:39 am

akupunya wrote:
kedai dh tukar new karburator n auto choke satu set..
masih susah nk hidup...
enjin susah nk hidup bila enjin sejuk....
adoii..ti selesai lagi nih..
mforce nak ambik bwk pi kilang nk check...tapi kita nk pakai moto..
plug tk try tukar pulak...
ada kemungkinan plug tak utk hidupkan enjin..

plug pun salah satu faktor mendorong untuk start enjin..kena ada minyak dan juga api, maki, hiduplah ia..cuba check plug dlu, kabel plug dll yg berkaitan dgnnya.. Wink
Back to top Go down
seniman nunui
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2012-05-06
Age : 38
Location : alor setar, kedah

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Tue May 15, 2012 11:42 am

aku plan nak g bercuti dgn family start cuti sekolah ni 4 hari....duk rungsing jgk ni kut2 balik rumah motor x bleh start.....ada apa2 jampi serapah ke sebelum tinggal siput aku tu 4 hari...?
Back to top Go down
http://rizansaad.blogspot.com/
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Tue May 15, 2012 12:08 pm

setakat 4 hari tu ok lagi bro!
kalau risau sgt, bleh cabut bateri. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 80
Join date : 2012-01-18

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Tue May 15, 2012 6:39 pm

dh settle. plug puncanya.
dh 7900 km plug masih tk tukar.
dh haus dh. so spark tl ada.
tukar plug g force ngk rm14.
masalah ni berlaku sebab pomen tk pandai.
patutnya dia recommend kt kita tukar plug pada 3000km, tp dia tukar minyak ja.
n pada masa tukar kaburator, saya dh tanya addakah kemungkinan plug?
dia jawab tidak bahkan tidak bukak langsung plug.
sayatukar plug atas imisiatif sendiri di kedai lain.
sayarugi rm 120 sebab beli bateri baru.
dh terdesak bei jugak bateri walaupun sama hargacam bateri kereta.
rupanya hanya plug.
alhamdulillah, my scooter dh sihat dari demam.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Wed May 16, 2012 4:28 am

alhamdulillah... cheers

syukur pada yg maha Esa..
kini hati girang tidak terkata..
motor sihat seperti sediakala..
alangkah bangang pomen sebelumnya..
boleh dikata plug tiada mengena..
bukankah itu hukum karma..
perlu cantik api dan juga petrolnya..
barulah start sekali sahaja..

jadikan pengajaran hidup ini..
bukan semua pomen bijak sekali..
perlu memilih behati-hati..
agar kelak tidak memakan diri..

sekian sahaja seloka dari sy untuk anda semua pada pagi ini..chow.. Laughing
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Wed May 16, 2012 1:09 pm

Info berguna!
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 80
Join date : 2012-01-18

PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Wed May 16, 2012 2:27 pm

carliph wrote:
alhamdulillah... cheers

syukur pada yg maha Esa..
kini hati girang tidak terkata..
motor sihat seperti sediakala..
alangkah bangang pomen sebelumnya..
boleh dikata plug tiada mengena..
bukankah itu hukum karma..
perlu cantik api dan juga petrolnya..
barulah start sekali sahaja..

jadikan pengajaran hidup ini..
bukan semua pomen bijak sekali..
perlu memilih behati-hati..
agar kelak tidak memakan diri..

sekian sahaja seloka dari sy untuk anda semua pada pagi ini..chow.. Laughing

betul..jgn percaya sgt pomen2 ni..
kita kena yakin dgn diri kita..
berminggu sakit kepala pikir..
dh terpikir nk jual dah...
tapi alhamdulillah..motor ni masih sayang tuan dia..
dan tuan dia sayang kat dia..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2   Today at 12:37 pm

Back to top Go down
 
TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2
» moto xleh start
» Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...
» panduan beli moto terpakai vts 200
» Signal Kanan Menyala Lebih Laju Dari Kiri

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: