Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Next
AuthorMessage
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Thu Apr 07, 2011 5:48 am

Laughing tipah tertipu ke ni? kata galol x mod, ni smpai nak masuk cdi lacing...
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Wed Apr 13, 2011 7:30 am

akey_z wrote:
encikgalol wrote:
wajarian wrote:
Tipu

Tak baik tuduh insan comel mcm saya nie menipu.. hahaha

Comel ke kau ni Galol, bukan ke kau ni cute........


baby face...
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Tue May 03, 2011 6:08 pm

bengkel jd pilihan sy :

1) man sheng

2) zul pachi

3) mmr

klu nk pgi kat chuan & cycle nk mintak discount ke...mintak kat ah leong trus...jgn tanya si ah siang pomen dia tu...kadang2 suka2 dia sj dia letak price...

klu kat mforce segambut sy kurang skit...sbb x leh nk tgk pomen bikin kita punya motor...
Back to top Go down
mat.taram
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-24

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Tue May 24, 2011 7:04 am

Salam..kedai belah2 Aloq Setaq tak dak ka???
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Tue May 24, 2011 1:58 pm

Td 1st time servis kt man sheng. Servis 3k, pakai minyak hitam castrol n minyak gear motul, total RM49. Ok laaa... pasal minyak castrol nie time 100kmh nk naik 120kmh ada henjut2 sikit laa, x pe try dulu tgk cmne. Servis kt man sheng nie patut kena upgrade skit, at least lepas tukar minyak dua2 tu, check laa air cooler tu n check angin tayar skali baru kite puas hati. Lepas nie nk try MMR lak tgk cmne?... scratch
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Tue May 24, 2011 3:43 pm

Mr Qass wrote:
Td 1st time servis kt man sheng. Servis 3k, pakai minyak hitam castrol n minyak gear motul, total RM49. Ok laaa... pasal minyak castrol nie time 100kmh nk naik 120kmh ada henjut2 sikit laa, x pe try dulu tgk cmne. Servis kt man sheng nie patut kena upgrade skit, at least lepas tukar minyak dua2 tu, check laa air cooler tu n check angin tayar skali baru kite puas hati. Lepas nie nk try MMR lak tgk cmne?... scratch

coolant 12000km br tukar bang... Smile ...
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Tue May 24, 2011 3:59 pm

anakku wrote:
Mr Qass wrote:
Td 1st time servis kt man sheng. Servis 3k, pakai minyak hitam castrol n minyak gear motul, total RM49. Ok laaa... pasal minyak castrol nie time 100kmh nk naik 120kmh ada henjut2 sikit laa, x pe try dulu tgk cmne. Servis kt man sheng nie patut kena upgrade skit, at least lepas tukar minyak dua2 tu, check laa air cooler tu n check angin tayar skali baru kite puas hati. Lepas nie nk try MMR lak tgk cmne?... scratch

coolant 12000km br tukar bang... Smile ...


Tau bro, tp at least bukak n check. kalo kurang, terus tau ada prob kt situ n bole bg advise kt kite. Check angin tayar, ok ke x. Sbb skrg nie pam kt stesen minyak nie bkn leh pakai sgt. diorg kn ada alat check angin tu. To me service comes in a package. Nk ckp moto byk td, xde pun... hmmm...
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Tue May 24, 2011 8:50 pm

Mr Qass wrote:
anakku wrote:
Mr Qass wrote:
Td 1st time servis kt man sheng. Servis 3k, pakai minyak hitam castrol n minyak gear motul, total RM49. Ok laaa... pasal minyak castrol nie time 100kmh nk naik 120kmh ada henjut2 sikit laa, x pe try dulu tgk cmne. Servis kt man sheng nie patut kena upgrade skit, at least lepas tukar minyak dua2 tu, check laa air cooler tu n check angin tayar skali baru kite puas hati. Lepas nie nk try MMR lak tgk cmne?... scratch

coolant 12000km br tukar bang... Smile ...


Tau bro, tp at least bukak n check. kalo kurang, terus tau ada prob kt situ n bole bg advise kt kite. Check angin tayar, ok ke x. Sbb skrg nie pam kt stesen minyak nie bkn leh pakai sgt. diorg kn ada alat check angin tu. To me service comes in a package. Nk ckp moto byk td, xde pun... hmmm...

sori bang nk tanya...yg bro maksudkan tu Air Filter ataupun Coolant?... scratch ...setahu sy klu kita bukak tudung cap coolant tu pun mmg x nampak coolant tu kurang ataupun x... x mcm kreta ...bukak cap radiator pastu check radiator coolant... Smile

klu bab pam tayar ni sy slalu remind pomen x kisah workshop mana pun...kot2 dia org terlupa... Laughing ...klu sy slalu pam 30psi depan 36psi belakang...just want to share...

bounce
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Wed May 25, 2011 12:07 pm

Air coolant bro... pernah servis satu kedai nie dia ajar jolok jari kt dlm tu n kite leh tahu air kurang ke x (part had air kt jari yg terlupa tu)....

30psi depan 36psi belakang... NOTED!! Tq bro! Dulu ada org ckp 26 dpn 32 blakng, tp mcm x cukup angin je...tu yg confuse! kalo keras sgt takut tayar senang bengkak plak. Shocked
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Wed May 25, 2011 12:19 pm

Mr Qass wrote:
Air coolant bro... pernah servis satu kedai nie dia ajar jolok jari kt dlm tu n kite leh tahu air kurang ke x (part had air kt jari yg terlupa tu)....

30psi depan 36psi belakang... NOTED!! Tq bro! Dulu ada org ckp 26 dpn 32 blakng, tp mcm x cukup angin je...tu yg confuse! kalo keras sgt takut tayar senang bengkak plak. Shocked

jolok jari?...camne nk tau kurang ke x?...share skit bro...sy pun x penah try...klu dpt info post kat sini...sbb sy tau lenjan je...bila meter dah cukup...tukar coolant je...sbb motor bila dah lama takut ada problem yg kita x sedar je...

ada org ckp pressure angin ni ikut sedap masing2...ada yg ckp kena ikut berat badan...tp sy slalu pam ikut 30/36 psi...so far ok la...klu x ngam bole kurang kan atau lebih kan...ikut sedap...

lagi 1 tips otai2...jgn pam tayar masa tayar panas...takut tayar bengkak...tunggu sejuk dulu pastu br pam...tp nk menunggu tu yg leceh tu... Laughing
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Wed May 25, 2011 12:31 pm



Nanti nk kena tanya kedai tu balik. Dia ckp kalo kurang yg sikit2 tu boleh tmbah air biasa je... takut tgk gambo moto member kite yg berasap sbb air coolent kering.

Ok, tq again. Kena tggu sejuk baru pam, slalu main belasah je...hehehe...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Wed May 25, 2011 5:12 pm

dah hampir seminggu motot ku tersadai akibat short wayar!!
ada sesaper yg sudi tunda ke Man Shang x sabtu ni?
Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Wed May 25, 2011 6:38 pm

short wayar..??

hang main lampu kelip2 banyak ka..??

gerun aku nak pasang bebanyak lah...

xsanggup aku nengok motot tersadai... Sad
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Wed May 25, 2011 10:31 pm

Mie-G wrote:
dah hampir seminggu motot ku tersadai akibat short wayar!!
ada sesaper yg sudi tunda ke Man Shang x sabtu ni?
Very Happy

rumah area mana?...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Thu May 26, 2011 7:39 am

mat_kry wrote:
short wayar..??
hang main lampu kelip2 banyak ka..??
gerun aku nak pasang bebanyak lah...
xsanggup aku nengok motot tersadai... Sad

xde la byk mana pun, alarm mforce, lampu foglamp dan running light.
enjin hidup ok cuma ada bau terbakar dan asap putih keluar ikut celah2 bonet! No No

bro anakku, rumah kt tmn impian ehsan 3, balakong.
silent

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Thu May 26, 2011 7:51 am

Mie-G wrote:
mat_kry wrote:
short wayar..??
hang main lampu kelip2 banyak ka..??
gerun aku nak pasang bebanyak lah...
xsanggup aku nengok motot tersadai... Sad

xde la byk mana pun, alarm mforce, lampu foglamp dan running light.
enjin hidup ok cuma ada bau terbakar dan asap putih keluar ikut celah2 bonet! No No

bro anakku, rumah kt tmn impian ehsan 3, balakong.
silent

Bro Mie-G, dulu wiring sume tu buat kt mana? Kalo nak cepat call Seong/Wilhin Moto 012-5583383. Diorg ada lori leh angkut moto, dpt start moto pastu nk gi mansheng terus pun xpe. Sabtu gwe keje ptg, so nk tlg apa2 kasi halo je k bro!!
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Thu May 26, 2011 8:46 am

aritu buat kt MMR...
tp sbb duk sidai motot bawah hujan lebat ari sabtu jumaat aritu, terus short!
enjin boleh start tp pastu berasap, rasanya ada wayar yg terbakar tu.
tu yg xbrani nk start tu...

Ok, tq bro Qass...tgk cmno sabtu ni.
saya pun sebok bebenor mggu nih!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Fri May 27, 2011 5:19 am

Kome nie dah jauh menyimpang nih..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Fri May 27, 2011 6:13 am

encikgalol wrote:
Kome nie dah jauh menyimpang nih..

sori boss...sy delete post tu... Razz ...niat nk tolong kengkawan je...tp mungkin post salah tempat... Crying or Very sad
Back to top Go down
Emkay
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-06-26

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Mon Jun 27, 2011 5:16 pm

Air utk coolant x bleh guna air paip bese sbb ada klorin. Klorin ni yg buat besi karat. Klu nk slamat guna coolant yg dah ready mix. Klu x pun guna drinking water yg dlm botol (tiada kandungan mineral). Tapi jgn guna mineral water atau drinking water RO ( reverse osmosis) sbb RO water ni dari jenis 'soft water' dan akan menghakis metal.
Back to top Go down
joepilgrims
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-06-24

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Fri Jul 01, 2011 10:51 am

Mr Qass wrote:
Air coolant bro... pernah servis satu kedai nie dia ajar jolok jari kt dlm tu n kite leh tahu air kurang ke x (part had air kt jari yg terlupa tu)....

30psi depan 36psi belakang... NOTED!! Tq bro! Dulu ada org ckp 26 dpn 32 blakng, tp mcm x cukup angin je...tu yg confuse! kalo keras sgt takut tayar senang bengkak plak. Shocked


minta maaf ler bertanya soalan bodoh ni....tayar SYM tubeless ke?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Fri Jul 01, 2011 11:03 am

joepilgrims wrote:

minta maaf ler bertanya soalan bodoh ni....tayar SYM tubeless ke?
ya bro!!kita pakai tayar tubeless..kalau pancit, cucuk cacing jer! Cool

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
joepilgrims
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-06-24

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Fri Jul 01, 2011 11:17 am

Mie-G wrote:
joepilgrims wrote:

minta maaf ler bertanya soalan bodoh ni....tayar SYM tubeless ke?
ya bro!!kita pakai tayar tubeless..kalau pancit, cucuk cacing jer! Cool

tqqqqqqqqqqqqqqqqqqq
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Tue Jul 05, 2011 12:20 pm

Mie-G wrote:
joepilgrims wrote:

minta maaf ler bertanya soalan bodoh ni....tayar SYM tubeless ke?
ya bro!!kita pakai tayar tubeless..kalau pancit, cucuk cacing jer! Cool

cucuk cacing berape duit en mIe G?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Tue Jul 05, 2011 12:27 pm

harga cacing ni mengikut keadaan.
kalau pancit tepi jalan tu, biasa xkurang dari RM20 diorang caj padahal kalau beli tool utk cucuk cacing tu, baru RM10 kt masjid negara tu siap leh dapat free cacing 3 ekor lagi tu.. Very Happy
kalau bawak cucuk kt kedai, rasanya dalam rm5-rm7 kalau xsilap.

saya bwk siap2 pam ngn tool utk cucuk cacing tu kt bwh seat.
Penah guna skali utk tampal tayar member masa ride ke Temerloh! Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Today at 8:49 am

Back to top Go down
 
Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 11Go to page : Previous  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Next
 Similar topics
-
» Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi
» Lokasi Bengkel Otai / Sym agent yg dipercayai.
» Bengkel untuk baik pulh / clain insurans kemalangan.
» Bengkel untuk repair Honda CG125/150
» Helmet dan Apparel Yang Selesa Untuk Anda dan Pillion??????

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Bengkel/Servis Center Untuk Motor SYM-
Jump to: