Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9, 10, 11  Next
AuthorMessage
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Tue Jul 05, 2011 4:34 pm

bro mgie ada gambar pam&cacing tu tak igt nk beli tp rupa haram tk tau,jual kt mn
Question sy ni budak baru belajar Very Happy
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Wed Jul 06, 2011 3:44 am

dinsabak76 wrote:
bro mgie ada gambar pam&cacing tu tak igt nk beli tp rupa haram tk tau,jual kt mn
Question sy ni budak baru belajar Very Happy
saya guna pam kaki tu jer...kalau org lain guna pam letrik yg guna socket kt motot kita tu.
cacing tu biasa kt psr mlm pun ada jual...nnt ptg kang saya upload gambor nya!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
joepilgrims
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-06-24

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Wed Jul 06, 2011 4:33 am

carliph wrote:
wajarian wrote:
Zul Pachi yang aku bawak ko malam tu kat Jalan Kebun

abg bwk sapa ke zul pachi? dgr tempat ni pun recommended jugak kan...byk otai2 pg sini... Twisted Evil

tumpang tanya ada map tak??? tq..
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Wed Jul 06, 2011 11:43 am

joepilgrims wrote:
carliph wrote:
wajarian wrote:
Zul Pachi yang aku bawak ko malam tu kat Jalan Kebun

abg bwk sapa ke zul pachi? dgr tempat ni pun recommended jugak kan...byk otai2 pg sini... Twisted Evil

tumpang tanya ada map tak??? tq..

Nak ke sana ke Joe? nak g ajak aku sekali ye...
Back to top Go down
joepilgrims
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-06-24

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Wed Jul 06, 2011 11:55 am

Sirapisamin wrote:
joepilgrims wrote:
carliph wrote:
wajarian wrote:
Zul Pachi yang aku bawak ko malam tu kat Jalan Kebun

abg bwk sapa ke zul pachi? dgr tempat ni pun recommended jugak kan...byk otai2 pg sini... Twisted Evil

tumpang tanya ada map tak??? tq..

Nak ke sana ke Joe? nak g ajak aku sekali ye...

insyallah....
Back to top Go down
Emkay
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-06-26

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Thu Jul 07, 2011 4:31 am

Kalu ikut user manual yg boleh didownload dari website SYM Taiwan, semua jenis moto SYM ni, recommended service pada 300Km yang pertama (tukar minyak injin & gear). 2nd service adalah pada 700KM. User manual ni rasanya serupa dengan yg dibekalkan bersama moto.

Klu nk download pun boleh gak diu sini http://www.sym.com.tw/eng/support/download/index.php?type=14
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Thu Jul 07, 2011 6:44 am

Emkay wrote:
Kalu ikut user manual yg boleh didownload dari website SYM Taiwan, semua jenis moto SYM ni, recommended service pada 300Km yang pertama (tukar minyak injin & gear). 2nd service adalah pada 700KM. User manual ni rasanya serupa dengan yg dibekalkan bersama moto.

Klu nk download pun boleh gak diu sini http://www.sym.com.tw/eng/support/download/index.php?type=14
tak perasan pula kena servis pada 300km yg pertama..1st servis aku pada 1200km then 2nd servis pada 3400km....servis kat kilang SYM alma...pakai minyak engine Rockoil dan gear Motul.
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Thu Jul 07, 2011 7:48 am

mkong wrote:
Emkay wrote:
Kalu ikut user manual yg boleh didownload dari website SYM Taiwan, semua jenis moto SYM ni, recommended service pada 300Km yang pertama (tukar minyak injin & gear). 2nd service adalah pada 700KM. User manual ni rasanya serupa dengan yg dibekalkan bersama moto.

Klu nk download pun boleh gak diu sini http://www.sym.com.tw/eng/support/download/index.php?type=14
tak perasan pula kena servis pada 300km yg pertama..1st servis aku pada 1200km then 2nd servis pada 3400km....servis kat kilang SYM alma...pakai minyak engine Rockoil dan gear Motul.

Hah, lebih kurangle mkong ngn aku..1st servis 1000km 2nd servis dah cecah 3600km (tapi blm g servis lagi)
Back to top Go down
Emkay
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-06-26

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Thu Jul 07, 2011 9:50 am

Pada ms 30 pada manual sym terdapat pekara 16. PERIODICAL MAINTENANCE SCHEDULE. Dlm tu ada senarai yg kita perlu periksa bagi memastikan jentera sym berjalan lancar
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Fri Jul 08, 2011 4:44 am

Semalam g servis dah kat MMR...

G dalam 5.45 pm..yg bestnye ada 4 bijik SYM color grey kat ctu termasuk motot gue..hehehe

Tukar Minyak itam pakai castrol for scooter RM 25 + gear oil ( lupe la nama brand die ) RM 13 total sume RM 38...Okla tu, budget pun ciput je...
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Thu Jul 14, 2011 8:39 pm

ptg tadi pegi servis kat P&U cycle sg buloh.ni salah satu bengkel authorised dealer sym.nak gi mmr atau pudu jauh la pulok. bengkel ni dekat je ngan tempat keje.tapi tgk gaya bro masran (mekanik yg handle motor sym) meyakinkan.maybe dia dah dapat ilmu dari sym segambut kot.tadi tukar minyak hitam mos semi synthetic=rm 25,yamalube gear oil=rm 12


Very Happy
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Sat Jul 16, 2011 5:19 am

aku g MMR dorang x rekemen pon gear oil yamalube tu..kenape ek? tapi aku tgk ramai geng2 pakai minyak tu..confius la
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Sat Jul 16, 2011 10:42 am

Sirapisamin wrote:
aku g MMR dorang x rekemen pon gear oil yamalube tu..kenape ek? tapi aku tgk ramai geng2 pakai minyak tu..confius la
ntah le.nak lakukan brand lain kot.lg pun kedai yg aku gi servis ni authorised dealer.mesti ada tunjuk ajar ku sifu dari company sym. x gitu?
Back to top Go down
Emkay
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-06-26

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Mon Jul 18, 2011 3:56 am

Masa aku wat service kt Darma moto, mekanik pun taruk yamalube utk gear oil made in Thailand. Kat botol minyak xde tulis rating. was-was gak aku.
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Mon Jul 18, 2011 7:30 am

mkong wrote:
Emkay wrote:
Kalu ikut user manual yg boleh didownload dari website SYM Taiwan, semua jenis moto SYM ni, recommended service pada 300Km yang pertama (tukar minyak injin & gear). 2nd service adalah pada 700KM. User manual ni rasanya serupa dengan yg dibekalkan bersama moto.

Klu nk download pun boleh gak diu sini http://www.sym.com.tw/eng/support/download/index.php?type=14
tak perasan pula kena servis pada 300km yg pertama..1st servis aku pada 1200km then 2nd servis pada 3400km....servis kat kilang SYM alma...pakai minyak engine Rockoil dan gear Motul.
3rd servis 5500km..RM68..tukar minyak hitam rockoil dan cervis CVT kat kilang SYM alma..Minyak gear tukar sendiri pakai BHP SAE140..beli stesen minyak....
Back to top Go down
Lord_Hard
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-07-15

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Mon Jul 18, 2011 3:55 pm

Salam sumer,

Nak tumppang tya. Saya dok balakng. Mana nak g servis yg plg dkt ekk... Sang siput tu dah mtk diservis kali pertama dh...

Ag satu klu g mforce segambut... Lama ke beratur... Karang tkt jd mcm sevis kete. Kena wat appointment atau ambik masa 2-3 jam plg kurang.

Klu kejap... Leh lari time lubch je..

Mtk info bro- bro sumer
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Tue Jul 19, 2011 6:48 pm

Lord_Hard wrote:
Salam sumer,

Nak tumppang tya. Saya dok balakng. Mana nak g servis yg plg dkt ekk... Sang siput tu dah mtk diservis kali pertama dh...

Ag satu klu g mforce segambut... Lama ke beratur... Karang tkt jd mcm sevis kete. Kena wat appointment atau ambik masa 2-3 jam plg kurang.

Klu kejap... Leh lari time lubch je..

Mtk info bro- bro sumer


Xde lame kot paling2 pon around an hour ja
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Thu Jul 21, 2011 2:31 am

Lord_Hard, Balakong kt area mana?
saya duk Tmn Impian Ehsan 3 tu jer!
ada 2-3 org jgk duk area situ...leh la jumpa ngeteh nnt!
Pergi service kt Wilhin pun ok bro, dkt dah ngn Balakong tu...
Selain tu, kalau nk lebih best, boleh pergi kat Man Sheng kt Jalan Pudu tu.


_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Thu Jul 21, 2011 12:37 pm

first servis tukar minyak hitam&gear oil kejap je tu....
Back to top Go down
Emkay
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-06-26

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Thu Jul 21, 2011 1:54 pm

Time lunch mekanik pegi lunch la. 3 ari lepas aku ada gi sym segambut wat tukar bearing depan. Ramai gak yg dtg wat servis dlm 4 5 bijik vts.
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Fri Jul 22, 2011 6:43 am

Emkay wrote:
Time lunch mekanik pegi lunch la. 3 ari lepas aku ada gi sym segambut wat tukar bearing depan. Ramai gak yg dtg wat servis dlm 4 5 bijik vts.
bro, berapa km@camne nak tau dah kena tukar bearing?mahal ke benda alah tu?
Back to top Go down
Emkay
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-06-26

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Fri Jul 22, 2011 9:47 am

gts2u wrote:
Emkay wrote:
Time lunch mekanik pegi lunch la. 3 ari lepas aku ada gi sym segambut wat tukar bearing depan. Ramai gak yg dtg wat servis dlm 4 5 bijik vts.
bro, berapa km@camne nak tau dah kena tukar bearing?mahal ke benda alah tu?

Motor aku masih dlm waranty, so x kena apa2 byran
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Sat Jul 23, 2011 11:57 am

Emkay wrote:
gts2u wrote:
Emkay wrote:
Time lunch mekanik pegi lunch la. 3 ari lepas aku ada gi sym segambut wat tukar bearing depan. Ramai gak yg dtg wat servis dlm 4 5 bijik vts.
bro, berapa km@camne nak tau dah kena tukar bearing?mahal ke benda alah tu?

Motor aku masih dlm waranty, so x kena apa2 byran

Sbb apa bro tukar itu bearing?
Back to top Go down
Emkay
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-06-26

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Sat Jul 23, 2011 12:48 pm

Keluar dari kedai mmg dah ada bunyi. Memula ingat bunyi dtg dari brek depan. Bila depa wat mekanik kat sym segambut test dia kata bearing ada masalah.
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Sat Jul 23, 2011 4:22 pm

service cvt ni, dia buat camaner, dia bukak belting/mangkuk2 sumer ker atau dia sembur ajer habuk2 dlm tu?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi   Today at 1:28 pm

Back to top Go down
 
Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 11Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 9, 10, 11  Next
 Similar topics
-
» Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi
» Lokasi Bengkel Otai / Sym agent yg dipercayai.
» Bengkel untuk baik pulh / clain insurans kemalangan.
» Bengkel untuk repair Honda CG125/150
» Helmet dan Apparel Yang Selesa Untuk Anda dan Pillion??????

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Bengkel/Servis Center Untuk Motor SYM-
Jump to: