Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
luxdream
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 65
Join date : 2012-01-19

PostSubject: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Wed Feb 08, 2012 5:26 am

salam geng..saya ni baru 14 ari guna SYM 200 SE..dulu ada la guna Elegan 150,tu pon 3 bulan aje.Berbalek pasal SYM nih..sya nk kongsi la rasa tak sodap moto ni..

1.)Masa bawak rasa pukulan angin datang dari belakang(moto xde box)..makna nye jaket yg di pakai kembong kt depan..helmet pon terasa pukulan angin dari belakang..bergoyang kepala beb..

2.)Absober rasa x besh lah..kalo jalan smooth ok,kalo jalan berkedut-kedut rasa melantun-lantun..

pada saya masalah no.1 paling merimaskan..adakah anda jugak ada masalah yg sama macam saya..??

Yang lelain buat masa nih ok je..moto xde masalah..baru masuk 370km..1st sebis minyak Hi-rev 15-50(RM26.00) + minyak gear Yamahalube(RMc 10.00)...TQ
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Wed Feb 08, 2012 5:43 am

Salam bro luxdream

1. Masalah ni biasa kalau kita pakai jacket biasa dan besar, sebab tu ramai yg naik siput gondang ni memakai jacket fit atau jacket yg biasa rider pakai, jadi takde la jacket nak kembong ke depan...hehehe.

2. Absorber standard mmg begitu, sbb tu ramai bertukar kepada Racing Boy (bagi yg budget ciput) atau YSS (bagi yg ade budget besar).

Sekian.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
yau63
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Wed Feb 08, 2012 5:44 am

lepas 3 bulan, kamu akan rasa tak cukup power! hahahaha
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Wed Feb 08, 2012 5:55 am

luxdream wrote:
salam geng..saya ni baru 14 ari guna SYM 200 SE..dulu ada la guna Elegan 150,tu pon 3 bulan aje.Berbalek pasal SYM nih..sya nk kongsi la rasa tak sodap moto ni..

1.)Masa bawak rasa pukulan angin datang dari belakang(moto xde box)..makna nye jaket yg di pakai kembong kt depan..helmet pon terasa pukulan angin dari belakang..bergoyang kepala beb..
bro kene carik 1 jaket yang fit/keras sikit .. saya dulu pon first pakai jaket bola .. time bawak cam org ngandung lak jaket tu .. helmet pon sama carik yg fit sikit & yg penuh kepala .. helmet steng mmg tak sesuai la bro ..

2.)Absober rasa x besh lah..kalo jalan smooth ok,kalo jalan berkedut-kedut rasa melantun-lantun..
abs stendet mmg byk org komplen .. tapi kalau tukar abs sport sebenarnya lagi keras .. apa kata tune balik angin taya blkg bagi tak keras sikit .. contoh 34 psi ke

pada saya masalah no.1 paling merimaskan..adakah anda jugak ada masalah yg sama macam saya..??

Yang lelain buat masa nih ok je..moto xde masalah..baru masuk 370km..1st sebis minyak Hi-rev 15-50(RM26.00) minyak gear Yamahalube(RMc 10.00)...TQ
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
eshalias
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-03-24
Age : 47
Location : tmn putra perdana puchong

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Wed Feb 08, 2012 6:01 am

elegan 150 windshield dia pendek,VTS tinggi.sebab tu kalau pakai jacket biasa,angin akan tiup jacket tu kedepan,(kembong)..kalau kena angin treler atau bas,lagi bahaya..terbaik..beli le riding jacket.
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Wed Feb 08, 2012 6:08 am

tk sedap?...

ntah la...

pd sy, kalo nk bandingkan dgn moto-moto sy yg sebelum nih, sekuter nih mmg TERBAIK la...no komplen...

kalo blasah full throttle pun, tgn kiri masih bleh garuk2 idung yg tk gatal...ehehehe... albino
Back to top Go down
z@idi
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 374
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Wed Feb 08, 2012 7:37 am

aku rasa yg tak sedapnya x cukup laju..asyik cicir je ngan abam blalang..pastu selalu dipotong sayur oleh sweeper jajad..hehehe..Very Happy
Back to top Go down
luxdream
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 65
Join date : 2012-01-19

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Wed Feb 08, 2012 9:20 am

z@idi wrote:
aku rasa yg tak sedapnya x cukup laju..asyik cicir je ngan abam blalang..pastu selalu dipotong sayur oleh sweeper jajad..hehehe..Very Happy
pada aku SYM ni cukup laju doh..aku pon x brani bwk lelaju..hehe
Back to top Go down
fadzliSYM
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 387
Join date : 2011-10-01
Location : kl

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Wed Feb 08, 2012 4:45 pm

z@idi wrote:
aku rasa yg tak sedapnya x cukup laju..asyik cicir je ngan abam blalang..pastu selalu dipotong sayur oleh sweeper jajad..hehehe..Very Happy

kalau tak cukup laju........ boleh ikut macam rayz.......... diam2 tukar sym 250......hahaha...

jajad memang pawer...... tu pasal sweeper jajad dok kat depan.......hehehe...
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Thu Feb 09, 2012 5:08 am

fadzliSYM wrote:
z@idi wrote:
aku rasa yg tak sedapnya x cukup laju..asyik cicir je ngan abam blalang..pastu selalu dipotong sayur oleh sweeper jajad..hehehe..Very Happy

kalau tak cukup laju........ boleh ikut macam rayz.......... diam2 tukar sym 250......hahaha...

jajad memang pawer...... tu pasal sweeper jajad dok kat depan.......hehehe...

Bagi jajad kat depan ... leh gak dia suruh kete stop...
Back to top Go down
iezzad_jajad
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2011-10-27
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Thu Feb 09, 2012 6:30 am

uhukkk....uhuk...uhuk...apalah aku nie asik terbatuk2 ajerrrr...... erkkkkkkkkkkkk!!!!! patut lerrrrr ada stament psl aku ehhhh?? wah..wah..wah.. korang..... ssodap mulut ajer ehhh....

alooooo en zaidi.... sejak bila plak aku nie ada potong mcm sayur... aku nie bukan vegeterian beb !!!!!! hehehehe

askum F/Sarjana fadzlie: aku nie x pawer lerrr.... kalu aku pawer dan ada pawer... dh lama dah aku leh jd mcm boboi boy !!!! hahahaha

aloha WWC 5134 @ Bapak Budak B Full : udah ler nak suruh aku duduk depan...selalu salah paham... bukan aku yg tahan kete..kete yg berhenti dekat dgn aku...jln tue punya la main luas dekat dgn aku jugak dia nak berhenti nyerrrr.... bila aku x tahan kete... kete langgar aku dr blakang plak... sedey woooooo...uwahhhhhh !!!!!!

# terima kasih atas komen2 dan pendangan bernas anda semua..ku hargai sekali... ku x trasa ati... aku ok ajer.... janji kita sume happy..... yg penting....WE ARE FREE RIDER.... U ALL THE BESHHH LA BABEH !!!!!
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Thu Feb 09, 2012 6:36 am

iezzad_jajad wrote:
uhukkk....uhuk...uhuk...apalah aku nie asik terbatuk2 ajerrrr...... erkkkkkkkkkkkk!!!!! patut lerrrrr ada stament psl aku ehhhh?? wah..wah..wah.. korang..... ssodap mulut ajer ehhh....

alooooo en zaidi.... sejak bila plak aku nie ada potong mcm sayur... aku nie bukan vegeterian beb !!!!!! hehehehe

askum F/Sarjana fadzlie: aku nie x pawer lerrr.... kalu aku pawer dan ada pawer... dh lama dah aku leh jd mcm boboi boy !!!! hahahaha

aloha WWC 5134 @ Bapak Budak B Full : udah ler nak suruh aku duduk depan...selalu salah paham... bukan aku yg tahan kete..kete yg berhenti dekat dgn aku...jln tue punya la main luas dekat dgn aku jugak dia nak berhenti nyerrrr.... bila aku x tahan kete... kete langgar aku dr blakang plak... sedey woooooo...uwahhhhhh !!!!!!

# terima kasih atas komen2 dan pendangan bernas anda semua..ku hargai sekali... ku x trasa ati... aku ok ajer.... janji kita sume happy..... yg penting....WE ARE FREE RIDER.... U ALL THE BESHHH LA BABEH !!!!!

Ala Jajad jgn la marah...
Bukan apa.. masa naik genting hari tu kau ada tokoh la bro...
kete pun leh berhenti kasi lu jalan.. cam polis trafik beb...
Back to top Go down
iezzad_jajad
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2011-10-27
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Thu Feb 09, 2012 6:40 am

gua x marah beb..cuma disini beta ingin membuat kenyataan dan kesimpulan..jgn jd mcm gua berhenti mkn jln atau x berhenti kat bahu jln...adakan wujudnya salah paham antara pengguna jalanraya... heheheheheh aku ada tokoh ke?? tokoh maal hijrah ke....atau tokoh buku??? ahahahaha.....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Thu Feb 09, 2012 7:17 am

rasanya aku pun dah kena stat menabung tuk tukar absober..
gedegak geduguk rasanya bila terkena lopak.

tabung tuk beli helmet pun blm cukup penuh lagi nih! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
fadzliSYM
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 387
Join date : 2011-10-01
Location : kl

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Thu Feb 09, 2012 8:37 am

iezzad_jajad wrote:
uhukkk....uhuk...uhuk...apalah aku nie asik terbatuk2 ajerrrr...... erkkkkkkkkkkkk!!!!! patut lerrrrr ada stament psl aku ehhhh?? wah..wah..wah.. korang..... ssodap mulut ajer ehhh....

alooooo en zaidi.... sejak bila plak aku nie ada potong mcm sayur... aku nie bukan vegeterian beb !!!!!! hehehehe

askum F/Sarjana fadzlie: aku nie x pawer lerrr.... kalu aku pawer dan ada pawer... dh lama dah aku leh jd mcm boboi boy !!!! hahahaha

aloha WWC 5134 @ Bapak Budak B Full : udah ler nak suruh aku duduk depan...selalu salah paham... bukan aku yg tahan kete..kete yg berhenti dekat dgn aku...jln tue punya la main luas dekat dgn aku jugak dia nak berhenti nyerrrr.... bila aku x tahan kete... kete langgar aku dr blakang plak... sedey woooooo...uwahhhhhh !!!!!!

# terima kasih atas komen2 dan pendangan bernas anda semua..ku hargai sekali... ku x trasa ati... aku ok ajer.... janji kita sume happy..... yg penting....WE ARE FREE RIDER.... U ALL THE BESHHH LA BABEH !!!!!

HAHAHA.....Jajad....jajad....
Back to top Go down
z@idi
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 374
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Thu Feb 09, 2012 12:27 pm

fadzliSYM wrote:
z@idi wrote:
aku rasa yg tak sedapnya x cukup laju..asyik cicir je ngan abam blalang..pastu selalu dipotong sayur oleh sweeper jajad..hehehe..Very Happy

kalau tak cukup laju........ boleh ikut macam rayz.......... diam2 tukar sym 250......hahaha...

jajad memang pawer...... tu pasal sweeper jajad dok kat depan.......hehehe...

hahaha..kalu tabung dah penuh..memang confirm tukau 250 punye..pastu bila ride je..aku dok kat belakang pastu sound "weh jajad, ko wat ape kat belakang ni..pi ke depan..aku take over jadi sweeper lak.."

bila dia dah ke depan dengan selamba aku potong sebelah jajad (sambil bagi isyarat tangan suruh cepat sikit.)hehehe..jgn marah jajad, nanti kena jual..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Thu Feb 09, 2012 12:40 pm

hahaha...aksi yg boleh bikin hati terbakar oleh Zaidi! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Fri Feb 10, 2012 10:40 am

z@idi wrote:
fadzliSYM wrote:
z@idi wrote:
aku rasa yg tak sedapnya x cukup laju..asyik cicir je ngan abam blalang..pastu selalu dipotong sayur oleh sweeper jajad..hehehe..Very Happy

kalau tak cukup laju........ boleh ikut macam rayz.......... diam2 tukar sym 250......hahaha...

jajad memang pawer...... tu pasal sweeper jajad dok kat depan.......hehehe...

hahaha..kalu tabung dah penuh..memang confirm tukau 250 punye..pastu bila ride je..aku dok kat belakang pastu sound "weh jajad, ko wat ape kat belakang ni..pi ke depan..aku take over jadi sweeper lak.."

bila dia dah ke depan dengan selamba aku potong sebelah jajad (sambil bagi isyarat tangan suruh cepat sikit.)hehehe..jgn marah jajad, nanti kena jual..

memang terkujad jajad tgk statment ko ni zaidi.. cyclops

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Mon Feb 13, 2012 12:00 pm

seriusly yg x bestnye aku x bole menonton game liver sambil isap sebatang rokok apabila menaiki moto ni...frust gile aku Mad
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Mon Feb 13, 2012 12:12 pm

Sirapisamin wrote:
seriusly yg x bestnye aku x bole menonton game liver sambil isap sebatang rokok apabila menaiki moto ni...frust gile aku Mad
atau frust sbb 'kena' ngn menyu aritu? Twisted Evil Twisted Evil

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Tue Feb 14, 2012 4:14 am

Mie-G wrote:
Sirapisamin wrote:
seriusly yg x bestnye aku x bole menonton game liver sambil isap sebatang rokok apabila menaiki moto ni...frust gile aku Mad
atau frust sbb 'kena' ngn menyu aritu? Twisted Evil Twisted Evil

haha..xpe...bagi la man u menang kali ni hari tu FA cup dah menang ngn man u dah... albino
Back to top Go down
iM08
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2013-02-09
Age : 29
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Thu Apr 11, 2013 9:34 am

vts saya leaking lak kat enjin.. tiap2 minggu kene topup minyak hitam..

nmpknye kene anta g oberhaul la..

$$$ melayang... huhuhu
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Thu Apr 11, 2013 10:19 am

iM08 wrote:
vts saya leaking lak kat enjin.. tiap2 minggu kene topup minyak hitam..

nmpknye kene anta g oberhaul la..

$$$ melayang... huhuhu

kalo tkde bajet, rasanya memadai dgn buat top overhaul je...nk murah sket, tukar gasket je...tp dh alang2 bukak, baik buat skali... albino
Back to top Go down
iM08
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2013-02-09
Age : 29
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Thu Apr 11, 2013 10:25 am

BlueThunder wrote:
iM08 wrote:
vts saya leaking lak kat enjin.. tiap2 minggu kene topup minyak hitam..

nmpknye kene anta g oberhaul la..

$$$ melayang... huhuhu

kalo tkde bajet, rasanya memadai dgn buat top overhaul je...nk murah sket, tukar gasket je...tp dh alang2 bukak, baik buat skali... albino

hari tu ade pergi kedai motor kat bandar baru bangi.. (xigt name kedai.. tapi baris2 dengan manjaku)

pomen cine kate kene oberhaul sebab enjin kat tempat drain tu mcm ada crack...

so pomen suh oberhaul je pastu upgrade piston evo 250.. hehehe
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Thu Apr 11, 2013 12:05 pm

iM08 wrote:
so pomen suh oberhaul je pastu upgrade piston evo 250.. hehehe

fuh...besor modal tuh...hehe albino
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Today at 12:37 pm

Back to top Go down
 
apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.
» Helmet dan Apparel Yang Selesa Untuk Anda dan Pillion??????
» Pendapat tentang GPS
» Beli phone yang baru jangan jealous ye! Samsung Galaxy S4 ? Note 2?
» Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: