Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Pendapat tentang GPS

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
alitt
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Pendapat tentang GPS   Thu Mar 31, 2011 7:51 am

Nak tanya pendapat...apa yang bagus..ni selain dari ltak kt henpon ler...Skrg tgk byk cap china, taiwan dan juga dr garmin sendiri...dan rega macam lebih kurang jer...
1.Apa kelebihan yg taiwan dari china...
2.elok yg ada bluetooth ker..
3.ada experience tak..
4.atau trus beli dari garmin trus ke...
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Thu Mar 31, 2011 9:04 am

alitt wrote:
Nak tanya pendapat...apa yang bagus..ni selain dari ltak kt henpon ler...Skrg tgk byk cap china, taiwan dan juga dr garmin sendiri...dan rega macam lebih kurang jer...
1.Apa kelebihan yg taiwan dari china...
2.elok yg ada bluetooth ker..
3.ada experience tak..
4.atau trus beli dari garmin trus ke...

Aku punya skarang pakai Garmin Asus A10.. smartphone JV antara Garmin GPS maker dgn ASUS (IT leader).. dia gunakan Android 2.1.. features phone dia sama mcm handphone Android yg lain, cuma utk GPS dia pakai dedicated GPS CHIP macam kat stand alone Garmin GPS.. navigation dia mmg superb.. cari satelit klu line clear tak sampai 10 saat.. rega?? masa aku beli offer Seng Heng cash price RM1299.. rega skarang tak taulah brapa..







Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
zamri_pjv750
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 71
Join date : 2011-03-28
Location : Bukit Minyak, Perai

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Fri Apr 01, 2011 7:16 am

galol...buleh share dak macamana hang fix holder gps tu kat moto sym...
Back to top Go down
alitt
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Fri Apr 01, 2011 9:15 am

galol...yg hang pakai dia ngan phone skalikan..kalo org call..dia ada kacau gps tu tak...pastu kalo lelama guna..dia panas tak...
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Fri Apr 01, 2011 10:25 am

zamri_pjv750 wrote:
galol...buleh share dak macamana hang fix holder gps tu kat moto sym...

Senang aja.. lambang SYM tue cabut keluar, pastu tebuk bahagian tue.. beli GPS holder.. kikis buang tapak bulat + penyedut dia tue pastu masukkan biar terjengul dia punya tapak bulat tue.. sila tengok gambar bawah for more info:







skarang dah tak pakai benda nie.. sbb nya, terjatuh tapak tue, pastu holder tue patah.. satu holder dah rm25.. dah masuk kali kedua dah beli.. last2 aku beli jenis mcm nie :



tepek ja kat cermin speedometer.. dan mmg benda tue melekat kuat.. pastu tak mudah tertanggal sbb kalu nak tanggalkan, kena tarik lock dia dulu.. dan batang tue bukan jenis mudah lentur, so tak risau GPS kita terliuk-liuk mengikut irama M Daud Kilau.. hehehe..


Alit, pasal phone nie panas mmg betul.. tapi phone aku nie tak masuk SIM card phone biasa.. aku masuk SIM Card utk broadband ajer.. utk phone aku cakap/SMS, aku pakai Blueberry jer.. ilang pun tak ralat sangat.. hehehe.. dan yg bestnya Garmin ASus nie, wpun tak masuk apa2 SIM Card, still kita boleh guna GPS function dan browse Tenet guna wifi.. aku dah cuba dah..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
zamri_pjv750
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 71
Join date : 2011-03-28
Location : Bukit Minyak, Perai

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Fri Apr 01, 2011 12:24 pm

tq encik galol...kerana sharing ilmu yg berguna... Very Happy ..kalau buleh jumpa hang nanti aku nak tengok secara dekat & detail..
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Fri Apr 01, 2011 1:33 pm

zamri_pjv750 wrote:
tq encik galol...kerana sharing ilmu yg berguna... Very Happy ..kalau buleh jumpa hang nanti aku nak tengok secara dekat & detail..

Malam nie ada perjumpaan SYM FAN TEAM dekat Bayan Lepas.. dekat area Sunshine.. klu rajin turun la pukul 9 mlm nie.. hehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
alitt
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Fri Apr 01, 2011 2:19 pm

encikgalol wrote:
Alit, pasal phone nie panas mmg betul.. tapi phone aku nie tak masuk SIM card phone biasa.. aku masuk SIM Card utk broadband ajer.. utk phone aku cakap/SMS, aku pakai Blueberry jer.. ilang pun tak ralat sangat.. hehehe.. dan yg bestnya Garmin ASus nie, wpun tak masuk apa2 SIM Card, still kita boleh guna GPS function dan browse Tenet guna wifi.. aku dah cuba dah..

TQ..encikgalol...pasal tempat letak gps tu..bukan hang nak beli givi waterproof gps bag...aku aritu nak gi tgk kt givi jln ipoh tu...tp tak berkesempatan...tp brand kappa pun ada jugak kan..
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Fri Apr 01, 2011 2:54 pm

encikgalol wrote:
zamri_pjv750 wrote:
tq encik galol...kerana sharing ilmu yg berguna... Very Happy ..kalau buleh jumpa hang nanti aku nak tengok secara dekat & detail..

Malam nie ada perjumpaan SYM FAN TEAM dekat Bayan Lepas.. dekat area Sunshine.. klu rajin turun la pukul 9 mlm nie.. hehehe..

oohhh kedai adek manja...krem salam kat tokey dia (awang).....
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Fri Apr 01, 2011 2:57 pm

alitt wrote:
encikgalol wrote:
Alit, pasal phone nie panas mmg betul.. tapi phone aku nie tak masuk SIM card phone biasa.. aku masuk SIM Card utk broadband ajer.. utk phone aku cakap/SMS, aku pakai Blueberry jer.. ilang pun tak ralat sangat.. hehehe.. dan yg bestnya Garmin ASus nie, wpun tak masuk apa2 SIM Card, still kita boleh guna GPS function dan browse Tenet guna wifi.. aku dah cuba dah..

TQ..encikgalol...pasal tempat letak gps tu..bukan hang nak beli givi waterproof gps bag...aku aritu nak gi tgk kt givi jln ipoh tu...tp tak berkesempatan...tp brand kappa pun ada jugak kan..

nak beli tapi tapi mahal sangat.. sampai dekat2 200.. tggu ada modal lebih skit.. GPS holder aku beli China tu tak sampai RM20.. hahaha

Orait mat_kry.. jom nnt kita organize TTS geng utara..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Fri Apr 01, 2011 4:13 pm

encikgalol wrote:


Orait mat_kry.. jom nnt kita organize TTS geng utara..

wokehh...
Back to top Go down
alitt
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Sat Apr 02, 2011 8:19 am

Ada tak lain2 bole share info psl GPS ni...Aku tgk skrg kat mudah macam2 brand...ada made in china & taiwan...rega murah & byk function..ada pendapat tak pasal ni...bukan apa..ingat nk angkat satu...kalo tak ok .... angkat garmin punya jer...mahal sket jer....TQ.....
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Sat Apr 02, 2011 11:55 am

Semua brand lebih kurang sama kualitinya...Yang penting, bandingkan platform map, samada mapking atau jenis lain..Yang paling senang untuk akses update map terkini adalah mapking.

Kedua, cuba elak gunakan GPS jenis phone built-in kalau nak pasang kat skuter, pakai jenis stand alone seperti Garmin, Tom Tom atau pun Papago atas sebab2 ketahanan dan kelasakan.

Ketiga, jangan mount Gps terlalu dekat dengan badan..kalau boleh biar POV (Point Of View) selaras atau lebih tinggi dengan ketinggian cowling meter..Ni berikutan viewing angle yg terlalu dekat dekat POV penglihatan boleh mengganggu tumpuan pada riding dan juga pancaran matahari.

Keempat, gunakan mounting jenis suction cup dah memadai dan diletakkak atas surface cover meter (seelok-eloknya sebelah kanan)..mounting kit yang disediakan oleh semua jenama GPS memang jenis yang teguh dan daya ketahanan suction yang kuat dan tak perlu risau kalau terhentak
Back to top Go down
shamsulridzuan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Age : 42
Location : KL

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Mon Apr 04, 2011 5:37 am

Saja nak berkongsi ilmu alat GPS atau Satelit Navigation untuk kereta.

Dulu aku guna Garmin 760 beli kat Vienna. Harga kat sana murah sebab model ni dah outdated kalau compare disini. Tapi yang tak beshnya ialah kena curik plak. Pencurik pecah tingkap keta masa parking broad daylight. Kerugian = Garmin 760, suction cup, car charger, smart tag dan cermin keta.

Skang aku beli brand Way Way Q4301. Time tu mahal lagi dekat 7 rat. Skang 3 rat pun boleh dapat.

Beza antara keduanya ialah map. Garmin guna map Garmin dan Way Way tu guna Papago.
Kedua-dua jenis map ni dah boleh download free. Skang update derang buat sebulan sekali. Map yg derang hasilkan memang yang terkini. Siap ada junction view iaitu gambar simpang sewaktu kita nak kuar dari jalan utama.

Garmin Community Forum http://www.malsingmaps.com/portal/
Papago Community Forum http://www.malfreemaps.com/

Kalau nak beli, cari model yg ada bluetooth. Senang nak connect dgn headphone helmet atau bluetooth handsfree.
Back to top Go down
Kakei
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Fri Apr 08, 2011 9:39 am

Thanks for sharing d gud info bros. Byk tul aku dpt dr forum ni.
Aku mmg nak plan beli GPS. Tgk yg waterproof punya GPS smpai rm1k lbh. Kn beli yg biasa jgk la... Laughing

Kalau nak wat TTS ka, nak jumpa ka, sms atau call la aku sbb aku ni jrg2 online la.
no. kosong1DUA 4TUJUHdua satuTUJUH5Lima
Back to top Go down
shamsulridzuan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Age : 42
Location : KL

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Wed Apr 13, 2011 5:54 am

Saje je nak kongsi info on GPS ni. Bukan nak tunjuk terer atau hebat. Cuma berkongsi ilmu. Ilmu kan panduan hidup. Mungkin ada riderz yang dah tau. Jadi kita kongsi ye. Kalau salah minta dibetulkan. Hi hi hi

Aku record perjalanan masa trip tu hari guna Bluetooth GPS data logger brand Holux M-1000C. Aku letak dalam ruang compartment atas sebelah kanan mutut SYM. More details on this product, pls surf: http://www.holux.com/JCore/en/products/products_content.jsp?pno=351

Brand Holux ni ada jugak buat satelit navigator utk kereta cam Garmin seperti model Holux GPSmile. Yang aku guna ni GPS data logger. Bentuk cam kotak mancis dengan 3 color led indicator.

Perbesaan yg ketara antara car navigation dgn alat ni ialah GPS module (processor brain dan signal receiver), keupayaan dan sensitivity kepada signal daripada satelit. Perbezaan paling ketara ialah 3 specs di bawah:

GPS yang guna module MTK MT3329 chipset (data logger)
- 66 parallel satellite-tracking channels for fast acquisition and reacquisition.
- Superior sensitivity up to -165 dBm and faster Time to First Fix
- Built-in WAAS/ EGNPS Demodulator without additional any hardware
http://www.holux.com/JCore/en/products/products_spec.jsp?pno=405

GPS yang guna module SIRF Atlas V (kebanyakan GPS car navigation)
- 64 satellite-tracking channels
- Sensitivity up to -161 dBm
- Able to acquire and track Galileo signals on all channels
http://www.csr.com/products/42/sirfatlasv

Memang satelit yg ada masih atas orbit tu ada dalam 24++ je. Paling max GPS kita boleh capture signal GPS ni ialah dalam 12 signal satelit dan bergantung kepada kedudukan atas bumi, persekitaran sekeliling spt bangunan/pokok/tunnel dan access to the open sky. Tapi yang penting ialah sensitivity receiver. Walaupun beza dalam 4 dBm, ia memberi more sensitivity to GPS device.

Data logger yg aku guna ni aku set log every 3 second. Kalau nak set 1 second pun boleh. Tapi nanti besar la data nya nanti. Data tentang altitude pun ada. Selepas ride, aku upload dlm PC dan di bawah ialah resultnya. Aku bertolak 7.57 am dan sampai balik rumah 10 jam 43 min slps itu (lebih kurang 6.45pm). Distance ride 455.7 km. Max speed 125.6 km/hour. Altitude tertinggi 147m dari aras laut. Rasenya kat bukit selepas masuk tol Jalan Duta. Yang besh ialah track ni boleh export ke Google Earth, perisian navigation (Mapsource) dan perisian ArcGIS. Kegunaan slps itu adalah bergantung kpd users.

Ni sedikit gambar tentang perisian data logger utk Holux M-1000C. Selamat berkongsi informasi tentang alat GPS Smile

Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Thu Apr 21, 2011 5:35 am

Nak tnya pendapat kengkawan..

Saya pakai gps cap goozee map papago..

Everi taim lalu kat area sg perak dan area genting sempah mesti akan kuar satu tulisan cina dan map akan stop n hang kat situ..

Ada sesapa yg ada idea tak pasal apa boleh jadi camtu? Question
Back to top Go down
shamsulridzuan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Age : 42
Location : KL

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Wed Apr 27, 2011 6:32 pm

pakmattempe wrote:
Nak tnya pendapat kengkawan..

Saya pakai gps cap goozee map papago..

Everi taim lalu kat area sg perak dan area genting sempah mesti akan kuar satu tulisan cina dan map akan stop n hang kat situ..

Ada sesapa yg ada idea tak pasal apa boleh jadi camtu? Question
Pakmat-
1. ko download map baru http://www.malfreemaps.com

kalau tak berjaya jugak....
2. ko update sofware Papago tu dari Papago X3 kepada Papago X5 atau X8. Aku rekemen ko hantar kat kedai yg ko beli suruh dia tolong updatekan. Software dia yg kadang-kadang buat 'hang' sebab tak boleh nak navigate. Pas tu guna tulisan Cina, tu yg wat alat GPS kompius.

Aku guna GPS brand Way Way Q4031. Aku dah update software kpd Papago X5. Map update sendiri dari malfreemaps je.
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Thu Apr 28, 2011 3:30 am

Bro,
1. Map memang saya slalu update kat website tu.. tapi jadi juga..
2. Update software dari x3 ke x5 atau x8 bajet brapa rm kalu buat kat loyat?
3. Yg tulisan cina tu boleh ke tukar jadi inggeris atau melayu?

thanks bro.. alien
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Thu Apr 28, 2011 4:58 am

Dulu2 aku nak beli brand way way nie lah jugak.. tapi tak minat PAPAGO punya interface.. hehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
shamsulridzuan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Age : 42
Location : KL

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Thu Apr 28, 2011 8:23 am

pakmattempe wrote:
Bro,
1. Map memang saya slalu update kat website tu.. tapi jadi juga..
2. Update software dari x3 ke x5 atau x8 bajet brapa rm kalu buat kat loyat?
3. Yg tulisan cina tu boleh ke tukar jadi inggeris atau melayu?

thanks bro.. alien
1. Kalau lepas update map jadi jugak, maybe problem kat software Papago. X3 ada problem suka hang. Sila update sofware ke Papago X5 atau X8.
2. Kalau suruh kedai yg kita beli update software rasenya free. Kalau saje-saje gi loyat, maybe dia caj 30 hengget dan ke atas. aku x penah wat lagi. assumption 24 sen aku je.
3. Yg tulisan cina tu atas map ke atau instruction software Papago. Kalau atas map, sila ke jawapan 1 di atas. Kalau instruction Cina, sila ke jawapan 2 dan juga ke kedai GPS atau Loyat.
4. Cuba baca link Goozee kat sini
http://www.malfreemaps.com/viewtopic.php?f=11&t=8377

Saya yang menurut perintah,
Back to top Go down
Kakei
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Tue May 03, 2011 6:25 am

Baru beli Garmin 1350. Xtest lagi.. Tapi dengan keta ipar dah test (Vios), bacaan meter vios dia ringan +/- 7%berbanding meter GPS. Hmmm... study
Back to top Go down
shamsulridzuan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Age : 42
Location : KL

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Wed May 11, 2011 4:25 am

pakmattempe wrote:
Nak tnya pendapat kengkawan..

Saya pakai gps cap goozee map papago..

Everi taim lalu kat area sg perak dan area genting sempah mesti akan kuar satu tulisan cina dan map akan stop n hang kat situ..

Ada sesapa yg ada idea tak pasal apa boleh jadi camtu? Question

Pakmattempe- cuba baca posting aku kat Malfreemaps

http://www.malfreemaps.com/viewtopic.php?f=23&t=10844&start=40
Back to top Go down
sarjantulang
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2011-04-14

PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Thu May 12, 2011 7:54 am

salam,

utk membeli GPS Navigator ni(aku tak pernah panggil bnde ni GPS), elakkan membeli yg ada BERMACAM2 FUNCTION spt MP3 player, Mp4, camera dan lain2...

sebab processor yg ada dalam device tu biarlah ukt proses map dan signal dari satelit tu sendiri...

kalau banyak running apps, lama2 boleh hang dan rosak...

biarlah beli yg stand alone....

sarjantulang
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Pendapat tentang GPS   Today at 12:36 pm

Back to top Go down
 
Pendapat tentang GPS
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Pendapat tentang GPS
» 25 Tahun PROTON, apa pendapat anda..
» apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.
» TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200
» Pandangan pertama tentang SYM VTS 200SE

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Warung Pak Mat Tempe :: Sembang Merapu Meraban Tak Ada Kaitan Dengan Motor-
Jump to: