Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
iM08
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2013-02-09
Age : 29
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Thu Apr 11, 2013 12:31 pm

BlueThunder wrote:
iM08 wrote:
so pomen suh oberhaul je pastu upgrade piston evo 250.. hehehe

fuh...besor modal tuh...hehe albino

itu la bro..

mintak2 la ckp $$...

hahaha bounce rabbit cheers
Back to top Go down
ajeb
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-03-09
Age : 33
Location : Prima Damansara

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Fri Apr 12, 2013 7:32 pm

sy baru pakai 2mingu.sy ader kemuskilan klu sy bawak dalam 80km/j +- kat tapak kaki ader rase gegar siap berlagu.gegar mcm kite pulas pendikit minyak pastu kite lepas pulas lepas pulas lepas.memang mcm tu ker.

1 lagi sy rase mcm xlaju siput sy coz bawak kat hiway selamber je ader siput lain potong siput sy padahal sy rase enjin siput sy dah meneran dah.muskil tu.

full tank boleh pegi 300km je ke.laluan ulang alik g kerja sg buloh kolumpo.

banyak lak persoalan sy malam ni
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Mon Apr 15, 2013 4:40 am

dah buat 1st service k blm bro?
kalau blm, tggu lps service tgk rasa cmner.
psl laju tu, nk kena tgk berat penunggang jgk. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
puyon
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2012-07-21
Age : 49
Location : kuantan, pahang

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Fri May 03, 2013 6:38 am

Yang tak best?? Yang tak best bila gi konvoi..member bakar..
1. Pakai VTS 200. VTS 200 yang lain bakar kita pakai toyol.
2. Kita pakai toyol. Member bakar kita dgn EVO.
3. Kita pakai EVO member bakar kita dengan 400.
4. Yang tak bestnya 400 mahal amat...
Back to top Go down
NagaChini
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2013-05-21
Age : 47

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Thu May 23, 2013 3:50 pm

Baru dapat vts200 petang tadi...nasib baik awal2 dah baca topik ni..so beli riding jacket alpinestar siap2 kat kedai motor..
Nonetheless..meme la meme sgt terasa pukulan angin datang dari pelbagai arah...cermin depan tu nampok gayo kurang membantu...in fact nampak macam penyebab kejadian turbulance angin di kawasan pemandu...kawe rasa la...pls don't quote me deh...
Lagi satu at 80kmh rasa enjin mcm sangkut2 tak smooth..ke sebab belom running in lagi
Dipersilakan mana2 otai memberi buah pandangan masing2
Back to top Go down
lonjan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2013-05-28
Age : 36

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Tue May 28, 2013 3:17 pm

Baru beli minggu lepas..dh dua kali dapat dan pulang.baru bwk 200 meter..enjin mati.kali pertama pomen ckp kaberator sumbat.kali kedua dia suspek coil api.sampai la nih aku dok pilu..barang baru dh kene robek2
Back to top Go down
luxdream
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 65
Join date : 2012-01-19

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Wed May 29, 2013 11:29 am

lonjan wrote:
Baru beli minggu lepas..dh dua kali dapat dan pulang.baru bwk 200 meter..enjin mati.kali pertama pomen ckp kaberator sumbat.kali kedua dia suspek coil api.sampai la nih aku dok pilu..barang baru dh kene robek2
aiseymen lonjan..takziah lah kalo gini jadi nye..moto baru dah ada penyakit mmg sakit hati..frust.nyesal sume ada..lepas ni dok pikir bala apa pulak nak datang..sejak akhir2 ni banyak kes yang sya dengar,sume moto baru..
Back to top Go down
lonjan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2013-05-28
Age : 36

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Wed May 29, 2013 11:33 am

Itu lah dia bang..lepas call tadi, pomen ckp lori mau angkat masuk kilang balik. Harap2 apa yg pomen ckp tu betol la..kalau boleh nk call je kilang nk mengadu.. Sad
Back to top Go down
UsBaik
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2013-06-09
Age : 40

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Sun Jun 09, 2013 10:30 am

luxdream wrote:
salam geng..saya ni baru 14 ari guna SYM 200 SE..dulu ada la guna Elegan 150,tu pon 3 bulan aje.Berbalek pasal SYM nih..sya nk kongsi la rasa tak sodap moto ni..

1.)Masa bawak rasa pukulan angin datang dari belakang(moto xde box)..makna nye jaket yg di pakai kembong kt depan..helmet pon terasa pukulan angin dari belakang..bergoyang kepala beb..

2.)Absober rasa x besh lah..kalo jalan smooth ok,kalo jalan berkedut-kedut rasa melantun-lantun..

pada saya masalah no.1 paling merimaskan..adakah anda jugak ada masalah yg sama macam saya..??

Yang lelain buat masa nih ok je..moto xde masalah..baru masuk 370km..1st sebis minyak Hi-rev 15-50(RM26.00) + minyak gear Yamahalube(RMc 10.00)...TQ

waaa....salam semua

eden pun baru je angkat.
Last pakai motor tahun 2000..tu pun rxz 5speed...

apa bro rasa, kawan pun rasa...tp jwpn dah terjawab...
tayar Vts lebar, layan kona ok ke ???
geram gak tengok kene cicit dgn bro2 skut yg lain... Smile

advise sikit kepada junior Vts ni...apa2 pantang larang amat2 d alukan..
kawan akan ulang alik KL serdang tiap hari...advise Bab cilok sama...

kerjasama amat d hargai ..

hidup Skoot!!! cheers
Back to top Go down
Hj Amir
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2013-09-18
Age : 53
Location : Temerloh

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Thu Sep 19, 2013 8:41 am

Assalamualaikum. Saya Hj Amir. Bertugas di TUDM Subang, 2 atau 3 minggu sekali balik ke Temerloh naik motosikal SYM.

Sudah guna SYM 200 hampir setahun. Selasa lepas 17 Sept pergi servis 9000 km di Segambut. Hingga kini motor saya;
1. Kelajuan maksima 130 km pada RPM 9000, 90 km pada 7000 RPM Dan 110 km pada 8000 RPM.
2. Bunyi bising apabila melebihi 90 km/j.
3. Terasa berat ( motosikal ) tak mahu pergi atau Kena paksa apabila melebihi 80 km/j.
4. Selepas servis, pada Selasa lepas, motosikal terasa macam melelong kiri kanan, seperti tayar depan Dan belakang tak selari.
5. Lubang tangki minyak kecil, Kalau isi minyak Kena pegang hingga penuh,
Back to top Go down
zaidihashim
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2013-11-29
Age : 52

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Fri Nov 29, 2013 8:03 am

Assalamualaikum. Pakcik dh pakai sym vts 200 hampir 2 tahun. Segalanya lancar. Tapi kebelakangan ni moto pakcik susah nak start pagi... lepas tu hanto benkel, depa tuka plug. Sama jugak. Tiba tiba la ni bila nak start dia bunyi klik saja. Langsung tak mau start. Pakcik p beli bateri baru. Sama jugak. La ni pakcik start pakai tendang la. Bulih hidup. Siapa ada pengalaman ni, mai habaq kat pakcik ni. Maklumlah org tua.
Back to top Go down
ahboyrawang
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2013-07-19
Age : 49

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Wed Jan 15, 2014 7:18 am

pakcik punyor pn samom pakcik zaidi..
Back to top Go down
lamepug
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2014-03-18
Age : 44

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Tue Mar 18, 2014 7:59 am

helo.. sya bru 13 ari dgn vts.. perkara xsuka buat masa sekrg...

1.) makan angin... kalau kene angin melintang.. gayat worrr.. (berat sye bru 67kg)

2.) rim depan 13 inci.. tinggi.. ada x 12 inci utk vts?

3.) compartment aka glove box bawah handle x mesra psl kene guna 2 tangan utk buke .. 1 pulas kunci, 1 teka butang.. mngkin lock kotak vts sya xfungsi betul..

4.) compartment aka coin storage atas pulak buka mulut telalu sempit.. bila pakai glove langsung xyah masuk jari..

5.) compartment bawak aka beverages holder.. xde drain hole.. x pratika, dah la kata tempat utk letak minuman, sakit hati bila lepas hujan atau basuh .. penuh dgn air..

rasa ni sje bgi sye..
Back to top Go down
BosanKlong
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2014-03-19
Age : 38

PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Wed Mar 19, 2014 6:41 am

Hj Amir wrote:

5.      Lubang tangki minyak kecil, Kalau isi minyak Kena pegang hingga penuh,

Salam, Hj Amir, bukan ke jolok saje muncung pam tu saje?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.   Today at 5:57 am

Back to top Go down
 
apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.
» Helmet dan Apparel Yang Selesa Untuk Anda dan Pillion??????
» Pendapat tentang GPS
» Beli phone yang baru jangan jealous ye! Samsung Galaxy S4 ? Note 2?
» Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: