Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 nak tanya tentang RPM siput...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Tuapui
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2013-04-13
Age : 41

PostSubject: nak tanya tentang RPM siput...    Sat Apr 13, 2013 8:39 am

Hi bro,
I ni penungang Siput baru dari BM, Penang.
Bila berhenti kat traffic light, RPM nak dekat 2.
Adakah tu normal?
Berape kah RPM siput anda?
Back to top Go down
don puchong
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2013-01-02
Age : 39

PostSubject: Re: nak tanya tentang RPM siput...    Sun Apr 14, 2013 5:36 pm

Saya set kat 1.4-1.5k..
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: nak tanya tentang RPM siput...    Mon Apr 15, 2013 4:34 am

Tuapui wrote:
Hi bro,
I ni penungang Siput baru dari BM, Penang.
Bila berhenti kat traffic light, RPM nak dekat 2.
Adakah tu normal?
Berape kah RPM siput anda?

Tu masa kat trafik light 2k, masa start siput dari rumah berapa pulak RPM dia - kalau hanya naik jadi 2k masa kat trafik light aje mungkin sebab siput tu terkejut tengok lampu merah kot...(melawak aje) RPM skuter ni standard diantara 1400 ke 2000 RPM tapi sebaiknya maintained pada 1500 RPM. Kalau RPM tinggi sangat masa idle (tak bergerak) ini akan menyebabkan injin stress dan minyak terbazir itu saja.Kalau ada lain komen tolong hulurkan.
T kasih
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: nak tanya tentang RPM siput...    Mon Apr 15, 2013 4:39 am

Tuapui,
motor baru mmg normal latu.
kalau nk turun kn skit rpm tu, suh pomen setting carb masa service.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: nak tanya tentang RPM siput...    Mon Apr 15, 2013 6:28 am

Carburator enjin stended camtu laa.. Very Happy
Back to top Go down
Tuapui
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2013-04-13
Age : 41

PostSubject: Re: nak tanya tentang RPM siput...    Mon Apr 15, 2013 10:11 am

trima kaseh info info sumua brudder, i tadi pi suruh pomen set 1800 dah. Rase ok skit pasai bunyi enjin tak kuat sgt... Smile
Tapi tadi pomen tu kata tukar minyak fully synthetic setiap 1500km, mampus la kalau macam tu poket pun tak tahan... No
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: nak tanya tentang RPM siput...    Mon Apr 15, 2013 10:26 am

myk semi pun boleh..kalau fully, bleh lajak smpi 3000km.
nk pegi 5000km pun boleh.

aku guna semi ni biasa pun lajak smpi 4000km. Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Tuapui
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2013-04-13
Age : 41

PostSubject: Re: nak tanya tentang RPM siput...    Mon Apr 15, 2013 10:41 am

mcam ni i tukar fully la lanjak sampai 5000km la, tapi 1st service 300km pomen M-force cakap tak payah tukar minyak wor tunggu sampai 1000km baru tukar minyak skali dgn oil filter... Setiap kali tukar minyak mesti tukar oil filter baru bleh jaga enjin baik baik pomen tu kata, btul tu???
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: nak tanya tentang RPM siput...    Mon Apr 15, 2013 11:50 am

Tuapui wrote:
mcam ni i tukar fully la lanjak sampai 5000km la, tapi 1st service 300km pomen M-force cakap tak payah tukar minyak wor tunggu sampai 1000km baru tukar minyak skali dgn oil filter... Setiap kali tukar minyak mesti tukar oil filter baru bleh jaga enjin baik baik pomen tu kata, btul tu???

SAH pomen tu tembak - filter minyak enjin tu dibuat dari stainless steel mesh wire yang boleh tahan lebih panjang dari hayat siput tu sendiri. Ini baru pertama kali dengar pomen suruh ganti oil filter. Keduanya macam saya pernah komen sebelum ni, minyak perlu diganti pada 300 km pertama kerana itu adalah minyak pertama (minyak dara) siput semasa meninggalkan kilang untuk dijual dan biasanya pada 300km pertama ditukar kerana masih terdapat sisa sisa logam halus terhasil daripada geseran enjin. Cuma standard pomen kat Malaysia mungkin Thailand dan Indonesia saja yang akan kata tunggu sampai 1000km baru tukar minyak tapi kalau dirujuk pada pakar pakar di negara Barat mereka akan mengikut panduan service manual tanpa soal.
Nasihat saya buat ikut turutan pada service manual bagi memastikan siput sentiasa berkeadaan tip top (cuma yang tak perlu nak ikut kalau minyak enjin dan minyak gear pun disuruh guna produk sym)
Apa pun terpulang pada individu dalaqm menentukan tahap kesihatan siput masing masing
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: nak tanya tentang RPM siput...    Tue Apr 16, 2013 5:48 am

mkgibran wrote:
Tuapui wrote:
mcam ni i tukar fully la lanjak sampai 5000km la, tapi 1st service 300km pomen M-force cakap tak payah tukar minyak wor tunggu sampai 1000km baru tukar minyak skali dgn oil filter... Setiap kali tukar minyak mesti tukar oil filter baru bleh jaga enjin baik baik pomen tu kata, btul tu???

SAH pomen tu tembak - filter minyak enjin tu dibuat dari stainless steel mesh wire yang boleh tahan lebih panjang dari hayat siput tu sendiri. Ini baru pertama kali dengar pomen suruh ganti oil filter. Keduanya macam saya pernah komen sebelum ni, minyak perlu diganti pada 300 km pertama kerana itu adalah minyak pertama (minyak dara) siput semasa meninggalkan kilang untuk dijual dan biasanya pada 300km pertama ditukar kerana masih terdapat sisa sisa logam halus terhasil daripada geseran enjin. Cuma standard pomen kat Malaysia mungkin Thailand dan Indonesia saja yang akan kata tunggu sampai 1000km baru tukar minyak tapi kalau dirujuk pada pakar pakar di negara Barat mereka akan mengikut panduan service manual tanpa soal.
Nasihat saya buat ikut turutan pada service manual bagi memastikan siput sentiasa berkeadaan tip top (cuma yang tak perlu nak ikut kalau minyak enjin dan minyak gear pun disuruh guna produk sym)
Apa pun terpulang pada individu dalaqm menentukan tahap kesihatan siput masing masing

Apa kelajuan sesuai semasa 'running in' baik siput baru atau hok lepas 'overhauling'.. rata2 kata 80kmj tapi kalau dah mendaki mau pulass RPM sampai 7k.. Smile
Back to top Go down
Tuapui
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2013-04-13
Age : 41

PostSubject: Re: nak tanya tentang RPM siput...    Tue Apr 16, 2013 8:18 am

Lain pomen cakap lain pula, pening la kepala ku ni drunken
tapi siput kumemang jalan banyak, sejak last week khamis i dapat siput je jarang pakai krete dah. Siput the best...
Akhir kata nak trima kasih atas pendapat2 brudder skalian... Laughing
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: nak tanya tentang RPM siput...    Today at 5:06 pm

Back to top Go down
 
nak tanya tentang RPM siput...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» siput punya fork (suspension) depan
» setting jam di meter siput
» Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...
» apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.
» Pendapat tentang GPS

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: