Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Tinggikan absorber belakang

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 33
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Tinggikan absorber belakang   Fri Nov 18, 2011 11:31 am

Aku bukan kaki leper, tapi kdg2 nak layan gak. Aku rasa berat kt belakang terlalu banyak, tu yg jd membuai..

Secara fiziknya berat akan lebih ke hadapan, ada yg rendahkan fork depan tapi akan menyebabkan motor jd rendah sgt, leceh lak asyik sangkut bonggol tinggi. Titik graviti vts mmg rendah sebab enjin rendah dan tangki kt bawah, so titik graviti tak kacau sgt. Next stage tukar tayar yg elok sikit, maxxis ori mmg x best.. Absorber bagi aku memadai dah, cuma adjust kasi keras sikit, lg best kalau tukar YSS ker..

RM15 jer siap pasang 2 bijik.



skrg ada tinggi sket, stand tepi agak lebih senget, kna tmbah sikit tapak stand tu. Tapi stand tengah lg senang naik, jarak tayar dgn ground sikitt jet clearance dia, tapi masih ada jarak la.
.



Sila komen.. Sila.. Sila..


Last edited by shuk x-ray on Fri Nov 18, 2011 11:44 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 33
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Fri Nov 18, 2011 11:32 am

Sekarang korner lebih stabil, cuma belum try secara ekstrem sebab tayar belakang masih ori maxxis, baru guna 4500km, sayang lak nk tuka, bunga berimbun lg. Hehehe..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Fri Nov 18, 2011 11:34 am

Hahaha...boleh jgk macam tu ye..siap ada benda tambahan untuk tinggikan absorber...1st time tgk ni..

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 33
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Fri Nov 18, 2011 11:45 am

Benda ni dah lama ada, biasa kapchai pakai. Yg ni utk kriss 110 punyer..
Back to top Go down
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Fri Nov 18, 2011 12:22 pm

tq bro.... good info
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Fri Nov 18, 2011 1:34 pm

shuk x-ray wrote:
Benda ni dah lama ada, biasa kapchai pakai. Yg ni utk kriss 110 punyer..
Patut la..tak pernah tau...sbb bukanmat moto..kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 33
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Fri Nov 18, 2011 8:30 pm

Stakat ni aku try mmg ok, lebih stabil. Rasa kurang sikit tekanan pada roda belakang. cuma agak gayat sikit sebab smakin tinggi kan... hehe..

Cuma yg menjadi kerisauan adakah abs extension ni tahan lama atau tak sebab mcm nipis lak besinya. Kriss ok la sebab jauh lg ringan dr siput nih... Harga takpelah sebab murah sgt, cuma takut patah time mleper. huhuhu...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Fri Nov 25, 2011 9:16 am

shuk x-ray wrote:
Stakat ni aku try mmg ok, lebih stabil. Rasa kurang sikit tekanan pada roda belakang. cuma agak gayat sikit sebab smakin tinggi kan... hehe..

Cuma yg menjadi kerisauan adakah abs extension ni tahan lama atau tak sebab mcm nipis lak besinya. Kriss ok la sebab jauh lg ringan dr siput nih... Harga takpelah sebab murah sgt, cuma takut patah time mleper. huhuhu...

hehe..knp ko x try pasang tapak rxz ke..kuat skit bro...aku pon ada perancangan nak buat macam ni..nampakla bontot siput ni tnggi sket..dari belakang orang x nampak sape yg bawak siput ni
Back to top Go down
iwanGTS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2011-10-14

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Sat Nov 26, 2011 9:56 pm

mana nak buat ni ye? Kedai maju motor kt shah alam ada jual tak?
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Mon Nov 28, 2011 8:15 am

benda ni dah lama ada utk semua motor & kebanyakan kedai mesti ada jual .. cuma yg tak syok nyer .. time kiter nak tukar tu la stok takde .. hehe
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 33
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Mon Nov 28, 2011 11:01 am

Minggu lepas ada ternampak aloi punya, brand x pasti lak.. Kat spareparts melambak, DIY pun bole nihh...

Semalam try mleper koner segamat - tangkak. Mmg better dr asal, cuma absorber mmg kacau, atas 100kmh mmg membuai.. Nanti aku try naik satu, dua mata cmna. Tayar pun mau tukar gak nih, lepas ride jeram kot tukar...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Mon Nov 28, 2011 11:11 am

Cantik....

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 33
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Mon Nov 28, 2011 11:15 am

Cantik ajer....
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Mon Nov 28, 2011 11:36 am

Cantik, kreatif, dan terbaikkkkkk hehehe

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 33
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Mon Nov 28, 2011 11:39 am

Terbaaeekkkkk.. Hehehe..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Thu Dec 08, 2011 5:07 am

aku masih tak puas hati la dengan fork depan aku ni...langgar lobang kecik pun bunyi kaw kaw 'ketekuk' boleh luruh cover siput aku...tension betul la...
Kawan2 tolong la, apa yang boleh aku buat, service atau tukar spring fork tuh?
orang lain punya siput fork leggar bonggol pun smooth aje..aku siap macam bunyi fork dah mati.... Sad

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Thu Dec 08, 2011 5:10 am

cuba post masalah ko ni kat FB SYM Owner.... kat sana ramai otai.....

mungkin boleh membantu..... sini ramai newbies.... membantut boleh la.... eheeee

jgn mara e.... Jeng Jeng Jeng

balut jap...... hmmm bau strawberry

Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Thu Dec 08, 2011 5:24 am

dah letak dah dalam FB..
Runsing saya dengan siput nih...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Thu Dec 08, 2011 5:35 am

koji wrote:
aku masih tak puas hati la dengan fork depan aku ni...langgar lobang kecik pun bunyi kaw kaw 'ketekuk' boleh luruh cover siput aku...tension betul la...
Kawan2 tolong la, apa yang boleh aku buat, service atau tukar spring fork tuh?
orang lain punya siput fork leggar bonggol pun smooth aje..aku siap macam bunyi fork dah mati.... Sad

pi check handle cone atau bearing cone...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Thu Dec 08, 2011 5:39 am

anakku wrote:
koji wrote:
aku masih tak puas hati la dengan fork depan aku ni...langgar lobang kecik pun bunyi kaw kaw 'ketekuk' boleh luruh cover siput aku...tension betul la...
Kawan2 tolong la, apa yang boleh aku buat, service atau tukar spring fork tuh?
orang lain punya siput fork leggar bonggol pun smooth aje..aku siap macam bunyi fork dah mati.... Sad

pi check handle cone atau bearing cone...
Bro.. macamana rupanya Handle Cone dan Bearing Cone?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Thu Dec 08, 2011 5:45 am

koji wrote:
anakku wrote:
koji wrote:
aku masih tak puas hati la dengan fork depan aku ni...langgar lobang kecik pun bunyi kaw kaw 'ketekuk' boleh luruh cover siput aku...tension betul la...
Kawan2 tolong la, apa yang boleh aku buat, service atau tukar spring fork tuh?
orang lain punya siput fork leggar bonggol pun smooth aje..aku siap macam bunyi fork dah mati.... Sad

pi check handle cone atau bearing cone...
Bro.. macamana rupanya Handle Cone dan Bearing Cone?

kena bukak cover set depan br nampak...

lg 1 bole check fork takut dah lembut... solution nya, servis fork...tukar minyak fork... bawak pi je kat kedai... nanti dia org check kan fork tu...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Thu Dec 08, 2011 5:49 am

anakku wrote:
koji wrote:
anakku wrote:
koji wrote:
aku masih tak puas hati la dengan fork depan aku ni...langgar lobang kecik pun bunyi kaw kaw 'ketekuk' boleh luruh cover siput aku...tension betul la...
Kawan2 tolong la, apa yang boleh aku buat, service atau tukar spring fork tuh?
orang lain punya siput fork leggar bonggol pun smooth aje..aku siap macam bunyi fork dah mati.... Sad

pi check handle cone atau bearing cone...
Bro.. macamana rupanya Handle Cone dan Bearing Cone?

kena bukak cover set depan br nampak...

lg 1 bole check fork takut dah lembut... solution nya, servis fork...tukar minyak fork... bawak pi je kat kedai... nanti dia org check kan fork tu...
owh..hari tu dah buat..dorang tak service, cuma dorang tambah minyak aje...itu pun charge RM30. Rasa mmg tak best bila langgar bonggol dan lobang kecil...

Bro..cat cover hari tu kau cakap ada member leh buat..

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Thu Dec 08, 2011 5:51 am

citer psl fork dpn tp tajuk tggikan absober belakang?
teperanjat boboi!! Very Happy:D

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Thu Dec 08, 2011 5:54 am

Mie-G wrote:
citer psl fork dpn tp tajuk tggikan absober belakang?
teperanjat boboi!! Very Happy:D
Alorr mie-G nak kena create lain ke> Razz

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Thu Dec 08, 2011 5:59 am

koji wrote:
anakku wrote:
koji wrote:
anakku wrote:
koji wrote:
aku masih tak puas hati la dengan fork depan aku ni...langgar lobang kecik pun bunyi kaw kaw 'ketekuk' boleh luruh cover siput aku...tension betul la...
Kawan2 tolong la, apa yang boleh aku buat, service atau tukar spring fork tuh?
orang lain punya siput fork leggar bonggol pun smooth aje..aku siap macam bunyi fork dah mati.... Sad

pi check handle cone atau bearing cone...
Bro.. macamana rupanya Handle Cone dan Bearing Cone?

kena bukak cover set depan br nampak...

lg 1 bole check fork takut dah lembut... solution nya, servis fork...tukar minyak fork... bawak pi je kat kedai... nanti dia org check kan fork tu...
owh..hari tu dah buat..dorang tak service, cuma dorang tambah minyak aje...itu pun charge RM30. Rasa mmg tak best bila langgar bonggol dan lobang kecil...

Bro..cat cover hari tu kau cakap ada member leh buat..

xpe pgi je check bearing cone tu...

nk cat?... bole... nk buat kaler apa?...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Tinggikan absorber belakang   Today at 5:03 pm

Back to top Go down
 
Tinggikan absorber belakang
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Tinggikan absorber belakang
» Tayar belakang berombak(makan tax rata)
» macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2
» RIM BELAKANG BENGKOK
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: