Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3
AuthorMessage
zerel86
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2014-05-10
Age : 30

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Sat May 10, 2014 11:31 am

zerel86 wrote:
Salam Brader2 sym sume..sy bdk baru bajar..klu slh tlg teach me..berdentum dentum citer psl sym vts200 membuatkn sy terketar2 ntk merembat satu..da lame sy bc forum ni tp ari ni br join..deposit 1k br je byr..sy rs klu x silap sy lps sy bc byk forum,google ttg rege siput..sy rs yg tokei kdai ni jual murah skitar rm9480 otr je..esk nk g jpj nk cari no.plat cun skit..lps reg no plat kt kdai, kne tgu selase ni..xsbr nk bwk ni..xblh tdo lene sb xd dlm genggaman lg..

Lupe nk ckp kdai tu name nye NG BROTHERS kt skudai..dpt free gift helmet xtau cap ap,bj ujan dan lock motor..
Back to top Go down
SYAIFUL903
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2012-01-30

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Wed Jun 11, 2014 6:56 am

Assalamualaikum,
Saya duduk area Puncak Alam workshop mana yang saya perlu hantar untuk services.Sekarang milage saya dalam 250Km ,Perlukah saya services untuk 300Km.Secara purata perjalanan saya dalam 100 km sehari
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Wed Jun 11, 2014 10:33 am

SYAIFUL903 wrote:
Assalamualaikum,
Saya duduk area Puncak Alam workshop mana yang saya perlu hantar untuk services.Sekarang milage saya dalam 250Km ,Perlukah saya services untuk 300Km.Secara purata perjalanan saya  dalam 100 km sehari
w'salam.
saya xpasti kalau ada bengkel special utk SYM ni di sekitar Puncak Alam.
biasanya geng klang slalu service kat kedai Zul Pachie, jalan kebun klang.
saranan saya, boleh jer nk service 300km pertama tu.
just tukar myk hitam dan myk gear.
CVT xperlu service.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
redman123
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2014-05-28
Age : 33

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Wed Jun 11, 2014 11:04 am

Salam..

Nak tanye.. kalau beli VTS 200 baru ni mmg tak dapat buku manual eh?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Wed Jun 11, 2014 11:24 am

redman123 wrote:
Salam..

Nak tanye.. kalau beli VTS 200 baru ni mmg tak dapat buku manual eh?
kebiasaan mmg kedai motor xbagi tp bleh try mintak.
kalau xsalah, boleh download kt web SYM.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
redman123
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2014-05-28
Age : 33

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Thu Jun 12, 2014 2:52 am


ooo.. dah try mintak.. kedai cakap mmg takde.. takpela nanti download.. terima kasih.

lagi satu, mcm mana nak lembutkan padding dlm helmet ek?
pakai LS2 flip up.. time flip up ok je.. tapi bile tutup helmet tu rase ketat sangat la pulak.. terutama kat pipi
Back to top Go down
gabancorp
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2013-05-23
Age : 41
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Thu Jun 12, 2014 6:30 am

As-Salam,

Minta pandangan Symers expert sekelian. Motor saya dah masuk 9K jalan, ulang alik Shah Alam <-> KL, ikut NKVE / NPE. Bercadang nak "up" sikit performance "speed" siput nie. Speed dalam Pekan tak kisah sangat sebab bukan expert betul nak menyelit celah2 kereta.

Duk baca forum nie, cadangan nya tukar roller. Boleh bagi cadangan roller jenis apa dan berat yg bersesuaian untuk saya?

p/s: rider Heavy weight +/- 90-100 kgs.

Terima kasih.
Back to top Go down
http://dhabsinaiuntuksemua.blogspot.com/
gabancorp
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2013-05-23
Age : 41
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Thu Jun 12, 2014 6:32 am

Mie-G wrote:
SYAIFUL903 wrote:
Assalamualaikum,
Saya duduk area Puncak Alam workshop mana yang saya perlu hantar untuk services.Sekarang milage saya dalam 250Km ,Perlukah saya services untuk 300Km.Secara purata perjalanan saya  dalam 100 km sehari
w'salam.
saya xpasti kalau ada bengkel special utk SYM ni di sekitar Puncak Alam.
biasanya geng klang slalu service kat kedai Zul Pachie, jalan kebun klang.
saranan saya, boleh jer nk service 300km pertama tu.
just tukar myk hitam dan myk gear.
CVT xperlu service.

Tak pun try Mr. You tube, ada sorang brader nie dia ada tunjuk cara2 nak tukar Minyak Enjin dan Gear.. boleh cuba ikut.. saya sekarang nie utk minyak tukar sendiri setiap 2K km.. masuk yg ke 5k / 6k baru hantar kedai untuk check CVT, brek etc... i.e 2x tukar sendiri, 1x hantar kedai...
Back to top Go down
http://dhabsinaiuntuksemua.blogspot.com/
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Thu Jun 12, 2014 10:07 am

redman123 wrote:

ooo.. dah try mintak.. kedai cakap mmg takde.. takpela nanti download.. terima kasih.

lagi satu, mcm mana nak lembutkan padding dlm helmet ek?
pakai LS2 flip up.. time flip up ok je.. tapi bile tutup helmet tu rase ketat sangat la pulak.. terutama kat pipi
LS2 mmg rmai yg komplen cmtu...
nk kena pakai slalu la kot..hehehe...
Sabtu ni FREERIDER ada ride ke Cameron Highlands.
Jom polow... Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
redman123
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2014-05-28
Age : 33

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Fri Jun 13, 2014 3:38 am

ooo.. thank u mie-G.. dah tau dah cemane nak bagi selesa.. cabut je padding kat pipi tu.. baru ok.. tapi ade bunyi angin masuk sikit la..

Niat hati mmg nak follow ride ke Cameron Highlands tu.. tapi memandangkan baru bawak motor ni 2 hari.. tu pun terketar-ketar lagi.. tak berani la nak ke Cameron tu.. belum serasi lagi..

Lagi satu nak tanye.. pasang kepak kat Vts 200 tu utk ape ek? stabilizer ke atau saje2 nak nampak cantik?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Fri Jun 13, 2014 12:46 pm

redman123 wrote:
ooo.. thank u mie-G.. dah tau dah cemane nak bagi selesa.. cabut je padding kat pipi tu.. baru ok.. tapi ade bunyi angin masuk sikit la..

Niat hati mmg nak follow ride ke Cameron Highlands tu.. tapi memandangkan baru bawak motor ni 2 hari.. tu pun terketar-ketar lagi.. tak berani la nak ke Cameron tu.. belum serasi lagi..

Lagi satu nak tanye.. pasang kepak kat Vts 200 tu utk ape ek? stabilizer ke atau saje2 nak nampak cantik?
kalau psg yg ori fiber sbnrnya utk elak calar body cover kalau motor jatuh.
tp yg plastik punya, lebih kepada eksesori.
mungkin kegunaan utk cover kaki time hujan. elak percik air....mungkin lah kot! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Fri Jun 13, 2014 12:50 pm

gabancorp wrote:
As-Salam,

Minta pandangan Symers expert sekelian. Motor saya dah masuk 9K jalan, ulang alik Shah Alam <-> KL, ikut NKVE / NPE. Bercadang nak "up" sikit performance "speed" siput nie. Speed dalam Pekan tak kisah sangat sebab bukan expert betul nak menyelit celah2 kereta.

Duk baca forum nie, cadangan nya tukar roller. Boleh bagi cadangan roller jenis apa dan berat yg bersesuaian untuk saya?

p/s: rider Heavy weight +/- 90-100 kgs.

Terima kasih.
tukar roller sebagai utk tmbh pickup skit je..
bleh cuba Dr.Pulley berat 13.5gram.

kalau ada bajet byk, bleh tukar set polinni atau malossi.
tp harga mmg meleleh la... Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
zackgrafik
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2014-01-08
Age : 53
Location : Bt 12, Jalan Cheras, Kajang

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Mon Jun 16, 2014 3:46 am

Mie-G wrote:
gabancorp wrote:
As-Salam,

Minta pandangan Symers expert sekelian. Motor saya dah masuk 9K jalan, ulang alik Shah Alam <-> KL, ikut NKVE / NPE. Bercadang nak "up" sikit performance "speed" siput nie. Speed dalam Pekan tak kisah sangat sebab bukan expert betul nak menyelit celah2 kereta.

Duk baca forum nie, cadangan nya tukar roller. Boleh bagi cadangan roller jenis apa dan berat yg bersesuaian untuk saya?

p/s: rider Heavy weight +/- 90-100 kgs.

Terima kasih.
tukar roller sebagai utk tmbh pickup skit je..
bleh cuba Dr.Pulley berat 13.5gram.

kalau ada bajet byk, bleh tukar set polinni atau malossi.
tp harga mmg meleleh la... Smile

betul tu… srdp 13.5 cukup la utk up sket, mgkn x terasa sgt beza dia tp srdp ternyata tahan lama compare ngan roller biasa..

klu citer nk upgrade ni mmg x sudah… duit habis riban2 dapat naik pon sket je… tu pon x tau kesan jangka panjang dia.

Bagi saya, moto kita tu dah ok dah… comfort n value for money  cheers 
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Mon Jun 16, 2014 4:25 am

betul tu bro zackgrafik.
klau ada duit lebih, tukar amik cc lg besar.
kalau btl nk modi, kena btl2 berminat dan tahu apa benda yg dibuat.
jgn sekadar ikut ckp org....

ada yg kaki2 modi, mmg diorg puas hati buat sampai evo pun xleh polow.
kita tgk hasilnya je tp cuba tanya brp modal diorg habiskan. Smile
dan xsemudah tu jgk diorg nk share resepi kejayaan mereka. hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200   Today at 1:31 pm

Back to top Go down
 
TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3
 Similar topics
-
» TUNJUK AJAR TENTANG VTS 200
» Mohon tunjuk ajar dan cadangan dari para sahabat...
» apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.
» Pendapat tentang GPS
» Pandangan pertama tentang SYM VTS 200SE

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: