Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
advanzato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2012-12-28
Age : 41
Location : Bandar Sg Long, Kajang

PostSubject: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Sun Dec 30, 2012 11:58 am

Salam kengkawan....

Nak tanya sikit kat korang.... Siput korang nih korang cuci sendiri ke atau gi hantar cuci kat kedai basuh keta yg ada snow wash tuh....?

Bukan apa, aku nih duduk kat condo so nak basuh motor nih susah sikit... Teringin gak nak gi hantar cuci kat kedai snow wash nih tapi takut ler pulak sebab bila aku nengok bawah seat tuh ada banyak wiring connection yg terdedah so rasa cam bahaya lak... Dibuatnya takleh start lepas cuci naya jer... Especially kat rectifier tuh....
Maklum ler, bangla yg keja mencuci nih main tembak aje air atas bawah... Pressure kuat lak tuh...

Korang camna? Berani antar kedai ke atau cuci sendiri jer..... Rolling Eyes
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Sun Dec 30, 2012 2:26 pm

takde masalah & jangan risau sangat bro untuk hantar cuci kat carwash .. saya biasa hantar .. Smile
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
advanzato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2012-12-28
Age : 41
Location : Bandar Sg Long, Kajang

PostSubject: Re: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Sun Dec 30, 2012 2:38 pm

rizal wrote:
takde masalah & jangan risau sangat bro untuk hantar cuci kat carwash .. saya biasa hantar .. Smile


Ooo...ye ke bro... ? Memang takde masalah ngan wiring connection ke..? Kalau camtu baguslah... Esok lepas servis nak antar cuci... Pasir banyak melekat. Takut termasuk kat airfilter penuh nanti.... Smile
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Sun Dec 30, 2012 4:09 pm

Nasihat saya JANGAN - baik cuci sendiri. Memang benar belakang cover depan ada beberapa connector yang dikhuatiri boleh dimasuki air sekiranya tak teliti semasa proses membersih siput apatah lagi kalau dengan menggunakan water pressure gun ni. Rectifier cum regulator punya connector ni pulak dibungkus dengan rubber pocket dan kalau termasuk air alamat bungkus lah rectifier dan silap haribulan sekali dengan alternator coil boleh short circuited.
Pressure gun ni yang biasanya tekanan 110 psi dengan mudah boleh menyebabkan radiator fin yang dibelakang headlight tu kemek (dented) kalau terkena percikan. Sebab tu nasihat saya dengan setimba air (20 liter) pun dah cukup kalau setakat nak bersihkan siput ni. Bagi saya lebih berpuas hati kalau dicuci sendiri daripada diserahkan pada bangla yang hanya main tembak aje janji bersih bahagian dalam lain kira.
Apa pun terpulang pada saudara untuk buat keputusan saya cuma memberikan nasihat dan pandangan.
Back to top Go down
advanzato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2012-12-28
Age : 41
Location : Bandar Sg Long, Kajang

PostSubject: Re: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Sun Dec 30, 2012 4:43 pm

mkgibran wrote:
Nasihat saya JANGAN - baik cuci sendiri. Memang benar belakang cover depan ada beberapa connector yang dikhuatiri boleh dimasuki air sekiranya tak teliti semasa proses membersih siput apatah lagi kalau dengan menggunakan water pressure gun ni. Rectifier cum regulator punya connector ni pulak dibungkus dengan rubber pocket dan kalau termasuk air alamat bungkus lah rectifier dan silap haribulan sekali dengan alternator coil boleh short circuited.
Pressure gun ni yang biasanya tekanan 110 psi dengan mudah boleh menyebabkan radiator fin yang dibelakang headlight tu kemek (dented) kalau terkena percikan. Sebab tu nasihat saya dengan setimba air (20 liter) pun dah cukup kalau setakat nak bersihkan siput ni. Bagi saya lebih berpuas hati kalau dicuci sendiri daripada diserahkan pada bangla yang hanya main tembak aje janji bersih bahagian dalam lain kira.
Apa pun terpulang pada saudara untuk buat keputusan saya cuma memberikan nasihat dan pandangan.

Alamak.... Pulak dah.... Crying or Very sad

Tu yg aku dok pikir jugak sebelum nih sebab maklum ler, bila aku tinjau2 bawah nun mmg banyak pun opened wiring connections.... Rectifier pun camtuh gak... tuh yg risau tuh... Crying or Very sad
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Sun Dec 30, 2012 5:25 pm

advanzato wrote:
mkgibran wrote:
Nasihat saya JANGAN - baik cuci sendiri. Memang benar belakang cover depan ada beberapa connector yang dikhuatiri boleh dimasuki air sekiranya tak teliti semasa proses membersih siput apatah lagi kalau dengan menggunakan water pressure gun ni. Rectifier cum regulator punya connector ni pulak dibungkus dengan rubber pocket dan kalau termasuk air alamat bungkus lah rectifier dan silap haribulan sekali dengan alternator coil boleh short circuited.
Pressure gun ni yang biasanya tekanan 110 psi dengan mudah boleh menyebabkan radiator fin yang dibelakang headlight tu kemek (dented) kalau terkena percikan. Sebab tu nasihat saya dengan setimba air (20 liter) pun dah cukup kalau setakat nak bersihkan siput ni. Bagi saya lebih berpuas hati kalau dicuci sendiri daripada diserahkan pada bangla yang hanya main tembak aje janji bersih bahagian dalam lain kira.
Apa pun terpulang pada saudara untuk buat keputusan saya cuma memberikan nasihat dan pandangan.

Alamak.... Pulak dah.... Crying or Very sad

Tu yg aku dok pikir jugak sebelum nih sebab maklum ler, bila aku tinjau2 bawah nun mmg banyak pun opened wiring connections.... Rectifier pun camtuh gak... tuh yg risau tuh... Crying or Very sad

Lupa nak bagitau yang saya dah pernah terkena signal light connector masuk air lepas dicuci ,lampu tak leh nak blink terus nyala aje, kena jemur tengah panas sari suntuk baru okay
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Mon Dec 31, 2012 2:57 am

aku dah dekat 2 tahun pakai, baru 3 kali jer basuh betul2 bersabun, siram air...yg lain2 tu..main lap ajer... tapi kalau org tgk macam motor baru ajer... x elok sgt kalau selalu kena air,
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Mon Dec 31, 2012 3:58 am

advanzato wrote:
mkgibran wrote:
Nasihat saya JANGAN - baik cuci sendiri. Memang benar belakang cover depan ada beberapa connector yang dikhuatiri boleh dimasuki air sekiranya tak teliti semasa proses membersih siput apatah lagi kalau dengan menggunakan water pressure gun ni. Rectifier cum regulator punya connector ni pulak dibungkus dengan rubber pocket dan kalau termasuk air alamat bungkus lah rectifier dan silap haribulan sekali dengan alternator coil boleh short circuited.
Pressure gun ni yang biasanya tekanan 110 psi dengan mudah boleh menyebabkan radiator fin yang dibelakang headlight tu kemek (dented) kalau terkena percikan. Sebab tu nasihat saya dengan setimba air (20 liter) pun dah cukup kalau setakat nak bersihkan siput ni. Bagi saya lebih berpuas hati kalau dicuci sendiri daripada diserahkan pada bangla yang hanya main tembak aje janji bersih bahagian dalam lain kira.
Apa pun terpulang pada saudara untuk buat keputusan saya cuma memberikan nasihat dan pandangan.

Alamak.... Pulak dah.... Crying or Very sad

Tu yg aku dok pikir jugak sebelum nih sebab maklum ler, bila aku tinjau2 bawah nun mmg banyak pun opened wiring connections.... Rectifier pun camtuh gak... tuh yg risau tuh... Crying or Very sad

pada gua...tiap2 minggu gua basuh kat car wash sungai serai....tak der hal punya ..bangla tu wa sekolah kan dia sekali jer..jgn tembak mana2 tempat yang manyak wire...selain dari tu ko kasi cuci laaaa....Alhamdulillah...sampai skr baik2 saja..no major isu. cheers


Last edited by Pailang Kem on Mon Dec 31, 2012 10:28 am; edited 3 times in total
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Mon Dec 31, 2012 6:19 am

aku bantai hantar kedai je... tapi kena pesan dekat dia, jgn tembak bawah byk sgt... so far okay aje siput den tuh Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
siakap
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 29
Join date : 2012-08-27

PostSubject: Re: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Sat Jan 05, 2013 4:50 am

saya basuh sendiri ja pakai water pressure gun kat umah.. memang cepat bersih tapi kena kena hati2, kalau tembak kuat sangat habis tercabut stiker2 yang ada kat badan motor.. huhu
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Mon Jan 07, 2013 7:07 pm

ada sapa2 penah pegi spa bro hadi ke...? baru je ternampak kat mhi ari tu, memang khusus wat cuci muto aje...tapi tak tau lak kalau sekadar supobaik aje atau siput2 pun boleh dibagi mandi bunga skali...heheee...
Back to top Go down
advanzato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2012-12-28
Age : 41
Location : Bandar Sg Long, Kajang

PostSubject: Re: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Wed Jan 09, 2013 4:00 am

lockheed wrote:
ada sapa2 penah pegi spa bro hadi ke...? baru je ternampak kat mhi ari tu, memang khusus wat cuci muto aje...tapi tak tau lak kalau sekadar supobaik aje atau siput2 pun boleh dibagi mandi bunga skali...heheee...

SPA Bro Hadi tuh kat mana bang..? Nak jugak try bawak ke sana...... Very Happy
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Wed Jan 09, 2013 6:24 am

Pailang Kem wrote:
pada gua...tiap2 minggu gua basuh kat car wash sungai serai....tak der hal punya ..bangla tu wa sekolah kan dia sekali jer..jgn tembak mana2 tempat yang manyak wire...selain dari tu ko kasi cuci laaaa....Alhamdulillah...sampai skr baik2 saja..no major isu. cheers

waaa...bagus la...

bangla carwash kt sg.gahal (dpn skolah jalil) ni dh byk kali sy skolahkan, tk paham2 gak...nk jer sy campak dia masuk dlm skolah jalil tu...ekekeke...

tiap kali lepas cuci musti kena kasi panas enjin sampai naik 2 bar...kalo tk tunggu panas, bila pulas throttle, enjin musti mati...

itu jer la masalah sy bila antar cuci kt carwash...lain2 hal, tarak...suda 3 tahun sy bikin ini mcm...Alhamdulillah... albino
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Wed Jan 09, 2013 10:05 am

advanzato wrote:
lockheed wrote:
ada sapa2 penah pegi spa bro hadi ke...? baru je ternampak kat mhi ari tu, memang khusus wat cuci muto aje...tapi tak tau lak kalau sekadar supobaik aje atau siput2 pun boleh dibagi mandi bunga skali...heheee...

SPA Bro Hadi tuh kat mana bang..? Nak jugak try bawak ke sana...... Very Happy
khabarnya di taman medan PJ. try recce di blok9, desa mentari 2, jalan pjs2.
Back to top Go down
zamri
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 23
Join date : 2012-09-30
Age : 55
Location : Alam Damai, Cheras, KL

PostSubject: Re: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Thu Jan 31, 2013 1:41 pm

terbaik adalah wax siput sebulan sekali, siram je untuk buang pasir dan lap kering. tu yang saya buat sampai ari ni.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....   Today at 12:39 pm

Back to top Go down
 
Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....
» Istilah Atau Famous Word Yang Sering Diungkapkan Riders
» Clutch Assembly OEM
» Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.
» Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: