Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 5:43 am

Minyak mana selalu guna.
Kalau Motor Baru...
Kalau Motor Lama...

Ada beza dari segi performance ?
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 5:47 am

semua kenderaan yg sy guna, sy pakai ron 95 je...
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 5:58 am

for the small engine like motorcycle... RON 95 dah lebih bagus. batter safe your money.
kalu RON92 ader lagi, ...aku pakei RON92 jer.

RON97 tak membantu dari segi performance, kalu terasa pun, itu hanyelah psikoloji sahaje. .....unless motor ni dah modifaik jadi enjen torbo!! then RON97 its a must!!
Back to top Go down
kukubisu
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2011-12-07
Location : Putrajaya - Shah Alam

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 7:00 am

Mase mule2 beli motor,aku pau kedai isi ron97.pas gune spi lampu minyak blinking,aku tukar ron95.same jek rase bile ulang alik shah alm-putrajaya...v power racing x try lagi coz mase lmpu blingking ,xjmpe plak v power racing.
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 7:32 am

Biasa pakai RON95 Shell sebab nak kumpul point Bonuslink. Tapi ada sekali terpaksa masuk RON95 BHP... rasa ada lebih power... tak tau lah psikologi ke tak... Tapi macam best sikit banding Shell...
Back to top Go down
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 10:03 am

BKW6025 wrote:
Biasa pakai RON95 Shell sebab nak kumpul point Bonuslink. Tapi ada sekali terpaksa masuk RON95 BHP... rasa ada lebih power... tak tau lah psikologi ke tak... Tapi macam best sikit banding Shell...

betul tu

ESSO / CALTEX / Mobil pun rasa sedap sikit, lemak berkrim, disukai ramai.... cheers
Back to top Go down
wvx2453
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 82
Join date : 2011-11-03
Age : 36
Location : batu 9 cheras

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 11:10 am

blalang wrote:
BKW6025 wrote:
Biasa pakai RON95 Shell sebab nak kumpul point Bonuslink. Tapi ada sekali terpaksa masuk RON95 BHP... rasa ada lebih power... tak tau lah psikologi ke tak... Tapi macam best sikit banding Shell...

betul tu

ESSO / CALTEX / Mobil pun rasa sedap sikit, lemak berkrim, disukai ramai.... cheers

aku pun pakai myk ni...cuma kdng2 petronas 95, beza dia cuma myk petrolnas cpt habis banding dgn yg diatas
Back to top Go down
http://seramaku.blogspot.com
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 11:28 am

ya... mungkin!

minyak petronas sesuwai utk one tank usage straight aka long distance journey..
coz ..dipahamkan, minyak petrona ni mudah terpeluwap.

so kalu takat isi penuh, tapi jalan sedikit, ....iaitu byk park motor dari jalan atau byk stop and go... so, itu psl terase minyak petrona cepat habis... coz terpeluwap dlm tank.

tapi kalu long distance, ..petrona bagus dan nampak jimat.
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 11:30 am

BKW6025 wrote:
Biasa pakai RON95 Shell sebab nak kumpul point Bonuslink. Tapi ada sekali terpaksa masuk RON95 BHP... rasa ada lebih power... tak tau lah psikologi ke tak... Tapi macam best sikit banding Shell...

Betul tu bro..

aku pakai BHP RON95 memang ada rasa umpphh.. benda ni dah banyak kali aku try kat skuter, moto ngan keta aku..

caltex RON95 tak de rasa perubahan..

Shell V - Power tu memang ada rasa tapi minyak tu aku rasa untuk saudagar arab boleh ler!! clown

kalau pakai RON97 untuk kenderaan CC besar.. kalau bawak secara berhemah.. in total akan jadi more economical sbb kita tak menggunakan minyak lebih semasa pemanduan. Contoh.. kita akan menekan pedal or pulas throttle pada kadar yang sikit berbanding dengan menggunakan minyak RON95 pada kelajuan yang sama.. Reasons..? sbb kadar letupan zarah minyak RON97 lebih efektif dari RON95..

Tapi kalau hang dok besit macam nampak hantu kak limah balik rumah... tu sama sekali tak de makna ler... clown

Again.. kalau aku tak long distance.. aku pakai Petronas RON95 je..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 11:34 am

biasa pakai Esso, kalau terpaksa isi Petronas, mmg terasa giler perbezaannya!
nk besh, cuba isi shell v-power, mmg ringan!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 11:58 am

fendyxr2 wrote:
. Reasons..? sbb kadar letupan zarah minyak RON97 lebih efektif dari RON95..

T..


pembetulan (kalu tak betul tlg betulkan balik) the he he

ULG95 & ULG97 diperkenalkan utk menyelesaikan masalah "knocking' atau "advanced fire" dlm enjin.

tak kene tu kalau ULG 97 zarah nyer lagi efektif.

ULG97 disesuaikan utk enjin high performance atau compression yg tinggi dan dlm keadaan terlalu panas. di mana ULG95 tak sesuai.
ULG95 dalam keadaan terlalu panas dah terlalu mampat, ia akan meletup dulu sebelum spark plug meletop!!... so, knocking akan berlaku... for long term, ..pistun boleh bocor!! atau enjin top akan "meleding"..... (enjin top bengkok la tu)

itu psl sesetengah kereta yg baru (mungkin high performance jgk) ader enjin ECU management. utk manage knocking problem. yg tu ECU akan manage spark plug firing time.

that's why ULG97 and above sesuai utk enjin high performance. coz dier lambat meletup, walaupun spark plug dah meletup dulu..

ULG95/97 power tak power tu, itu bergantung kpd vitamin yg di injetkan dlm minyak tu (setiap kompeni len vitamin nyer).

tapi kebayakan high performance car skrg pun dah advance.
contoh mersedes benz dah boleh pakai ULG95. mngkin cooling system dan ECU management dier dah cerdik.

utk yg torbo punyer enjin tak leh la, ia panas dan high compression... kene pakai ULG97 atau tinggi lagi utk mengelakkan enjin under power sebab knocking!
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 12:11 pm

longman wrote:
fendyxr2 wrote:
. Reasons..? sbb kadar letupan zarah minyak RON97 lebih efektif dari RON95..

T..


pembetulan (kalu tak betul tlg betulkan balik) the he he

ULG95 & ULG97 diperkenalkan utk menyelesaikan masalah "knocking' atau "advanced fire" dlm enjin.

tak kene tu kalau ULG 97 zarah nyer lagi efektif.

ULG97 disesuaikan utk enjin high performance atau compression yg tinggi dan dlm keadaan terlalu panas. di mana ULG95 tak sesuai.
ULG95 dalam keadaan terlalu panas dah terlalu mampat, ia akan meletup dulu sebelum spark plug meletop!!... so, knocking akan berlaku... for long term, ..pistun boleh bocor!! atau enjin top akan "meleding"..... (enjin top bengkok la tu)

itu psl sesetengah kereta yg baru (mungkin high performance jgk) ader enjin ECU management. utk manage knocking problem. yg tu ECU akan manage spark plug firing time.

that's why ULG97 and above sesuai utk enjin high performance. coz dier lambat meletup, walaupun spark plug dah meletup dulu..

ULG95/97 power tak power tu, itu bergantung kpd vitamin yg di injetkan dlm minyak tu (setiap kompeni len vitamin nyer).

tapi kebayakan high performance car skrg pun dah advance.
contoh mersedes benz dah boleh pakai ULG95. mngkin cooling system dan ECU management dier dah cerdik.

utk yg torbo punyer enjin tak leh la, ia panas dan high compression... kene pakai ULG97 atau tinggi lagi utk mengelakkan enjin under power sebab knocking!

Fakta tu memang betui.. 95 memang lebih mudah terbakar dari 97.. sebab tu kalau kita perasan, sejak ada dijual 95. Kalau ikut statistik kenderaan terbakar, skrg ni lebih banyak kes kenderaan terbakar. Punca nye adalah zarah 95 lebih mudah combust daripada 97. Ada kawan aku ni seorang engineer minyak cakap.. kalau 97 tumpah ke jalan. Ianya tidak mudah terbakar bila didekatkan pada punca panas dan mudah meruwap berbanding 95 yang agak merbahaya. Teori dia nampak logik sbb mungkin kereta yang terbakar tu ada fuel line leaking ke yang menyebabkan lelehan minyak pada punca panas (heat point) seperti ekzos atau enjin tu sendiri.

tapi yang aku maksudkan kat sini.. kadar letupan itu.. 97 lebih kuat dari 95.. contoh macam mercun lemau ngan mercun fresh... kabooommm!!! clown
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 12:19 pm

fendyxr2 wrote:


tapi yang aku maksudkan kat sini.. kadar letupan itu.. 97 lebih kuat dari 95.. contoh macam mercun lemau ngan mercun fresh... kabooommm!!! clown

tebaaboww!! ...ngan kaboomm!! lain power ek!?... Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 12:24 pm

longman wrote:
fendyxr2 wrote:


tapi yang aku maksudkan kat sini.. kadar letupan itu.. 97 lebih kuat dari 95.. contoh macam mercun lemau ngan mercun fresh... kabooommm!!! clown

tebaaboww!! ...ngan kaboomm!! lain power ek!?... Very Happy Very Happy Very Happy

a'aa bro.. takut ada bunyi lain lak datang dari arah belakang kita yang dekat dekat area boh wallet tu yang lagi power!!!! ahakz!!! kena lak baru makan tulurrr... pergh!!! affraid
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 12:44 pm

Aku mmg perasan benda ni ada beza.
Kekadang rasa brand minyak ada memainkan peranan.
Kata org the best caltex 95.
Betul ke.
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 1:01 pm

wwc 5134 wrote:
Aku mmg perasan benda ni ada beza.
Kekadang rasa brand minyak ada memainkan peranan.
Kata org the best caltex 95.
Betul ke.

Syarikat minyak pun ada formula mereka sendiri.. itu memang marketing tools and strategies dalam bisnes minyak.

Caltex Techron97 memang aku selalu pakai dulu.. masa zaman RM1.30 ler.. Laughing Skrg ni nak isi penuh MPV aku pun dah cecah RM140 pakai minyak RM1.90... adeeehhhhh... Sad
biler dah kena "paksa" pakai RON95 ni rasa lain dah.. mungkin dari segi fuel cleaning additive memang ada.. so rata rata minyak skrg ada tugas membersihkan dalaman enjin selain meningkatkan prestasi.. but the main ingredients dah ditarik balik i.e Octane Level & additive dalam minyak.. kalau dah dikurangkan dari 97 ke 95, apa sangatlah nak diharapkan lagi.. Ya betul, mungkin mereka boleh tambah booster additive mcm BHP buat untuk counter the effect.

So far, ikut sedap memasing la yea.. pasal minyak petronas cepat meruwap tu pun ada gak isu timbul..

Pokoknya, berbalik pada cara syarikat syarikat minyak ni nak memodifykan RON95 untuk lebih hebat je la..


Last edited by fendyxr2 on Fri Dec 09, 2011 2:46 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 1:28 pm

wwc 5134 wrote:
Aku mmg perasan benda ni ada beza.
Kekadang rasa brand minyak ada memainkan peranan.
Kata org the best caltex 95.
Betul ke.

rasernyer ...caltex tak pernah ubah formulation since dier guna ULG92. dari dulu sampaei sikalang. formulation dier same ngan ULG97.

whilst the others players, the formulation is different between ULG92 & ULG97.
itu psl mase ULG92 di pasaran sebelum ULG95 diperkenalkan, byk player (kompeni) tak ambik pot ULG92. sumer formulation additive kureng dlm ULG92, berbanding ULG97.

saper peduli ULG92, kalu pun kurang 4sen dari ULG97. formulation lg bagus... harga lebih sket 4 sen dari ULG92.. so diorg kurangkan kepedulian dlm ULG92. danorg pun tak ambik pot ULG92.

tapi bile struktur minyak dikaji semula, diperkenalkan ULG95 utk selesaikan beza harga utk gred ULG97.

so, dari situ kiter dah tau. kompeni minyak tau, kalu diorg guna good formulation dlm ULG97, dah tentu tak laku. coz minyak mahal.
that's why diorg invest dlm ULG95 lebih2. coz kat situ market dah wider, demand tinggi sebab harga minyak dah berbeza.

dan dilihat, kebayakan kompeni minyak, berubah formulationnya utk tarik pelanggan.. tiada yg tetap.

shell dulu terkenal ngan minyak bak mesin basuh, kemudian minyak bak power sblm V power kluar.
petronas bangga ngan PX2, kemudian dipertingkat dgn PX2 baru, then tukar pulak PX3 khas utk ULG95 & ULG97.
mobil pernah tukar dari xxxx (tah tak ingat) jadi synergy F1 sebelum bergabung dgn esso.

tapi caltex, ..tetap maintained dgn bortek dier samede ULG92, 95 atau 97.
mgkin sebab dier yakin dgn keupayaan formulation dier tu..


nak mengempen utk caltex?? ...emm terpulang. aku pun kena bayar kalu isi minyak ngan caltex. tak denyer diorg bayar royalti.

aku dah pakai ULG92 dari dulu utk keter aku lagi. sampai ke motor.
lepas tukar ke siput ni pun, ...kalu ULG92 ader lagi, aku taruk jugak!!
since RON does not make sense if car manufacturer already specified min RON90 dlm specs dier
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 1:48 pm

fendyxr2 wrote:


tapi yang aku maksudkan kat sini.. kadar letupan itu.. 97 lebih kuat dari 95.. contoh macam mercun lemau ngan mercun fresh... kabooommm!!! clown

eerrr... maap kurang bersetuju tuan.

dari segi perasaan atau psikologi... memang ader betul! memang betul!

ULG95 & ULG97 samer karekter. cumer RON sajer yg berbeza sebab utk kontrol kadar volatiliti dlm kebuk pembakaran.
ULG95 tak bleh sustain dlm kebuk yg panas dan tekanan tinggi.
neftelen ditambah dlm minyak utk naik kan RON no jadi RON97. utk kawal kadar kebolehan/ketahanan yg panas dlm kebuk sblm plug firing.

kalu dilihat di amerika, RON dier lebih kurang dari RON yg ader kat m'sia ni... let say RON88.
tak kan keter performance car kat saner pakai RON88.
mungkin sebab enjin management dier too advance utk kawal petrol dlm enjin.

di indon jgk RON88. di thailand eemmm dgr citer RON90.
tu pasal ade keter honduwa & toyoltar boleh pakai ULG90.

kalu cakp lebih energy dlm RON97..?? why not pakai NGV.. dikhabarkan RON dier lg tinggi.

tapi kadar tenaga NGV per volume dier (Kj/vg ker tah k-mol ke tah) kurang dari RON97.
tak kan la nak letak tong gas kat blkg/atas tong ikan siput ni... atu celah kangkang depan

sementelah pulak kalu nak energy tinggi per volume?? pakai diesel, coz energy dilepaskan per volume dier lebey tinggi dari petrol RON97....
tapi RON dier terlalu rendah, senang meletup dlm suhu dan tekanan tinggi (tu psl tak yah spark plug)..
tak kan nak pakai diesel kat enjin keter/motot... menolak boley la.
Back to top Go down
MerbahSYM
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-09-19

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 2:37 pm

bilo oghang minyak dah bebughak pasal minyak...apo yg boleh dikato kan...boco yo la....
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 2:48 pm

longman wrote:
fendyxr2 wrote:


tapi yang aku maksudkan kat sini.. kadar letupan itu.. 97 lebih kuat dari 95.. contoh macam mercun lemau ngan mercun fresh... kabooommm!!! clown

eerrr... maap kurang bersetuju tuan.

dari segi perasaan atau psikologi... memang ader betul! memang betul!

ULG95 & ULG97 samer karekter. cumer RON sajer yg berbeza sebab utk kontrol kadar volatiliti dlm kebuk pembakaran.
ULG95 tak bleh sustain dlm kebuk yg panas dan tekanan tinggi.
neftelen ditambah dlm minyak utk naik kan RON no jadi RON97. utk kawal kadar kebolehan/ketahanan yg panas dlm kebuk sblm plug firing.

kalu dilihat di amerika, RON dier lebih kurang dari RON yg ader kat m'sia ni... let say RON88.
tak kan keter performance car kat saner pakai RON88.
mungkin sebab enjin management dier too advance utk kawal petrol dlm enjin.

di indon jgk RON88. di thailand eemmm dgr citer RON90.
tu pasal ade keter honduwa & toyoltar boleh pakai ULG90.

kalu cakp lebih energy dlm RON97..?? why not pakai NGV.. dikhabarkan RON dier lg tinggi.

tapi kadar tenaga NGV per volume dier (Kj/vg ker tah k-mol ke tah) kurang dari RON97.
tak kan la nak letak tong gas kat blkg/atas tong ikan siput ni... atu celah kangkang depan

sementelah pulak kalu nak energy tinggi per volume?? pakai diesel, coz energy dilepaskan per volume dier lebey tinggi dari petrol RON97....
tapi RON dier terlalu rendah, senang meletup dlm suhu dan tekanan tinggi (tu psl tak yah spark plug)..
tak kan nak pakai diesel kat enjin keter/motot... menolak boley la.

Hang betul lagi bro.. Memang kalau dikaji dengan lebih mendalam, tiada perbezaan hasilan tenaga pada kandungan RON didalam minyak. Agree bro.. tapi if you must say in details and chemically speaking.. takut nanti forumers yang lain tak akan faham maksud kita bro.. Smile

So the reason I gave just now are more to layman's words.. supaya mudah orang faham.. hehehe.. takut if we get into more technically and more complex, org tak akan dapat tangkap maksud kita bro..

This is more on marketing strategy rather than technology..

"Why would fuel company need to add special additive to RON97 and not RON95? Reason simple, for most car they don't feel the difference so this is bad for marketing. So might as well add extra additive to enhance the power. So you feel the difference in power most probably from the extra additive which RON95 do not have, not because of difference in RON."

so by me referring to the names as RON97 and RON95 just now does not mean the contains of the Octane in the fuel will produce more performance.. I am just use it to identify those two graded fuel.. but it is well known that RON97 is treated by the companies with more booster additive hence the more power feels by the consumers.

Very Happy
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 2:50 pm

MerbahSYM wrote:
bilo oghang minyak dah bebughak pasal minyak...apo yg boleh dikato kan...boco yo la....

sori bro.. kitorg terbawak bawak lak berdiskasi ilmiah gini.. ekekeke.... Laughing
Back to top Go down
MerbahSYM
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-09-19

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 2:57 pm

tak kisah do...tp apo pun tak paham...nak tonyo skit la fendyxr2...kona JKing port deksen x...
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 3:08 pm

MerbahSYM wrote:
tak kisah do...tp apo pun tak paham...nak tonyo skit la fendyxr2...kona JKing port deksen x...

alamak bang.. tak kona la bang.. eden tak kojo sana.. eden asa eh KL.. dok jo soromban eh.. Smile
sapo dio tu bang..?
Back to top Go down
MerbahSYM
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-09-19

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 3:20 pm

ooo...lagend tue...kok bro saing ngan Jking yo...
Back to top Go down
fendyxr2
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-12-09
Location : KL & SEREMBAN

PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Fri Dec 09, 2011 3:30 pm

MerbahSYM wrote:
ooo...lagend tue...kok bro saing ngan Jking yo...

oo itu legend tu... sapo la den ni yo.. Smile
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.   Today at 11:06 pm

Back to top Go down
 
Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 8Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.
» Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...
» scooter Honda PCX...
» baru 13000 km dah nak kena overhaul sbb rod problem
» Meter Minyak Pening

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: