Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Thu Oct 04, 2012 5:54 am

Salam,

Kepada owner2 SYM..

Siapa yang pernah cuci engine pakai machine yang colour merah tu...selalunya kedai cas RM25 ada yang cas sampai 30 hingga 40 tgok kedai.

persoalannya boleh ker siput sedut kita nie cuci mcam motor2 cap cai yang lain tu...dgn cara memasukan minyak diesel kedalam machine tu dan

dia akan switch on, pastu minyak tu akan masuk kedalam engine dibahagian minyak itam dan keluar di bahagian discharge dan berterusan runing

sampai semua serdak2 besi dalam engine itu hilang...

kepada sesiapa yang pernah buat . boleh laaa berkongsi pengalaman...mana laa tau kot2 machine siput sedut kita ini bertambah ringan..BHP pun

bertambah meningkat Power kot heheheh.. atau tak boleh pakai langsung. Very Happy
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Thu Oct 04, 2012 6:12 am

cu bg gmbr...hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Thu Oct 04, 2012 6:21 am

tak berapa nak dapat tangkap ni.. scratch

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
auspower
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2012-09-28

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Thu Oct 04, 2012 6:40 am

saya newbie lagi tak tertangkap Rolling Eyes
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Thu Oct 04, 2012 6:42 am

[img][/img]



mcm nie laaa gambar machine tu masa buat dgn moto lama...heheheh
Back to top Go down
auspower
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2012-09-28

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Thu Oct 04, 2012 6:51 am

kalau pakai machine ni takde masalah kot. sebab dia automatik masuk dan sedut so, flow dia cantik berbanding manual. nanti saya tanye cikgu sekolah teknik otomotif
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Thu Oct 04, 2012 6:54 am

auspower,

kalau ikut kan pengalaman lama...masa pakai cap cai dulu...mmg ringan machine kita ...perah saja terus bela...ngam sehh...

cuma motor siput nie jer lum try lagi..huhuhuh
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Thu Oct 04, 2012 7:19 am

apa kata abe pailang kasi test dulu.
kalau rasa sedap, bleh la kami g test plak.
hahahhaa

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Thu Oct 04, 2012 7:23 am

MIe-G.

pasal tu ler ....saya tanya siapa2 yang dah pernah buat?..hehehhe Very Happy
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Fri Oct 05, 2012 4:18 am

sy rse xde masalah kot kalo nk bwat..sbb mesin tu mmg dikhaskn utk bwat mcm tu. tp xtau la takut pressure yg diberi kalo terlalu kuat takut ade masalah pada engine pnye seal plak. takut bocor. maklum la, siput kite ni org taiwan n takut xtahan..pape pon blh la kalo nk cube.

sy pon rse mcm nk mencube..hehehe

pandangan 30sen dr sy..

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Fri Oct 05, 2012 9:32 am

Sotuju pandangan bro eszeree ...

kalau ada sape2 try.. bleh citerkan

Nak juga rasa ringankan scoot yg berat...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Fri Oct 05, 2012 9:39 am

kami tungguuu

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Mon Oct 08, 2012 10:56 am

ini mesin flush/drain minyak enjin.
saya rasa mesin tu ok sebenarnya, takda apa2 kesan buruk.

yg leceh tu nak melayan tukang karut yg operate mesin tu (bukan semua bengkel lah...). nanti dah flush minyak enjin kita, dia tunjuk minyak itam kita kata kotor lah, karat lah, bau longkanglah banyak virus lah tak cukup vitamin c lah...dan seumpamanya.

Very Happy

pastu, sakat2 suruh turun enjin kasik obohol. disini yg paling bahaya.

hakikatnya, minyak itam memang lah kotor. kalau flush guna mesin, nampak lagi kotor, apa lagi dgn endapan karbon atau bahanasing yg pernah masuk terlekat kat enjin.

cuma berwaspada dgn tukang jual cerita yg operate mesin tu sahaja lah.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Tue Oct 09, 2012 5:06 am

lockheed wrote:
ini mesin flush/drain minyak enjin.
saya rasa mesin tu ok sebenarnya, takda apa2 kesan buruk.

yg leceh tu nak melayan tukang karut yg operate mesin tu (bukan semua bengkel lah...). nanti dah flush minyak enjin kita, dia tunjuk minyak itam kita kata kotor lah, karat lah, bau longkanglah banyak virus lah tak cukup vitamin c lah...dan seumpamanya.

Very Happy

pastu, sakat2 suruh turun enjin kasik obohol. disini yg paling bahaya.

hakikatnya, minyak itam memang lah kotor. kalau flush guna mesin, nampak lagi kotor, apa lagi dgn endapan karbon atau bahanasing yg pernah masuk terlekat kat enjin.

cuma berwaspada dgn tukang jual cerita yg operate mesin tu sahaja lah.
ya lock!!... tersaanggaat lah setuju. tukang karut ni la ejen 25%. kedai angkat bal 75%.

mesin ni ada dilihat beroperasi di jalan bengkel sentul.
nk cuba? why not?. cuma recommended utk siput yg high mileage, sentiasa menunggang ditempat berhabuk/berdebu, "short distance ride" (severe ride condition).
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Tue Oct 09, 2012 5:25 am

Mcm tue plak...
Susah jugak nak bawak scoot kat situ nie..
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Tue Oct 09, 2012 1:42 pm

Dekat Taman Tenaga...Tenaga Motor ada machine nie...upah RM dua puluh lima ringau sahaja.
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Tue Oct 09, 2012 6:27 pm

Yang dah penah cuci..ade ke??
Nak tau jugak xprience...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Wed Oct 10, 2012 4:20 am

bila mau rasa pi cuci?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Wed Oct 10, 2012 4:21 pm

Kalau ada geng FR gi..
Bleh ikut n tumpang tengok dulu..

Kalu experience bayeekk punye..
Akan masuk cuci plak...
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Thu Oct 11, 2012 4:08 am

ada gak borak ngan pomen pasal benda ni...pomen cakap elok cuci masa 15k..juz sharing
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Thu Oct 11, 2012 7:19 pm

oooo kena tunggu 13500km lagi lee......
Tapi kalau ada otai yg dah melaluinyee..

Citer nanti...
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Fri Oct 12, 2012 5:20 am

warcrank wrote:
ada gak borak ngan pomen pasal benda ni...pomen cakap elok cuci masa 15k..juz sharing

dah nak masuk 21K nie... sure berkeladakkkk Sad Sad Sad
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Fri Oct 12, 2012 6:22 pm

Mmg kena try bro rangers...
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Thu Oct 18, 2012 10:23 am

cer try kat sek 13 SHAH ALAM...rasanya leh buat kat sana
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Thu Oct 18, 2012 10:36 am

Asyik suruh try jee...

Takde ke member yg dah try..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )   Today at 5:02 pm

Back to top Go down
 
Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Cuci buah pinggang siput ( Cuci dalam Engine )
» Cuci motor kat kedai cuci keta ke atau cuci sendiri....
» Panda3d Engine
» Wildsau 3D Engine
» Building a Chaos Dwarf Doom Engine

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: