Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Ajee
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-14

PostSubject: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Tue May 24, 2011 6:07 am

Saya baru jer pakai VTS ni.. nak tanya sket brp rpm VTS ni dalam keadaan idle.. saya punya dalam 1500-2000. Normal ke tu? Keta aku tau la tapi motor ni tak berapa tau sangat.

Bawak dalam 70km/h rpm dalam 7k... dah dekat redline 9k. Normal gak ker?

thanks in advance heheh
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Tue May 24, 2011 6:50 am

idle 1500-2000rpm, bergantung pada suhu

100kmph ~ 7k rpm

120kmph ~ 8k rpm

Scooter guna CVT, so rpm tak semestinya naik sama laju dengan kmph. Cuba maintain 7k rpm tu lama2, mesti dia naik sampai 100kmph.

p.s. Ramai rider suka full throttle motor diaorang, tak rosak pun enjin Very Happy
Back to top Go down
mat.taram
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-24

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Tue May 24, 2011 6:57 am

unpro wrote:
idle 1500-2000rpm, bergantung pada suhu

100kmph ~ 7k rpm

120kmph ~ 8k rpm

Scooter guna CVT, so rpm tak semestinya naik sama laju dengan kmph. Cuba maintain 7k rpm tu lama2, mesti dia naik sampai 100kmph.

p.s. Ramai rider suka full throttle motor diaorang, tak rosak pun enjin Very Happy


aku salah sorang yg suka full throttle...penah perah abis sampai berkilo2...
top speed smpai 130kmj tp rpm dok jalan sampai dkt2 10k...
gerun jgk...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Wed May 25, 2011 12:30 pm

wah terror hang mat taram...aku pengguna skuter berjiwa tua bawak lapan puloh je...rpm dalam 6 -7...x penah sampai mcm ang cakap tu...tapi bile start je memang rpm 1500 ke 2000 aku dah g confirm kt pomen kat MMR, S.aLAM...
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Wed May 25, 2011 6:48 pm

samer laa mat taram oooiii...

aku suka full gak..hehe..tapi idak ler sampe 10k berkilo plak tue...

takot ler tetiba jer bertukor jadik ghost rider....hahaha...ada api ooo... Twisted Evil

pandai ler aku nyakat orang...hehehe
Back to top Go down
Ajee
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-14

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Sun May 29, 2011 3:48 am

thanks for the info.. aku kena biasakan diri dgn angka ni.. biasa bwk keta rpm rendah2 jer.. ni rpm cam vtec plak hehe
Back to top Go down
TK
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 76
Join date : 2011-04-22
Age : 52
Location : KG Pasir Dalam, KL

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Sun May 29, 2011 6:00 am

Salam bro. aku salah sorang yg suka full throttle..kerap masuk hway..2 minggu umo moto aku dah lenjan cukup..full throttle biasa maa.. Very Happy
Back to top Go down
mat.taram
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-24

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Sun May 29, 2011 11:55 am

bab full throttle tak pa..tapi bab rpm tu..sampai dkt 10k..dah redline..
awat jadi lagu tu...
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Mon May 30, 2011 9:10 am

kalo geng yg slalu bawak WOT (wide open throttle) tu pastikan minyak hitam jenis full syth. Kalo pakai minyak biasa atau semi syth lebih baik jgn WOT selalu. Enjin senang overheat. Selalunya enjin failure sebab overheat.

RPM tinggi untuk CVT sistem xde hal n perkara biasa. Untuk enjin kecik ni mmg kena RPM tinggi utk full power. Best power band utk VTS sekitar 8000 - 9300 rpm. Enjin lockup i.e roda mula pusing selalunya dlm 3500 rpm.

apapun biar enjin dah full run-in barulah WOT. Nak run-in pon byk cara. Kena bukak thread lain kalo nak bincang nie..
Back to top Go down
Ajee
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-14

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Tue May 31, 2011 3:37 am

camtu ker.. ok thanks

aku tak biasa bawak laju2 ni.. body pun overweight, kesian VTS aku tu heheh
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Tue May 31, 2011 4:34 pm

bro egreen bukak jer..leh rame lagi blajor bab tue...termasuk arr saya nie...
Back to top Go down
moha
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-06-01

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Wed Jun 01, 2011 7:22 am

Salam semua..
nak kongsi skit ni..moto sy kalau br start enjin tu rpm dlm 1.5k-2k(normal la tu ek..)sy selalu je fullthrotle kt hiway smpai 130kmh tpi rpm maintain 8k-8.5k,berat bdn +-95kg..tk penah cecah redline lg kt hiway..moto tu sy pakai "D1 super economizer" yg letak kt tempat rokok tu..br sebulan pkai..setakat ni ok lg la..ada sape2 yg pnah pakai alat tu tak?ada effect ape2 tk utk jgka masa panjang kt moto tu...effect baik@buruk?..sila beri tunjuk ajar,hehe..
Back to top Go down
Ajee
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-14

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Wed Jun 01, 2011 4:17 pm

tunjuk la gambar benda alah tu
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Tue Jun 14, 2011 4:29 am

Ajee wrote:
tunjuk la gambar benda alah tu

nie rasanye bedaalah tu... nie rasanye voltage stabilizer.. atau VS

Back to top Go down
moha
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-06-01

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Wed Jun 15, 2011 2:00 pm

ha,betul..betul..tq rangers. sy asyik lupe je nk amik gambo..Tu la yg sy letak kt moto..bile plug je akan menyala led biru kt blakang tu... Very Happy tggu jap..sy snap dl kt moto..nnti sy upload
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Wed Jun 15, 2011 6:00 pm

moha wrote:
ha,betul..betul..tq rangers. sy asyik lupe je nk amik gambo..Tu la yg sy letak kt moto..bile plug je akan menyala led biru kt blakang tu... Very Happy tggu jap..sy snap dl kt moto..nnti sy upload
apa fungsi sbrnya benda alah ni bole bg deteil sikit....
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Thu Jun 16, 2011 4:12 am

dinsabak76 wrote:
moha wrote:
ha,betul..betul..tq rangers. sy asyik lupe je nk amik gambo..Tu la yg sy letak kt moto..bile plug je akan menyala led biru kt blakang tu... Very Happy tggu jap..sy snap dl kt moto..nnti sy upload
apa fungsi sbrnya benda alah ni bole bg deteil sikit....

VS nie dalam dia ada capasitor yg besar yg boleh menyimpan tenaga elektrik.. dan motor perlukan tenaga eletrik yg lebih dan biasanya akan demand dari bateri + altenator (dynamo)... so bila ada VS nie.. VS akan bantu bateri + alternator untuk supplykan eletrik nie... so proses dia lagi cepat.. dan aliran eletrik kat motor lebih stabil dgn adanye VS nie...

VS ada banyak kat pasaran.. dari RM50++ sampai beratus... tp kebanyakan fuction dia sama aje.. kalau ada yg pandai dalam bidang elektrik elektronik.. boleh buat sendiri VS nie... barang2 boleh dapat dari jalan pasar...

rasa mcm tu le penerangan dia.. kalau salah tolong betulkan..

Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Thu Jun 16, 2011 4:41 pm



VS nie dalam dia ada capasitor yg besar yg boleh menyimpan tenaga elektrik.. dan motor perlukan tenaga eletrik yg lebih dan biasanya akan demand dari bateri + altenator (dynamo)... so bila ada VS nie.. VS akan bantu bateri + alternator untuk supplykan eletrik nie... so proses dia lagi cepat.. dan aliran eletrik kat motor lebih stabil dgn adanye VS nie...

VS ada banyak kat pasaran.. dari RM50++ sampai beratus... tp kebanyakan fuction dia sama aje.. kalau ada yg pandai dalam bidang elektrik elektronik.. boleh buat sendiri VS nie... barang2 boleh dapat dari jalan pasar...

rasa mcm tu le penerangan dia.. kalau salah tolong betulkan..

[/quote]
oo betul la tu fungsi dia br teringat dulu ada member ofer benda mcm ni dia ckp pun lebih kurg mcm ni gak,dia ckp bole pakai kt moto & keta, tk silap aku I CHARGE nama dia adik beradik benda ni jgk kot..
Back to top Go down
moha
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-06-01

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Fri Jun 17, 2011 11:57 am



Ha..nila dia benda alah tu..ada sape2 dah try????
Back to top Go down
joepilgrims
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-06-24

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Wed Jul 06, 2011 8:41 am

moha wrote:


Ha..nila dia benda alah tu..ada sape2 dah try????

ok tak ? ada perbezaan tak?
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Mon Jul 11, 2011 6:54 am

apakah bende itu en joe?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?   Today at 6:56 pm

Back to top Go down
 
Berapakah RPM VTS anda dalam keadaan idle?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» apa yang tak sodap tentang SYM 200 anda..cer cite.
» UJI IQ anda
» Air masuk dalam Injin
» YAMAHA APAKAH INI?
» Motor yg penah anda miliki dan rating

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: