Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Pantang motor baru..Betul ke tahyul?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Pantang motor baru..Betul ke tahyul?   Wed Jul 18, 2012 6:36 am

Ambe ada mendengar tentang dalil-dalil yang mengatakan motor baru kuar kedai ni kena pantang masa ride dia..xleh bawak lebih 100kmj la,xleh pulas throttle kuat2 sangat la..sebab member ambe kerja kilang motor honda cakap,selepas kuar dari production budak2 kilang dah lenjan abis dulu motor tu sebab nak test quality dia..motor ambe kuar minggu depan..so nak minta pendapat tuan-tuan apa pantang motor2 baru ni?yang ambe tau pantang duduk atas motor je,terus nak rempit..haha..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Pantang motor baru..Betul ke tahyul?   Wed Jul 18, 2012 7:01 am

menurut kata orang, nk lenjan bleh tp biar kena caranya.
ada 2 cara, soft break-in dan jugak hard break-in.
nk tahu cmne nk buat 2 cara ni, kena la rajin2 tanya org yg pakar sbb ambe xtahu nk buat cmno..hehehe..
yang penting, pas 500KM tu rajin2 la tukar myk hitam sbb myk hitam yg pertama tu dah digunapakai utk break-in td. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Pantang motor baru..Betul ke tahyul?   Wed Jul 18, 2012 7:13 am

minyak hitam apa yg terbaik utk siput kita ni bro mie-G?soft dgn hard break in tu apa ye?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Pantang motor baru..Betul ke tahyul?   Wed Jul 18, 2012 7:20 am

warcrank wrote:
minyak hitam apa yg terbaik utk siput kita ni bro mie-G?soft dgn hard break in tu apa ye?
minyak hitam terbaik ni terpulang pada individu.
mcm kita isi myk petrol jgk, ada yg ckp She** terbaik, ada yg ckp Es** yg terbaik.
nk tahu mana yg terbaik utk kita, kenalah try sndrik satu2.hehehe

psl break-in tu, ambe pun xmahir tp kalau bleh jmpa otai2 dlm dunia motor, mesti diorg tahu.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Mekna
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2012-05-15
Location : Ampang-KL

PostSubject: Re: Pantang motor baru..Betul ke tahyul?   Wed Jul 18, 2012 8:48 am

Mie-G wrote:
warcrank wrote:
minyak hitam apa yg terbaik utk siput kita ni bro mie-G?soft dgn hard break in tu apa ye?
minyak hitam terbaik ni terpulang pada individu.
mcm kita isi myk petrol jgk, ada yg ckp She** terbaik, ada yg ckp Es** yg terbaik.
nk tahu mana yg terbaik utk kita, kenalah try sndrik satu2.hehehe

psl break-in tu, ambe pun xmahir tp kalau bleh jmpa otai2 dlm dunia motor, mesti diorg tahu.

en MieG kan otai... What a Face


Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Pantang motor baru..Betul ke tahyul?   Wed Jul 18, 2012 9:06 am

saya biasa2 je Mekna..hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: Pantang motor baru..Betul ke tahyul?   Wed Jul 18, 2012 9:57 am

ada org ckp kuar kedai trus blasah full throttle..lenjan kaw2 sbb klu ada problem bleh claim warranty..hehe..
Back to top Go down
Razif Yusof
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 148
Join date : 2011-07-04
Age : 85
Location : Bayan Lepas, Penang

PostSubject: Re: Pantang motor baru..Betul ke tahyul?   Wed Jul 18, 2012 10:37 pm

Awasi serbuk besi... sbb motor baru boleh calar balar nnti..Smile
Back to top Go down
http://www.FB.com/razifsym
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Pantang motor baru..Betul ke tahyul?   Thu Jul 19, 2012 4:51 am

regangkan dan panaskan badan baru berlari... Very Happy
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Pantang motor baru..Betul ke tahyul?   Thu Jul 19, 2012 6:46 am

haha...bro razif yusof,serbuk besi tu datang dari mana plak?
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Pantang motor baru..Betul ke tahyul?   Thu Jul 19, 2012 7:33 am

besi berlaga besi, geseran, jadilah serbuk besi, sehingga ia menjadi benar2 licin
Back to top Go down
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: Pantang motor baru..Betul ke tahyul?   Sun Sep 02, 2012 5:11 pm

Solat Hajat, Bro....
Mintak dijauhi segala kemalangan dan musibah dgn Motor BARU nie... Very Happy
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Pantang motor baru..Betul ke tahyul?   Today at 12:34 pm

Back to top Go down
 
Pantang motor baru..Betul ke tahyul?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Pantang motor baru..Betul ke tahyul?
» DOA UNTUK MEREKA YANG BARU BELI KENDERAAN
» Salam Muhibah Dari Singapura
» New Symphony 250i Evo
» Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: