Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
epi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2012-01-31
Location : rawang

PostSubject: Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru   Sat Feb 11, 2012 8:30 pm

Alhamdulilllah,moto baru je keluar td,tapi ada beberapa perkara yg ingin saya minta otai2 & technical advisor dlm forum ni utk berkongsi mengenai perkara(berkaitan moto je) yg perlu diteliti dan dperiksa.diharap pengetahuan yg di kongsi nanti bermanfaat pada semua..
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru   Sun Feb 12, 2012 1:26 pm

epi wrote:
Alhamdulilllah,moto baru je keluar td,tapi ada beberapa perkara yg ingin saya minta otai2 & technical advisor dlm forum ni utk berkongsi mengenai perkara(berkaitan moto je) yg perlu diteliti dan dperiksa.diharap pengetahuan yg di kongsi nanti bermanfaat pada semua..

Check :-

1) Chasis no sama x dalam geran
2) Insurans cover 1st party single rider
3) Fizikal motot spt tayar takut ada rekahan2 yg bole membahayakan diri anda

yg lain2 tu more technical mybe rakan2 lain bole membantu?
Back to top Go down
epi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2012-01-31
Location : rawang

PostSubject: Re: Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru   Sun Feb 12, 2012 2:41 pm

good info,harap2 ada tambahn dr pakar2 yang lain jugak,thanks bro
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru   Mon Feb 13, 2012 4:44 am

untuk permulaan bleh la cek :

1- keadaan motor seperti ade calar2 kt mane2 bahagian. sebab dioang angkut motor main sebat je letak dalam lori tu..mcm kes aku, lampu signal belakng bercalar-balar.

2- fork dpan. Try bwak & tarik brek dpan, cek kalo ade bunyi 'kletak kletuk' mase brek tu. kalo ade bunyi yg kuat, sila hantar ke Mforce segambut. Suh dioang tambah minyak dlam fork tu. still dalm warranty. FOC.

3- bile dh pkai lame sok, kalo ade ternyala lampu charging indicator bentuk bateri tu, cpat2 la hantar ke Mforce sna. psal bateri terlebey charging. silap2 bleh meletop bateri..hehe.dioang akan tukar regulator baru.

4- pastikan meter minyak adalah dlm keadaan btul. kadang2 pelampung kt tangki x btul. ade member pnah kna. tgk kt meter ade separuh, tapi sebenarnye dh kosong! menolak la member sejauh 2 kilometer ke stesen minyak..gile berat kot!

ni sume berdasarkan pd pengalaman untuk dikongsi bersama..mane2 otaimer yg ade lagi nk dikongsi silalah di share2kn bersama Very Happy

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru   Mon Feb 13, 2012 4:46 am

panduan berguna untuk bakal penunggang siput.. Smile
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru   Mon Feb 13, 2012 6:43 am

Ada sedikit penambahan untuk makluman bro meter minyak mtot ni agak mencelarukan pemikiran dan benak setelah menggunapakai baek bro sementara ada warranty check kalo x puas hati hanto claim...
Back to top Go down
Aquila
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 46
Join date : 2012-03-29

PostSubject: Re: Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru   Thu Mar 29, 2012 10:41 am

terima kasih... info yang bagus ni utk bakal2 pemilik motor...
Back to top Go down
pahat
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 188
Join date : 2012-01-23

PostSubject: Re: Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru   Thu Mar 29, 2012 1:23 pm

Dimana bule dpt KOSO fuel meter!! $ brape ye!! Very Happy Laughing

penambahan:

1. Periksa scoot anda mempunyai no diri yg same dlm geran. Smile
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru   Wed May 16, 2012 7:44 pm

Dah guna seminggu bru nampak calar!
Back to top Go down
bocay_80
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2012-06-08

PostSubject: Re: Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru   Fri Jun 08, 2012 10:03 am

salam semua... saya ahli baru daftar dan baru dapat motor semalam... nak tanya RPM untuk motor nie memang tinggi waktu idle?? saya punya dekat dekat 2000
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru   Fri Jun 08, 2012 11:17 am

bocay_80 wrote:
salam semua... saya ahli baru daftar dan baru dapat motor semalam... nak tanya RPM untuk motor nie memang tinggi waktu idle?? saya punya dekat dekat 2000
itu normal bg scooter ni! Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru   Today at 11:06 pm

Back to top Go down
 
Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Perkara2 yang perlu diperiksa dan diteliti ketika mendapat motor baru
» DOA UNTUK MEREKA YANG BARU BELI KENDERAAN
» Beli phone yang baru jangan jealous ye! Samsung Galaxy S4 ? Note 2?
» KHASIAT 10 SURAH SEBAGAI AMALAN HARIAN
» Helmet dan Apparel Yang Selesa Untuk Anda dan Pillion??????

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: