Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Renew Insurans

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
mhz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2011-05-19

PostSubject: Renew Insurans   Mon Nov 14, 2011 7:44 am

Salam,

Minta maaf la kalau topik ni dah ada.. saya cari tak jumpa la.

Motor saya dah masuk setahun ni.. so nak renew insurans & road tax la soalannya:

1. Berapa jumlah nak diinsurankan utk 1st party? 5k ok tak? bayarannya berapa?
2. Kalau 3rd party pulak berapa
3. Boleh buat renew online tak? kalau boleh, mintak alamat websitenya.

... dan motor saya tu takde ncd lagi.

sape yang arif mintak tlg bagi guideline. Terima kasih banyak2.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 33
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Renew Insurans   Mon Nov 14, 2011 7:49 am

bro mhz,
kalau renew secara online utk motot, rasanya kurnia insurans je yg ada.
lain2 xpasti plak.
kalau boleh, sila amik 1st party. 3rd party mcm xseswai jer.

saya buat 1st party aritu, habis dlm 400 kalau xsilap.
nk kena check smula!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
scavengers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-04-09

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Nov 17, 2011 6:29 am

hmm kalo x silap kuda aku insured dengan pacific & orient
nak senang gi je tempat yg kita beli motor tu, konpom diorang ada agent kat situ or mmg dioarang agent insurance tu
last pi buat hari tu kena dlm rm380 kot ikut jumlah yg kita nak insure, sbab menda ni mmg bole kita n nego kat situ, kalo ada fulus lebey bole insure max amount
Back to top Go down
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 32
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Renew Insurans   Fri Nov 18, 2011 10:59 am

Last time aku wat 0% NCD cover 7000, 1st party single rider. Kena RM360, Roadtax RM30 (yer kot, lupalah) total RM390 saja..
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Renew Insurans   Fri Jan 20, 2012 10:35 pm

aku ada bawak NCD motor lama = 25% discount

cover 7k lepas setahun pakai ok kot..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 33
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Renew Insurans   Wed Jan 25, 2012 3:53 am

Sirapisamin wrote:
aku ada bawak NCD motor lama = 25% discount

cover 7k lepas setahun pakai ok kot..
ok sangat la tu! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 34
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Jan 26, 2012 4:18 am

yup..aku pon sama..NCD 25% discount..cover 7k++

baru je renew last week. total lost rm373.70..

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 32
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Jan 26, 2012 5:44 am

Aku punya siput bulan 5.

La ni blade lak mampos insurans dia. Aduiiii.. Botak kepala aku, roadtax je brapa rat tuh.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 33
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Jan 26, 2012 5:55 am

hahhaa...nasib la kalau dah berbini 2! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 38
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Jan 26, 2012 6:04 am

Aduiyaii..hari ni roadtax aku last day... Tak tahu la abi dah gi buat ke belum roadtax aku....tunggu call dari dia nih...takde pun.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Jan 26, 2012 6:06 am

eszeree wrote:
yup..aku pon sama..NCD 25% discount..cover 7k++

baru je renew last week. total lost rm373.70..

OK..Thnaks for that info bro..kena stanby main kutu
Back to top Go down
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 32
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Renew Insurans   Tue Jan 31, 2012 3:30 am

Moral of the story.. Klu x mau kepala botak jgn berbini dua atau tiga atau empat. Hahaha..

P/s: Aku x botak, cuma rambut gugur je. Laughing
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 33
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Renew Insurans   Tue Jan 31, 2012 3:50 am

shuk x-ray wrote:
Moral of the story.. Klu x mau kepala botak jgn berbini dua atau tiga atau empat. Hahaha..

P/s: Aku x botak, cuma rambut gugur je. Laughing
gunalah shampoo bawang!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 32
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Renew Insurans   Tue Jan 31, 2012 4:04 am

Order sebotol..
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Feb 23, 2012 4:24 am

Salam,

Saya dah dalam proses nak beli Sipot gondang nie tapi masa dapat quotation dari kedai dia dah quotekan skali Insurans 1st PArty All Rider, saya cakap nak pindahkan NCD/NCB motor lama (yang dah dijual) ke motor baru. Diaorg cakap tak boleh, naik geram semalam, hampir bertekak dlm kedai tu.

Soalannya, bolehkan kita pindahkan NCD/NCB motor lama ke motor baru kan? Mohon nasihat dari Otai2 Smile
Back to top Go down
shaifulwahab
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-11-14
Location : sg.buloh selangor

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Feb 23, 2012 5:17 am

apaizul cuba cari kedai lain mungkin diaorg bole buat..kdg2 tauke kedai nk cari untung aje
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: TRANSFER NCD LAMA KE MOTOR BARU   Thu Feb 23, 2012 5:41 am

shaifulwahab wrote:
apaizul cuba cari kedai lain mungkin diaorg bole buat..kdg2 tauke kedai nk cari untung aje

Erm..tu la... kalu di fikirkan geramnya memang nak chalo ke kedai lain dah. Cam tak logik la..dia leh cakap, kes encik ni... 1st time saya dengar. Kita tak penah buat kes macam nie sebelum nie.. Sekali terfikir, uik... korang ni baru berniaga ke?????? Question
Back to top Go down
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 32
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Feb 23, 2012 6:13 am

Selagi insurans sblm ni insurans motor mmg boleh. Ni kedai mau kincing. Amik kedai lain jer.

Kecuali motor dulu nama org lain, yg baru nama org lain. Mmg x blh wat apa laa.
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Feb 23, 2012 6:55 am

shuk x-ray wrote:
Selagi insurans sblm ni insurans motor mmg boleh. Ni kedai mau kincing. Amik kedai lain jer.

Kecuali motor dulu nama org lain, yg baru nama org lain. Mmg x blh wat apa laa.
erm..betul tu... tu semua politik tauke kedai....
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Feb 23, 2012 6:59 am

apaizul wrote:
shuk x-ray wrote:
Selagi insurans sblm ni insurans motor mmg boleh. Ni kedai mau kincing. Amik kedai lain jer.

Kecuali motor dulu nama org lain, yg baru nama org lain. Mmg x blh wat apa laa.
erm..betul tu... tu semua politik tauke kedai....

apaizul .. motor lama bila insurans expired ... ? lama lagi ke atau dah nak expired .. kengkadang tu .. polisi insurans nak transfer ncd motor ni diorang buat peleceh .. max ncd nak transfer 25% je .. kene lak insurans lama tak KO lagi .. kene bayar different yg ntah macamana punya kira ntah .. jadi .. itu yg kedai MALAS nak buat .. hehe
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Feb 23, 2012 7:29 am

aku buat sendiri kena matikan insurans lama senang je pegi syarikat insurans moto lama tu pastu suruh diorg cancelkan polisi..dpt cash pro rate..

pastu bawak surat tu g kedai motor suruh diorg apply itu NCD 25%..settle...

akunye haritu dah bgtau tp kedai tu bengong x bgtau syrkt insurans baru so dekat cover note aku check amsih xde NCD moto lama..aku complain pastu diorg kata akan contact syrkt insurans utk masukkan NCD dan bayar balik difference kpd aku..dpt cash lagi... lol!
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Feb 23, 2012 10:16 am

rizal wrote:
apaizul wrote:
shuk x-ray wrote:
Selagi insurans sblm ni insurans motor mmg boleh. Ni kedai mau kincing. Amik kedai lain jer.

Kecuali motor dulu nama org lain, yg baru nama org lain. Mmg x blh wat apa laa.
erm..betul tu... tu semua politik tauke kedai....

apaizul .. motor lama bila insurans expired ... ? lama lagi ke atau dah nak expired .. kengkadang tu .. polisi insurans nak transfer ncd motor ni diorang buat peleceh .. max ncd nak transfer 25% je .. kene lak insurans lama tak KO lagi .. kene bayar different yg ntah macamana punya kira ntah .. jadi .. itu yg kedai MALAS nak buat .. hehe
Yup betul tu..memang diaorg ni..bikin peleceh...Diaorg tahu je...cam ne prosedurnya...
bulan 6 ni expired...nie baru balik batalkan polisi lama ngan minta claim NCD
tak susah sgt pun, cume time kita la..yg masalahnya.
Sirapisamin wrote:
aku buat sendiri kena matikan insurans lama senang je pegi syarikat insurans moto lama tu pastu suruh diorg cancelkan polisi..dpt cash pro rate..

pastu bawak surat tu g kedai motor suruh diorg apply itu NCD 25%..settle...

akunye haritu dah bgtau tp kedai tu bengong x bgtau syrkt insurans baru so dekat cover note aku check amsih xde NCD moto lama..aku complain pastu diorg kata akan contact syrkt insurans utk masukkan NCD dan bayar balik difference kpd aku..dpt cash lagi... lol!
Yea...cam tu la..akak cust serv kat uni asia tu cakap tadi...akan dapat refund cam Siraposamin cakap.

setakat ni.kedai terbaik yang saya jumpa kat MMR, Shah Alam. Like a Star @ heaven
Tokey dia bagus, kasi ajar satu2 cam ne nak buat....

Tapi Harga kat sane tinggi sangat, sbb tu cari kedai lain nie... rabbit
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 33
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Renew Insurans   Thu Feb 23, 2012 10:52 am

biasa la, service bagus mestilah harga pun tinggi skit!
biar harga mahal janji service berkualiti! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 32
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Renew Insurans   Sat Feb 25, 2012 5:55 pm

Good quality come with price.
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Renew Insurans   Sat Feb 25, 2012 6:28 pm

Mie-G wrote:
biasa la, service bagus mestilah harga pun tinggi skit!
biar harga mahal janji service berkualiti! Wink

shuk x-ray wrote:
Good quality come with price.

YEZZA... hamba sangat lah setuju Smile Like a Star @ heaven cheers
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Renew Insurans   Today at 12:42 am

Back to top Go down
 
Renew Insurans
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Renew Insurans
» Bengkel untuk baik pulh / clain insurans kemalangan.
» Can't autorenew disciplines
» Anyone got a decent build for Healing Priest- for 5-10 man?
» Renewing Energy?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 ::  :: -
Jump to: